Български ученички станаха посланички на Дания, Албания и Грузия за един ден

Виктория Кабаиванова и посланик Сьорен Якобсон.

© Посолство на Дания в България

Виктория Кабаиванова и посланик Сьорен Якобсон.Ученички станаха дипломати за един ден, присъединявайки се към чужди посланически мисии в България. Инициативата "Посланик за един ден", създадена от бившия британски посланик Ема Хопкинс, се провежда за четвърта поредна година с подкрепата и на вицепрезидента Илияна Йотова.


В нея участват множество дами дипломати, като целта ѝ е да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси и да им покаже пътя към дипломатическата кариера. Тази година за пръв път в кампанията участват и трима мъже посланици, сред които и Негово превъзходителство Роб Диксън (повече за него прочетете тук и тук).


Виктория Кабаиванова е ученичка в 11-и клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан" - гр. Стара Загора. В езикова паралелка е с първи език немски и втори английски език. "Изключително умно и любознателно момиче, ние всички в посолството останахме впечатлени. Също така тя е и един от победителите в световното първенство на Microsoft, което се е провело през 2019 г. в Ню Йорк", казват от мисията.
Виктория и посланик Якобсен са участвали в конференция, организирана от Министерството на външните работи на Дания и Световния икономически форум, посветена на климатичните партньорства и индустриалния преход. Тя е участвала и в редовната оперативка на служителите на посолството, включвайки се в подготовката на важни предстоящи събития. След това са се срещнали с Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на Република България - за да обсъдят Световния прайд, който ще се проведе в Копенхаген през 2021 г., и Евроигрите, които имат за цел да насърчат правата на LGBTI+ хората. В допълнение са коментирали и теми, свързани с правата на човека, ислямофобията, антисемитизма и многостранната прогресия.


Виктория е посетила дистрибуционния център на JYSK в Индустриална зона "Божурище". Ярослав Собчик, директор "Логистика", отговарящ за Балканския регион, я е развел из датската компания.


Посланичките на Албания и Грузия


Като част от третото участие в инициативата "Посланик за един ден" албанското посолство в София организира две събития, посветени на овластяването на жените, с теми "Жени в дипломацията" и "Жени на висши ръководни длъжности". Тези дейности бяха организирани в сътрудничество с Асоциация на ООН Албания (UNA Албания), делегати на ООН Албания, асоциация "Обединени нации България" (UNA България), делегати на ООН България и Дамски форум.


Български ученички станаха посланички на Дания, Албания и Грузия за един ден

© Посолство на Албания в България


Виртуалната открита дискусия "Жените в дипломацията" събра млади хора от UNA Албания, UNA България и делегати на ООН, за да обсъдят с тазгодишната победителка, 18-годишната Мартина Димитрова, ролята на жените в дипломацията, тяхната актуална позиция на международната сцена, предизвикателствата, пред които са изправени, общото възприятие за ролята им, техния принос в дипломацията в контекста на пандемията и възможностите за повишаване нивото на участие на жените в дипломацията.


Посланик за един ден, Мартина Димитрова призова младите хора да преследват мечтите си и да бъдат решени да постигнат желанията си. Според нея с много труд всичко може да се постигне въпреки трудностите.


В събитието "Жени на висши ръководни длъжности" се включиха представителите на Ladies`Forum, посланикът на Грузия Тамара Лилуашвили и двете победителки за тази година, Мартина Димитрова за Албания и Иванна Иванова за Грузия. България бе дадена за пример като държава с жени са на висши ръководни длъжности и че има положителна тенденция в света, като например Нова Зеландия и Финландия. Мартина и Иванна се стремят да бъдат дипломати в бъдеще и затова представителите на Ladies`Forum им предложиха възможност да присъстват на стажове и програми за обучение за личностно и професионално израстване. "Пожелаваме на Мартина и Иванна да станат част от българската дипломация много скоро", казват от посолството на Албания.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Весело

  Трябваше да станат на Азърбейджан, Армения и Турция. Даже можеше да са с ”ориджин” 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Изпуснали сте фокуса. Освен жени трябваше да са и от малцинствата. Първо да се промотират ученички кандидат дипломатКи-майки, та да е още по в ритъм със съвременните тенденции (тип дундуркаме бебе в залата наЕвропарламента), второ- така и така малцинствата представляват територията почти в цял свят, а и скоро ще започнат да са и властимащи....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK