Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

© WWFЕдна трета от глобалните популации на сладководни риби са в опасност от изчезване, според доклад на 16 световни природозащитни организации, публикуван тази седмица.


Популациите от мигриращи сладководни риби са спаднали със 76% от 1970 г. насам, а на големите риби - тези с тегло над 30 кг - са почти унищожени в повечето реки.


В доклада The World's Forgotten Fishes се казва, че популациите на сладководни риби в световен мащаб се сриват неконтролируемо. Причините са разнообразни и включват замърсяване, прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, въвеждане на инвазивни неместни видове, изменение на климата и нарушаване на речната околна среда.
Понастоящем повечето реки в света са частично затворени от язовири, водите им се използват за напояване или естествените им потоци са нарушени, което затруднява живота на сладководните риби.


Природозащитните групи заявиха, че 80 вида риба са изчезнали от 1970 г. насам, 16 само през последната година. За същия период популациите на по-големи видове, известни като "мегариби", са се сринали с 94%.


Докладът подробно описва необикновеното разнообразие от видове сладководни риби, които възлизат на общо 18 075 - представляващи над половината от всички видове риби в света и една четвърт от всички видове гръбначни животни на планетата. Това богатство от видове е от съществено значение за здравето на световните реки, езера и влажни зони и подпомага обществата и икономиките по целия свят.


Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

© WWF


Сладководният риболов осигурява основния източник на протеини за 200 милиона души в Азия, Африка и Южна Америка, както и работни места и поминък за 60 милиона души. Запасите от сладководни риби поддържат и две огромни световни индустрии: само любителският риболов генерира над 100 милиарда щатски долара годишно, докато аквариумните риби са най-популярните домашни любимци в света и стимулират глобална търговия на стойност до 30 милиарда щатски долара.


"Въпреки тяхното значение за местните общности и коренното население по целия свят сладководните риби неизменно се забравят и не се вземат предвид при вземането на решения за язовири, напояване и строителни дейности. От сладководните екосистеми зависят всички хора и целият живот на сушата. Време е да го запомним", коментира Стюарт Ор, експерт по опазването на сладководните местообитания към WWF.


Никъде световната природна криза не е по-остра, отколкото в нашите реки, езера и влажни зони и най-ясният индикатор за щетите, които нанасяме, е катастрофалният спад на популациите от сладководни риби. Те са водната версия на канарчето във въглищната мина.


Стюарт Ор,

експерт по опазването на сладководните местообитания към WWF


Докладът подчертава опустошителната комбинация от заплахи, пред които са изправени сладководните екосистеми - и рибите, които живеят в тях - включително унищожаване на местообитанията, язовири и водноелектрически централи на свободно течащи реки, прекомерно извличане на вода за напояване и битово, селскостопанско и промишлено замърсяване.


В допълнение сладководните риби също са изложени на риск от прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, въвеждането на инвазивни неместни видове и въздействието на изменението на климата, както и от неустойчивия добив на пясък и престъпленията срещу дивата природа.

Риболовът на херингата хилза в река Ганг нагоре по течението от Фарака се е сринал от добив от 19 тона на само 1 тон годишно след изграждането на ВЕЦ край Фарака през 70-те години.


Търговията с нелегален хайвер е ключова причина есетрите да бъдат едни от най-застрашените семейства животни в света, докато европейските змиорки, които са в критично застрашено състояние, са най-честите жервти на контрабанда.


Прекомерно високите квоти за риболов в руската река Амур са допринесли за катастрофален спад в най-голямата миграция на сьомга в страната - не е забелязана нито една сьомга в обичайните места за размножаване през лятото на 2019 г.


Има дълъг списък със заплахи, но има и решения - и през 2021 г. правителствата може да променят ситуацията, призовават организациите. Светът трябва да се възползва от възможността да осигури амбициозно и изпълнимо глобално споразумение за биологичното разнообразие на конференцията на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (CBD) в Кунмин, Китай. На форума се очаква да се обърне също толкова внимание на защитата и възстановяването на сладководните системи, както на световните гори и океани.


Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад

© WWF


"Добрата новина е, че знаем какво трябва да се направи за опазване на сладководните риби. Осигуряването на нов курс за сладководните екосистеми в света ще върне живота на нашите умиращи реки, езера и влажни зони. Това ще доведе до осигуряване на храна и работни места за стотици милиони, опазване на културните икони, повишаване на биологичното разнообразие и подобряване на здравето на сладководните екосистеми, които са в основата на нашето благосъстояние и просперитет", каза Ор.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Разстроено

  "Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад"

  Същото се случва и соленоводните им събратя. Наскоро Дневник пуснаха статия по темата.

  Изглежда, че в недалечно бъдеще, консумацията на риби ще стане скъпо удоволствие, което могат да си позволят най-богатите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Ами правете още огромни язовири и "зелени" ВЕЦ-ове на всяко поточе. Вецовете разкатават екосистемата на реките, а перките убиват милиони птици! Това е "зелената" енергия, която ни пробутват екоактивистите.

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1056 Весело

  мда, в България (лапни) шараните имат гарантирано сигурно бъдеще !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Няма изненадани.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Сладководните риби са в "катастрофален" спад, предупреждава нов доклад"Същото се случва и соленоводните им събратя. Наскоро Дневник пуснаха статия по темата.Изглежда, че в недалечно бъдеще, консумацията на риби ще стане скъпо удоволствие, което могат да си позволят най-богатите.
  —цитат от коментар 1 на Иво


  ЩЕ СТАНЕ НАЙ-ОПАСНОТО УДОВОЛСТВИЕ.ЩЕ Е НАЙ-ТОКСИЧНАТА ХРАНИ НА ПЛАНЕТАТА.

 6. 6 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 341 Гневно

  Китай,Индия и Индонезия са виновни за 2/3-ти от СВЕТОВНИЯ риболов - сладко и соленоводен!Онуй инвалидче,Греат,що не мина и от там да ръси глупости?

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Ми зависи
  В история на Европа е просто описано
  първо се занимават с лов в един момент дивеча свършва и остава само право на Краля да ловува
  второ започват риболов по реките - в един момент рибата в реките свършва и предизвиква кризата 13-14 век
  трето откриват че риба има и в морето - нататък е същото в един момент пасажите свършват

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#1] от "Иво":

  Ами то туй е целта на твоите хора комунистите бе Ивчо, колко пъти да ти се обяснява? Ал Гор и Сие искат не просто да са богати, каквито са си. Искат да са някакъв феодален елит, абсолютно недостижим за раята и да имат права (примерно да ядат риба или телешко) забранени за простосмъртните. Е, Бил Гейтс ти го каза - ще буаш заместители на месото и ушите ще ти плющят. Ама се отнася за тебе и мене, не за него и децата му. Същата работа със самолетите. На тебе съвсем скоро ще ти сложат квота, а после ще ти забранят да летиш. Виж Джон Кери си бичи с частния самолет и не му пука.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  Няма да има какво да се яде реално. Почвите се замърсяват, водите се замърсяват. Няма да има питейна вода.

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Спомени от преди 40 години - Трявна, Камениия мост... Стотици пъстърви и мрени плуват срещу течението под моста. Въдичари няма. Река Велека край Кости - с примитивна въдица извадих три пъстърви и няколко мрени в подмолите. Реката ври от всякаква риба. Преди 3 години посетих мястото - няма дори и жаби вече. Местните казват, че рибата е избита с бомби и отровите от свинарниците край реката, който изпускат нечистотиите.
  Дяволската река край Приморско в която съм ловил като дете див шаран, кефал при Втория мост, илария при устието и дребни попчета е тотал щета - само водни змии и жаби, една гупа не видях.
  Няколкото оптимисти въдичари, които клечаха на реката все едно бяха хвърлили въдиците в кенеф - нищо не помръдва и миризмата също съответства.
  Свърши тая със сладководните риби в дивата природа.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Проблеми има и с пренасянето на чужди за местната екосистема видове които реално нямат никакви противници които да контролират популациите им, като например питоните в Евърглейдс или азиатският шаран в реките на Америка. Те унищожават голяма част от местните видове. Пиша това за да мислим по-комплексно.

 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  И досега си спомням 70-те, когато ходехме с кумът ми на реката под язовира в Мухово. Дори януари... Вдигахме по десетина камъка и вадехме едни зелени какавиди за стръв. И с една бамбукова (китайска) плескарка за 2 лв, тънко влакно и перо от бодливото прасе в зооградината, си хващахме доста кефал. Жизнен и вкусен!! Докато говедата не изпуснаха арсен в реката. И бе унищожена не само рибата. Изчезна всякакъв живот - нямаше ги вече дори зелените какавиди под камъните. Колко време ще трябва на цялата екосистема да се възстанови? Като се има предвид и това, че арсен се изпущаше още десетина пъти. И други говеда наредиха на корифейте в пазаджишко да продължават да поливат с вода от реката. А се знае много добре, че арсенът акумулира в телото ни и е изключително опасен след определено ниво...
  Същото (или почти!) стана и с река Чая. При пролетното топене на снега, хвостохранилището на флотационната фабрика за рудата от олово и цинк преливаше и тровеше всичко. Почти всяка пролет. Кефалът и мряната изчезваха, а пъстървата миришеше на умряло куче. И след Асеновград с водата се поливаше целият кър.

 13. 13 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Дааа, и аз забелязах, че рязко спря да кълве.

 14. 14 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Пълни лъжи за да се измъкне още някой лев от данъкоплатеца.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5198 Неутрално

  Има и с по две глави и три очи.....

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stargate":

  Точно екоактивистите ти я пробутват !

 17. 17 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони КОСТОВ":


  До коментар [#2] от "Stargate":Точно екоактивистите ти я пробутват !
  —цитат от коментар 16 на Тони КОСТОВ


  а кой? :-) Те са тези, които я прокарват в обществото!

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Причината за всички беди на планетата е прекомерното размножаване на човека.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":

  Причината за всички беди на планетата е прекомерното размножаване на човека.
  —цитат от коментар 18 на Боян Таксиров


  Този път съм съгласен с Вас. Трябва да се въведе политиката на едно дете в целия свят. Но, печалбите на корпорациите ще пострадат, защото след 30-40 години, няма да има консуматори. :-) Те за това и сега пищят, че населението застарява. Трябват им клиенти, а не бачкатори /както се опитват да ни убедят/.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  След като видяхме сметката на реките и езерата и ги напълнихме с боклуци, няма как рибата да оцелее.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK