Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

© Пресслужба Министерски съвет



"Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват."


Това според пресслужбата на Министерския съвет е казал премиерът Бойко Борисов в четвъртък вечер пред Европейския съвет. Тогава се обсъждаше идеята за някакъв вид сертификат за ваксинираните, с който да може да се пътува свободно из Европейския съюз.


Дали са разбрали останалите 26 лидери на страните от ЕС каква е позицията на България?




Може би тази част от съобщението хвърля повече светлина:


"Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. "Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина."


Т.е. да има коридори за защитените, но и да не се пречи на останалите да пътуват? И да има единен европортал, но да заработи, след като са се ваксинирали всички желаещи?


Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

© Reuters


В съобщението отсъства аргумент като "ваксиниране на поне 70% от пълнолетното население" - прагът, отвъд който според специалисти вече се е оформил колективен имунитет срещу коронавируса. Най-вероятно защото в момента никой в България, а и в Европа, не може да каже кога ще бъде прекрачен той в собствената му страна (в ЕС това са около 225 млн. души, от които към момента поне една доза имат под 10%). А идеята за свободно пътуване със сертификат за ваксинирани все пак е такъв документ да започне да действа преди това.

  • За неваксинираните очевидно трябва да остане сега действащата смесица от национални ограничителни мерки на границата - влиза се без визи или паспорти, но срещу отрицателни PCR тестове (понякога преди влизане и след това), самоизолиране или настаняване в хотели за 10 дни, където сметката си плащаш сам (във Великобритания тя достига 4 хиляди лева).

Всъщност, Европейският съвет приключи без решение по въпроса, а "паспортите за ваксинация" - ако се стигне до единно мнение за тях - вероятно ще се появят най-рано след месеци. На посланиците на страните членки бе възложено да излязат с предложения за дигитално решение в тримесечен срок - време, за което се смята, че ще се натрупат значителен брой ваксинирани европейци.


Хотел за поставяне под карантина на пристигнали във Великобритания.

© Reuters

Хотел за поставяне под карантина на пристигнали във Великобритания.


Важно уточнение - става дума за ваксинирани с одобрени за ЕС продукти, а не за преболедували с изграден имунитет. За тях се работи по нещо като общоевропейски протокол за безопасно тестване и пътуване. Как, кога и дали ще има такъв стандарт за ЕС не е известно.


Дали ще има някакъв подобен документ за гражадни на страни извън ЕС изобщо не е ясно - поне докато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не одобри за Европа руски или китайски ваксини (т.е. унгарците с такива дози не могат да се сдобият с него).


Има и технологични въпроси


На телеконферентното заседание на 25 февруари Урсула фон дер Лайен - председателят на Европейската комисия каза, че "Гугъл" и "Епъл" са готови да предложат на Световната здравна организация свои решения за сертификат за ваксиниране". Според изданието Euractiv поне "Епъл" никога не са водили подобни разговори със СЗО или ЕС. Освен това американският ИТ гигант бил заявил, че не желае да разработва приложение, което да има достъп до такава лична информация.


Източник на Euractiv казва, че компанията само предложила да изработи програмен интерфейс за приложение съвместно с "Гугъл" за да могат национални здравни организации да си разработят собствени мобилни приложения за проследяване и уведомяване за контакти със заразени.


Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

© Reuters


Фон дер Лайен каза още, че Европейската комисия работи по портал, с който да са свързани всички страни членки. Но ако те искат той да е готов до лятото, 27-те трябва да положат усилия. Междувременно трябва да се съберат достатъчно доказателства, че ваксинираните не разнасят вируса (има все повече научни свидетелства в тази посока) и държавите трябва взаимно да признаят процедурите си за ваксиниране.


Руски медии побързаха да обявят, че канлерът Ангела Меркел е съобщила за съгласието на лидерите да се въведат някакви електронни сертификати. Това не е съвсем вярно - според нея има изразено общо желание, но темата е с нисък приоритет заради малкото ваксинирани. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че това е "отворен въпрос" и засега всяка страна ще решава какво да прави с такива сертификати.


Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

© Reuters


Картината действително е сложна


Германия, например, вече има национален сертификат, подобни документи подготвят или имат и другите държави (България също), но Еврокомисията трябва да ги уеднакви. Другият вариант е за поредица от двустранни (или между група държави) признавания на такива документи, но веднага последва предупреждение, че така ще се създаде хаос в Шенгенското пространство.


Натиск бързо да се въведе електронен "паспорт за ваксина" оказват предимно южни държави, силно зависими от туризма - Гърция, Италия, Испания, Малта, Кипър, но и Австрия и Естония. Според "Ройтерс" и България е в тази група.

  • Австрийският канцлер Себастиан Курц написа в "Туитър", че "ние се обявяваме за дигитален "Зелен паспорт" като на израелците". "Това ще ви позволи да досажете - направо от мобилния с ителефон - че сте тестван, ваксиниран или че се въззстановявате от COVID-19. Целта ни е да избегнем продължителен локдаун и най-после да си върнем свободата да пътуваме из ЕС и да се наслаждаваме на различни събития и кухни."
Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис каза в четвъртък, че "Всички британци, независимо дали имат поставена ваксина или не, ще имат възможност да пътуват за лятната отпуска до Гърция". По думите му, цитирани от министерството, ваксинираните британци няма да се нуждаят от карантиниране или да си правят PCR тест преди да потеглят към страната. Проблемът е, че няма одобрен британски сертификат за ваксиниране, Лондон обсъжда такъв със Световната здравна организация или други държави и правителството още не е казало, че ще позволи пътувания за почивка (медиите спекулират, че това ще се случи на 17 май).


Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

© Reuters


Германия и Франция са по-сдържани. Те искат да не се прибързва, първо да се докаже категорично, че ваксинираните не заразяват другите, че ваксините действат срещу нови варианти на коронавируса и че такъв "паспорт" няма да дискриминира останалите. Гърците отговарят, че няма дискриминация, защото пак ще може да се идва в страната им, но след тест и може би самоизолиране при пристигането. Виена казва, че ако до пролетта няма съгласие в ЕС ще приложи свой план.


Пътуване с "паспорт за ваксинация" - може би, но въпросите са повече от отговорите

© Reuters


Как е при другите страни


Дания, Швеция и Финландия обмислят собствени документи, изработени така, че да са съвместими с евентуална бъдеща схема на ЕС. Надеждите им са до лятото да има някакъв международен стандарт.


Унгария обяви, че ще издава от 1 март паспорт за ваксиниране под формата на карта, но тя ще е и за хората с имунитет след заразяване. Какви точно привилегии ще дава тази карта ще се решава тепърва. Най-малкото при пътуване няма да им се налага да се карантинират при завръщане у дома.


Руският президент Владимир Путин нареди през януари да се обмисли издаването на сертификат за ваксиниране с руски продукт за пътуващи в чужбина. Въпросът е коя държава ще ги признае.


Португалия търси варианти да съживи туризма, но и предупреждава, че общоевропески паспорт за ваксиниране ще предизвика ограничения заради забавянето на кампанията. Същото казва и румънският президент Клаус Йоханис - че има риск Европа да се раздели по този начин на ваксинирани и неваксинирани.


Полша въведе специален QR код през приложението mObywatel, който при сканиране потвърждава, че собственикът е приключил с дозите. Варшава не е казвала нищо за "паспорт".


И Франция не е обявявала планове за паспорт за ваксиниране, макар че от туристическия сектор и някои политици от опозицията настояват за такъв. Италия също няма национална схема за подобен документ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK