НАСА изпрати тайно съобщение от Марс и ентуасиасти го разкриха за часове

НАСА изпрати тайно съобщение от Марс и ентуасиасти го разкриха за часове

© NASA/JPLДокато марсоходът на НАСА Perseverance се спускаше през атмосферата на Марс миналата седмица, видеокамера на сондата засне невероятното разгръщане на парашута му, украсен в шарка от червеникаво, оранжево и бяло.


Тази шарка не е случайно хрумване, а съдържаше тайно съобщение.


На пресконференция в понеделник Алън Чен, отговарящ за системата за кацане, коментираше какво може да се види и научи във видеото от кацането.
Той добави, загадъчно и небрежно, че екипът му се надява да вдъхнови другите. "Понякога оставяме съобщения в работата си. Затова ви подканим всички да се пробвате и да покажете работата си", каза той.


На другия бряг на Атлантическия океан Максънс Абела, 23-годишен студент по компютърни науки в Париж, разбра какво казва Чен - на пръв поглед случайният десен на парашута съдържа код.


Той се обажда на баща си Джером, софтуерен инженер в "Гугъл", работещ в Лондон, и двамата започват да решават загадката, разказва "Ню Йорк таймс".


"Харесваме тези малки предизвикателства, каза Абела. Не мислехме, че ще успеем да го разрешим, но поне ще се опитаме."


Работейки чрез телеконферентна връзка, те изтеглят видеото, изолират изображенията, показващи напълно издутия парашут, и започват да събират пъзела.


Така правят и много други по света, като споделят идеите си в "Туитър" и форуми в "Редит".


Тест на парашута за Perseverance през 2018 г.

© NASA/JPL

Тест на парашута за Perseverance през 2018 г.


Човекът, отговорен за идеята за вграждане на съобщение, е Ян Кларк, който ръководи разработката на парашута. Предишният роувър на НАСА, Curiosity, използва същата система, когато успешно кацна на Марс през 2012 г. Но катастрофален неуспех на прототип на парашут, предназначен за бъдещи мисии, подтиква инженерите да подобрят дизайна.


Докато гледа видео от тест на новия парашут за Perseverance, Кларк забелязва, че шахматният десен на купола затруднява проследяването на това как отделни части от парашута се разгъват и надуват.


Тъй като Perseverance има много видеокамери, Кларк решава да използва модел, който да се отличава визуално. Това от своя страна даде възможност "да се позабавляваме малко с това", каза той.


Петте роувъра, изпратени от НАСА на Марс, от малкия Sojourner през 1997 г. до Perseverance

© NASA/JPL

Петте роувъра, изпратени от НАСА на Марс, от малкия Sojourner през 1997 г. до Perseverance


Кларк иска разрешение от Мат Уолъс, заместник-мениджър на проекта, за мисията.


"Казах им добре, спомня си Уолъс. Просто се уверете, че е нещо подходящо и не може да бъде тълкувано погрешно."

Широкият 21 метра парашут се състои от 80 радиални ленти плат, образуващи купол с форма на полукълбо, а всяка лента се състои от четири парчета - общо 320 парчета. Някои от идеите на Кларк биха изисквали допълнителни цветове, но това би могло да застраши целостта на парашута, ако непроверените багрила отслабят влакната на тъканта.


"Не искахме да използваме плат, боядисан в цвят, който никога не сме пробвали досега", каза Уолъс.


Дори модел само от оранжево и бяло, двата цвята на предишните парашути, създават потенциални проблеми. "Започвате да мислите за всевъзможни евентуални проблеми", каза Кларк. "Ако има повече бяло, отколкото оранжево, или обратното, това означава ли, че парашутът ще се затопли по различен начин и дали това ще промени поведението му?"


В края на краищата ръководителите на проекта щяха да имат голям проблем, ако трябваше да обясняват как са загубили мисия за 2.7 милиарда долара само защото парашутен инженер е решил да напише тайно съобщение.


Съобщението, изпратено от радиотелескопа "Аресибо"

© SETI

Съобщението, изпратено от радиотелескопа "Аресибо"


Анализът на Кларк не показва лоши последици за мисията и планът е одобрен. До тази седмица само около половин дузина хора знаеха за това.


Когато компютърните учени видят нещо в черно и бяло - или в този случай оранжево и бяло - те мислят за двоичен код, единици и нули, които са езикът на компютрите.


За всяка оранжева секция на парашута на Perseverance Максенс Абела и баща му записват 1, а за всяка бяла секция - 0. Това се превежда в дълъг низ от 1 и 0.


Първоначално смятат, че цифрите образуват картина - като съобщението, което учените излъчват през 1974 г. от радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико, за да разкажат на далечните извънземни цивилизации на хората на Земята.


"Не можахме да намерим каквото и да е, което да прилича на нещо", каза Абела.


Опитват да разделят цифрите на групи от 8 - често срещана практика, използвана при компютърното програмиране - но това също не дава резултат.


Тогава забелязват, че цифрите, изглежда, се вписват в групи по 10. "На всеки 10 бита има три нули поред", каза Максънс Абела.


Получените числа пак нямат смисъл, докато двамата не осъзнават, че са прочели кода в грешната посока, обратно на часовниковата стрелка вместо по часовниковата стрелка. Когато подреждат цифрите в обратен ред, 10-цифрените парчета двоичен код се превеждат като числа, които отговарят на букви. Числото 1 съответства на буквата А, числото 2 е B, 3 - C, 4 - D и т.н.


Съобщението на вътрешните три пръстена гласи: Dare mighty things ("Осмелявайте се на велики дела").


Абела публикуват решението си в "Туитър" около два часа след като Чен прави своя загадъчен намек на пресконференцията.


Това е неофициалното верую на Лабораторията за реактивно задвижване (JPL) на НАСА в Калифорния, която изгражда и управлява Perseverance. Произхожда от "Труден живот", реч на Теди Рузвелт през 1899 г.


В четвъртия пръстен има още една редица цифри - географската дължина и ширина на центъра на НАСА: 34°11'58" N 118°10'31" W.


НАСА изпрати тайно съобщение от Марс и ентуасиасти го разкриха за часове

© NASA/JPL


Парашутът не е единственото място, където са се позабавлявали инженерите.


Наблюдатели забелязаха поредица от рисунки, които представляват петте роувъра, изпратени от НАСА на Марс, от малкия Sojourner през 1997 г. до Perseverance сега.


Далеч по-добре е да се осмелявате на велики дела, да печелите славни триумфи, макар и изпъстрени с провали, отколкото да сте заедно с онези бедни души, които нито се радват много, нито страдат много, защото живеят в сив сумрак, който не познава нито победата, нито поражението.


Теодор Рузвелт,

26-ият президент на САЩ (1901 – 1909)


Табела, която ще се използва за калибриране на една от основните камери на марсохода, включва петна от цветове, но има и причудливи рисунки, които включват ДНК, ракета и динозавър.


На ръба на калибрационната плоча има надпис: "Сами ли сме? Дойдохме тук, за да търсим признаци на живот и да събираме проби от Марс за изследване на Земята. На тези, които ни последват, пожелаваме безопасно пътуване и радостта от откритието."


НАСА изпрати тайно съобщение от Марс и ентуасиасти го разкриха за часове

© NASA/JPL


На друго място на марсохода има парче от марсиански метеорит, който е намерен на Земята и сега се връща на първоначалната си планета. Това ще се използва за калибриране на SuperCam, инструмент, който използва лазери и камера за идентифициране на молекули на базата на въглерод и други съединения в скалите и почвата. (Преди да се върне на Марс, същата скала направи двупосочно пътешествие до Международната космическа станция.)


Също така Perseverance носи три малки чипа с имената на 10.9 милиона души - част от усилията на НАСА обществеността да участва в нейните роботизирани мисии. Алуминиева плочка отбелязва засегнатите от коронавирусната пандемия.


НАСА изпрати тайно съобщение от Марс и ентуасиасти го разкриха за часове

© NASA/JPL


Практиката за добавяне на забавни или възпоменателни детайли към космическите кораби не е нова. Двата космически кораба "Вояджър", които сега са в междузвездното пространство, носят дискове, пълни с изображения и звуци от Земята. Два по-ранни марсохода - Spirit и Opportunity, са имали части, направени от останките на Световния търговски център. Космическият кораб New Horizons, който прелетя край Плутон през 2015 г., носи част от пепелта на Клайд Томбо, астронома, открил този свят.


На Perseverance тепърва ще бъдат разкрити още няколко изненади.


"Има някои неща отпред на превозното средство, които ще имаме шанс да видим, след като разгърнем рамото на робота", каза Уолъс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  Хубава статия, не като новина за разчитане на кода, а като мислене и допълнителна информация за идеите вложени в експеримента.

 2. 2 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 505 Разстроено

  Науката ще спаси човечеството! Или ще го заличи.

 3. 3 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Номенклатурата в България може да споделя емоции, само ако преезидента в Америка е социалист. От техния код.
  Иначе, когато предишният американски президент изрече запомнящо се достойна и велика реч, тук се лаееше.

  Докато сега, на социалистическото човече, когато му е разрешо по политическси причини, грухти от радост как по парашута било написано да се праавят велики дела.
  Впрочем, тази мисия е и от последните плодове, които миналата администрация направи възможни.

  И така.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Разстроено

  И учените се шегуват и родените в Учиндол също проблемът е че малко хора разбират шегите на първите и много на вторите.
  А на изборите гласовете тежът еднакво.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на frelon
  frelon
  Рейтинг: 241 Неутрално

  А аз се чудех защо е шарен парашута.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Можеха и друго послание да изпратят: "кадрите не са от снимачната площадка на Холивуд!"

 8. 8 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Точно този начин на мислене при съставянето на кодираните съобщения в плата на парашутите , показва кои са лидерите на човечеството сега и за в бъдеще......

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Весело

  имаше много готина хрумка. creativity is intelligence having fun

 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Науката ще спаси човечеството! Или ще го заличи.
  —цитат от коментар 2 на oliverstone


  Науката още не е заличила нищо, човеците заличават неща. В момента, докато едни човеци пишат история с велики дела, други тролят съседни държави, мятат бомби по населението и плащат на тролове да спамят в нета. Всичко това за да могат да крадат от собствения си народ, живеещ в мизерия, въпреки огромни земи богати на ресурси.

 11. 11 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Далеч по-добре е да се осмелявате на велики дела, да печелите славни триумфи, макар и изпъстрени с провали, отколкото да сте заедно с онези бедни души, които нито се радват много, нито страдат много, защото живеят в сив сумрак, който не познава нито победата, нито поражението."


  трахотен Цитат!....Подкрепям пост №10. Така , така.....!

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  После що хората вярвали в конспурации...

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Хубава статия, не като новина за разчитане на кода, а като мислене и допълнителна информация за идеите вложени в експеримента.
  —цитат от коментар 1 на daskal1


  Статията бива, но преводът както обикновено е ужасен и е най-добре човек да си чете оригинала за да не се обърква.
  Тук първо ни казват, че парашутът бил оцветен в червеникаво, оранжево и бяло. После, че бил само в оранжево и бяло. Но всъщност както всички видяхме си е червено и бяло. Просто някои медии писаха, че червеното е "orangey-red" и явно тъпият преводач е превеждал от точно такава статия.
  А както знаем преводачите в "Дневник" не знаят нито английски, нито български.

  Отделно безумните изцепки като "невероятното разгръщане на парашута". Кое му е невероятното?

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 692 Любопитно

  НАСА изпрати тайно съобщение от Марс и ентуасиасти го разкриха за часове?!

  До коментар [#7] от "historama":
  Можеха и друго послание да ни изпратят: "кадрите са от снимачната площадка на Холивуд и ви благодарим за доверието!" (пак ни показваха разни анимации снимани при подготовката на проекта, а дали всичко, което ни показаха "на живо" е истинско?!!!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Като начин на съобщаване статията е кофти. Ще си я потърся на друг език. Иначе вчера гледах в ютуб един турски влогър обясняваше това с парашута.
  https://www.youtube.com/watch?v=3_rr9MhpKpg

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Можеше посланието да е просто "Македония".

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Това са истински инженери, не като тия дето строят из България

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#13] от "tamada":

  Тази сутрин с удоволствие изслушах едно добро интервю с двама от ръководителите на проекта. Един от въпросите беше "Как ще разберете по скалния състав дали на Марс е имало живот след като пробите не се доставят на земята?". Те дадоха обяснения за микробиалните химически впоцеси върху скални проби и изброиха специализираното оборудване на "Персеверанс" което дава информация за химически анализи и за планирания опит през 2027 или 2028 да доставят проби обратно, ако е възможно. Ако този експеримент не се осъществи, да търсят други решения. Ето това е удивителното, планирането и работата с такива срокове и мислене, а не както често тук се случва с мисленето като "футболна агитка" за резултата в момента. Лично аз винаги съм впечатлен от мащабите при разговори с астрофизици, астрономи и подобен тип специалисти-мислители...

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Ето линк за статията за кода в НюЙорк Таймс - https://www.nytimes.com/2021/02/24/science/nasa-mars-parachute-code.html

  Интервюто с Алън Чен и Кати Могран за това имало ли живот на Марс е интересно, но на мен ми хареса доста повече публикацията от "Корнел" на тяхната бивша студентка Суати Мохан - https://news.cornell.edu/stories/2021/02/touchdown-confirmed-swati-mohan-04-called-mars-landing

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Благодаря. То вече с гугъл транслейт става. Да не кажа, че по-добре превежда от авторите в "дневник"...

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#21] от "anonim440":

  И аз за първи път опитах Гугъл Транслейт от английски на български, и публикувах текста с малки редакции под една друга статия :-) Все пак ще отбележа, че е добре да се знае за какво става въпрос...:-)

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Е малко ако поне знаеш езика.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 491 Весело

  Можеха и друго послание да изпратят: "кадрите не са от снимачната площадка на Холивуд!"
  —цитат от коментар 7 на historama


  (*Прозяв*) Дай друго, че се изтърка това.

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Цитата на Теодор Рузвелт е от речта му при присъждането на нобеловата награда за мир през 1906-та година. Нобеловата награда за мир му е връчена заради споразумението от Портсмът, между Япония и Русия, което спира войната между двете държави.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Dire Mighty Things"

  Е мотото на JPL, Jet Propulsion Laboratory, която се намира в Пасадина, Калифорния.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  И да допълня статията, шарката на колелетата на другият активен ровър на НАСА в момента на Марс е JPL в морзов код, точки и тирета. Така че, при движението си по повърхността на Марс, Кюриозити изписва JPL.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#25] от "Realist":

  Аз го намирам от 1899 г - Roosevelt, Theodore. 1899. “Speech By Gov. Roosevelt: Famous Leader of the ‘Rough Riders’ Addresses the Assemblage on ‘The Strenuous Life.’ Chicago; April 11, 1899; Chicago Tribune (1849-1985).

  Но е прекалено добър лаф да не го е използвал няколко пъти :)

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#28] от "cheburashka":

  Да, така е, правилно, Мерси, аз го намерих в речта му пред нобеловият комитет преди няколко дни, поне статията твърдеше, че е оттогава, но ето от речта му в Чикаго:

  https://voicesofdemocracy.umd.edu/roosevelt-strenuous-life-1899-speech-text/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Рекламна акция.
  Всъщност, целта е да се усвоят едни пари...

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#26] от "Realist":

  Технически Jet Propulsion Laboratory, се намира в La Cañada Flintridge, но пощенският адрес е в Пасадена - 4800 Oak Grove Dr, Pasadena, CA 91109. Да не пропуснем да кажем, че тази лаборатория за реактивни двигатели е част от славния Калтех (Калифорнийския Технологически Институт, не се напъват хората да се нарекат "университет" като в Перник). За тези които се интересуват от това какви центрове и институти има в Калтех - https://www.caltech.edu/research/centers-institutes .
  ПП
  Моята слабост е Институтът на Бекман, те са два, в Илинойския Университет и в Калтех, и двата са били стратегически цели на съветските ядрени ракети...

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  JPL са яки типове!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Весело

  До коментар [#14] от "Emil Dimov":

  Защо да не излъжат, щом могат, нали?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK