Енергийни гиганти и застрахователи се оттеглят от "Северен поток 2"

Газопроводът е на около 148 км от германския бряг. В понеделник САЩ санкционираха руския кораб, който трябва да довърши полагането на тръби.

© Reuters

Газопроводът е на около 148 км от германския бряг. В понеделник САЩ санкционираха руския кораб, който трябва да довърши полагането на тръби.Компании с ангажимент да вложат в "Северен поток 2" стотици милиони евро, както и един от най-големите застрахователи в света, са се оттеглили временно от проекта.


Германската компания Wintershall Dea, поела ангажимент за 950 млн. евро (една десета от оценката на проекта), е спряла финансирането на ниво 730 млн. евро, пише в неин отчет. От газопровода се е оттеглил и големият застраховател Munich Re.


"Участието в "Северен поток 2" е ограничено при отпускането на кредити заедно с още 4 от най-големите енергийни компании (Engie, OMV, Shell и Uniper)", пише още в документа на Wintershall Dea, в който се обяснява, че "нови плащания не се предвиждат".
Участниците кредитират Nord Stream 2 AG - операторът на тръбопровода през Балтийско море директно от Русия до Германия, който е изцяло собственост на "Газпром". Те обикновено не коментират колко милиона вече да вложили, но по изчисления на руското издание РБК, основаващи се на изказвания на лидери на тези компании от 2019 г. насам, сумата е €3.65 млрд, а не €4.75 млрд., както е планирано.


Причините са американските санкции по два закона - за противодействие на противници на Америка (CAATSA) и за енергийната сигурност на Европа (PEESA)


Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, заяви, че досега под заплахата от санкции поректът е напуснат от 22 компании. "Ройтерс" съобщи днес ексклузивно за 18 оттеглили се фирми, като част от тях са потвърдили, че го правят заради заплахата от санкции от Вашингтон. Сред тях са и имена като Baker Hughes, AXA Group и Zurich Insuranc, съдържащи се в документ от администрацията на президента Джо Байдън, изпратен до Конгреса.


Марио Мерен, ръководител на Wintershall Dea, казва, че с тревога наблюдава влошаващите се отношения между Русия и Запада и че се надява връзките на компанията му с руски партньори да надживее тези конфликти. "Познавам Русия и обичам Русия", каза той на събрание на компанията. "Затова съм обезпокоен, като гледам политическата ситуация там и продължаващото влошаване на отношенията със Запада".


Мерен повтаря известна теза на Москва - че винаги е била надежден доставчик на природен газ за Европа "без каквито и да е условия и прекъсвания" дори във времената на студената война. "От 1970 г. си сътрудничим с Русия в енергетиката, независимо кой е начело на държавите или колко лоши или добри са били политическите отношения".


Ето кои са оттеглилите се компании според "Ройтерс":


AEGIS Managing Agency Ltd


Arch Insurance Ltd


Aspen Managing Agency Ltd


AXA Group


Baker Hughes


Beazley Furlonge Ltd


Bilfinger


Canopius Managing Agents Ltd


Chaucer Syndicates Ltd


Chubb Underwriting Agencies Ltd


DNV GL


Hiscox Syndicates Ltd


Markel Syndicate Management Ltd


MS Amlin Underwriting Ltd


Munich Re Syndicate Ltd


Tokio Marine Kiln Syndicates Ltd


Travelers Syndicate Management Ltd

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK