Македонският външен министър пристига в София на необявено посещение

Македонският външен министър Буяр Османи

© Associated Press

Македонският външен министър Буяр ОсманиМакедонският външен министър Буяр Османи пристига днес в София за необявена визита, каквато обаче се очакваше в близките дни според коментарите на политици в двете столици.


Говорителят на кабинета на Северна Македония Душко Арсовски е цитиран от медии в страната с думите, че Османи ще разговаря със колегата си вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и че основна тема ще е Планът за действие - документ, който би трябвало да помогне за намаляване на двустранното напрежение.


От думите на Арсовски не се разбира дали се очаква Захариева и Османи да коментират пред медиите резултатите от срещата си, но според него се очаква повече информация след връщането на министъра в страната му. Той повтори тезата на Скопие, че съгласуването на документа е "във финална фаза".


Въпросният План за действие, който според наличната информация обхваща много сфери, би трябвало да бъде подписан на междуправителствена конференция (това е форум между София и Скопие, а не събитието, с което трябва да започнат преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС). Все още няма данни дали дата за събитието ще се насрочи днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK