Британската шпионска агенция въвежда широка употреба на изкуствен интелект

Централата на GCHQ в Челтнам

© GCHQ

Централата на GCHQ в ЧелтнамБританската разузнавателна агенция GCHQ възнамерява да използва изкуствен интелект (AI) за справяне с редица проблеми от сексуално насилие над деца до дезинформация и трафик на хора.


Агенцията публикува доклад, в който се казва, че технологията ще бъде поставена в основата на нейните операции и че противниците на Великобритания вече използват този подход.


Служители на агенцията казват, че това ще помогне на анализаторите да откриват модели, скрити в големи - и бързо нарастващи - количества данни, съобщава Би Би Си. Но AI все още не може да предскаже човешко поведение, като например решение за изпълнение на терористична атака.
GCHQ също ще подкрепи сектора за изкуствен интелект от своята лаборатория в Манчестър, посветена на прототипи на проекти и наставничество на стартиращи фирми.


Агенцията твърди, че ще въведе етичен кодекс за практика на AI и ще наеме различни експерти, които да помагат за развитието и управлението на използването му. Това е знак, че агенцията иска да избегне повторение на критиките, че не е разкрила как е използвала данни, след разкритията на Едуард Сноудън, смятат анализатори.


AI е много прориворечива тема, тъй като разчита на компютърни алгоритми за вземане на решения въз основа на модели, открити в данните. Той се използва заедно с хора, анализиращи за разследванията.


Директорът на GCHQ Джеръми Флеминг

© GCHQ

Директорът на GCHQ Джеръми Флеминг


GCHQ официално няма да каже как точно използва софтуера за изкуствен интелект или кои данни анализира, но отчасти ще разчита на наблюдението на телефоните и съобщенията на хората и следенето на профили в социалните медии.


AI предлага големи обещания за обществото и сигурността. Въздействието му върху GCHQ е също толкова дълбоко. Въпреки че тази безпрецедентна технологична еволюция идва с големи възможности, тя също така поставя значителни етични предизвикателства за цялото общество, включително GCHQ.


Джеръми Флеминг,

директор на Government Communications Headquarters (GCHQ)


Ключови фигури в GCHQ смятат, че AI е в състояние да насочи MI5 и силите за борба с тероризма към пропуснати улики за идентифициране на потенциално смъртоносни заплахи като част от това, което според източници би представлявало "засилване" в нейната работа, съобщава "Ройтерс".


Агенцията смята, че AI може да помогне за по-доброто идентифициране на източници на фалшиви новини или откриване на дълбоки фалшиви изображения, които обикновено идват от Русия, и по-бързо откриване и проследяване на зловреден вирусен софтуер, който често се появява от Китай или Северна Корея.


Той също така би могъл да подпомогне анализа на милиарди изображения на малтретиране на деца, да търси скрити доказателства за манипулиране на цифрови изображения и така да сведе до минимум времето, което следователи трябва да отделят за проучване на подобно съдържание.


GCHQ очерта области, в които противниците вече използват AI, включително:

Дезинформация от чужда държава


Все по-голям брой държави използват AI за автоматизиране на производството на фалшиво съдържание, за да повлияят на обществения дебат, включително видео и аудио.


Технологията може индивидуално да насочва и персонализира това съдържание или да го разпространява чрез чат ботове или чрез намеса в алгоритмите на социалните медии. Но също така може да помогне за откриване, проверка и идентифициране на "ферми за тролове" и ботнет акаунти.


Злоупотреба с деца


AI може да анализира съдържание за склоняване към неприлично поведение в чатове, да проследява прикритата самоличност на нарушителите в множество акаунти и да открива издирвани лица и незаконни услуги.


Киберзаплахи


Все по-често използван за автоматизиране на кибератаки, AI може също да помогне за идентифициране на злонамерен софтуер и нападатели, тъй като те непрекъснато разработват нови тактики за нарушаване на системите и кражба на данни, казва GCHQ.


Трафик на пари и хора


Организираните престъпни групи стават все по-усъвършенствани в използването на технологии, включително инструменти за криптиране, тъмната мрежа и криптовалутата, казва GCHQ.


Но AI може да помогне чрез:
- картографиране на международните мрежи, които позволяват трафик - идентифициране на лица, акаунти и транзакции;
- "проследяване на парите" - анализ на сложни транзакции, евентуално разкриване на държавни спонсори или връзки с терористични групи;
- обединяване на различни видове данни - като изображения и съобщения - за проследяване и прогнозиране къде се доставят незаконни товари.


Технологията на AI, която проследява историята си от работата на британския математик Алън Тюринг през 30-те години, позволява на съвременните компютри да се научат да пресяват данните, за да видят модели, които човешкият мозък може да пропусне.


Британската шпионска агенция въвежда широка употреба на изкуствен интелект

© Reuters


Използването на алгоритми за разследване и наблюдение на отделни лица вече среща съпротива по света. Съществуват опасения, например, че инструменти като софтуер за разпознаване на лица са проявили расови пристрастия, когато са били предварително тествани. По-рано този месец стана известно, че германската полиция иска да може да създава фалшиви компютърно генерирани изображения в операции срещу педофили.


GCHQ, британският еквивалент на американската NSA, смята че напредъкът в компютърната сфера и удвояването на глобалните данни на всеки две години означава, че агенцията трябва напълно да приеме употребата на AI, за да демаскира шпиони и да идентифицира кибер атаки.


Най-големите световни шпионски агенции в САЩ, Китай, Русия и Европа се надпреварват да въведат мощта на технологичната революция, за да засилят своите защитни и нападателни способности в кибер сферата.


По отношение на киберразузнаването САЩ са класирани от Harvard Kennedy School като водещата световна сила, следвана от Великобритания, Китай и Израел.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Ботове ще ни командват. Сега да пляскаме ли?

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  Някъде там в бъдещето, ще се роди Нео.... но засега е още рано.

 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Весело

  "откриване на дълбоки фалшиви изображения"

  Загадката на шкафчето чака своето решение.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  "Прекрасният нов свят" на трансхуманизма!
  Жална ни майка...!

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Преди доста време уведомих ИЗРИЧНО платените филантропски писари, че в най-скоро време ще ги съкратят точно заради тоз ИИ.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Общи приказки !! Ако искат нещо да направят щяха да "спрат, открият, затворят " , хората които произвежда детско порно , като това не става толкова години ..е ясно !

 7. 7 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Един вид може да ми казват кой съм е*ал или кой искам да ева?!? Бахмааму. Много хора могат да лежат невинни. Особенно след като този софтуер показвал расови пристрастия, както пише в статията.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Има да го търсят Джордж Смайли. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Бритовете колкото и са се напъват най-много некой нов импотентен интелекзит да създадат.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Представяте ли си ИИ като компютърен аналог на ЦЦ?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Изкуственият интелект го въведоха още с перчемлията. Колкото до истинския ИИ .. последствията от него са по-трудно предвидими, на практика никак, защото възможносттите далеч надвхвърлят възможното до момента, вкл човешките способностти.

 12. 12 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  Оттових. Зачетох се, викам си няма начин това нововъведение, да не бъде използване за спрявяне с "руската заплаха". Отново не бях излъган, толкова са прозрачни :

  "AI може да помогне за по-доброто идентифициране на източници на фалшиви новини или откриване на дълбоки фалшиви изображения, които обикновено идват от Русия"

  Who the fuck are you to lecture me?
 13. 13 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  По-скоро Сам Маккрийди.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 14. 14 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  Та по повод Сноудън, дйип фейка и борбата срещу него, по-рано тази седмица Anonymous публикуваха няколко документа, за това как Reuters, BBC и Bellingcat са получавали милиони долари от британските служби по проекти, които целят да "отслабят Русия" и свалят "режима отвътре", както и да подриват дейността на правителствата в Източна Европа и Централна Азиа. Това разбира се не е толкова интересно, колкото въвеждането на ИЕ от британските шпиони, щото нали е да се ще се защитават от лошите руснаци, а не да се намесват във вътрешните им работи :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 15. 15 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  Между другото, като си говорим тук за намеса на Запада в пост-съветското пространство, в момента в Ереван си правят нова "цветна революция". Може и тук нещо да се публикува, когато спуснат опорките, за да ни обяснят кой добър, кой не е :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 16. 16 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Изкуственият интелект е расист :) Това ми харесва и обяснява някои неща! Ха-ха

 17. 17 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Доколкото си сомням, ИИ срещаше затруднения да разграничи снимки на някои маймуни и на някои... хора - ха-ха, хи-хи

 18. 18 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  А да и още малко от Anonymous: Британските служби заеддно с Bellingcat се намесват в изборите в Северна Македония през 2019 на страната на про-натовския кандидат :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":

  Може и да се е родил, но ние да не знаем.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пак ли.
  През ВСВ Союзник наш Британия разгада и разката германската Енгма
  с ловко противопоставяне на машина с интелект.
  Следваше вече да е напълно ясно.
  Всичко?

  "Британската шпионска агенция въвежда широка употреба
  на изкуствен интелект"

 21. 21 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тия са извън ЕС, защо трябва да ни интересува как искат де се следят? Ако искат като в Китай, ако искат, като в Русия, тяхна работа.

 22. 22 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  Та по повод Сноудън, дйип фейка и борбата срещу него, по-рано тази седмица Anonymous публикуваха няколко документа, за това как Reuters, BBC и Bellingcat са получавали милиони долари от британските служби по проекти, които целят да "отслабят Русия" и свалят "режима отвътре", както и да подриват дейността на правителствата в Източна Европа и Централна Азиа. Т
  —цитат от коментар 14 на Helen of Bikini


  Това е друго, ти не разбираш. Когато манипулиркаш за своя джоб, това е демократично, а когато някой манипулирка за своя джоб това е тирания.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Централните режими не слабеят от внос на децентрализация.
  Стават по-силни.

  СССР си отиде поради вътрешни националистически центробежни сили.
  Бегом към периферията. Което олаби центъра.

  Има случаи, пак вътрешни, но следващи паралелни причини.
  Център управлява стабилно, управлява, събира... опит и мъдрост.
  Уморява се. Съгласява: Режимът се оказа недоношче

  До коментар [#14] от "Helen of Bikini":

  Та по повод Сноудън, дйип фейка и борбата срещу него, по-рано тази седмица Anonymous публикуваха няколко документа, за това как Reuters, BBC и Bellingcat са получавали милиони долари от британските служби по проекти, които целят да "отслабят Русия" и
  свалят "режима отвътре", както и да подриват дейността на правителствата в Източна Европа и Централна Азиа. Това разбира се не е толкова интересно, колкото въвеждането на ИЕ от британските шпиони, щото нали е да се ще се защитават от лошите руснаци, а не да се намесват във вътрешните им работи :)

 24. 24 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Тероризъм-мероризъм, пране-мране, my ass. Явно, в такава паника са, че вече се издадоха—не в текста, който ни е предоставен за дискутиране, а в едни офоцоални документи, които вече споменах поне пет пъти в пет теми. Който иска да разбере накъде ни тикат, да чете—вече си изприказвах приказката да казвам какво да чете. На микроскопичния западен елит дотолкова му е припарило под краката, че единственото му спасение е хомогенизация чрез цифров фашизъм. За целта, всички извън микроскопичния елит без изключение, няма леви, няма десни, се третират униформно като закоравели криминални престъпници, като всяка данна, до която най-изпедепцаната тоталитарна система в историята може да докопа за теб, си се трупа там в една база данни, за да може безстрастен алгоритъм да ти анализира степента на покорство (политическата ти коректност, социалния ти коефициент) относно основната цел—хомогенизиране на обществото. Хомогенизирането на обществото се състои в заличаване на политическите, етническите, биологическите (реални и представни), религиозните, държавните и каквито други различия, които на човек могат да му хрумнат. Смешната цел на смехурковците е да превърнат човечеството в пихтиеста маса, която могат да си я гънат не само по техен вкус, а най-вече така, че винаги те да са отгоре, а ти и аз, ако още схващаме че сме живи, да сме отдолу като роби, каквито никое робство в историята не е и сънувало. Сега, да обяснявам ли защо са смехурковци и ненормалници, дето сънят им няма да се сбъдне, каквито и ленглита и джисиейчкю-та да впрегнат (разбира се, краткосрочно, могат доволно да ни отроват живота)?

  Но, нека все пак малко поразнищим съня им на въпросните. Та, това хомогенизиране щяло да стане с “хеликоптерни пари”, които не са Безусловен Базов Доход (ББД), а са непременно нефиатни, небиткоинни, неанонимни некриптирани цифрови пари, които внезапно гуверньорите, елитът чрез правителството си, свързва точно с теб и то без самото то да се занимава с теб. Има си алгоритъм и ти сам си трупаш в него факти и си градиш досието, което ще определя колко мангизи да ти се спуснат от хелиоптера. Ако не слушкаш, няма, и мри. Тъй че няма и некой бадбоко физически да те потиска, за да те кара да излизаш, та да правиш отровни летни протести. Какво, срещу алгоритми ли ще протестираш? Не, не, ще протестирам срещу онези, които са стъкмили алгоритмите? Really? А, кои са те? Заеш ли, например, кой ти е напляскал кода на бъгавото ти виндозе? Айде, виндозето частно и му знаеш собственика, въпреки че кел файда, а как ще сваляш елита, който даже и не го знаеш точно кой е? Напоследък започнаха да жертват разни малоумни като Бил Гейтс и Сорос, за си поотпусне парата народът като ги бие като гумени кукли с бейзболната тояга на гнева и толкова. Абе, бегай, скрий се. Единствената надежда е смехурковците да ни се махнат по естествен път—не, не, не им желая личната кончина, опзил ме бог, а това, че естествените глобални социални процеси са далеч по многолики, отколкото мозъците им като грахови зърна могат да поберат.

 25. 25 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  М-да.
  The road to hell is paved with good intentions.

  Продължавайте да се кефите на Вайбър и тем-подобни.

  И в тази връзка:

  "Безплатно е само сиренето в капана за мишки" - Маргарет Тачър

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Той ще бъде неподкупен и няма да бъде двоен или троен агент.
  Интересно!
  Защо ли руските мекерета не забелязаха тази малка разлика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#23] от "dnevnikar":

  Централните режими не слабеят от внос на децентрализация.Стават по-силни.
  —цитат от коментар 23 на dnevnikar  Украйна на Янукович "централизиран" режим ли беше, и как му се отрази "вноса на децентрализация". Режимите на Садам, Кадафи, на тях и на народите им как им се отрази този "внос"?

  Who the fuck are you to lecture me?
 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  Британците нямат ли си собствен естествен интелект? Или не им стига?

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#12] от "Helen of Bikini":

  "Зачетох се, викам си няма начин това нововъведение, да не бъде използване за спрявяне с "руската заплаха".

  Наследникът на империята на злото не е по-малко зло!

 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Ще ловят антиджендъри, значи чекаме изкуственият интелект да ни потропа на вратата 4.30 заранта и айде в матрицата, като батерия за зелена енергия :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 31. 31 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 779 Неутрално

  А да и още малко от Anonymous: Британските служби заеддно с Bellingcat се намесват в изборите в Северна Македония през 2019 на страната на про-натовския кандидат :)
  —цитат от коментар 18 на Helen of Bikini


  А санкции за намеса в изборите на суверенна държава, кога?
  Оппа...извинявам се, то не ставало дума за Русия. Инерция, кво да правиш.

 32. 32 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#24] от "bryghtlyght":

  Приятелю, насочи се към Китай. Там зад великата китайска стена ще си извън обсега на Сорис и елитите и няма да гледат на теб като дигитален терорист. Това е единственият вариант, който мога да ти предложа.

 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#32] от "etar":

  Добре го каза. Парадоксът е, че въртяха, сукаха и пак ни натикаха в гадостта, да нямаш избор, ама сега гадостта е по две. Не, за теб не знам, за теб Китай може да е, но за мен не е изходът. Та, създадоха си франкенщайнчо, ама той порасна и сега ще им изяде ушите. Опитаха с дружките си хунвейбински да направят преврат в Китай, но централната власт ги размаза. Корпоративен фашизъм е това и не си поплюва. Смаза превратаджиите, нещо което централната власт в САЩ не успя, поради характера на системата и лигните и сега трябва известно време да им търпим мизериите, защото такова гадно нещо не е възможно да просъществува дълго. Видя ги предните им варианти на тоталитарните им системи—едната и десет години не просъществува, а другата и до век не можа да се докопа. Лошото е, че нямаме време да ги чакаме да се спихнат. Въпреки че вече направиха голямата грешка да се разкрият и народите може да им свият сърмите и по-бързо. Ей, нагла пасмина давоска ти казвам, начи, като бременни хлебарки хитреят.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Карабас Барабас
  Карабас Барабас
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Между другото, като си говорим тук за намеса на Запада в пост-съветското пространство, в момента в Ереван си правят нова "цветна революция". Може и тук нещо да се публикува, когато спуснат опорките, за да ни обяснят кой добър, кой не е :)
  —цитат от коментар 15 на Helen of Bikini


  По- скоро това е откат(рикошет) на "бархетната революция".

  Считаю до трёх, а потом как дам больно! https://youtu.be/21lWw2vVL9E
 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":
  .. Това ще е добре за хора като теб.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK