Нацистка Германия и СССР: "Две престъпни системи, причинили гибелта на милиони"

Нацистка Германия и СССР: "Две престъпни системи, причинили гибелта на милиони"


И нацистка Германия, и СССР бяха престъпни режими с репресии и арести, причинили гибелта на милиони, казва полският историк Кшищоф Рухниевич. А можем ли да сравняваме Хитлер и Сталин? Ето какво казва той пред "Дойче веле":


Наскоро руският президент Владимир Путин препоръча на Думата да разгледа законопроект, забраняващ сравненията между ролята на СССР и на нацистка Германия във Втората световна война. Как оценявате инициативата на президента на РФ Владимир Путин? По принцип възможно ли е да се сравняват ролите на Съветския съюз и нацистка Германия във войната?


- Сравнението е един от основните методи в историческите изследвания. В конкретния случай е важно да отбележим, че след подписването на пакта Хитлер-Сталин Съветският Съюз и Германия са свързани в тясно сътрудничество. В резултат от този пакт и тайния протокол към него, Германия напада Полша на 1 септември 1939, а СССР напада същата страна на 17 септември 1939.
Сътрудничеството между двете страни продължава до самото начало на военните действия помежду им на 21 юни 1941. Русия открай време отделя голямо внимание най-вече на етапа от Втората световна война след тази дата, така че президентът съзнателно избутва неудобните факти на заден план. Нека да припомним, че СССР нападна не само Полша - окупирани бяха и Балтийските държави. Във всяка от тези държави беше установен съветски режим, включващ репресии, изтребване на елитите, депортация на хиляди хора в дълбоките предели на СССР и изпращането на други в затвори и в лагерите на ГУЛаг.


Спокойно можем да сравняваме окупационната политика на Германия и Съветския съюз между 1939 и 1941 година. Това даже е необходима процедура, за да покажем спецификата на всяка от двете страни и да видим как функционират двата тоталитарни режима в завзетите територии.


А можете ли да сравните Сталин с Хитлер? Ако можете - как би изглеждало това сравнение?


- Това не е нещо ново. От миналото са познати доста публикации, в които се противопоставят биографиите на двамата диктатори.


Кшищоф Рухниевич, професор по история в университета на Вроцлав, Полша.

Кшищоф Рухниевич, професор по история в университета на Вроцлав, Полша.


Тук мога да спомена само най-известното изследване на Алън Бълок от 1991 г. "Хитлер и Сталин: Успоредни животописи". Авторът между другото обръща внимание на някои аспекти от техните биографии и на психологическите им предразположености.


Сравнителните изследвания обикновено са насочени не към подвеждането под общ знаменател, а към откриване на особеностите при отчитане на историческия контекст. Защото нито един от двамата диктатори не е действал във вакуум. И двете държави, Германия и СССР, са тоталитарни. Различават се само по подхода към идеологическите въпроси. И двете държави изтребват хората и групите, които са определени като враждебни или нежелателни. Идеологическите различия не пречат на двамата диктатори да влязат в съюз и дори да му вдъхнат живот. За тях по-важно от всичко друго са нуждите на двете им държави в конкретния исторически момент.


След нападението на Германия срещу Съветския съюз, той се превръща в жертва и постепенно става важен член на антихитлеристката коалиция. В същото време СССР не престава да бъде тоталитарна държава и след 1944-1945 година. Освен това след края на Втората световна война СССР усилва влиянието си над страните в Източна Европа - и не само ги подчинява, но внася в тях дълбоки промени: съветизация.


Не се ли опасявате, че с подобни сравнения Холокостът може да бъде приравнен към други престъпления, извършени по време на Втората световна война в една или друга държава?


- Това са две различни неща. В общ план можем да кажем, че престъпленията на нацистите имат расова мотивация, докато съветските престъпления са класово мотивирани. И двете системи бяха престъпни и причиниха гибелта на милиони хора. Милиони други, които успяха да оцелеят, останаха завинаги инвалиди или психично болни, а и до днес поколенията страдат от това.


Хората, прекарали дълго време в съветски лагери, са хора със съсипани съдби. () Според мен сравнението между престъпленията не омаловажава значението на Холокоста в историческите изследвания и в колективната памет.


Този въпрос може да ви прозвучи банално, но все пак: Кой започна Втората световна война?


- Сред историците преобладава мнението, че Германия започва войната. Но бързите победи на хитлеристките армии първо в Полша, а после и в Западна Европа, биха били невъзможни без изричните гаранции, а понякога и активна помощ от страна на СССР - нищо, че е неин идеологически противник. Тайният протокол към пакта Молотов-Рибентроп и Договорът за дружба и за границата от 28 септември 1939 показват истинските намерения на двете страни.


Става дума за една световна война - защо тогава дискусиите сред политиците и в медиите често се ограничават само до ролята, която играят в нея Съветският съюз и нацистка Германия?


- Отговорът е прост. Германия започва войната, а СССР застана на нейна страна. Вярно, че няколко месеца по-късно той сам се оказва в позицията на нападнат, но това не бива да ни кара да скриваме фактите.


Това са два престъпни режима. Репресиите и арестите там са всекидневие, тяхна жертва стават и гражданите на покорените страни. И двата режима създават система от лагери и систематически лишават местното население от граждански права. Организирана е широкомащабна експлоатация на окупираните държави, а културните им ценности са разграбени или преднамерено унищожени.


Всичко това се върши поради расова или класова омраза.

Коментари (279)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  "И нацистка Германия, и СССР бяха престъпни режими с репресии и арести, причинили гибелта на милиони, казва полският историк Кшищоф Рухниевич."

  Абсолютно вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Но вторите затриха първите, така, че СССР може да се води по-малкото зло от двете.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Ролята на Русия за разгрома на фашизма е безспорна!
  Това обаче не прави болшевишкия комунистически режим по-приемлив. Нацисткия и болшевишкия режим са едни и същи крайнолеви човеконенавистни режими!

 4. 4 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 967 Неутрално  Интересно някой някога ще преброи ли жертвите на " либералната " демокрация ? 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Разстроено

  Много добро интервю с Кшищоф Рухниевич.
  Сега ще стане много страшно!!!
  Кафяво - червената "лавина" ще се изсипе тук и ще се избълват едни.....

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Е сега ще гледаме превъзбуда граничеща с истерия у форумната вата.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Сега да се преразказва во кратце Хана Аренд(Hannah Arendt) нема лошо.
  но...
  "Не се ли опасявате, че с подобни сравнения Холокостът може да бъде приравнен към други престъпления, извършени по време на Втората световна война в една или друга държава?
  - Това са две различни неща. В общ план можем да кажем, че престъпленията на нацистите имат расова мотивация, докато съветските престъпления са класово мотивирани"

  Това е интересно, защото огромна част от първите болшевики са от еврейски произход, дори другари ленин ема някаде четвъртинка ли, осминка ли, така че е доста иронично сравнението.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Но вторите затриха първите, така, че СССР може да се води по-малкото зло от двете.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Само дето СССР го няма а Германия е обединена и силна като никога! Нали Тъга?

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Това са два престъпни режима. Репресиите и арестите там са всекидневие, тяхна жертва стават и гражданите на покорените страни. И двата режима създават система от лагери и систематически лишават местното население от граждански права. Организирана е широкомащабна експлоатация на окупираните държави, а културните им ценности са разграбени или преднамерено унищожени.


  Абсолютно вярно, само дето активни участници в комунистическото движение, продължават да тровят политическата атмосфера безнаказано. Наследниците на комунистическите партии и движения успешно се трансформираха и 70 години след края на войната, къде явно, къде прикрито продължават да ни тровят с малоумното си присъствие.
  В БГ комунистическата партия се оказа особено жилава и подвласна на мутации. Дотам, че едни член на БКП и виден пожарникар, да се изкара репресиран и борец срещу комунизма....
  Та, фашизъм или комунизъм и кое е по-голямото зло, сами преценете.

 10. 10 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Никой не може със Сталин да се сравнява,
  той е най-великият убиец, който се явява..

 11. 11 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hepo":

  И енергийно зависима от Русия?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Гневно

  До коментар [#7] от "georgievb":
  Антисемитизмът не е убеждение, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hepo":И енергийно зависима от Русия?
  —цитат от коментар 11 на Taiga


  На тридесет процента. Но пък ресурсната федерация е силно зависима от парите които и подхвърлят.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Властите в РФ трябва някой ден да бъдат съдени от международен трибунал, защото в съвременната конституция на РФ пише, че те приемница и на Руската Империя и на СССР. Путин много удобно се прикрива зад това за да защитава СССР и зверствата, които са вършени от СССР. Трябва да се промени конституцията на РФ и да се отсекат ръцете на ЧК.

  Анатема на комунизма!
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Гневно

  До коментар [#8] от "Hepo":

  Наоционалсоциалистическата бруталност никога не е стигала до там да отнема законно придобито имущество от гражданите си!!!

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hepo":Наоционалсоциалистическата бруталност никога не е стигала до там да отнема законно придобито имущество от гражданите си!!!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Точно обратното.Личната собственост е неприкосновена.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  ... Само дето СССР го няма а Германия е обединена и силна като никога! Нали Тъга?...
  —цитат от коментар 8 на Hepo

  За да бъде правилно твърдението за обединена Германия, трябва да се отбележи, че е със около 110 000 км2 по-малка отколкото през 1937 година например.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Полският историк сигурно ги е изучил тия работи изтънко по архивите. Може ли да даде и на нас нишан по кои архиви, че и ние да прочетем и се убедим? Аз на сладки приказки не вярвам, даже това да е полски историк. И най-вече когато е полски историк.

  Пък и е проста, и хем полезна, хем приятна работа. Седиш равно на дивана и си четеш...
  http://istmat.info/files/uploads/59843/rgaspi._f.17._op.171._d.218_protokol_doprosa_turusova.pdf

 19. 19 Профил на dam38649448
  dam38649448
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По тая логика и западните страни могат да бъдат наречени престъпни капиталистически режими заради избитите десетки милиони из колониите, робството, жертвите във войните и пр. Айде стига вече манипулации и пропаганда, мерете с еднакъв аршин ако искате да ви вземат насериозно.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  "Организирана е широкомащабна експлоатация на окупираните държави, а културните им ценности са разграбени или преднамерено унищожени."

  И това е вярно. Хитлер и нацистите също така връщат робството в Европа, ето повече подробности:

  "The Nazis started using forced labour shortly after their rise to power. They established specific Arbeitslager (labour camps) which housed Ostarbeiter (eastern workers), Fremdarbeiter (foreign workers) and other forced labourers who were forcibly rounded up and brought in from the east. These were separate from the SS-run concentration camps, where prisoners were also forced to perform labour.

  The use of forced labour first began to grow significantly in 1937, as rearmament caused labour shortages. Following the outbreak of the Second World War, the use of labour again increased sharply.

  The invasion of the Soviet Union in June 1941 further heightened demands on the war economy, and in turn, for labour. At the same time, this invasion brought thousands of potential new workers under Nazi control. These prisoners were called Ostarbeiter (eastern workers) and Fremdarbeiter (foreign workers). The Nazis deported these people to forced labour camps, where they worked to produce supplies for the increasingly strained war economy or in construction efforts.

  As in most Nazi camps, conditions in forced labour camps were inadequate. Inmates were only ever seen as temporary, and, in the Nazis view, could always be replaced with others: there was a complete disregard for the health of prisoners. They were subject to insufficiencies of food, equipment, medicine and clothing, whilst working long hours. There was little or no time for rest or breaks. As a result of these conditions, death rates in labour camps were extremely high.

  By 1945, more than fourteen million people had been exploited in the network of hundreds of forced labour camps that stretched across the whole of Nazi-occupied Europe."

  https://www.theholocaustexplained.org/the-camps/types-of-camps/work-camps/
  https://www.jewishvirtuallibrary.org/forced-labor-in-the-holocaust

  И карта на тези работнически лагери:

  https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/gallery/camp-system-maps

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#17:"DDR"][/quote]

  Вероятно е така. Но ресурсната федерация е разчленена на петнадесет републики.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":


  "И нацистка Германия, и СССР бяха престъпни режими с репресии и арести, причинили гибелта на милиони,

  Абсолютно вярно.”
  ——
  Нали! А къф кеф бяха режимите преди тях, примерно Римската империя или Британската ...беше едно братство и справедливост, ум да ти зайде!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#3] от "Stargate":

  Крайно ляв е бил само съветския комунистически режим, нацисткия е бил крайно десен, чети и се ограмотявай по темата:

  https://www.britannica.com/story/were-the-nazis-socialists

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Рузвелт и Чърчил се разбират: "Ще помагаме на по слабия от двамата идиоти. Нека се изтребят." Към оня момент по слабия е бил Сталин. Те и не бързат с отварянето на втория фронт. Помагат на Сталин с оръжие и провизии. Чак през 1943г. правят десант в Сицилия, но истинското отваряне на втория фронт започва с десанта в Нормандия (Франция, D-day, 6 юни 1944г.). Освен това първите концлагери ги правят в СССР. Гьоринг черпи опит от СССР (ЧК, НКВД) за "окончателното решение на еврейския въпрос", като неприкрито се възхищава на Сталин за тях.

 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Който има тази валутна способност, си купува от където пожелава,
  а който ги няма тези пари, продава всичко, което има за да оцелява.

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  И не са рушали църкви. Разбира се ние това не сме го учили, и в РФ за това се мълчи, но Хитлер като влиза в СССР отваря към 1000 църкви затворени от болшевиките. Хитлер пуска вътре и православни свещеници да служат. Някои свещеници са пътували заедно с немците, те са били от РПЦЗ, която се е образувала с решение на последният истински руски патриарх Тихон (Белавин) (отровен през 1925 г. от болшевиките, след като многократно отказва да им сътрудничи).
  След като немците отстъпват, църквите пак са затворени от болшевиките, а свещениците, които не са тръгнали с немците, а са останали са разстреляни.

  Анатема на комунизма!
 27. 27 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 186 Разстроено

  До коментар [#2] от "Taiga":

  По-глупав коментар не съм чел!

 28. 28 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  За щастие вече няма нито Нацистка Германия, нито СССР. Останаха само САЩ, които продължават да причиняват гибелта на милиони по света - през Доминика, Кореа, Виетнам, Камбоджа, Уганда, Ангола, Панама, Ирак, Сърбия, Афганистан, Либия, Сирия, Украйна. Не съм изчерпателен, няма как.

  Who the fuck are you to lecture me?
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Това не е новина, а факт. Всяка прослава на СССР, Сталин и комунизма, веене на червени знамена трябва да се наказват със затвор.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  За съжаление ние попаднахме на този режим, който победи.

 31. 31 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Няма добра и лоша война. Причината за ВСВ са несправедливите договори след ПСВ, които разоряват и Германия и Русия, станала СССР. Да не забраваме, че и Полша си отхапва част от Чехословакия, когато нацистите окупират Судетите. И че Полша е искала да бъде съюзник с Германия срещу СССР.
  И Хитлер и Сталин са изверги, но първия е бил доста по-луд.
  Историята можеше да се развие и по друг начин - Хитлер не напада Сталин и Сталин не напада Хитлер, а продължава да го снабдява с ресурси, докато превземе цяла Европа, избие всички, които не му харесват. Тази алтернатива е описана добре в "Човекът във високия замък" на Филип. К. Дик.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 32. 32 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  Не сме и учили как милиони съветски граждани са доброволци в немската армия, включително и стотици хиляди руснаци.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Все пак не е лошо да се мисли за екстремните идеологии кате елементи на една окръжност, в която крайните леви и крайните десни практически се съединяват. Затова и преминаването от крайно леви на крайно десни позиции и обратно за разочарованите е толкова често срещано явление. Да не забравяме например, че през 1920 в Германия коминистите имат много сериозно политическо влияние и Троцки е разчитал на революция там...

 34. 34 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  За щастие вече няма нито Нацистка Германия, нито СССР. Останаха само САЩ, които продължават да причиняват гибелта на милиони по света - ....
  —цитат от коментар 28 на Helen of Bikini


  Ох, да. И Британската империя, все още съществува, те пък за колко гибелта на колко милиони и поробени по света са виновни, не мож ги изброи

  Who the fuck are you to lecture me?
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Любопитно

  [quote#17:"DDR"]
  —цитат от коментар 21 на Hepo
  Вероятно е така. Но ресурсната федерация е разчленена на петнадесет републики.[/quote]

  А Федерална Република Германия на колко е разчленена? Всяка със свое правителство, парламент и т.н.?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Поляците сключват също пакт с Германия ,и с голямо удоволствие си избиват евреите по силата на тайно споразумение ! Преди това има Пакт Граничния - Англия : Германия -Франция ; Германия -Холандия . Пакта СССР -Германия е последният от близо 10 пакта на Германия с тайни клаузи . Какво има в пакта Англия -Германия ...никой не знае ( секретно) , същото и с Франция . Очевидно има СТАБИЛНИ ДОГОВОРИ ,защото следва Аншлуса с Австрия , ликвидиране на Чехия..........и пълно МЪЛЧАНЕ . Англия пък предава Франция по отношение на зоната между Германия и Франция. Самата Полша по силата на договора с Германия ПРИСВОЯВА Тешинска Област , и изпълнява ангажименти по избиване на евреи. Така че договори характерни за ЕПОХАТА

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":Крайно ляв е бил само съветския комунистически режим, нацисткия е бил крайно десен, чети и се ограмотявай по темата:https://www.britannica.com/story/were-the-nazis-socialists
  —цитат от коментар 23 на Иво


  Когато два полюса се привличат се получава ефекта на политическата подкова. Изведен от Едмън Бърк още при създаване теорията за конституционния консерватизъм.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Има съществена разлика , след 1945 година - немците се засрамиха , докато мурзилките ни най- малко! Имам чудесна илюстрация, но не мога да качвам образи: Вчера в Калининград беше открит бюст на Сталин, а Илън Мъск пусна още една серия от 60 спътника - това не са новини от две страни,това са новини от две цивилизации!

  noblesse oblige
 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  Но вторите затриха първите, така, че СССР може да се води по-малкото зло от двете.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Обратното е, дорогой. СССР просъществува много по-дълго, увреди живота на много повече хора в много повече страни. А обявилата се за негов наследник днешна Русия продължава да трови живота на своите граждани и международните отношения.

  Затова исторически вярното е, че Съветския съюз е по-голямото зло от нацистка Германия.

  Великобритания и САЩ избраха да подкрепят СССР не като по-малкото зло, а като злото, с което по-лесно ще се справят в бъдеще.

  Исторически се оказаха прави.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  По тая логика и западните страни могат да бъдат наречени престъпни капиталистически режими заради избитите десетки милиони из колониите, робството, жертвите във войните и пр. Айде стига вече манипулации и пропаганда, мерете с еднакъв аршин ако искате да ви вземат насериозно.
  —цитат от коментар 19 на dam38649448


  Има ли изобщо спор за това!? Много отдавна повечето (ако не и всички) западни държави заклеймиха колониалното си минало и се извиниха на народите в Африка и Азия пострадали от техните (европейски) престъпления.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#32] от "kazushi":

  РОА.

  Анатема на комунизма!
 42. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  по русоилскатав логика, ако хванеш хрема и рак, второто е по-добро

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  не тр2бва да пиша с малък пръстодокто ям сандвич/

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  А къф кеф бяха режимите преди тях, примерно Римската империя или Британската ...беше едно братство и справедливост, ум да ти зайде!
  —цитат от коментар 22 на Gretel


  Гретел, защо реши така!? Напротив, всички империи преди това от Римската до Британската също са извършвали ужасяващи престъпления над покорените от тях народи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#35:"DDR"][/quote]

  Да ти изброявам ли колко са самостоятелните републики извън руска орбита. Или да не затруднявам?

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Съвсем точни наблюдения, които няма да харесат на путиноидите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 47. 47 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Но вторите затриха първите, така, че СССР може да се води по-малкото зло от двете.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Вторите затриха първите защото имаше от страна на САЩ,Канада и Великобритания - материална помощ!Т.нар. "Ленд Лийз".В края на войната Жуков казва,че колкото по-бързо се забрави за тази помощ - толкова по-добре!И само болен чугунен мозък, може да каже че Сталин, Берия и НКВД са по-малкото зло!Едно към едно касапи са!И Холокоста в СССР е затрил не по-малко евреи от Холокоста в Германия и останалата част на Европа!Германия и СССР са еднакво виновни и чумави режими!

 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  [quote#35:"DDR"]
  —цитат от коментар 45 на Hepo
  Да ти изброявам ли колко са самостоятелните републики извън руска орбита. Или да не затруднявам?[/quote]

  Толкова, колкото и бундеслендерите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#24] от "jony":

  В исторически план първите концлагери май се правят от британците по време на Англо-бурските войни:

  https://www.sahistory.org.za/article/women-and-children-white-concentration-camps-during-anglo-boer-war-1900-1902

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Може да го има и този момент Даскале. Но според мен много по-силен е антагонизма между двете крайности. Крайно дясно и крайно ляво. И към днешна дата е така.... примерно в твоята втора родина САЩ враждата между Антифа и крайно десните милиции, които си имате там. Омразата между тях е огромна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":Антисемитизмът не е убеждение, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Напълно съм съгласен с вас,ЧЕ ВСЯКО НАСИЛИЕ НА РАСОВА ОСНОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
  В това число и антисемитизма. В тази връзка и доколкото палестинците са семити по произход , както всички араби, то тези, които са ги затваряли в лагери са антисемити.

 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#48:"DDR"][/quote]

  Ти какво не разбра?Бундес провинциите са в една обща държава с федерално управление. А бившите републики на СССР са отделни и независими държави със собствено управление.
  Ако ти го обясня още един път ще ти е за първи път.

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  Ако Хитлер би имал повече доверие на "съветските граждани" ор окупираните територйи и ги беше адекватно бъоръжил,Те щяха на смажът Сталин.
  Но той не е бил на ясно с омразата която те изпитват към него.
  Страхувал се е да не обърнат оръжието.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 55. 55 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Лошото е, че Путин възроди имперското мислене в Русия и на много руснаци това им харесва.

 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Забранено е да се сравняват двата режима. Забранено е!!! Сега едно дребно човече и една руса алкохолизирана мома от МИД ще над дадат един страшен вой. Ще заплашват, ще проклинат, ще насъскат Пётр Толстой срещу целий мир

 57. 57 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [/quote]


  [quote#23:"Иво"]До коментар [#3] от "Stargate":Крайно ляв е бил само съветския комунистически режим, нацисткия е бил крайно десен, чети и се ограмотявай по темата:https://www.britannica.com/story/were-the-nazis-socialists
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Десен ? Социализъм - Национал-социализъм. Не знаех че има десен социализъм :-) .
  Освен това е и работнически : Националсоциалистическата германска работническа партия (на немски: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) - това е партията на Хитлер.

  То бива, бива ама социалистическа и работническа партия да е дясна ??? Съвсем се обърках..... Може би едрия капитал е бил работнически, или партиите на банкерите и индустриалците са леви.... А бе то много банкери са избити по концлагерите заради еврейския им произход. Ох, съвсем се обърках....

 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  “ Гретел, защо реши така!?”
  ——
  Нищо не съм решавала в случая. Когато някой ти навира в лицето една ОЧЕВИДНА истина, е редно да се запиташ: що ли, аджеба, го прави? В случая, отговорът е, май, че тоя е поляк... да не му слагам квалификациите...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Първо - една политическа система е толкова по-безчовечна и престъпна колкото повече човешки животи е затрила. Ако сравним броя на жертвите 8 милиона за Хитлер и над 30 милиона за Сталин може спокойно да определим, че комунизма е много по-отвратителен от фашизма и нацизма.
  И второ - да Червената армия стига до Берлин, но това никога нямаше да се случи без помощта на САЩ в размер на 180 милиарда долара.Отделно, при подписването на договора СССР се съгласява да върне парите за 10 години. Нищо подобно не се случва. След като изплаща с огромно закъснение десетина милиона СССР спира да връща парите. На няколко пъти се предоговаря, но въпреки това парите не са върнати. Накрая при последното предоговаряне през 2001ва година окончателното връщане на парите се отлага за 2030та година. Мисля, че САЩ вече са разбрали с кого си имат работа и ще пият една студена вода. Или по думите на Бисмарк . "Договор с Русия не струва и хартията, на която е написан"-
  Да не забравяме и помощта на Втория фронт открит през пролетта на 1943та година в Нормандия.
  И капака на всичко е, че въпреки, че се писаха победители днес руснаците продължават да живеят много по-мизерно от победените и разликата в стандарта на живот не намалява, а се увеличава.

 60. 60 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Когато бях дете, баба ми разказваше разни истории. Една от тях се откроява особено много - немски войник, сержант, или офицер (с перфектно чисти и подържани униформи) са помагали на жените с пазарските чанти, отваряли са врати пред тях, отстъпвали са места в трамвая, като са се извинявали след това. А, какво е правил миризливият пияница всички знаем. Казвала ми е жената, че е виждала трима "храбреци" да ритат бременна жена в корема и да я завличат нанякъде... Била е шестнадесет годишна, представяте ли си каква травма е това за едно момиче!

  Ще ви изрием...
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#55] от "pepisky":

  Да, това за съжаление е точно така. И затова според различни социологически проучвания голяма част от руснаците изпитват носталгия към СССР. На другия полюс са страните и народите, които се освободиха след рухването на СССР... от Естония, през Грузия и чак до Казахстан. Там хората по-скоро са доволни от това, че днес живеят в свои собствени независими държави, а не са част от съветската империя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Затова в България и до ден днешен си имаме и от двете - и класова, и расова омраза.
  А немалка част от народа е мачкан и изтребван и от едните, и от другите.
  Пък аз бих изтребил само ченгетата от ДС- и то не поради друго, а поради кататоничния им отказ да разберат, че е крайно време да напуснат всички властови и институционални структури.

  BLUE Planet Corporation
 63. 63 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Англосаксите жертваха 20 милиона руснака, за да победят Германия. А сега дойде време да нападнат Русия с помощта на Германия. Така им се пада на руснаците. Не трябваше да се жертват заради друг. Ако бяха капитулирали кротко като Франция, то сега нямаше да ги има онези гадинки, дето ни тормозят. България щеше да бъде в етническите си граници, а гъркините (щеше да има малко останали около Атина) щяха да слугуват по нашите къщи.

  Да, ама не. Уви.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 64. 64 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#39] от "Един препатил":

  тук няма да се съглася с теб.
  Труман добре е искал да сталин да остави на мира
  източна европа, но не става за съжаление.
  тук е можел да се пребори, ако е бил
  по-решителен. знаел е вече много добре
  за разстрелите и зверствата на сталин в източна европа.

 65. 65 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  СССР беше сбъркана работа, но чак да е причинила смъртта на милиони, малко пресилено ми се струва.

 66. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Едно е сигурно, няма никоя друга държава в цялата световна история, избила в продължение на 2 десетилетия толкова много, десетки милиони, свои граждани. И тази държава естествено е Съветския съюз! Отделно, Съветският съюз влиза във войната без 60% от опитния си офицерски състав, естествено, избити по всевъзможни начини. Добре, че бяха американците да изнесат хиляди предприятия, струговете на които и до днес произвеждат части за вече руските танкове...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  Иво, тези взривове на вътрешно-партийно касапене ги има и в нацисткото движение, и в "чистките" при болшевиките. Обикновено в резултат на тези кървави бани са утвърждавани новите лидери/диктатори.

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Весело

  ...... каза вика полският историк Кшищоф Рухниевич....... Най гУлемия историк на всички времена.......

 69. 69 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":“ Гретел, защо реши така!?”——Нищо не съм решавала в случая. Когато някой ти навира в лицето една ОЧЕВИДНА истина, е редно да се запиташ: що ли, аджеба, го прави? В случая, отговорът е, май, че тоя е поляк... да не му слагам квалификациите...
  —цитат от коментар 58 на Gretel  До коментар [#58] от "Gretel":

  Бих добавил, за да спъна Иво окончателно, че поляците са известни със своите антисемитски възгледи (дори и днес) и погроми!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#54] от "dedoliben":

  Да, така е. Той се е страхувал, че толкова много въоръжени руснаци ще са в състояние да се разправят след Сталин и с него.
  Но има и друго, Хитлер явно не е бил много далновиден относно това как се води война. За това свидетелстват негови генерали.
  А иначе генерал Власов е казвал "До Москва с Хитлер. После ще видим."... Т. е. Власов е имал план да освободи Русия от болшевиките и после да се обърне срещу Хитлер.
  А действията на Хитлер в началото са дали надежда на руснаците, защото той освен, че е отварял църкви е давал на руснаците да имат и частна собственост, да обработва земя, да имат животни.
  В самото начало на войната никой не е искал да воюва за Сталин. Затова още в началото 2 млн. руски войници се предават на немците. Очаквали са или да ги закарат в Германия (на свобода от болшевишкият режим), или да ги въоръжат и да ги хвърлят на фронта срещу Сталин. Но Хитлер го е било страх и какво прави Хитлер? Затваря ги в едни вагони, и там те умират от глад и жажда. Когато разбират това другите руснаци на фронта са деморализирани и започват да се колебаят дали да се предадат.

  Анатема на комунизма!
 71. 71 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Има съществена разлика , след 1945 година - немците се засрамиха , докато мурзилките ни най- малко! Имам чудесна илюстрация, но не мога да качвам образи: Вчера в Калининград беше открит бюст на Сталин, а Илън Мъск пусна още една серия от 60 спътника - това не са новини от две страни,това са новини от две цивилизации!
  —цитат от коментар 38 на riemann


  Подобно нещо исках да напиша, благодаря за спестения труд!
  ++++++++++

  Ще ви изрием...
 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#39] от "Един препатил":

  ето ако ти се чете за това.
  https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a584192.pdf

 73. 73 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3318 Любопитно

  Ватниците и рупорите им тук много удобно забравят някой истини.Например призива и позивите с които БРП(комунисти) приветства союза м/у националсоциалистическата партия и фюрерът и с тавариш Сталин и СССР.И "разгрома на империализма"в Европа .Декларацията е от 1940 година.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  Ако Ататюрк бе видял ВСВ.....изхода и щеше да бъде съвсем друг....
  Затова, личния му лекар го отравя....по поръчка
  Чърчил сияе от удоволствие понеже този от който е ял дървото при Дарданелите....вече не е жив....
  А изхода от една евентуална втора световна война....така вече е по предсказуем....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":Не става въпрос само за колониите, а за цялостно творчество. Това че са се извинили не ги прави по-малко "престъпни режими", ама не виждам некой от грантаджийските философи и анализатори да ги нарича така.
  —цитат от коментар 50 на dam38649448


  А, расийка защо не се извини тогава!?

  Ще ви изрием...
 76. 76 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "И нацистка Германия, и СССР бяха престъпни режими с репресии и арести, причинили гибелта на милиони, казва полският историк Кшищоф Рухниевич."Абсолютно вярно.
  —цитат от коментар 1 на Иво


  Разликата е, че днешна Русия е същата, както тогавашната СССР, че и по-лоша!

 77. 77 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#73] от "Willy Messerschmitt":

  чакай да постна едно любимо.
  https://i.imgur.com/IxmdUod.jpg

 78. 78 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Ако продължаваме да се либерастираме, скоро и Путин ще се подреди до Сталин..

  Stupid people make me sick
 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Аз съм бил винаги 'ЗА" относно принципа "теза-антитеза-синтез" но трябваше да има табличка с минимум 4 колонки Хитлер, Сталин, Рузвелт, Чърчил с позициите им по всеки въпрос и тогава да се сравнява и коментира.....а кво написал и казал полският "велик" историк Кшищоф Рухниевич, дето за първи път го чувам ....едва ли е от значение......

 80. 80 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#74] от "eti mehter":

  Не вярвам Мустафа Кемал да се беше намесил на страната на Хитлер. По-скоро Турция щеше да е наистина неутрална и да извлече ползи от това. В крайна сметка тези след Мустафа Кемал продължават неговата политика, но все пак можеше Турция да извлече повече ползи от ВСВ.

  Анатема на комунизма!
 81. 81 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":


  До коментар [#3] от "Stargate":Крайно ляв е бил само съветския комунистически режим, нацисткия е бил крайно десен, чети и се ограмотявай по темата:https://www.britannica.com/story/were-the-nazis-socialists
  —цитат от коментар 23 на Иво


  НацилналСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА партия е ЛЯВА партия на народа! Режимът на Хитлер е бил КРАЙНОЛЯВ и това е самата истина, колкото и да не се харесва на вас левите другари. Идеологията му е много държава в икономиката. Съвсем социалистическа идея. Ограмотявайте се вие другари, защото разлика между комунизЪма /билшевизЪма/ и фашизЪма НЯМА!

 82. 82 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#79] от "MPetr":

  ти па кога стана гара разпределителна бе алоо.
  я си налягай парцалите, че тебе, освен че никой не те знае
  и никой не ще да ти чете псевдоинтелектуалните полюции.

 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Най смешно-тъжното е ,че самите рашки в периода 1928-1940 г изтрепват голяма част от собствените си военни във висшия и средния ешелон . Огромна част са по лагери и колонии като неблагонадеждни за комунистическия режим. А така са вярвали в договора Молотов -Рибентроп, че при нападението на германците на територията на поделената Полша , рашките мислят няколко дни ,че германците правят маневри и са се объркали нещо в навигацията навлизайки в руската част на Полша. Да припомним и съвместния парад на руските комунисти и германските нацисти в Брест 1939 г .Вечна дружба на двете социалистически партии КПСС и NSDAP ха-ха-ха
  Сегашните съветско-руски историци никога няма да могат да избягат от сравненията.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 84. 84 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Полският историк Кшищоф Рухниевич може да си гледа работата. Едни и същи лъжи през призмата на времето стават истина. ВСВ 2 изцяло благодарение на подлата игра на Англия. Никога не забравяйте, че тя винаги е водила дуална политика - едно говорим а друго правим. И тъй като не ми се водят безмислени спорове с wiki историци на заинтересуваните горещо препоръчвам да прочетат Tragedy and Hope на историка Carroll Quiglet. Човека е описал всичко включително и ролята на Полша от 1914 до кря на 60 те години на 20 век.

 85. 85 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3318 Любопитно

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Германия е енергиино зависима орт Расия само в главите Ви!!!!!Тавариш!!!Просто на прагматичните германци им е по-ефтино ползват матушката като суровинен придатък....Руският природен газ в Германия е е два 38% от използвания.....А Вие излезте от 1968 година и се събудете!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Социализъм и националсоциализъм, двете страни на една монета. Но за разлика от социализма, който оставя хората да мрат от глад, не могат да пътуват и да имат собственост, в първите години на своето управление Хитлер се е погрижил добре за германските граждани. Работа, почивки, евтини коли.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  Десен ? Социализъм - Национал-социализъм. Не знаех че има десен социализъм :-) Освен това е и работнически : Националсоциалистическата германска работническа партия (на немски: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) - това е партията на Хитлер.

  То бива, бива ама социалистическа и работническа партия да е дясна ??? Съвсем се обърках..... Може би едрия капитал е бил работнически, или партиите на банкерите и индустриалците са леви.... А бе то много банкери са избити по концлагерите заради еврейския им произход. Ох, съвсем се обърках....
  —цитат от коментар 57 на _imi_


  Добре де Ими, колко пъти трябва да ви се обяснява защо грешите и защо сте объркани.

  Хайде за пореден път в този форум ще го обясня. Чети внимателно и помни.

  Първо, НЕДЕЙ да се подвеждаш по имената на дадена партия или държава. И давам пример, има една държава, която е кръстила себе си КНДР. В тази абревиатура Д означава демократична! И сега те питам, ти смяташ ли, че КНДР (известна още като Северна Корея) е демократична държава!? Разбира се, че НЕ! Същата работа и със социалистическата част в името на НСГРП (NSDAP).

  Второ, ти знаеш ли как нацистката партия идва на власт в Германия!? Знаеш ли кой я финансира!? Да започнем от идването й на власт това става през 1933 г. когато тя прави коалиция с ДЯСНАТА КОНСЕРВАТИВНА партия на име Германска национална народна партия (DNVP).

  https://en.wikipedia.org/wiki/German_National_People 's_Party

  Помисли малко, как така основната германска дясно консервативна партия прави коалиция с уж лявата социалистическа нацистка партия!?

  А, сега за тези, които са спонсорирали Хитлер в Германия. Ами това са били най-големите германски индустриалци и бизнесмени, като Круп например. Ето и една чудесна статия по темата:

  https://www.brennancenter.org/our-work/analysis-opinion/how-big-business-bailed-out-nazis

  Как така най-богатите германски индустриалци финансираха една уж социалистическа германска партия като нацистката!?

  Трето, кои бяха най-големите политически опоненти на нацистката партия в Германия. Това беше на първо място истинските автентични германски социалисти от ГСДП (SPD). И на второ място ГКП. Още преди нацистите да вземат властта те са пращали своите щурмоваци биячи от СА и Рьом срещу германските социалисти и комунисти.

  След 1933 г. и взимането на властта от Хитлер и нацистките престъпници първите жертви на неговия диктаторски режим са били точно германските социалдемократи и комунисти. Много от тях са преследвани, пращани в затвори и избивани там. Някои от тях като Вили Бранд слава Богу са успели да избягат в чужбина (в неговия случай Швеция).

  Та, така.... сега изясниха ли ти се нещата или те обърках още повече? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#22] от "Gretel":

  Върни се и по времето на Древен Египет и Вавилон.

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#59] от "cpl40723722":

  За разликата в жертвите на двете престъпни и кървави идеологии и държави сте прав, но има и една обективна причина за това. Просто нацистите управляваха Германия и съществуваха общо 12 години (от 1933 г. до 1945 г.) докато съветските комунисти управляваха доста по-дълго (от 1918 г. до 1991 г.).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Весело

  НацилналСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА партия е ЛЯВА партия на народа! Режимът на Хитлер е бил КРАЙНОЛЯВ и това е самата истина, колкото и да не се харесва на вас левите другари. Идеологията му е много държава в икономиката. Съвсем социалистическа идея. Ограмотявайте се вие другари, защото разлика между комунизЪма /билшевизЪма/ и фашизЪма НЯМА!
  —цитат от коментар 81 на Stargate


  Както обикновено си в грешка Звездна портичке. Обяснил съм много подробно този въпрос в коментар [#87]. Така, че чети и се ограмотявай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  подлата игра на Англия. .
  —цитат от коментар 84 на hkr17702506


  НЕ Е Англия която ПРАВИ СЪВМЕСТЕН СЪЮЗНИЧЕСКИ ПАРАД в Брест-Литовск

  НЕ Е Англия която е СЪЮЗНИК в СЪЮЗА на БРАТСКИТЕ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ

  СССР и Германия

  Това че после СССР и Германия започват

  МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА ВОЙНА

  не отмива спомена за СЪЮЗА ИМ С КОЙТО ЗАПОЧВАТ като СЪЮЗНИЦИ ВСВ

 92. 92 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Прав си, ама като си казал А, кажи и Б.
  По-малка е, защото СССР й отнема Кьонигсберг (родното място на немския философ Имануел Кант и на първия пруски крал Фридрих) с прилежащата му област, а в същото време дава на Полша Източна Прусия, като избива или изселва почти цялото й немскоезично население.

 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  Кшищоф Рухниевич по принцип е историк който се специализира на Германия и Вили Бранд. Защити публикацията за антисемитизма на поляците по време на ВСВ на Барбара Енгелкинд и Ян Грабовски, оттам и нарастването на позитивната оценка на изследванията му. А иначе си е умен човек, професор със сериозни академични интереси.
  https://krzysztofruchniewicz.eu/

 94. 94 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#60] от "Гошко Мастичката":

  Германските войници в България са се държали изключително коректно спрямо населението. Навсякъде са си плащали, държали са се почтително към жените, били са чистоплътни. В нашата къща сме имали двама немски офицери на квартира и имаме много добри спомени от тях. Освен това са критикували Хитлер и са заявявали ,че Германия ще изгуби войната. После ги изпращат на Източния фронт и съдбата им неизвестна.. Оставят за спомен една книга - роман на немски, подписан с благодарност, който и до днес пазим в къщи като реликва.

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Весело

  До коментар [#82] от "mihail_p":

  Младежчо, няма да се нервиш..... принципа "теза-антитеза-синтез" !!! ....... щото по тъпичките са на "увод-изложение-заключение" и не е "убаво" тва.... вече сме го живяли по дъртите.......

 96. 96 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Поляка дума не обелва за ролята на неговата страна в разпалването на ВСВ2. Нито дума за Чехословакия, договорките с Англия и Германия (преди договора между Германия и СССР). Нито дума за гоненията на евретите в Полша от самите поляци. Като му четеш глупостите направо да ги ожалиш. И да - Германия и населдникът на СССР трябва да изпалатят репарации на полският пан. Толкова са пострадали горките.

 97. 97 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 898 Любопитно

  Рухниевич няма ли да каже каква бе системата в Полша?

 98. 98 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#94] от "antonio_vivaldi":

  "Германските войници в България са се държали изключително коректно спрямо населението. Навсякъде са си плащали, държали са се почтително към жените, били са чистоплътни. В нашата къща сме имали двама немски офицери на квартира"

  А след това дойдоха лошите комунисти, дадоха апартамент на баща ти у градо, а тебе те пратиха да следваш в университет.

 99. 99 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#24] от "jony":

  Ех. Джони. Когато Британия воюва с Хитлер, немските танкове и самолети летят с гориво от Сталин, а Вермахтът е облечен с памук от Узбекистан. На кой да помага Британия, като тя воюва с Хитлер?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#22] от "Gretel":

  "Нали! А къф кеф бяха режимите преди тях, примерно Римската империя или Британската ...беше едно братство и справедливост, ум да ти зайде!"

  Това звучи като : "Да оправдаем Чикатоло, защото преди него е имало Джак Изтърбушвача"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK