"Незаконно е" - Скопие обезсмисли призива България по-лесно да дава гражданство след преброяването

"Незаконно е" - Скопие обезсмисли призива България по-лесно да дава гражданство след преброяването

© Associated PressМакедонските власти попариха надеждите на културен център в Битоля - приветстван от президента Румен Радев, - че всеки регистрирал се като българин на предстоящото преброяване в страната би могъл да получи по съкратена процедура българско гражданство.


Това е посланието, което отправя статистическият институт на страната в коментари за проправителствения "Слободен печат".


В последните дни някои медии в страната коментираха идеята на културен център "Иван Михайлов", който изпрати такова писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Писмото е и на страницата на центъра във "Фейсбук".
Предвид че над 100 хил. души са станали български граждани, а "десетки хиляди" чакат за това, според тях възможността да се докаже с копие от формуля, за преброяването, че някой се чувства българин, е възможност да се улесни процедурата, смятат от института.


"Покрай масовата негативна кампания срещу тези хора в Северна Македония те не са по-малко патриоти в страната си. Те обичат (Северна) Македония дори повече от много други. Те не са "фашисти", "татари" или някое малцинство, а голяма общност на македонци, които имат българско самосъзнание," продължава писмото. Уточнява се, че етническите българи са публично сатанизирани и обвинявани, че вземат паспорти, за да пътуват свободно из Европа.


Деликатна тема


Подобна идея би се посрещнала със смесени чувства в България и в Северна Македония. В първата страна наближават избори, но има и спомен за схеми за даване на българско гражданство в последните години, разтърсили Държавната агенция за българите в чужбина; освен това се създава предпоставката всеки, който пожелае, да се определи като българин и срещу показаното копие, да получи по-голям шанс за гражданство, дори да е албанец, влах, бошняк, турчин или част от някоя от другите групи.


В Северна Македония предстои преброяване, важно далеч не само заради спора за история и политика с България, а и заради съотношението между етнически македонци и албанци, което не е проверявано вече 20 години.


Въпреки това президентът Румен Радев призова във "Фейсбук" по повод на писмото, българските институции да "улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за заявяващите открито българската си идентичност". По думите му "институциите в югозападната ни съседка следва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право".


Българите в момента нямат статут на малцинство наравно с други групи - не само албанци, но и сърби, бошняци, турци, власи и роми - и не са специално обозначавани като група с различен от македонския произход. Темата е деликатна и заради споровете дали Скопие насърчава опитите да се говори за "македонско малцинство" в пиринския край.


Практиката в преброяванията е да се посочват като възможни отговори в анкетната карта регистрираните малцинства. Отговорилите с "българи" (или с друга група) би трябвало да се допишат.


Незаконно е


Същевременно макар да е възможно да се изрази принадлежността към българския етнос на преброяването, няма как да се получи фотокопие от преброителните списъци.


В методологията за преброяването, продължава "Слободен печат", ясно се посочва, че принадлежността към етническа общност е сред най-чувствителните въпроси и нищо не бива да влияние на отговора - преброителят само трябва да попита човека за принадлежността му, а не да му чете предложените отговори. Ако отговорът на анкетирания не съвпада с никой от тях, той се дописва.


По принцип един член на семейството, ако е възрастен, би могъл да отговори за етноса и религията на други в домакинството.


Въпросът дали да има отделна графа "българи" и дали това би насърчило повече хора да се определят не е получавал еднозначен отговор в обществени дебати в страната, когато е бил повдиган (албански партии например са изразавяли преди подкрепа за идеята да има графа "българин"). Същевременно на преброяването от 2002 г. така се определиха едва 1417 души. Организации на българите твърдят, че реалният отговор би трябвало да е в пъти по-голям, но мнозина избират да не го дават.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2007 Разстроено

  Очевидно няма да стане с "моркова"!
  Ще трябва да обръщаме другата страна!!!
  Както беше казал един умен мъж :"Слушай внимателно, говори тихо и дръж тояга зад гърба си"!!!

 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Давайте им гражданство но под клетва и да подписват документ че са Българи.
  И после искайте с тия документи официално да признаят Българско малцинство в Северна Македония.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Естествено, че не стават така нещата, ама военните са по-различни...
  Има си процедура за придобиване на българско гражданство и никой не е приел призивите на Радев сериозно.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7638 Любопитно

  Предвид че над 100 хил. души са станали български граждани, България няма ли право да защитава своите граждани - официално, като национално малцинство в РСМ ??????

  [email protected]
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Вай, ко стана :)

  Античките имали 100 000 БГ паспорта :)

  Що не вземат гръцки или югославски :)

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 876 Весело

  :D:D:D:D ми албанският външен министър ще "оправи"работата след 20 години ще има албанци и българи в "срМАКЕДОНИЯ":D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  120 000 досега

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Макетата не искат в ЕС, щото като се отвори границата и ще им остане само историята. :)

  Затова политиците им уж искат много в ЕС, ама без компромис с историята, щото знаят, че няма да мине. :)

  На албанците не им пука за македонската история. Тея с БГ паспортите си знаят историята много добре. И остава едни 10% дето блажат от властта и не искат да изпуснат кокала.

 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Бу-ха-ха! Сръбските мекерета, които управляват Северна Македония се уплашиха, че след преброяването ще има само българи и албанци!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 10. 10 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Взимайте, взимайте ги бързо македонците, че българите се топим като ланския сняг!

 11. 11 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Кашата е голяма, и няма да се реши лесно. От България се иска само търпение и да не се подава на ежедневните провокации на РСМ. Дори да подминава всякакви плюнки и обиди защото те не идват от народа а от политичарите-сърбомани които все още получават близалки от Белград. РСМ е в по-изгодна позиция в момента защото може да лавира между София, Белград и Брюксел със всякакви измислици и заплахи. Стига сме им обръщали внимание защото си имаме достатъчно трески за дялане.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Има и по-добри варианти .вземането на българско гражданство да става на на площада пред народното събрание и клетвата да се излъчва по телевизията и в Ютюб. После да няма ама.

 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#2] от "МиГ-29":

  “ да подписват документ че са Българи.”
  ——
  Да подписват! И то с кръф

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Бу-ха-ха! Сръбските мекерета, които управляват Северна Македония се уплашиха, че след преброяването ще има само българи и албанци!
  —цитат от коментар 9 на Мизийски


  Бе не съм сигурен че и албанци ще има, те и онея могат да се пишат българи за единия паспорт. :)

 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 946 Весело

  Ква стана тя сега? Ха да видим:) Да не се окаже, че само бугари има там:)

 16. 16 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 191 Любопитно

  Може пък да станат поданици , да ги попитаме ли......

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  “ България няма ли право да защитава своите граждани - официално, като национално малцинство в РСМ”
  ——
  Точно така, тая година —тези в РСМ, догодина тези в Германия и в други страни!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Македонците вземат български паспорти не защото се чувстват българи, а за да станат граждани на ЕС и да ходят да работят свободно в Германия. И вземат български, защото е най-лесно и най-евтино. Ако можеха биха взели гръцки или испански - въобще не ги интересува какви са - само да са ЕС.

 19. 19 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Същевременно на преброяването от 2002 г. така се определиха едва 1417 души. Организации на българите твърдят, че реалният отговор би трябвало да е в пъти по-голям, но мнозина избират да не го дават."
  Колко да е по-голям. 10 пъти да е, пак са 15 000 души, не е кой знае какво. Ясно е, че българското с много кьотек вече е избито от твърдите македонски глави, такава е историята и трябва да я приемем. Просто да нямат претенции към нас сега и към историята ни.
  Всичко друго е ясно, няма какво да се напъваме да ги правим българи, те не се чувстват такива или поне повечето от тях не се чувстват такива.Тяхна си работа, но условията за приемане в ЕС си остават - нека да са македонци, но не повече.

 20. 20 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Може и да не съм прав, но мисля, че е крайно време да спрем да се занимаваме с тях. Всичките ни национални катастрофи след Освобождението са заради Македония.
  Ако се бяхме отказали навреме, сега щяхме да имаме излаз на Бяло море при Кавала.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#18] от "PoToP":

  Да но не могат :)

  Там е проблема. :)

  А вземането на БГ паспорт значи да докаже, че родители или баби/дядовци да били българи.

 22. 22 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#18] от "PoToP":

  Всичко, което казвате е правилно, с изключение на отговора на въпроса: Защо е най-лесно да вземат бг паспорти? Да не би да е защото имат предци българи? :)

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  И тогава отиде в коня в реката...
  ще се окаже че македонска нация няма :)
  Което си е и факт де.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Това е начина. Всеки македонски гражданин, който докаже че има български корени да получава българско гражданство по съкратената процедура. Българите там трябва да разберат, че ако не изберат България след 20-30 години щат не щат, ще бъдат присъединени към Албания. Просто и ясно!

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Не знам как така веднага тук някои се хвърлиха да коментират. Има доста смущаващи неща.
  1. Как така Резидента ще направи нещо добро? Нека се запитаме реално какво става? Ако дадем на всички в РСМ българско гражданство нищо не правим. То и сега има 100 хил. граждани на РСМ които са с българско гражданство и какво? Пред хора, които не са българи тези "български граждани" от РСМ плюят България и българите и казват, че са взели българската лична карта само заради ЕС и облагите, които дава. Все пак гражданството дава много права, освен всичко друго. Ще има избори в които ще побеждават про-сръбски партии например (то не че сега побеждават про-български партии, но това е друга тема вече)...
  2. Що се отнася до малцинствата, то и там трябва да се внимава, че не знам България да е признала някакво малцинство. А за да се иска да се признава от друга държава малцинство, то неминуемо и ще опре въпросът до България. Ако се искат права за българите в РСМ вече е съвсем друго.

  Анатема на комунизма!
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Точно това трябва да е отправната точка, признаване на българско малцинство и вписването му в преброителните списъци. Това ще позволи изграждането на културни институции, излъчване на телевизия, изучаване в училище и т.н.
  Така спорът за език и история (идентитетОт) ще отпадне от самосебе си.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  вчера бяхте против насилието, радващо е че сте преосмислили позицията си

  Тиква под наем.
 28. 28 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#2] от "МиГ-29":
  какво малцинство , като българите са мнозинство

  Тиква под наем.
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Те като вземат БГ паспорти и като ходят в ЕС, децата им учат там и съответно мозъците им не са промити от македонската образователна система.

  Двама млади "македонци" израсли извън Македония, след ровичкане из Нета и Укипедия и разни други официални документи са стигнали до истината.

  https://www.youtube.com/watch?v=kCRc3RZWCkc

  https://www.youtube.com/watch?v=HlDe-iccjG8

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Тия яко приличат на ония, дето яли солта, яли боя и накрая третата работа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 762 Неутрално

  В Битола и тези , които си признават са мнозинство май. На главната имаше надписи за Тодор Александров :). Редно е да има културен център, но сърбоманите ги е страх че извън Скопие пропагандата не върви особено южните и западните райони по обясними причини.

  Един Българин
 32. 32 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  +++++++++++++++

 33. 33 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  За какво са необходими голями санкции да се създават,
  като наказаните, с БГ. гражданство ще се подвизават?
  Това е чисто политическо предателско престъпление,
  на тези, които искат на ЕС да направят разцепление.

 34. 34 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Истината е, че сякаш повечето млади, които го искат, го имат нашето гражданство. 120 хиляди не е малко. Тя цялата им страна не се знае колко население има но някъде около 1.5 млн., от които вадим грубо 500 хиляди албанци и 500 хиляди в района на Скопие (където про-сръбското влияние е много по-силно) и остват около 500 хиляди из провинцията. Това е по много опростени, груби сметки, никой не знае какви са истинските числа днес.

  През 2002 Битоля е била около 70 хиляди, Велес около 45, Гостивар 35, Охрид 42, Щип 43, Прилеп 66. Може би в най-добрия случай, изключвайки албанците и Скопие, остават около 500-750 хиляди (това вероятно е силно завишено).

  Имайки предвид възрастното население на балканите като цяло, 120 хиляди в работоспособна възраст, които са взели български паспорт на фона на тези около 500 хиляди са много значителен брой. Може би всеки втори или трети работоспособен, който не е в Скопие и не е албанец.

  Ето население по градове през 2002:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_градовете_в_Северна_Македония

 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Югославяните трябва да се оставят да къкрят в собствен сос 3-4 години. Нека мине преброяването, да се преборят албанците, сърбите и турците и като се усетят слаби, микимаусите ще доприпкат сами.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2054 Неутрално  Бълг. пасош е по-добър от швабската виза за бачкашите в ЕС македонци.

 37. 37 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един Българин":

  "В Битола и тези , които си признават са мнозинство май."

  Точно заради това столицата е в Скопие. Географски е най-близо до Белград, а и там по начало и говора и културата са малко по-близки до сръбските. Там българското национално землище е срещало края на сръбското. Скопие от 80 хиляди през 1940-те, днес е около 400-500 хиляди и това са в по-голяма степен асимилирано население, про-сръбско. Те са в по-голяма степен лично облагодетелствани от предишния и сегашния режим.

  В провинцията няма нито един истински голям град, но изключвайки албанските области, про-българските настроения са доста по-изразени в западната и южната част. Охрид, Битоля и не само. Затова тези 120 хиляди български паспорти са много. Те са повече е цялото население на Охрид и Битоля заедно.

 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Тия яко приличат на ония, дето яли солта, яли боя и накрая третата работа!
  —цитат от коментар 30 на lz2


  А ние на какво приличаме с мерките срещу ковид вируса?

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  По отношение на РСМ, "Демократична България" подкрепя позицията на ДпС, че "не трябва да се създават никакви пречки за влизането на РСМ в ЕС". Интересно защо?

  Анатема на комунизма!
 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2054 Неутрално  Интересно колко македонци щяха да кандидатстват за бълг. гражданство, ако Македония беше в ЕС, а България не?

  Има интересен казус във ФРГ, където за етнически германец се смята този, който или чиито предшественици са били в Германия до 1955 год.
  Има голяма доза логика, защото в първите десет години след войната всеки е искал да напусне разрушената страна, но никъде не са ги приемали (освен ако не си ракетен инженер).
  Та който е живял в страната е тези тежки времена.... значи не може да бъде нищо друго освен германец.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2007 Весело

  До коментар [#27] от "TzZar":

  Не съм преосмислял нищо - само цитирам широко известна народна мъдрост!!!

 42. 42 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  Не знам защо, но дано да си заслужава, защото така може би отказаха поне половината си потенциален вот (15%-20% им бяха почти в кърпа вързани).
  Ритуално самоубийство, което беше с неясна кауза.
  Никой не разбра защо, нито дори Костов.

  ДБ явно реши, че вместо градска десница, ще го играе българската "Подемос"

 43. 43 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Много “българи” в чужбина се подвизават,
  затова някъде репутацията ни развалят.

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#12] от "blondofil":

  Точно така. Всеки гражданин на РСМ, който не е албанец, турчин или сърбин, да може да придобие гражданство по съкратена процедура, ако публично заяви, че се чувства българин, предците му са българи и изпее химна или издекламира "Аз съм българче". Без удостоверения, хартийки, квитанции и други схеми. Просто и ясно => волеизявление => гражданство.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 659 Неутрално

  И Себастиян Курц заби мощен нокаут на про-руската шайка !
  Австрия продължава да подкрепя напълно европейския път на Западните Балкани и ще се застъпи за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания през първата половина на 2021 г..
  Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от агенция МИА.
  В интервю за излизащото на английски език в Белград списание CorD канцлерът каза, че Република Северна Македония се е превърнала в кандидат за пример за членство в ЕС и изрази съжаление, че не бе възможно тя да започне преговори за присъединяване през 2020 г., цитира думите му БТА.
  —————————————————————————-
  Джеймс Пардю : Русия има интерес от забавяне на влизането на Македония в ЕС

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 46. 46 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нинов":

  Хей Нинов,

  Ни мое се отрече че живеете в интересни времена. Виж колко ракетни инженери приехте от трети разрушени страни. Значи според логиката на ривърс инжиринга туй не може да бъде друго освен чистокръвни Германци:)

  Поздрав

 47. 47 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#45] от "Al Tikvone":

  Страхотно. Сега вече освен Орбан, за РСМ може да се застъпва и друг морален стожер в ЕС - Курц. Курц в момента е разследвн за мащабна злоупотреба и корупция. Къщата на финансовия му министър беше изтърбушена с решение на съда онзи ден. Курц е обвиняем по същото дело.

  "Краставите магарета се надушват през девер баира".

  Но щом този цитиран белградски вестник казва, то явно Курц, Орбан и РСМ бранят интересите на ЕС и са най-ясните борци с Русия. Сериозно ли?

 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#45] от "Al Tikvone":

  Късият (Курци) дал интервю за сръбска медия? Въх, какво лицемерие, похвалил югославяните, дето не ги иска в Австрия въобще.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  Ква стана тя сега? Ха да видим:) Да не се окаже, че само бугари има там:)
  —цитат от коментар 15 на rincewind


  Да направим сметката.
  До сега има 120 хиляди с български паспорта и още към 80 хиляди , които са подали документи за българско гражданство. Това прави 200 българи в Македония. Това число трябва да се удвои и дори да си утрои , защото получилите и чакащите българско гражданство имат братя, сестри и родители , кото няма как да не са също етнически българи. Не може от двама братя , единия да е от един етнос , а другия от друг етнос , освен ако не ги правили различни бащи. Така , че бройката българи в Македония става някъде към 400-500 хиляди. Населението на Македония се очкаква да е значително под 2 милиона , поради засилена емиграция през последните години. Ако приемем , че то е 1.8 милиона от които половината са албанци , турци , цигани ,власи и торбеши , то със славянски корен остават към 900 хиляди , от които по-голямата част 500-600 хиляди са българи или по-точно такива с българско самосъзнание.

 50. 50 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#47] от "observador":

  Да , бе . А Тиквата е най-стабилния международен фактор , единствения дето плати от джоба си 3 млрд. за газова тръба на Путлер.
  И особено уважавания в НАТО Агент Иван от ДС/КГБ и кокошката Захариева , които всеки път стават за срам и подигравка на целия ЕС с неадекватните си изяви. (Последния път я заклеймиха заради разпространение на фалшиви новини ) Най-големите дестабилизатори на ЕС и троянски коне на Русия в ЕС

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  При преброяването броят на българите трябва да бъде минимум броя на получилите българско гражданство. При нормално преброяване българите дори трябва да са двойно и тройно повече , защото получилите български паспорти имат братя , сестри и родители , които няма как да са от друга националност. Ако българите се окажат по-малко , понеже преброяването не е анонимно , трябва да се отнема българското гражданство на тези , които са се декларирали като македонци.

 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Подобна наглост, да се изказват за законността на един или друг акт на България, са в основата на ветото, което им е наложено. Много път ще трябва да извървят, преди да намерят изход от въздушния замък, който са въздигнали около психиката си, до това да стъпят на здрава земя.

 53. 53 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#8] от "realguru":

  "Макетата не искат в ЕС, щото като се отвори границата и ще им остане само историята. :)"
  Tя тяхната история една страница не мож напълни. Пък ко го няма и Тито и половин страница няма да има. То май не е история ми истерия.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  До коментар [#44] от "Пипера е много лют":
  "Всеки гражданин на РСМ, който не е албанец, турчин или сърбин, да може да придобие гражданство по съкратена процедура, ако публично заяви, че се чувства българин, предците му са българи и изпее химна или издекламира "Аз съм българче". Без удостоверения, хартийки, квитанции и други схеми. Просто и ясно => волеизявление => гражданство."

  Така направи Унгария с унгарците извън страната. На всички им даде унгарско гражданство. Ако ние бяхме постъпили така с македонците , до сега с българско гражданство щяха да са от порядъка на най-малко 300-400 хиляди македонци, а това щеше да бъде голям коз в ръцете на България, защото всички те са декларирали , че са българи. Тогава при преброяването щеше да се установи , че в Македония българите не са малцинство , а са колкото албанците , че и повече от тях. При това положение българите също както албанците можеше да искат да има български училища и българския език , наред с албанския да стане един от официалните езици на страната.
  Да , всичко това можеше да стане , ако България се управляваше не от безродни мошеници и разбойници , а от мислищи за отечеството си българи.

 55. 55 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1760 Весело

  Какво се получава ако изкъпеш един мръсен маки? Един чист Българин.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  Дразнещо е , когато при всяка тема за Македония Дневник показват на снимка македонското знаме, сякаш да подчертаят промакедонистката линия на редакцията на медията.

 57. 57 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Аз не мога да разбера какъв им е проблема на макетата с татарите? Мисля, че е крайно време поведението им да бъде осъдено на официално ниво.

 58. 58 Профил на tsr13649447
  tsr13649447
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Щом като България признава славяноезичното население от Македония като българско, то следва да предоставя българско гражданство без никакви други документи. Ако лицето е с християнско име, фамилията му не завършва на "ич" и на вид не изглежда като циганин, и ако подпише декларация, че се чувства българин, то какво повече да му искат? За помаците специално може да има и други проверки за да докажат, че не са от албански или турски произход.

  Отделен въпрос е дали България има интерес да предоставя гражданство така масово, след като това води до ускорена емиграция на етнически българи от Македония и другите страни с компактно българско население. Нашият интерес е българският елемент там да не намалява като съотношение.
  Затова по-правилно е да им се позволява да учат (безплатно) и работят свободно в България, за да може след това да се връщат по родните си места и да засилват българщината там. Но не и да им се дава "билет" за Западна Европа в ръцете или да се преселват в България с целите си семейства.

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  "И накрая, две-три думи за толкова противоречивите гражданства. Над 100 000 души се прехранват в западноевропейски страни благодарение на „българските паспорти“. Представете си, ако тази “армия” от безработни е у дома, какъв би бил политическият и социален климат в Македония.

  Но днес е важно не какво и колко си дал, а колко си успял да се похвалиш, че си дал. Оказва се, че формата е по-важна от съдържанието.

  P. S. Вчера Вучич ни донесе 4000 ваксини. Тази сутрин в телевизионно предаване чувам екзалтираният коментар на един гражданин: “Вучич е вторият Исус Христос”!"


  http://bgnesagency.com/bulgaria/любчо-куртелов-за-македонските-медии/

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  До коментар [#45] от "Al Tikvone":
  "Джеймс Пардю : Русия има интерес от забавяне на влизането на Македония в ЕС"

  Някои американски дипломати не са умни , меко казано.

 61. 61 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Пърдю по-скоро са го активирали отнякъде да работи за нещо. Естествено най-лесно е да кажеш, че русия има изгода, без да се обосновеш. Руснаците реваха за влизането на макетата в нато, за ЕС са тихи. Ако Костов беше изпълнил навремето каквото искаше посланика на сащ, сега щяхме да си имаме албанско малцинство.

 62. 62 Профил на fnx15609636
  fnx15609636
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Торбашите, са нашите помаци, не са народност, а религиозна принадлежност! В повечето случаи са със славянски произход. Торбаши означава торба бешлици, за която са се продали.

 63. 63 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  След далаверите с закупуване на български паспорти, трябва по–внимателно да се дават.Което не значи, че трябва да се отхвърлят искания, но да се сложи край на закупуването чрез посредници.

 64. 64 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Против съм да раздават гражданство на всеки северно македонец, който си признае. Те го взимат само заради достъпа до Европа. В същото време иранския лекар, който е повече българин от българите го мъчиха толкова време. Имам приятел, арменец, дошъл е през 1991 година, трябваха им 20 години да му дадат гражданство. Човека има фирма, продава авточасти, плаща данъци, купил е жилище, децата му изучиха българско училище. Въпросния арменец вероятно е най-добрия човек, когото познавам, не е лъжец и крадец и въпреки това трябваше през медиите да стигне до президента за да се добере до заветната хартийка.

  Много хитър
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  "Българите в момента нямат статут на малцинство"
  Какъв статут на малцинство, като са основното население.

 66. 66 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1732 Гневно

  "Незаконно е" - Скопие обезсмисли призива България по-лесно да дава гражданство след преброяването"
  С това заглавие авторът изразява неистовата си радост от станалото.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 67. 67 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#50] от "Al Tikvone":

  Как не ви е срам да цитирате белградски таблоиди и да защитавате открито чужди на България интереси. Коментарите ви с тиквите си ги запазете за секцията с партийни новини. Външно министерсто представлява България, а не някоя партия. Има избори след около месец. Който и да спечели, дори и извън-земните, ако отстояват българската позиция, а не руската или сръбската като вас (!!!), ще имат подкрепата на мнозинството българи, които поставяме националния ни интерес над дребнави между-партийни спорове или симпатии към отделни чужди държави, за които този казус не е важен, особено в година на пандемия.

  Четете си любимия белградски вестник, дано ви плащат добре в динари и рубли!

 68. 68 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Уточнява се, че етническите българи са публично сатанизирани и обвинявани, че вземат паспорти, за да пътуват свободно из Европа.
  ________________
  САЩ се интересува само от правата на ислямистите в Македония и те се спазват много внимателно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 69. 69 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Цел живот ще плащаме грешката на президента Желев - бързащ да признава Македония като независима държава. Тва историята няма му го прости.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 70. 70 Профил на prn24630966
  prn24630966
  Рейтинг: 64 Любопитно

  Македония на Македонците!

 71. 71 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Аз получих Бг паспорт за €500. Научих след това и български понеже ми трябваше за бизнеса. Платих на агент за услугата все едно се абонирах (базикахме се с приятелите). Всичко най-добре за България но аз никаде не съм попълвал българин че съм - агента направи даже и се подписа. Аз или баба ми дядо ми никога не сме се чувствали българи. Искам да кажа че Македония, македонския народ и мк език са моята родина и никой и нищо няма да промени това.
  Масово македонците с Бг паспорти се чувстват така и голяма част от тях са в Германия. Имам много приятели там. За нас македонците е все тая какъв паспорт ще е битно да е ЕС паспорт. Днес е български утре сръбски ще е, имаме и доста хора с хърватски паспорти. Обаче много добре си знаем македонците че сме си македонци и паспортите са ни както се пошегувах все едно абонат за работа в ЕС и неважно от коя държава.

 72. 72 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#71] от "kah48576898":

  "Днес е български утре сръбски ще е"

  Малко неуместен пример, въпреки че "утре" е разтегливо понятие.

  Ако бяхте написал "днес е български, утре гръцки/ хърватски" повече щях да повярвам на автентичността на написаното и в останалата част на коментара.

  "Искам да кажа че Македония, македонския народ и мк език са моята родина и никой и нищо няма да промени това."

  Чудесно, тогава спрете да си купувате паспорти от други страни. Много странно звучи подобно изявление, когато започвате с това как си пазарувате паспорти от различни страни.

  Впрочем, веднъж в ЕС, когато започнете работа или подписвате нещо като притежател на този български паспорт, как обяснявате това на отсрещната страна? Лично аз, ако работя с някой, който не може да обясни защо има даден паспорт, а декларира устно друга националост, бих прекратил взаимоотношения. И обяснението "ами пазарувам си ЕС паспорти, защото мога" изобщо не би помогнало.

  Опростен е този разказ сякаш. Притежанието на паспорт на друга страна и използването му не е лесно като "абонамент", както умело ни обяснявате. Единствено в сивия сектор бихте могли да го ползвате чак токова "непорочно" пред съвестта си.

 73. 73 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#47] от "observador":

  Не през девет баира,а през девет дерета.

 74. 74 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#47] от "observador":

  Не през девет баира,а през девет дерета.

 75. 75 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#47] от "observador":

  Не през девет баира,а през девет дерета.

 76. 76 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#47] от "observador":

  Не през девет баира,а през девет дерета.

 77. 77 Профил на Янчо Донковски
  Янчо Донковски
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#12] от "blondofil":

  Г-не,не пишете ГЛУПОСТИ,само да пишете нещо,защото ще ни се смеят и братята българи от така измислената РСМ.

 78. 78 Профил на Янчо Донковски
  Янчо Донковски
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#12] от "blondofil":

  Г-не,не пишете ГЛУПОСТИ,само да пишете нещо,защото ще ни се смеят и братята българи от така измислената РСМ.

 79. 79 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#74] от "nik_grigorov":

  Възможно е. Баба ми казваше девет баира. Или е вариация или е сложила нещо от себе си.

 80. 80 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#71] от "kah48576898":

  Напиши си името и да ти се отнеме пасоша, подсърбине. Ти просто си лъжец и югославски микимаус.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3791 Разстроено

  Ако отговорът на анкетирания не съвпада с никой от тях, той се дописва.

  Което в България не се прави - не можеш да се регистрираш като помак, например.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3791 Весело

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  няма как да са от друга националност

  Тъй като националността е въпрос на самоопределение съвсем спокойно могат да бъдат от друга националност.
  Един от нашите съфорумци, живеещ в България, се изявява като голям български патриот, но баща му се е преброил като албанец /също живее в България8, а сестра му - като туркиня.

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3791 Неутрално

  До коментар [#62] от "fnx15609636":

  Торбешите са известни под това си име от 11-ти век, защото богомилските проповедници обикаляли с торби. Във византийските източници се наричат "фундигиати" = торбеши.
  Четете книжки, деца!
  Но много е интересно как една нация като македонската, оформила се през последните стотина години, отказва право на самостоятелно съществуване на етническа общност, съществуваща от 1000 години!

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3791 Весело

  До коментар [#71] от "kah48576898":

  То така е и в други части на света.
  През 1980-те, когато се разреши емигрирането от Полша в Германия, един куп хора изведнъж се почустваха вместо поляци силезийци, мазури и най-чисти немци. Било е забавно - села, в които след ВСВ, при верификацията на народността /за да се види кой да бъде изселен в Германия/, са пренасяли от една къща в друга през задните дворове иконата на Ченстоховската Св.Богородица, докато комисията по верификацията е минавала по улицата, та да докажат, че били поляци и да си останат при имота, изведнъж се оказаха немци.

 85. 85 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Какво българско малцинство? Етническите българи в РСМ са основната част от славянското население. Това, че се наричат македонци, не променя етноса им - история, раса, родствени връзки, религия, език, култура и т.н. Етническите българи са титулния етнос на РСМ, независимо, че бяха предадени и продадени от правителството на Боко тиквата с "договора" от 2017 г. Малцинства в РСМ са сърбите, босненци, хървати, доколкото ги има и това е отразено в конституцията на РСМ.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 86. 86 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "..Йощ носим срама по челото, синила от бича, следи от теглото...". Действително, ние българите нямаме останало ГРАМ ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО. Затова им се мазним и оправдаваме.Трябва да престанем да им обръщаме каквото и да било внимание. За какъв г-й ни е на нас Републиката Северна Македония, една каръшик държавица, през която не минават никакви важни пътища, с която десетилетия наред не сме имали каквито и да било отношения. Те ни плюят, обиждат ни по всякакъв начин, дистанцират се по всевъзможни начини от нас, когато се срещнем на научни форуми или на улицата, навсякъде по света, а ние ще се правим сякаш дъжд ни вали. Не ща ги! Не ме интересуват!

 87. 87 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Не трябва да се дава българско гражданство по съкратената процедура! Когато се дава гражданство, трябва кандидатите да заявяват писмено/...само писмено, защото нечистивците сде отмятат- Матей Миткалото/, че не са били доносници на УДБА, защото ние си имаме доносници и за износ, та нямаме нужда да си внасяме и от вън!

  noblesse oblige
 88. 88 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  Второто видео ми се струва безумно.
  Борис I - баща на македонската нация. Освен това се опитва да каже, че те са ни дали и Климен Охридски и църковнославянския език. Няма да стане.

 89. 89 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Всъщност какъв е националният интерес на България да дава български паспорти на чужди граждани които не живеят и нямат никакво намерение да живеят в страната ?
  Съвсем очевидно е че огромното мнозинство от тях вземат тези паспорти единствено заради гражданство в страна от ЕС.
  Тогава защо нямаме процедура за даване на гражданство, подобна на Великобритания например? Искаш българско гражданство - добре, идваш легално в страната, получаваш право на пребиваване, живееш легално не по-малко от три години, след това с документите за кандидатстване представяш доказателства за наличие на активна банкова сметка, плащане на данъци или комунални разходи, доказваш че през всяка от тези години си бил в страната не по-малко от 6 месеца, минаваш тест доказващ знания за страната, вкл. и по историята ѝ (тестът е на официалния език) и чакаш за отговор.
  Моя позната в Канада имаше възможност да направи магистратура в Германия. Наложи се да я отложи с една година за да навърши трите пълни години пребиваване и получи канадски паспорт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK