Британската шпионска агенция въвежда широка употреба на изкуствен интелект

Централата на GCHQ в Челтнам

© GCHQ

Централата на GCHQ в ЧелтнамБританската разузнавателна агенция GCHQ възнамерява да използва изкуствен интелект (AI) за справяне с редица проблеми от сексуално насилие над деца до дезинформация и трафик на хора.


Агенцията публикува доклад, в който се казва, че технологията ще бъде поставена в основата на нейните операции и че противниците на Великобритания вече използват този подход.


Служители на агенцията казват, че това ще помогне на анализаторите да откриват модели, скрити в големи - и бързо нарастващи - количества данни, съобщава Би Би Си. Но AI все още не може да предскаже човешко поведение, като например решение за изпълнение на терористична атака.
GCHQ също ще подкрепи сектора за изкуствен интелект от своята лаборатория в Манчестър, посветена на прототипи на проекти и наставничество на стартиращи фирми.


Агенцията твърди, че ще въведе етичен кодекс за практика на AI и ще наеме различни експерти, които да помагат за развитието и управлението на използването му. Това е знак, че агенцията иска да избегне повторение на критиките, че не е разкрила как е използвала данни, след разкритията на Едуард Сноудън, смятат анализатори.


AI е много прориворечива тема, тъй като разчита на компютърни алгоритми за вземане на решения въз основа на модели, открити в данните. Той се използва заедно с хора, анализиращи за разследванията.


Директорът на GCHQ Джеръми Флеминг

© GCHQ

Директорът на GCHQ Джеръми Флеминг


GCHQ официално няма да каже как точно използва софтуера за изкуствен интелект или кои данни анализира, но отчасти ще разчита на наблюдението на телефоните и съобщенията на хората и следенето на профили в социалните медии.


AI предлага големи обещания за обществото и сигурността. Въздействието му върху GCHQ е също толкова дълбоко. Въпреки че тази безпрецедентна технологична еволюция идва с големи възможности, тя също така поставя значителни етични предизвикателства за цялото общество, включително GCHQ.


Джеръми Флеминг,

директор на Government Communications Headquarters (GCHQ)


Ключови фигури в GCHQ смятат, че AI е в състояние да насочи MI5 и силите за борба с тероризма към пропуснати улики за идентифициране на потенциално смъртоносни заплахи като част от това, което според източници би представлявало "засилване" в нейната работа, съобщава "Ройтерс".


Агенцията смята, че AI може да помогне за по-доброто идентифициране на източници на фалшиви новини или откриване на дълбоки фалшиви изображения, които обикновено идват от Русия, и по-бързо откриване и проследяване на зловреден вирусен софтуер, който често се появява от Китай или Северна Корея.


Той също така би могъл да подпомогне анализа на милиарди изображения на малтретиране на деца, да търси скрити доказателства за манипулиране на цифрови изображения и така да сведе до минимум времето, което следователи трябва да отделят за проучване на подобно съдържание.


GCHQ очерта области, в които противниците вече използват AI, включително:

Дезинформация от чужда държава


Все по-голям брой държави използват AI за автоматизиране на производството на фалшиво съдържание, за да повлияят на обществения дебат, включително видео и аудио.


Технологията може индивидуално да насочва и персонализира това съдържание или да го разпространява чрез чат ботове или чрез намеса в алгоритмите на социалните медии. Но също така може да помогне за откриване, проверка и идентифициране на "ферми за тролове" и ботнет акаунти.


Злоупотреба с деца


AI може да анализира съдържание за склоняване към неприлично поведение в чатове, да проследява прикритата самоличност на нарушителите в множество акаунти и да открива издирвани лица и незаконни услуги.


Киберзаплахи


Все по-често използван за автоматизиране на кибератаки, AI може също да помогне за идентифициране на злонамерен софтуер и нападатели, тъй като те непрекъснато разработват нови тактики за нарушаване на системите и кражба на данни, казва GCHQ.


Трафик на пари и хора


Организираните престъпни групи стават все по-усъвършенствани в използването на технологии, включително инструменти за криптиране, тъмната мрежа и криптовалутата, казва GCHQ.


Но AI може да помогне чрез:
- картографиране на международните мрежи, които позволяват трафик - идентифициране на лица, акаунти и транзакции;
- "проследяване на парите" - анализ на сложни транзакции, евентуално разкриване на държавни спонсори или връзки с терористични групи;
- обединяване на различни видове данни - като изображения и съобщения - за проследяване и прогнозиране къде се доставят незаконни товари.


Технологията на AI, която проследява историята си от работата на британския математик Алън Тюринг през 30-те години, позволява на съвременните компютри да се научат да пресяват данните, за да видят модели, които човешкият мозък може да пропусне.


Британската шпионска агенция въвежда широка употреба на изкуствен интелект

© Reuters


Използването на алгоритми за разследване и наблюдение на отделни лица вече среща съпротива по света. Съществуват опасения, например, че инструменти като софтуер за разпознаване на лица са проявили расови пристрастия, когато са били предварително тествани. По-рано този месец стана известно, че германската полиция иска да може да създава фалшиви компютърно генерирани изображения в операции срещу педофили.


GCHQ, британският еквивалент на американската NSA, смята че напредъкът в компютърната сфера и удвояването на глобалните данни на всеки две години означава, че агенцията трябва напълно да приеме употребата на AI, за да демаскира шпиони и да идентифицира кибер атаки.


Най-големите световни шпионски агенции в САЩ, Китай, Русия и Европа се надпреварват да въведат мощта на технологичната революция, за да засилят своите защитни и нападателни способности в кибер сферата.


По отношение на киберразузнаването САЩ са класирани от Harvard Kennedy School като водещата световна сила, следвана от Великобритания, Китай и Израел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK