Покрай коронавируса грипът в САЩ изчезна

Покрай коронавируса грипът в САЩ изчезна

© Associated PressФевруари обикновено бележи пика на грипния сезон, като лекарските кабинети и болниците са препълнени с пациенти. Не и тази година обаче.


Грипът на практика е изчезнал в САЩ, като данните за него са най-ниските от десетилетия.


Според експерти въведените мерки за борба с новия коронавирус - носене на маски, поддържане на дистанция и преподаване онлайн - са били важен фактор в избягване на двойна епидемия от грип и COVID-19. Кампанията за ваксиниране на повече хора срещу грип вероятно също е помогнала, както и по-малкото пътуващи хора, казаха те.
Друго възможно обяснение: коронавирусът е изтласкал грипа и други вируси, които са по-обичайни през есента и зимата. Учените не са съвсем наясно по какъв механизъм става това, но случващото се би съвпаднало със ситуации, когато едни грипни щамове вземат превес над други, каза доктор Арнолд Монто, експерт по грипа от университета на Мичиган.


На национално ниво "това е най-слабият грипен сезон, който сме виждали, откакто регистрираме данни", от около 25 години, каза Линет Брамър от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Болници съобщават, че обичайният равномерен поток от болни от грип пациенти този път не се е случил. В Медицинския център в Портланд, най-голямата болница в щата Мейн, "тази зима не видях нито един документиран случай на грип", каза ръководителят на спешното отделение доктор Нейт Мик.


Същото става и в столицата на щата Орегон, Сейлъм, където клиниките за дихателни заболявания на градската болница не са видели нито един потвърден случай на грип.

Числата са изумителни, като се има предвид, че грипът отдавна е най-тежката заразна болест в страната. През последните години на него се дължат между 600 и 800 хиляди хоспитализации и 50 до 60 хиляди смъртни случая годишно.

По света грипната зараза е на много ниски равнища в Китай, Европа и другаде по Северното полукълбо. Съобщения за съвсем ниски равнища на грип дойдоха и от Южна Африка, Австралия и други страни от Южното полукълбо по време на тяхната зима в периода от май до август.


Положението с новия коронавирус, разбира се, е съвсем различно с над 500 000 жертви в САЩ. Броят на заразените и починалите от COVID-19 достигна нови пикове през декември и януари, преди отскоро да започна да спада.


Свързаните с грип хоспитализации са съвсем малка част от обичайното си ниво дори при лек грипен сезон, каза Брамър, която отговаря за следенето на вируса в Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
Данните за смъртни случаи от грип за цялото население на САЩ трудно се събират бързо, но представители на Центровете за контрол и превенция на заболяванията следят детската смъртност. До момента през този сезон е съобщено за едно починало от грип дете спрямо 92 по същото време на предишния грипен сезон.


"Много родители ще ви кажат, че тази година децата им са били по-здрави от всякога, защото не са в контакт с вируси в училище или в забавачницата като в предишни години", каза Мик.


Някои лекари казват, че дори са престанали да изпращат проби за тестване, защото не смятат, че има наличие на грип. Въпреки това много лаборатории използват разработен в Центровете за контрол и превенция на заболяванията множествен тест, който проверява пробите и за новия коронавирус, и за грип, каза Брамър.


Този сезон са разпределени над 190 милиона дози ваксина против грип, но броят на заразените е толкова нисък, че за Центровете за контрол и превенция на заболяванията е трудно да направят годишното си изчисление колко добре работи ваксината, каза Брамър. Просто няма достатъчно данни, добави тя.
Това се отразява и на планирането на грипната ваксина за следващия сезон. То обикновено започва с проверка кои грипни щамове се разпространяват по света и прогноза кои от тях вероятно ще имат превес в следващата година.


"Обаче няма много грипни вируси, които да следим", каза Брамър.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK