"Фейсбук" отново се "сприятели" с Австралия след компромис от правителството

"Фейсбук" отново се "сприятели" с Австралия след компромис от правителството

© ReutersФайсбук" обяви, че ще възстанови достъпа в Австралия до местните новинарски страници в социалната мрежа, след като е бил постигнат компромис с правителството за корекции в проект на закон, целящ да бъдат задължени подобни интернет компании да плащат за новинарско съдържание на платформата им.


Конфликтът избухна преди повече от седмица, след като при представянето на проектозакона "Фейсбук" обяви, че спира достъпа на потребителите си до австралийски медии. Правителството даде няколко месеца срок интернет гигантите да се договорят с издателствата, но това не се случи. За "Фейсбук" или "Алфабет" приходите от реклами покрай новинарските източници не са съществен дял, но такива компании събират до 85% от плащанията за такива реклами в интернет.


Наложи се в преговорите с финансовия министър Джош Фрайденберг да се включи лично Марк Зукърбърг, съоснователят, главен акционер и ръководител на "Фейсбук", за да се стигне до компромис.
Той включва 4 допълнения към проектозакона, включително за промяна на механизма за задължително арбитриране на спороветеq в случаите когато интернет компаниите и издателите не могат да се споразумеят за плащанията.


Друга промяна е въвеждането на допълнителен период от 2 месеца за медиация, преди да се намеси назначен от правителството арбитър, което дава на страните повече време да постигнат споразумение помежду си.


Преди новият режим да влезе в сила ще се вземат предвид вече съществуващи сделки между интернет компаниите и издателите - промяна, която се смята, че ще стимулира преговори и споразумения и с по-малки медии.


Ден по-рано Австралия настояваше, че няма да променя повече закона, предвиден за внасяне в парламента днес. Изработен от правителството и регулатора за защита на конкуренцията, т.нар. Кодекс за преговори с медиите има за цел да се промени баланса на силите между гигантите със социални мрежи и издателите на новини, когато обсъждат договор за плащане за съдържание.


Някои издатели и телевизионни компании вече приветстваха компромиса, защото смятат, че така "Фейсбук" се завръща на масата на преговорите с медиите в Австралия.


"Правителството даде ясно да се разбере, че ще запазим способността си да решаваме дали новините да излизат във "Фейсбук", за да не се налага автоматично да се преминава към принудителни преговори", заяви вицепрезидентът на компанията Кембъл Браун. Според нея ще продължи инвестирането в новини по света, но и "ще се противопоставяме на опитите на медийни конгломерати да прокарват регулаторни рамки, които не се съобразяват с истинската стойност на размяната между издатели и платформи като "Фейсбук".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK