Преди година: как откриха първия случай на коронавирус в Европа

Преди година: как откриха първия случай на коронавирус в Европа


През нощта на 19 февруари 2020 г. в клиниката в Кодоньо, Северна Италия, пристига пациент с необичайни симптоми. На следващия ден му правят тест за коронавирус въпреки указанията. Резултатът се оказва положителен, припомня "Дойче веле".


"Тук на 19 февруари 2020 г. приехме Матиа - "пациент номер едно". Имаше бързо развиващо се възпаление на белите дробове", разказва медицинският директор на болницата в Кодоньо Андреа Филипин.
Той е докаран през нощта, а на следващия ден състоянието му се влошава още повече - има висока температура, кашлица, не му достига въздух и се налага да бъде обдишан. До подобрение обаче не се стига и лекарите решават да преместят пациента в интензивното отделение. Същевременно се чудят как може тренираният 38-годишен спортист да изпадне в толкова тежко състояние. Обичайните изследвания не дават обяснението и накрая остава да се направи само още един тест.


"Само за коронавирус не го бяхме проверили", разказва д-р Лаура Ричевути, която тогава била на смяна. Според указанията на здравното министерство този вид изследване трябвало да се прави на пациенти с температура и проблеми с белите дробове, които са се завърнали от Китай.
Матиа обаче не бил ходил в Китай и отнело време, докато лекарите решат да не спазят указанията. Пробата била взета и изпратена в Милано. "В 21 часа ни се обадиха оттам и ни съобщиха, че става дума за случай на коронавирус", обяснява медицинският директор Филипин.


"Звучеше невероятно"


Така изведнъж илюзията, че коронавирусът засяга само Китай и още няколко други страни, се разпада. Пандемията е достигнала Европа през Ломбардия. Кметът на Кодоньо Франческо Пасерини веднага е информиран. Той първоначално решил, че го безпокоят заради влакова катастрофа. След това разбрал, че в болницата в Кодоньо е регистриран първият случай на коронавирус. "Звучеше ми невероятно", споделя кметът - при положение че се намират в долината на река По, далеч от летища и международни транспортни артерии.


След серия от разговори с медицински лица и други експерти кметът решава да затвори града. "Беше ясно, че нещо не е наред. Тъй като след първия пациент заболяването бе открито у други десет. Затварянето на града ми изглеждаше единствената възможност да опазя хората тук и да спася живот."


Сутринта на 21 февруари Европа вече има своята първа червена зона. В Кодоньо никой няма право да излиза от вкъщи, училищата и магазините са затворени, общественият живот е замразен. Ден по-късно правителството в Рим решава да изпрати войници, които да блокират Кодоньо и околните общини.


Медии от цял свят изведнъж започват да се интересуват от Кодоньо - всички говорят за града. Но на мнозина, които живеят насред червената зона, още не им е докрай ясно какво се случва. "Помня постоянния вой на линейките - това беше основният звук през онези дни. Когато се разбра, че с тях пренасят хора, които не са се преборили със заболяването, страхът нарасна."


Източникът на заразата остава неизвестен


По това време в Европа никой извън Кодоньо не знае как изглежда животът в локдаун. Хората в 16-хилядния град трябва да си набавят маски, които обаче бързо свършват в аптеките - налага се да се използват и немедицински.


Доброволци се впускат да осигуряват храна на нуждаещите се. "Ходехме до границата на червената зона да вземем доставените храни, за да ги занесем на хората", разказва Лоренцо Николини, един от доброволците.


Междувременно пациент номер едно е прехвърлен в по-голяма клиника в Павия и е спасен. В болницата в Кодоньо при 70 процента от служителите тестовете за коронавирус се оказват положителни. Тези, които още не са се заразили, работят на предела на силите си.


Д-р Лаура Ричевути, била тревога при диагностицирането на първия пациент, е удостоена с рицарско звание за заслугите си към републиката от италианския президент заедно с колежката си Аннализа Малара, която е направила теста.


И до днес остава неясно къде се е заразил Матиа. Търсенето на нулевия пациент остава безрезултатно. Пандемията очевидно дълго време се е разпространявала незабелязано - преди лекарите от Кодоньо да се решат да направят теста въпреки указанията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  Който търси - намира!

  Еклесиаст ...

 2. 2 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Колко трагично.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  ... И до днес остава неясно къде се е заразил Матиа. Търсенето на нулевия пациент остава безрезултатно. Пандемията очевидно дълго време се е разпространявала незабелязано - преди лекарите от Кодоньо да се решат да направят теста въпреки указанията ...

  Разкош!

  Та прОблемът бил в това кой е нулевият пациент и от къде се бил заразил Матиа?
  За масовата публика - на практика - жълтинка.
  А не ... цитирам ... "незабелязаното разпространение" и "указанията" ...

  Да припомня ...
  Февруари 2020 вече втори месец, че и повече, течаха навсякъде напоителни новини не само за ситуацията в Ухан, но и в Иран.
  Да припомня, че Русия затвори заради короната границата си с Китай през ... януари!
  Да припомня също така как ВСЯКА ГОДИНА се следи даже и в медиите "идването на грипа" от Азия.
  Да припомня също така, че ВСЯКА ГОДИНА и от куп епидемии от 2000 година насам ВИНАГИ се е подчертавало, че се разпространява и "идва за нула време" заради самолетните комуникации.

  Но ся ни рЕдат някакви жълтинки като от книжлетата "бестселъри" с меки корици.
  За да не се говори по темите ЗАЩО, поне публично, се "блееше", че даже и ехиднечеше нв медиите по адрес на Китай и Иран ...

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "пациент номер едно"
  Става дума за първият положителен PCR тест. Кой и кога е първия пациент в Европа, заразен с коронавирус, никой не може да каже.

 5. 5 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Има пряк полет от Ухан до Италия. Навярно някой се е прибрал за Китайската Нова Година у дома и после се е завърнал в Италия. За справка - КНГ се падаше 25 януари 2020.

  Факт е, че полетите си продължиха и срива при тях дойде април.

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Абе, защо пак преписвате глупости?
  Нали миналия месец писахте, че имаше друг "пациент номер едно" от декември и се е появил нов от ноември 2019?
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/12/4162649_italianka_se_e_zarazila_s_koronavirus_oshte_prez/

  И французите казаха, че са имали пациент през декември 2019.
  https://www.bbc.com/news/world-europe-52526554

  При това вие още миналото лято писахте, че вирусът бил в Италия през 2019.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/06/19/4081053_covid-19_veroiatno_e_bil_v_italiia_preda_da_go_obiavi/

  А испанците намериха проба в Барселона датирана още от март 2019.
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.13.20129627v1

  ВИЕ ВЪОБЩЕ ИМАТЕ ЛИ РЕДАКТОРИ В РЕДАКЦИЯТА?

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  "Пандемията очевидно дълго време се е разпространявала незабелязано - преди лекарите от Кодоньо да се решат да направят теста въпреки указанията."

  Те точно там е проблема.

  Март месец ние затворихме бързо и сериозно, съответно нямаше незабелязано разпространение. Обаче септември и октомври така хубаво се разпространи, че по едно време случаите бяха почнали да скачат двойно за ден.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Вчера се ваксинирах в 11.00 ч. с Астра Зенека в "Пирогов. В 22.00 ч. бях с много висока температура, пих парацетамол и в 00.00 ч. температурата започна да спада. Преди да вдигна температура ми беше едно замаяно. На 4 часа пих по една таблетка парацетамол. Боляха ме някои мускули, но някак си много странно, все едно са пренапрегнати, болката ту се увеличаваше, ту съвсем изчезваше. Въобще нощта беше гадна. Вече нямам температура, но ме боли леко главата, но и това върви към отшумяване. Иначе съм много отпаднал. Обезателно трябва да имате парацетамол, ако решите да се ваксинирате. Изведнъж се вдига много висока температура. То се и казва на много места, че първите 24 ч. след ваксинация са гадни.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  В България (*) коронавируса е циркулирал още в края на 2019-та. Имаше разказ от личен лекар за случай на негова пациентка която работела ежедневно с китайци (представители на китайска компания) тук.

  В рамките на седмица тя и цялото и семейство изкарват някакво заболяване подобно на грип - със неприятни симптоми, придружено със загуба на вкус и обоняние. Случило се някъде ноември или декември 2019-та.

  Ще потърся оригиналния източник.

  (*) както вероятно и по целия свят

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  В България (*) коронавируса е циркулирал още в края на 2019-та. Имаше разказ от личен лекар за случай на негова пациентка която работела ежедневно с китайци (представители на китайска компания) тук. В рамките на седмица тя и цялото и семейство изкарват някакво заболяване подобно на грип - със неприятни симптоми, придружено със загуба на вкус и обоняние. Случило се някъде ноември или декември 2019-та. Ще потърся оригиналния източник.(*) както вероятно и по целия свят
  —цитат от коментар 9 на Ан Он


  Ъъъъ ...

  Аз много добре си спомням, че след грипните ваканции някъде февруари Кунчев извднъж по талавизуръ заобяснява, че те "си мислели", че било "само "грип А", но ги светнали отвън, че било "не само "грип А", но И "грип Б".

  За мен си съм почти напълно убеден, че въпросният "грип Б" си е бил коронавирусът.

  А и при положение, че PCR-тестовете са "новост" от 80-те, и че коронавирусите не са били досега обект на усилен и масов научен интерес - та никой не може да каже колко коронавирусни епидемии, водени просто като "грип" сме карали през годините назад.

 11. 11 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Почти се разплаках от мъка. Никога по-рано в Европа не са били регистрирани вируси, водещи до белодробно възпаление, особено пък при възрастни и болни пациенти. Всъщност последните доскоро бяха безсмъртни. Или са умирали от други болести, но то не се брои. Каква трагедия ни сполетя. Добре, че не взехме грешни решения при овладяването на незапомнената епидем... Упс.

 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Сутринта на 21 февруари Европа вече има своята първа червена зона. В Кодоньо никой няма право да излиза от вкъщи, училищата и магазините са затворени, общественият живот е замразен. Ден по-късно правителството в Рим решава да изпрати войници, които да блокират Кодоньо и околните общини.
  --------
  Към това само трябва да се прибави масовата паника - и сред медицинските работници, грешното лечение и отлива на персонал и ной-ужасната хипер мега пандемия веднага става факт.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  А и при положение, че PCR-тестовете са "новост" от 80-те, и че коронавирусите не са били досега обект на усилен и масов научен интерес - та никой не може да каже колко коронавирусни епидемии, водени просто като "грип" сме карали през годините назад.
  —цитат от коментар 10 на xm...


  Те тестовете може и да са от 80-те, но първият коронавирус е класифициран в началото на 30-те, като грипният вирус също по него време. Оттам нататък коронавируси са намирани много пъти и при животни и при хора, така че ако някоя епидемия е била определена като грипна, то е била грипна, а не корона.

  Съответно и по-рано в историята двете болести не може да се объркат по описанията, понеже симптомите са твърде различни и болестта протича по различен начин.
  Описанията на коронавирусна болест може донякъде да се объркат с вирусната атипична пневмония, но и такива епидемии няма.

 14. 14 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1306 Неутрално
 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 632 Неутрално

  КАРАХ ГО ТОВА АМА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ , СЕРИОЗНО ГО ГОВОРЯ

 16. 16 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 486 Неутрално

  преди година още не знаехме какво предстои и животът (поне у нас) още беше нормален. до фаталния 13.03

 17. 17 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "reply":

  Хвала!

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1786 Весело

  "Пандемията очевидно дълго време се е разпространявала незабелязано - преди лекарите от Кодоньо да се решат да направят теста въпреки указанията."

  Китайската инвазия очевидно дълго време се е разпространявала незабелязано - преди политиците да решат, че ако мислят само за рейтинг скоро няма да има пред кого да им измерват рейнинга.

  подпис
 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 318 Неутрално

  От 7600 проби кръв от кръвни дарения в САЩ в периода 1-15 Декември 2019 година, са открили антитела за Ковид-19 при 1.2%. Тоест около началото на Декември 2019 година, когато е първия случай регистриран в Китай, в САЩ е имало вече около 4.7 милиона случая на Ковид-19.

 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петър Николов":

  В доста страни, включително и в Италия направиха изследване на дарена кръв още от края на 2019 година и откриха антитела за Ковид-19. В Барселона пък откриха вирусът в отходни води. Това заболяване е било сред нас доста преди 2020. Добре че бяха Китайците да алармират света за това какво се случва. Иначе кой знае — може би и досега щяхме да си го пишем “тежък грипен сезон”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK