Пендаровски обвини Радев, че се меси в македонските вътрешни работи

Президентите на България и Северна Македония, Румен Радев и Стево Пендаровски

© Прессекретариат на президента

Президентите на България и Северна Македония, Румен Радев и Стево ПендаровскиМакедонският президент Стево Пендаровски реагира остро след среща на българския му колега Румен Радев с българските служби за сигурност и го обвини в намеса във вътрешните работи на страната.


На срещата държавният глава поиска да се вземат своевременни мерки за защита на правата на българските граждани, които стават жертва на нападения заради националното им самосъзнание. Формален повод е писмо от Културен център "Иван Михайлов" в Битоля заедно със сигнали за зачестили прояви на нарушаване на права на етнически българи (и притежатели на български паспорти). Срещата се състоя няколко дни след информация за атака срещу македонски гражданин, самоопределящ се като българин, за която обаче според Министерството на външните работи няма данни да е на етническа основа.


Радев поиска гаранции за сигурността на хората с българско самосъзнание - малко преди преброяването в Северна Македония и преди българските парламентарни избори. Това стана в момент, когато е позатихнало, но не и изчезнало словесното напрежение между София и Скопие заради македонските преговори за членство в Европейския съюз, блокирани от двустранен спор.
Според Пендаровски действията на Радев противоречат на основния принцип на международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава. "Крайно необичайно и, разбира се, отвъд процедурите на алианса е президент на една държава - членка на НАТО, да призовава службите за сигурност да реагират на очевидно нарушаване на правата на граждани на други държави - членки на НАТО," пише в отговор на Пендаровски до електронното издание МКД.


Според кабинета му Пендаровски не е получил нито една информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонски граждани заради етническа принадлежност. Последното твърдение се оспорва от правителствата и в София, и в Скопие - имаше (макар системността им да не е доказана) слово на омраза и "групи за плюене на българи" в социалните мрежи с кампания за публикуване на личните им данни онлайн. Днес външният министър Екатерина Захариева попита пред БНТ откъде такива данни могат да попаднат у обикновени граждани, за да бъдат публикувани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK