Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

© WWFЕдна трета от глобалните популации на сладководни риби са в опасност от изчезване, според доклад на 16 световни природозащитни организации, публикуван тази седмица.


Популациите от мигриращи сладководни риби са спаднали със 76% от 1970 г. насам, а на големите риби - тези с тегло над 30 кг - са почти унищожени в повечето реки.


В доклада The World's Forgotten Fishes се казва, че популациите на сладководни риби в световен мащаб се сриват неконтролируемо. Причините са разнообразни и включват замърсяване, прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, въвеждане на инвазивни неместни видове, изменение на климата и нарушаване на речната околна среда.
Понастоящем повечето реки в света са частично затворени от язовири, водите им се използват за напояване или естествените им потоци са нарушени, което затруднява живота на сладководните риби.


Природозащитните групи заявиха, че 80 вида риба са изчезнали от 1970 г. насам, 16 само през последната година. За същия период популациите на по-големи видове, известни като "мегариби", са се сринали с 94%.


Докладът подробно описва необикновеното разнообразие от видове сладководни риби, които възлизат на общо 18 075 - представляващи над половината от всички видове риби в света и една четвърт от всички видове гръбначни животни на планетата. Това богатство от видове е от съществено значение за здравето на световните реки, езера и влажни зони и подпомага обществата и икономиките по целия свят.


Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

© WWF


Сладководният риболов осигурява основния източник на протеини за 200 милиона души в Азия, Африка и Южна Америка, както и работни места и поминък за 60 милиона души. Запасите от сладководни риби поддържат и две огромни световни индустрии: само любителският риболов генерира над 100 милиарда щатски долара годишно, докато аквариумните риби са най-популярните домашни любимци в света и стимулират глобална търговия на стойност до 30 милиарда щатски долара.


"Въпреки тяхното значение за местните общности и коренното население по целия свят сладководните риби неизменно се забравят и не се вземат предвид при вземането на решения за язовири, напояване и строителни дейности. От сладководните екосистеми зависят всички хора и целият живот на сушата. Време е да го запомним", коментира Стюарт Ор, експерт по опазването на сладководните местообитания към WWF.


Никъде световната природна криза не е по-остра, отколкото в нашите реки, езера и влажни зони и най-ясният индикатор за щетите, които нанасяме, е катастрофалният спад на популациите от сладководни риби. Те са водната версия на канарчето във въглищната мина.


Стюарт Ор,

експерт по опазването на сладководните местообитания към WWF


Докладът подчертава опустошителната комбинация от заплахи, пред които са изправени сладководните екосистеми - и рибите, които живеят в тях - включително унищожаване на местообитанията, язовири и водноелектрически централи на свободно течащи реки, прекомерно извличане на вода за напояване и битово, селскостопанско и промишлено замърсяване.


В допълнение сладководните риби също са изложени на риск от прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, въвеждането на инвазивни неместни видове и въздействието на изменението на климата, както и от неустойчивия добив на пясък и престъпленията срещу дивата природа.

Риболовът на херингата хилза в река Ганг нагоре по течението от Фарака се е сринал от добив от 19 тона на само 1 тон годишно след изграждането на ВЕЦ край Фарака през 70-те години.


Търговията с нелегален хайвер е ключова причина есетрите да бъдат едни от най-застрашените семейства животни в света, докато европейските змиорки, които са в критично застрашено състояние, са най-честите жервти на контрабанда.


Прекомерно високите квоти за риболов в руската река Амур са допринесли за катастрофален спад в най-голямата миграция на сьомга в страната - не е забелязана нито една сьомга в обичайните места за размножаване през лятото на 2019 г.


Има дълъг списък със заплахи, но има и решения - и през 2021 г. правителствата може да променят ситуацията, призовават организациите. Светът трябва да се възползва от възможността да осигури амбициозно и изпълнимо глобално споразумение за биологичното разнообразие на конференцията на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (CBD) в Кунмин, Китай. На форума се очаква да се обърне също толкова внимание на защитата и възстановяването на сладководните системи, както на световните гори и океани.


Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

© WWF


"Добрата новина е, че знаем какво трябва да се направи за опазване на сладководните риби. Осигуряването на нов курс за сладководните екосистеми в света ще върне живота на нашите умиращи реки, езера и влажни зони. Това ще доведе до осигуряване на храна и работни места за стотици милиони, опазване на културните икони, повишаване на биологичното разнообразие и подобряване на здравето на сладководните екосистеми, които са в основата на нашето благосъстояние и просперитет", каза Ор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK