Персоналът в болниците в Чехия е на прага на силите си

Персоналът в болниците в Чехия е на прага на силите си

© Associated PressМедицинската сестра Драхослава Летакова прекарва пръсти през косите си, обляга се на една стена и с влажни очи разказва накратко за изтощителното си всекидневие в днешното време на пандемия.


"Как през цялото време съм тук? Как нямам свободно време? Как не съм била в отпуск повече от половин година? Да, такъв е наистина професионалният ми живот", казва кротко тя.


Г-жа Летакова е старша сестра в клиниката по вътрешни болести на болницата в чешкия град Стод. В момента страната регистрира най-високите в света нива на заразяване с коронавирус на глава от населението.
Болницата се намира в западната част на държавата с 10.7 милиона жители и приема пациенти, живеещи на разстояние до 50 километра.


"Започвам всеки ден в 6 ч. сутринта и оставам, докато е необходимо. Връщам се у дома чак нощем", заявява медицинската сестра, която се грижи за близо 90 души вместо обичайните 50 пациенти. "Някои млади сестри носят крачкомери и навъртяват по над десет километра дневно само на работа", казва тя пред АФП. От съседната стая се чува раздираща кашлица.


В заведението й постоянно прииждат нови пациенти. От началото на пандемията в Чешката република са регистрирани 1,2 милиона случая и 20 000 починали, а броят на новите заразени се движи за момента около 15 000 дневно.


"Психологическото бреме"


Чешкото здравно министерство посочи във вторник, че страната е на ръба да изчерпи капацитета на интензивните си отделения. "Не можем в никой случай да поддържаме сегашните норми за здравни грижи, има забавяния и отлагания, когато не става дума за COVID. Системата като цяло скоро ще стигне предела на възможностите си", заяви зам.-министърът Владимир Черни.


Болницата в Стод е добър пример за това. Директорът Мирослав Забрански вижда причината в британския щам на вируса, който се разпространява в страната. "Положението със свободните легла често се променя само за час. Сега имаме пет свободни легла, но има риск всеки момент да пристигнат допълнително двама пациенти, без да има място" за тях, отбелязва той пред АФП.


Болницата е превърнала своята клиника по вътрешни болести в COVID отделение, а пациентите с други заболявания са прехвърлени в гинекологията и хирургията.


"Хората от службите, свързани с COVID, са изтощени. Те често няма как да излязат в отпуск, а щом успеят, изобщо няма къде да отидат. Психологическото бреме е най-лошото", подчертава Забрански. Той смята ваксините за "светлина в края на тунела", но бавното развитие на кампанията и проблеми със снабдяването отслабват тази светлина.


Чешката република е обявила частична карантина. Сблъсъци от правно естество около затягането на антивирусните мерки противопоставят популисткото правителство и опозицията.


Правителството не наложи в четвъртък по-стриктна карантина независимо от все по-силните призиви за по-строги мерки, каквито спомогнаха страната да се пребори с първата пандемична вълна през пролетта.


"Най-лошото предстои"


Докато говори пред АФП, г-жа Летакова поздравява млада медсестра с цивилни дрехи, излизаща от залата след закуска.


"Тя има малко дете в карантина", въздиша служителката."Дъщерите ми имат нужда от отпуски. Идва сезонът на пролетните почивки и трябва да отделя свободно време" за тях, набляга старшата сестра, при все че знае - това ще я натовари допълнително.


Г-н Забрански заявява, че приветства помощта, предложена от съседна Германия, но засега чешкото правителство не посреща твърде топло тези предложения.


Директорът на болницата отказва да даде сведения за броя пациенти с COVID-19, лекувани в Стод от началото на пандемията. "Още не съм си направил сметките. Според мен най-лошото предстои", казва той. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK