AstraZeneca ще изпрати под половината очаквани дози за април-юни, твърди "Ройтерс"

AstraZeneca ще изпрати под половината очаквани дози за април-юни, твърди "Ройтерс"

© ReutersОчаква се компанията "Астразенека" (AstraZeneca) да достави през второто тримесечие по-малко от половината дози от ваксината си, договорени с Европейския съюз, твърди представител на ЕС, цитиран от "Ройтерс".


Очакваният недостиг, за който досега не е съобщавано, идва след голямо намаление на доставките за първото тримесечие и може да попречи на страните от съюза да постигнат целта си - ваксиниране на 70% от пълнолетното население до края на лятото, допълва агенцията.


Служителят на ЕС, пряко участващ в разговорите с англо-шведската компания, казва, че тя е съобщила на ЕС по време на поверителни срещи, че "ще достави по-малко от 90 млн. дози през второто тримесечие". Договорът на AstraZeneca, който бе разпространен неофициално миналата седмица, показва, че ангажиментът на производителя е от април до юни, включително, да изпрати 180 млн. дози.
"Понеже работим изключително трудно за увеличаване производителността на веригата ни за доставки в ЕС и правим всичко възможно да използваме глобалната си верига, се надяваме да успеем да докараме доставките си близо до предварителното споразумение за покупки", казва говорител на AstraZeneca, отказващ да коментира конкретни параметри.


Говорител на Европейската комисия, координираща разговорите с производителите на ваксини срещу COVID-19 казва, че не може да коментира поверителни дискусии. Според него ЕС би трябвало да има предостатъчно дози, за да постигне целта си, ако очакваните и договорени доставки от други производители се изпълнят, независимо от ситуацията с AstraZeneca.


AstraZeneca ще изпрати под половината очаквани дози за април-юни, твърди "Ройтерс"

© Reuters


Служителят на ЕС, разтоварял с "Ройтерс" при условие да остане анонимен, потвърждава, че за първото тримесечие AstraZeneca планира да достави 40 милиона дози. Това отново е по-малко от половината от очакваните 90 милиона дози.


През януари компанията предупреди, че няма да изпълни ангажиментите си към ЕС заради проблеми с производството. Други 30 милиона дози бяха предвидени за последното тримесечие на миналата година, но това нямаше как да бъде изпълнено и защото одобрението на лекарствения регулатор на съюза се забави и то дойде в края на януари.

  • Като цяло, доставките за ЕС до края на юни може да са около 130 милиона дози. Това е доста под 300 милиона дози, за които е поела компанията ангажимент.

ЕС е изправен пред забавяния на доставките и на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. Учените зад тези продукти поставиха исторически рекорди за краткото време, в което ги създадоха. Но производителите се сблъскаха със сложен производствен процес, ограничени мощности и "задръствания" в ключови места от веригата за снабдяване със съставки.


Документ на германското здравно министерство от 22 февруари показва, че се очаква AstraZeneca да навакса пропуснатите доставки до края на септември. Репортер на "Ройтерс", който е виждал тази прогноза, казва, че през третото тримесечие страната очаква да получи 34 милиона дози (или общо 56 млн. от началото на доставките), с което би се запълнил обемът, предвиден според квотата на Германия от споменатите 300 милиона дози.


Ако AstraZeneca форсира производството от юли до септември, включително, ЕС ще може да постигне преследваната цел. Но представителят на ЕС, който разговаря с "Ройтерс", казва, че преговорите вървят трудно, защото компанията не изяснява откъде могат да дойдат допълнителните дози.

  • "Запълването на пропуска в доставките през третото тримесечие изглежда нереалистично", допълва той. По думите му конкретните очаквани бройки били променяни няколко пъти.

"Ние непрекъснато ревизираме графика си за доставки и информираме Европейската комисия седмично за плановете си да разпратим повече ваксини в Европа", обяснява говорител на AstraZeneca. В договора с ЕС е запиксано, че компанията трябва да полага "възможно най-големи усилия", за да изпълни ангажиментите. Произодството е в два завода във Великобритания и по един в Белгия и Нидерландия. Но отделно споразумение ѝ забранява да изнася от Великобритания, казват представители на ЕС.


AstraZeneca има заводи и на други места по света и е уведомила ЕС, че може да изпраща дози от глобалната си верига, включително от Индия или САЩ, обясниха миналата седмица източници на "Ройтерс" от ЕС. Компанията обяви през февруари, че очаква до април да произведе над 200 милиона дози, което е два пъти повече от нивото през този месец, защото полага усилия да разшири глобалния си капацитет и производителност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK