Огромното потребление на ток може да спре възхода на биткойн

Огромното потребление на ток може да спре възхода на биткойн

© ReutersНе само стойността на биткойн се повиши през последната година - това важи и за огромното количество електрическа енергия, която криптовалутата консумира.


След като постигна инсторически връх от над 58 000 долара за биктойн, стойността на криптовалутата спадна през последната седмица, но количеството електричество, използвано за създаването й, продължава да се покачва. В момента то е еквиваленто на годишния въглероден отпечатък за ток на Аржентина според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, инструмент на учени от Университета в Кеймбридж, който измерва енергийното потребление на валутата.


Неотдавнашният интерес от големи институции на "Уолстрийт" като JPMorgan и Goldman Sachs, както и възприемането й от Илон Мъск и неговата компания "Тесла" помогна на валутата да достигне най-високото си ниво, тъй като инвеститорите се обзалагат, че криптовалутата ще стане по-широко използвана в близко бъдеще.
Срив в цената води до загуби за "Тесла" и Мъск, но биткойнът също представлява заплаха за мисията на компанията към "бъдеще с нулеви емисии" и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.


Илон Мъск

© Reuters

Илон Мъск


"Копаенето" на биткойн включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. "Миньорите" се възнаграждават в биткойн. Извличането на биткойни - процесът, при който биткойн се "присъжда" на компютър, който решава сложна поредица от алгоритми - е енергоемък процес.


По-рано в относително кратката история на биткойн - валутата е създадена през 2009 г. - човек би могъл да копае биткойни на средно мощен компютър. Но има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добива, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да добиете биткойн.


Работник в "мина" за биткойн във Флоренция.

© Reuters

Работник в "мина" за биткойн във Флоренция.


Сега, когато са добити над 18.5 млн. биткойни, обикновеният компютър от миналото вече не може да копае биткойни. Вместо това добивът изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната обработка на данни, необходима за получаване на биткойн днес. И, разбира се, тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.


Електричеството, използвано за добив на биткойни, в исторически план е било повече от електричеството, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн.


Бенджамин Джоунс,

професор по икономика в Университета в Ню Мексико


Привържениците на биткойн казват, че добивът все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина, а използваното количество е далеч по-ниско от други, по-разточителни приложения на енергията. Пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни устройства само в САЩ може да захрани копаенето на биткойн в продължение на 1.8 години според индекса на Кеймбридж.


Природозащитниците обаче казват, че добивът все още е повод за безпокойство особено защото миньорите се появяват навсякъде, където електричеството е най-евтино, и това може да означава места, които използват въглища. Китай е държавата с най-много биткойн миньори в момента според данните на Кеймбридж. Докато страната бавно се придвижва към възобновяема енергия, около две трети от нейната електроенергия идва от въглища.


Огромното потребление на ток може да спре възхода на биткойн

© Reuters


Тъй като няма държавен орган или организация, които официално да проследяват къде се добиват биткойни и какъв ток използват миньорите, няма как да се разбере дали става дума за електричество от възобновяема енергия или изкопаеми горива.

 • Центърът за алтернативни финанси на Кеймбридж (CCAF) изчислява, че годишното потребление на електроенергия за биткойни се движи около 130 тераватчаса (TWh), докато индексът на Digiconomist дава стойност от 80 TWh. Подобно е потреблението на Аржентина (125.03 TWh), Украйна (128.81 TWh) и Швеция (131.80 TWh) - потреблението на България за 2019 г. е около 33 TWh.

Една транзакция с биткойн има същия въглероден отпечатък като 680 000 транзакции с Visa или 51 210 часа гледане на YouTube според CCAF.


Огромната изчислителна мощ - и следователно използването на ток - е вградена в начина, по който е проектирана блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутата.


Огромното потребление на ток може да спре възхода на биткойн

© Reuters


Миньорите не само създават нови биткойни, но също така независимо проверяват и записват всяка сделка, направена във валутата. Всъщност биткойните са наградата, която получават майньорите, за да поддържат точно този запис.

Работи като лотария, която се провежда на всеки 10 минути, обяснява Джина Питърс, професор по икономика в Университета в Чикаго и научен сътрудник в екипа на CCAF.


Центровете за обработка на данни по целия свят се надпреварват да съставят и представят този запис на транзакциите по приемлив за системата начин.


Те също трябва да познаят произволно число. Първият, който представи записа и правилното число, печели наградата - това се превръща в следващия блок в блокчейна. В момента те се възнаграждават с шест и четвърт биткойни, оценени на около 50 000 долара всяка.


Веднага след като една "лотария" приключи, се генерира нов номер и целият процес започва отново.


Има и още един фактор, който движи нарастващото потребление на енергия за биткойн. Софтуерът гарантира, че винаги са необходими 10 минути, за да бъде решен пъзелът, така че ако броят на миньорите се увеличава, пъзелът става по-труден и трябва да се използва повече изчислителна мощ.


Следователно биткойнът всъщност е проектиран да насърчава увеличението на компютърни мощности.Идеята е, че колкото повече компютри се състезават за поддържане на блокчейна, толкова по-безопасна става валутата, защото всеки, който се опита да я подкопае, трябва да контролира и управлява поне толкова изчислителна мощ, колкото останалите миньори заедно.


Bitminer Factory, Флоренция

© Reuters

Bitminer Factory, Флоренция


Може да се провери какви усилия полагат миньорите, за да създадат валутата. Понастоящем се смята, че правят 160 квинтилиона изчисления всяка секунда - това са 160 000 000 000 000 000 000.


И това огромно изчислително усилие е ахилесовата пета на криптовалутата, казва Алекс де Ври, основателят на Digiconomist и експерт по биткойн, пред Би Би Си. Всички милиони трилиони изчисления, необходими за да поддържат системата работеща, всъщност не вършат никаква полезна работа и веднага се изхвърлят.


Ако биткойн бъде приет като глобална резервна валута, цената вероятно ще бъде в милиони и миньорите ще имат повече пари от целия американски федерален бюджет, за да харчат за електричество. Ще трябва да удвоим глобалното си производство на енергия. За биткойн.


Алекс де Ври,

основателят на Digiconomist


Изследване от 2018 г. на института Oak Ridge в Охайо установи, че биткойн на стойност един долар отнема 17 мегаджаула енергия, повече от два пъти повече от енергията, необходима за добив на мед, злато и платина на стойност един долар. Друго проучване от Великобритания, публикувано през 2019 г., казва, че компютърната мощност, необходима за добив на биткойни, се е увеличила четири пъти през 2019 г. в сравнение с предходната година и че добивът е оказал влияние върху цените на някои пазари на електроенергия и комунални услуги.


Защитниците на биткойн вярват, че всички разходи за околната среда, свързани с добива, си струват по-широкото въздействие, което би могло да окаже върху обществото.


Някои посочват, че не е задължително да има компромис между криптовалутата и околната среда. Създателите на ethereum, смятан за втория най-популярен тип криптовалута след биткойн, обещаха да променят алгоритъма на валутата, за да направят добива му по-екологичен.


Огромното потребление на ток може да спре възхода на биткойн

© Reuters


Виталик Бутерин, компютърният учен, изобретил ethereum, каза пред IEEE Spectrum, че добивът на криптовалута може да бъде "огромна загуба на ресурси, дори ако не вярвате, че замърсяването и въглеродният диоксид са проблем. Има реални потребители - реални хора - чиято нужда от електричество се измества от тези неща."


Понастоящем добивът на ethereum работи подобно на биткойн, като най-мощните компютри имат предимство да получат най-много биткойни, тъй като компютрите се състезават да завършат първи дадена транзакция. Разработчиците на еthereum работят върху промяна на тази система, така че миньорите да влязат в общ списък и да бъдат избрани на случаен принцип, за да завършат транзакцията и да получат монети в замяна. Този метод, наречен "доказателство за залог", гарантира, че ще се използва по-малко електроенергия за добив на валутата.


Но тъй като биткойнът все още царува като най-добрата криптовалута, с одобрения от утвърдени компании и инвестиционни банки, въздействието на валутата върху околната среда само ще нараства.

Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  То и огромното потребление на ток може да спре възхода на електромобили.
  Найлоновите пликчета са измислени от еколози за да се спре иползването на хартиени и да се изсичат по-малко дървета.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Това е някаква лудост да прохосваш огромно количество енергия за виртуална валута която реално има отрицателна стойност!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Това е някаква лудост да прохосваш огромно количество енергия за виртуална валута която реално има отрицателна стойност!
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  Мода! И като всичко продукт на суетата, е временно, нестабилно и без особен смисъл.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Хората са алчни - ще намерят начин.

 5. 5 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Използват овцете да купуват супер скъпи карти и да плащат електроенергия и им дават нещо, то дори не е въздух, едно виртуално такова нищо. Това е поредната измама, някой много хитър измислил как да използва цял свят. След 3 месеца балона пак ще се спука и пазара ще се залее с копачки на разорени овце, ще се молят да им ги купиш за по сто леа.

 6. 6 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Биткойна е пирамида. Да го спират . Чакаме дигиталното евро.

 7. 7 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  78% от използваната енергия е от възобновяеми енергийни източници. Въглеродният отпечатък на биткойн е 37 млн. т CO2 годишно, а този на добиваните 2500 тона злато на година е 80 млн. т CO2. Половината от добитото злато се превръща в кюлчета и се ползва за същото, за което и биткойн - store of value. Та нека мерим с един и същ аршин.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Покачването на стойността на биткойн е заради огромните разходи при копаенето, както и печатането на $ без реално покритие. С една дума - инфлация.

 9. 9 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen peshev":

  Еврото и в момента е дигитално. Цифри по балансите на банките. Апропо, биткойн няма нито една от характеристиките на финансова пирамида

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Тази и другите крипто валути тепърва ще разплачат много хора!!!
  Сриването на тези дигитални пирамиди ще има непредвидими последици....

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  А огромното потреплени на ток за писне на коментари в (Де)социални мрежи дали ще спре развитието им.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Проблемът с харченето на електричество е сериозен. Особено като се има предвид, че около 70% от всички койни се добиват в Китай, Русия и Иран. Но другата, и всъщност по-сериозна пречка към масово навлизане на биткойн, е че не си представям как централните банки по света ще дадат суверенитета на своята монетарна политика на нещо нишово, спекулативно и без нито една от характеристиките, присъщи на парите. Особено като знаят какви държави са основни играчи на този пазар. Накрая, това ще си остане един нишов продукт, анекдот на алчността и глупостта като лалетата, Мисисипи къмпани, Велосипедния балон в Британия и дот ком.

 13. 13 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 131 Неутрално

  До коментар [#9] от "asroma1927":

  Бъркаш, търси дигитално евро или дигитална йена

  С биткойн хляб все още не можеш да си купиш, ползва се са но от спекуланти, най голямата пирамида създавана някога.

 14. 14 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Купих на шега 10 биткойна преди 8 години, досега им се радвах на ръста, но миналия месец ги отвързах на 50К, стойността им стана прекалено голяма и вече не ми стискаше да ги държа...

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#9] от "asroma1927":Бъркаш, търси дигитално евро или дигитална йенаС биткойн хляб все още не можеш да си купиш, ползва се са но от спекуланти, най голямата пирамида създавана някога.
  —цитат от коментар 13 на plamen peshev


  Пълни глупости, никой не може да отрече факта, че биткойна е най-добре представящия се актив за последните 10-на години, реализирал изумителен ръст. Пък точно в момента, с един единствен биткойн можеш да си купиш сума ти хлебчета, сам си ги сметни колко са за 80'000 лева. Иначе "гурута" предричащи края на "пирамидата" колкото щеш, ама май ни един до момента не е познал. А с течение на времето и все по-сериозното навлизане на институционални инвеститори на пазара, шанса тези "гурута" да познаят става все по-имагинерен.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 131 Неутрално

  До коментар [#15] от "rumen_s":

  Копай биткойни тогава :)

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2194 Неутрално  Дом без хималайска сол, киона и биткойн зян е.

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#9] от "asroma1927":


  До коментар [#6] от "plamen peshev":Еврото и в момента е дигитално. Цифри по балансите на банките. Апропо, биткойн няма нито една от характеристиките на финансова пирамида
  —цитат от коментар 9 на asroma1927


  И на мен това ми е чудно да го проумея?!?
  Той че е "пирамида" е ясно!
  Ама ако не е финансова, каква да е?
  Някакви "миньори копаят" с помощта на компютри,
  от домовете си пари, които никой не е виждал,
  ама цената им вече е достигнала
  "над 58 000 долара парчето" и взела да пада.
  Огромно количество енергия отива за поддръжката на
  "крипто-валутата" и чакам Гретето да нададе вой!
  А тя завие ли, може цената на биткойна да се срути!
  Имаше една чалга песен на времето:
  "Пирамиди, фараони и балъци за милиони,
  куче влачи диря няма еееех"!

 19. 19 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Купих на шега 10 биткойна преди 8 години, досега им се радвах на ръста, но миналия месец ги отвързах на 50К, стойността им стана прекалено голяма и вече не ми стискаше да ги държа...
  —цитат от коментар 14 на Райчо Иванов


  Само да не те набарат "Ало измамниците" че много чували има да хвърляш през балкона.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Класическа пирамида е. С парите на нововлизащите се плаща на продаващите. Самите биткойни са чиповете в играта. Прогноза за цена на 1 биткойн-под 10 хиляди долара до май.

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#5] от "kya05558835":

  Пазарът няма да се залее с копачки, защото Нвидиа и Радеон им го натаковаха до гърлото - чипа на копачките RTX 3000 и XT 6000 не може да се модне за гейминг - а точно геймърите с ограничен бюджет купуваха копачките и си ги модваха. Така че като се срине пак криптовалутата - ще си ги слагат копачките там, дето слънце не огрява.

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2194 Неутрално  Какво стана с биткойните, дето Баце беше конфискувал от престъпници и с течение на времето им се вдигна стойността?

  Преди години в световната преса гъмжеше от статии със заглавия от рода: "Бълг. държава държи едиколко си процента от всички биткойни на стойност едиколко си милиарда"

 23. 23 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Част от приложението на тези криптовалути е мафиотите да се разплащат помежду си без да ги засекат ченгетата.

 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#1] от "deepblue":

  Найлоновите пликчета са измислени от еколози за да се спре иползването на хартиени и да се изсичат по-малко дървета.
  —цитат от коментар 1 на deepblue


  Да твърдиш, че DuPont са еколози е една от най-големите глупости. :)
  Разработката на найлона е от 20-те години и излиза на пазара в края на 30-те. И въобще работата по синтетичните полимери тръгва от успеха на бакелита преди Първата световна война.
  По него време няма екология в днешния смисъл на думата.

 25. 25 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#22] от "Нинов":

  Продал ги е на Мъск срещу дял в Тесла😆

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#15] от "rumen_s":

  Така е - в Китай, Русия, Иран човешкия живот може и да не струва пет пари, но диктаторите и кръга около тях забогатяват прогресивно. Естествено и чрез мафиотската валута биткойн, с която си рапзлащат необезпокоявано всички мафиотски поръчки, включително и мокрите. И докато има стадо алчни овце да ги прикриват за дребни суми в долари - мафията ще си царува. Офшорните мафиоти се хилят на цялото земно население, как срещу шепа пробити долари с една биткойн пирамида и шепа алчни съучастници - са таковали цялата земна икономика и са натрупали милиони от нищото. Хитър Петър лъже, Настрадин Ходжа маже - овцете рупат. Спокойно - и нЕкои овчици ще намажат - нали трЕбЕ стръв да има. Агитпропчиците на биткойн пирамидата са свършили по-добра работа от тези на нацизма и комунизма.

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Весело

  Гретето какво мисли по-въпроса, или в най-добрият случай ЕС? Те нали определиха 30% от бюджета за зелени инициативи, да не се окаже, че депутатите са си спретнали ферма и им трябва да си плащат за тока😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamen peshev":

  Абсолютни глупости. Моля, не коментирай материя, която не разбираш.

 29. 29 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tod":

  При класическата пирамида има т.нар. third party, която организира цялата схема. И обещава плащане на лихва над вложеното. Биткойн няма нищо общо с пирамида. Ако не разбирате за какво говорите, по-добре не го правете

 30. 30 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  78% от използваната енергия е от възобновяеми енергийни източници. Въглеродният отпечатък на биткойн е 37 млн. т CO2 годишно, а този на добиваните 2500 тона злато на година е 80 млн. т CO2. Половината от добитото злато се превръща в кюлчета и се ползва за същото, за което и биткойн - store of value. Та нека мерим с един и същ аршин.
  —цитат от коментар 7 на asroma1927


  Глупости.

  Златото веднъж изкопано остава за хиляди години. Балъкойна спреш ли да го копаеш практически спира да съществува, в най-добрия случай от него ти остават купчина битове записани на флашка.

  Всяко време си има своите пирамиди, фараони и балъци.

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Не знам италиански, но кат' видях подписа ти се сетих за Бруно Бозето - гледай му доста старите вече флашки като: Италия срещу Европа, Италия срещу Германия, Меритокрация (Бюрокрация). И ако замениш Италия с България - няма да има разлика.

  Иначе на изток са царе да стрижат финансово - дори нашата нагласена хиперинфлация 97-ма ни острига до голо за сметка на червените другари.

 32. 32 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#30] от "johnwick":

  Айде малко да почетеш и да научиш това онова за биткойн, след което можеш пак да се пробваш с коментар.

 33. 33 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "johnwick":Айде малко да почетеш и да научиш това онова за биткойн, след което можеш пак да се пробваш с коментар.
  —цитат от коментар 32 на asroma1927


  О наистина? И как продаваш балъкойните си без интернет връзка или ако спре копаенето или се случат и двете?

  То бива да си вярващ, бива да си наивен, но вашето е вече смешно.

 34. 34 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хаха, българинът пак философства по теми, които не разбира. Нищо чудно, че е най-беден, най-неваксиниран и най-тъп в Европа.

 35. 35 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Това е някаква лудост да прохосваш огромно количество енергия за виртуална валута която реално има отрицателна стойност!
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 36. 36 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tod":При класическата пирамида има т.нар. third party, която организира цялата схема. И обещава плащане на лихва над вложеното. Биткойн няма нищо общо с пирамида. Ако не разбирате за какво говорите, по-добре не го правете
  —цитат от коментар 29 на asroma1927


  брат, печеля от биткойни от много години, но не съм балък. Ако ме разбираш. В играта с биткойн някой губи, докато другият печели. Това е. Обикновено такива игри свършват рано или късно.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Идеята е, че колкото повече компютри се състезават за поддържане на блокчейна, толкова по-безопасна става валутата, защото всеки, който се опита да я подкопае, трябва да контролира и управлява поне толкова изчислителна мощ, колкото останалите миньори заедно."

  Да, точно това е и идеята на пирамидата ! Всички сме виждали как завършват нейните вложители ! Купувате много мощни компютри, създавате мрежа, инвестирате в инфраструктура, а накрая.......

 38. 38 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnwick":

  А ти как ще си изтеглиш хартийките от банката, ако няма интернет? Имаш спестовна книжка и вътре пише, колко ти е сметката ли?

 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1556 Весело

  78% от използваната енергия е от възобновяеми енергийни източници. Въглеродният отпечатък на биткойн е 37 млн. т CO2 годишно, а този на добиваните 2500 тона злато на година е 80 млн. т CO2. Половината от добитото злато се превръща в кюлчета и се ползва за същото, за което и биткойн - store of value. Та нека мерим с един и същ аршин.
  —цитат от коментар 7 на asroma1927


  .......да де ама ЗЛАТОТО е на ПОВЕЧЕ от 5000/пет хиляди/ ГОДИНИ......издържало е ПРОВЕРКАТА на ВРЕМЕТО........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "kesh":

  Отиди да си купиш хляб в магазина със злато.

 41. 41 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "krell":

  Ставаше дума за злато, не хартийки.

  Банките бяха цифровизирани още преди да има интернет.Голяма част от финансовите институции все още използват Кобол на сървърите си.

  Хартийките поне изпълняват някаква функция за размяна на стоки и услуги. Балъкойна и за това не става.

 42. 42 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 131 Неутрално

  До коментар [#40] от "krell":

  Че ти целия магазин може да купиш с няколко кюлчета. Но трябва да са с лика на бойко

 43. 43 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "kesh":Отиди да си купиш хляб в магазина със злато.
  —цитат от коментар 40 на krell


  Да не дава Бог, но ако се объркат нещата това ще бъде единственият начин. Така е било така и ще бъде.

 44. 44 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "johnwick":
  Ако стане и то няма да има особена стойност. Но не е станало и говорим за настоящето. Сега си помисли, ако преди десет години си беше купил биткойни за 1000лв - сега щеше да си милионер. Ако преди десет години си беше купил злато за 1000лв сега щеше да имаш 1300лв.

 45. 45 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Статията е типична поръчка от местните банкстери, усещащи заплахата биткойн.
  В EC циркулират 9-10% кеш, останалите 90% са дълг, тоест виртуални, дигитални пари!
  Биткойн не е пирамида, а призната дигитална валута. Банките са пирамида. Те са официален ЧАСТЕН бизнес с гарантирана печалба от държавния бюджет и защитени с чл. 417 от ГПК само в България.
  Банките „въртят“ десетки пъти повече мръсни пари, и не желаят някой да им го отнеме.
  Не вярвам да има нормален банкер, който да не е скътал някой биткойн.

 46. 46 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Леле какви сте капацитети всичките тука в тоя форум... на английски хората имат една много хубава дума naysayers. Американците пък казват negative nancy.

  По-креативните фермери вече почнаха да оптимизират копаенето. Тъй като се отделя висока температура комбинират фермите с други бизнеси, които могат да носят приходи и да "намалят" цената на тока и да добавят стойност. Например фермите се слагат в парници за зеленчуци, или прицеферми, или топлят публични сгради и тн.

  Който иска намира начин.

 47. 47 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Щом пропагандната медия дневник напада биткой ще купя още малко.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 48. 48 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "krell":

  Десетки хиляди години, стотици цивилизации не са могли да измислят нищо по-добро от златото и среброто като разменна монета.

  Добре, че днес имаме купчина пъпчиви финансисти гурута да ни отворят очите, че спекулацията със силно флуктуиращи виртуални активи е бъдещето.

  Ако си беше купил лалета през 1630 година също на би бил милионер днес. Поне на теория.

 49. 49 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Не съм нито привърженик, нито противник на виртуалните валути. Но все още около тях има доста неясни моменти. Да погледнем и данъчните аспекти. Виртуалните валути в момента се приемат за данъчни цели като актив (да не се бърка с финансов актив), съответно всички доходи от тях следва да се декларират пред данъчните администрации. В момента все повече търговци започват да приемат разплащания с виртуални валути. Та когато направиш някоя по-голяма покупка с биткойн например, ще си получиш фактура от търговеца, но в съответната фиатна валута. Наприме си купуваш автомобил с биткойни, търговецът ти издава фактурата в лева. Това от данъчна гледна точка е продажба на биткойни на стойността на покупката. Следва в годишната си данъчна декларация да декларираш тази продажба. Следва да декларираш и покупната цена на актива (биткойн), като за разходооправдателен документ се признава само фактура на твое име. Ако нямаш фактура за придобиването (досега не съм чул за покупка на биткойни ня някой да са издали фактура), цялата ти стойност на покупката на новия автомобил моментално ще бъде обложена с подоходен данък. Може и да не го декларираш, но тогава рано или късно данъчните пак ще почукат на вратата ти, тъй като получват данни от търговците за техните продажби, а ти си техен клиент, т.е. вече те има в данъчната администрация. А при недеклариран доход те облагат двойно с невнесения данък. Освен това, от данъчните ще започнат и едни въпроси, да доказваш кога и с какви пари си купил съответните биткойни, дали си плати данък върху тях, дали можеш да си позволиш да ги купуваш. Като цяло, според мен тепърва ще има доста проблеми точно в тази посока.

 50. 50 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#15] от "rumen_s": "Пълни глупости, никой не може да отрече факта, че биткойна е най-добре представящия се актив за последните 10-на години, реализирал изумителен ръст. "

  Голям ръст, зад който няма нищо, освен консумирано електричество! Точно това го показва като пирамида. Балон, който ще гръмне. Които навреме са се усетили и сменили биткоина за нормални пари ще спечелят, а другите ще духат супата. Както става при всяка пирамида.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 51. 51 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#22] от "Нинов":

  Ми ко да става? Седят си в някое чекмедже на флашка!!! Някое Ай Ти да каже!

  Ай Ти каже :)

  Поздрав

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#40] от "krell":

  Хляб може да си вземеш и със зареден пистолет - е, и!? Пабло Ескобар и той бе голямата работа - а тези, работили с него също са милионери - е, и!?

  Някои хора - тотално невежи, но със самочувствие до небето - прочели лъжата за блокчейна и как всички миньори защитавали биткойна като един мощен мега компютър - дуднат кат' папагали едно и също и хич не се замислят че цялата тази комп. мощ - вкл. и тяхната - я ползват мафиотите да трупат милиарди, а естествено слугите им - също като предателите - си получават добро заплащане. Купи една шепа да сринат демокрацията и капитализма - набий им стотици хиляди за по-сигурно - и чрез тях гепи милиарди.

  Колко низко и жалко е да се хвалиш че си слугувал на мафията и си забогатял - един вид Володя Стоянов, абе остави - това е реалността - и6рикчия на мафия, това звучи гордо.

 53. 53 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#45] от "crq18506084":

  На банките им е все тая за биткойна. Дали ще дават кредити в долари или друга валута за тях е все едно. Само че биткойна е далеч от валута. Ако биткойна стане валута, банките ще работят и с него!

 54. 54 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#1] от "deepblue":

  Дръб, дрън, ярина. Найлона е измислен през 2-та световна война и първоначално от него са произвеждани основно парашути. истинския бум идва когато започват да правят и дамски чорапи от него.
  https://books.google.bg/books?id=NSEDAAAAMBAJ&pg=PA132&dq=popular+science+January+1946&hl=en&ei=vb7kTIbiC4uQnwfUwpT4BQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&sqi=2&redir_esc=y #v=onepage&q=popular science January 1946&f=true

  Моралът не е порок!
 55. 55 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 755 Весело

  Моделът на биткойн обществото ми се струва странен. Представям се след 20 години, трудът няма да се цени вече, а благата ще се добиват, докато лежиш на дивана и 20 000 видеокарти в спалнята, хола и тоалетната копаят биткойни, за да можеш да си купиш още 100 такива, които да копаят още повече биткойни...

 56. 56 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#40] от "krell":Хляб може да си вземеш и със зареден пистолет - е, и!? Пабло Ескобар и той бе голямата работа - а тези, работили с него също са милионери - е, и!?Някои хора - тотално невежи, но със самочувствие до небето - прочели лъжата за блокчейна и как всички миньори защитавали биткойна като един мощен мега компютър - дуднат кат' папагали едно и също и хич не се замислят че цялата тази комп. мощ - вкл. и тяхната - я ползват мафиотите да трупат милиарди, а естествено слугите им - също като предателите - си получават добро заплащане. Купи една шепа да сринат демокрацията и капитализма - набий им стотици хиляди за по-сигурно - и чрез тях гепи милиарди.Колко низко и жалко е да се хвалиш че си слугувал на мафията и си забогатял - един вид Володя Стоянов, абе остави - това е реалността - и6рикчия на мафия, това звучи гордо.
  —цитат от коментар 52 на Deaddark

  А Мъск идиот ли е, че купува?!
  И на него ли не вярвате?
  https://www.cnbc.com/2021/02/08/tesla-buys-1point5-billion-in-bitcoin.html

 57. 57 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "johnwick": Хиляди години такива като теб са дърпали ралото, докато някой по-умен от теб е измислил трактора. 1630 година бил ли си роден? А преди десет години? А 5Gто убива птиците, а следите от самолетите са кимтрейлс, нали? Айде, връщай се в пещерата, гали си златото и се наслаждавай как блести на светлината.

 58. 58 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnwick":

  Разясни ни какво ще се случи, когато през 2140г. бъде добит последния биткойн.

 59. 59 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наприме си купуваш автомобил с биткойни, търговецът ти издава фактурата в лева.
  —цитат от коментар 49 на Aby


  Никой не го прави това. Пълни глупости.

  Купуваш автомобил за 1 балъкойн. Преди сделката цената на автомобила е $50К минаваш нотариус след 2 часа. Плащаш и цената на балъкойна е 20% надолу вече и търговеца е на загуба.

  Икономически е пълна глупост освен ако цената не е фиксирана в долари а стойността в биткойн се мени през две секунди. Ето защо Балъкойна дори не е валута.

  Друг е въпроса е балъкойна се държи от спекуланти, който не продават за нищо на света. Чакат милион долара за коин.

 60. 60 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Любопитно

  78% от използваната енергия е от възобновяеми енергийни източници.
  —цитат от коментар 7 на asroma1927


  Това как го установи?

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  да прескочим спекуланта вечно дебнещ за аванта ;)

  Знаете ли де одно... криптолеб за чейндж... бюро?

  Конвертирана щом стане, а & уема остане,
  конвертируема, верига чейндж,
  знай в мига: Value.

  Power тя обаче иска стойността си да устиска.
  Electric power.
  Възобновяема

  До коментар [#15] от "rumen_s":
  До коментар [#9] от "asroma1927":
  Бъркаш, търси дигитално евро или дигитална йена

  С биткойн хляб все още не можеш да си купиш,
  ползва се са но от спекуланти, най голямата пирамида създавана някога.
  —цитат от коментар 13 на plamen peshev

  Пълни глупости, никой не може да отрече факта, че биткойна е най-добре представящия се актив за последните 10-на години, реализирал изумителен ръст.

  Пък точно в момента, с един единствен биткойн можеш да си купиш сума ти хлебчета, сам си ги сметни колко са за 80'000 лева.

  Иначе "гурута" предричащи края на "пирамидата" колкото щеш, ама май
  ни един до момента не е познал.
  А с течение на времето и все по-сериозното навлизане на институционални инвеститори на пазара, шанса тези "гурута" да познаят
  става все по-имагинерен.

 62. 62 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#45] от "crq18506084":На банките им е все тая за биткойна. Дали ще дават кредити в долари или друга валута за тях е все едно. Само че биткойна е далеч от валута. Ако биткойна стане валута, банките ще работят и с него!
  —цитат от коментар 53 на У Чен

  Ето ти малко европейски банки работещи с койни:
  Solarisbank (Germany) – one of the most forward-thinking banks in Europe, also offers crypto custody
  SEBA (Switzerland)
  Bank Frick (Liechtenstein) – well-known crypto-friendly bank and partner of Ledger
  Dukascopy (Switzerland)
  Agribank (Malta) – seem eager to take the business that the bigger banks refuse, but at a price
  Paytah (Malta)
  Orounda (UK)
  Sparkasse (Germany)
  Swissquote (Switzerland)
  Mister Tango (Lithuania) – provide banking to exchanges like cex.io, itbit, coingate, exmo.
  Bankera (Lithuania) – they have an ICO past and seem a tad shady
  Majestic (Lithuania)
  Simplex (Lithuania)
  Mercuryo (Estonia)

 63. 63 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "crq18506084":

  Да вярваш на непознати хора от интернет доказано забъркани в борсови манипулации и усвояване на държавни фондове не е признак за висок интелект.

  Живота не е филм.

 64. 64 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#60] от "Virgin":

  В нета има достатъчно информация.

 65. 65 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#59] от "johnwick":

  Ти пишеш пълни глупости! За новите автомобили не се минава през нотариус. През нотариус се минава само при покупка на автомобил на старо и ако са на лизинг! Та ако дилърът на съответната марка реши да ти продаде автомобил с биткойни, веднага може да ти каже колко трябва да му платиш в момента за покупката в биткойни. Та ако решат да приемат биткойни ще го направят.
  Но не това беше идеята на коментар ми, която явно се си разбрал!

 66. 66 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "Deaddark":
  Ей, сега и лошата мафия дойде. Колко е лесно, като не разбираш нещо да бълваш глупости против него.

 67. 67 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "krell":

  От трактора има реална икономическа полза. От балъкойна не. Трактора решава проблем след него остава блага. Балъкойна просто трансферира богатство от по-глупавите към по-хитрите и комбинативните.

  НО трябва да да имаш IQ над 85 за да го разбереш това.

 68. 68 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#44] от "krell":

  Ако 95-та бях теглил кредит и бях купил ДМА, то 97-ма щях да имам ДМА и кредит за жълти стотинки. Естествено някой балък със спестявания щеше да изгори, но... кредитните милионери са честни и почтени бизнесмени - това всеки, на който те са му сипали в паничката, ще ти го каже.

  Срещу измисления биткойн се обменят истински пари - а тези пари мафията ги инвестира във каквото й трябва. Естествено че няма да си ритне опцията и да закрие биткойна - докато чрез него се снабдява с достатъчно количество конвертируеми валути като долар, евро, паунд, франк и т.н. Печалби от биткойна ще бъдат изплащани - все пак никой не слугува на мафията за едната чест.

 69. 69 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#67] от "johnwick": По-добре да замълчиш и да те помислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш всички съмнения за това. НО трябва да имаш поне IQ16, за да го разбереш това.

 70. 70 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Любопитно

  Абе тези изчисления на алгоритми и т.н., които се "копаят", някаква полезна функция имат ли? Или идеята е да се хаби ток в безсмислен труд и хардуер, за което те награждават с биткойни?

  Бог да благослови Америка за България!
 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#46] от "koalarevolution":

  Пабло Ескобар също е оптимизирал наркобизнеса - така и така сее дрога, ползва машините да сее и ядивни растения; с растителните остатъци от дрогата гледа и животни. Готин човек е Ескобар, готин като биткойнър.

 72. 72 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Aby":

  Ако някой е толкова глупав, че да приеме биткойни като плащане за каквото и да било, повече от задължително е да ги продаде на секундата в която ги взима.

  Нова, стара употреба, няма значение. Автомобил не купува за 5 минути.

  За 2000 лева отстъпка купувачите се пазарят като за последно. Маржовете на печалба са едноцифрени.

  Само тъпак би обявил цената на автомобил в биткойн и би се вкарал във филм. Или може би перач на пари, но там филма като цяло е друг.

 73. 73 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#68] от "Deaddark": Все едно сравняваш ябълкинс круши - почти същото е, ама няма нищо общо.

 74. 74 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 690 Неутрално

  https://youtu.be/I6UBxpXOEDw

  Мдааа. Много нагледно обяснение на феномена Биткойн.

 75. 75 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "johnwick": По-добре да замълчиш и да те помислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш всички съмнения за това. НО трябва да имаш поне IQ16, за да го разбереш това.
  —цитат от коментар 69 на krell


  Закова ме. Цитираш Твен, браво.

  Добавям ти 4 точки към IQ-то.

 76. 76 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#72] от "johnwick":

  Всеки, който тръгне да пере пари с биткойн моментално ще спечели приза "Най-глупав престъпник". Пари се перат с фиатни пари, т.е долар, евро и пр. Никой не пере пари с биткойн, защото всички транзакции са явни

 77. 77 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Очаквах да има повече "инвеститори" в койни, които да защитават фанатично смисъла им, но и настоящата бройка не разочарова.

  Това да обвиняваш някого, че не разбира от нещо, не те прави по-голям специалист по темата. Хиляди служители на Сиско, Сън Майкросистемс и Енрон, който са били буквално в кухнята, знаели са какво прави компанията им ежедневно и са отделяли значителна част от заплатата си, за да инвестират в акции на тези напредничави компании в края на миналия век, в крайна сметка са загубили вложението си. Понякога алчността замъглява преценката.

 78. 78 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  21-18.5=2.5 млн биткойна остават за изкопаване. Да харчи се ток, но фактът, че са краен брой и вече сме изкопали почти 90% значи няма да се копае още твърде дълго, а в момента в който се изкопае и последния биткойн за поддръжката на мрежата ще са нужни съвсем малък процент от енергията.

 79. 79 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#57] от "krell":

  Хиляди, като Вас, са горили научни книги барабар с авторите им, претендирайки че всичко го има в Библията и другото е измислица - забраняват четене, къпане, мислене и т.н. - отиваш в църквата и там отчето ти чете к'во да правиш - ти слушаш и изпълняваш - и така докато не дойде оная с косата. Както във филма "Идиокрация" - енергийната напитка върши всичко, нищо че реално нищо не върши - важно е виртуално да е номер едно - тя реалността е за лузърите, трябва да се вярва само на чичото от екрана - ако той каже че вали и е студено, а ти видиш през прозореца че е слънчево и топло - значи имаш проблем с възприятието.

 80. 80 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "asroma1927":

  Има биткоин миксери, подставени лица от ромски произходи т.н. Вратички много.

  Мисълта ми беше, че само престъпния контингент може да рискува да загуби 20-30% от стойността на стоката си за да изкара някакви пари на чисто.

 81. 81 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnwick":Разясни ни какво ще се случи, когато през 2140г. бъде добит последния биткойн.
  —цитат от коментар 58 на asroma1927


  Точно това е интересното! Какво ще се случи, когато финансовият стимул за копаене изчезне и миньорите престанат да бъдат награждавани с нови койни. Няма ли тогава да бъде компрометирана сигурността на блокчейн мрежата - когато спадне числото на тези, които я поддържат.

  Иначе блокчейн технологията е огромна революция сравнима с масовото настъпване на Интернет в края на миналия век. Проблемът на Биткойн обаче се нарича Тетер. Което вече е пирамида и то колосална. На когото му се чете по темата:
  https://tinyurl.com/53wkkwrh

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 82. 82 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#58] от "asroma1927":

  Като беше добит последния Етериум края на 2017-та, к'во стана - паднаха цените на хардуера за месец и после Етериума напечата още за копане - и пак почнаха да го копаят. Същото ще стане и с биткойна, като свърши - ще напечатат още. Пък и криптовалути за копане - дал Господ - пирамиди има, фараони се търсят.

 83. 83 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#72] от "johnwick":

  Колко балъци има по света изобщо не съм коментирал , свят голям хора много :) Идеята на коментара ми беше относно многото неясноти около ползването на бикойн като средство за разплащане. Та точно заради тези неясноти и евентуални проблеми, аз лично не смятам, че е много целесъобразно да се ползват биткойни. Освен ако някой не реши да блокира една сума в биткойни и да чака спекулативно покачване на цената с цел печалба. Но и в този случай данъчните пак ще му почукат на вратата. Така че всеки да прави каквото реши, ако иска да купува биткойни, ако иска да приема за разплащане, всеки сам си поема риска! Само да внимава да не влезе в полезрението на приходната агенция :)

 84. 84 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 131 Неутрално

  А Мъск идиот ли е, че купува?!
  —цитат от коментар 56 на crq18506084


  Не е идиот!
  Спекулативно копеле е
  С два туите направи няколко милиона

  Идиоти са хората които следват действия му


 85. 85 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#62] от "crq18506084":

  Има си хас банкстерите да не са в далаверата с криптовалутите - те са от стара коза яре, не са престъпници от вчера - съвсем нормално е да се присъединят към новата мафия на криптовалутите - то е същото като да печаташ пари, само че спестяваш разходи за хартия и принтер.

 86. 86 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#80] от "johnwick":

  Да, "вратички много", но тези врати са десетки пъти повече при кеша. Специално твърдението "с биткойн се перат пари" е голяма глупост. Едва 3-4% от биткойните циркулират, а останалите се купуват, за да се използват като store of value. Само пълен лаик би опитал легализация на средства чрез биткойн, използвайки тази мрежа

 87. 87 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#64] от "asroma1927":

  В нета има достатъчно информация че земята е плоска. Нета иска здрав булшит филтър, иначе почваш да вярваш на глупости - Моа Преател Тайпи така вярва, макар че по-късно се усеща, не за всичко.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  you bet
  Божков го финансира.
  За да не разбира ;)

  А Бойко:
  секвестира биткойни на миньори производители.

  Затова пустей сега офис One, на Coina.

  На престиж сокак преди кога биле славни дни...
  имени Лъжко паша гаф Инатиев ;)

  Ремонтиран, ремонтиран... пак кусури намират

  До коментар [#34] от "krell":

  Хаха, българинът пак философства по теми, които не разбира.
  Нищо чудно, че е най-беден, най-неваксиниран и най-тъп в Европа.

 89. 89 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Таз история с биткойните перфектно копира 1:1 случая с фондовата борса в САЩ в края на 20-те. Въпросът не е дали биткойнът ще закопае милиони рибоци, а кога.

  Горемият проблем ще дойде, когато глобалните корпорации, банките, застрахователните дружества и пенсионните фондове започнат масово да инвестират пари в биткойни. Тогава вече някой ще дръпне шалтера и ще кешира толкова пари, колкото целия външен дълг на САЩ. Но световната икономика ще се върне в края на 20-те.

  За токлока финансови катастрофи човечеството не се научи, че всичко винаги се случва по една и съща последователност. Но блясъкът на парите замъглява мозъците. Всеки вижда печалбата, а не вижда огромния риск зад нея.

  За електроенергията - скоро ще има развръзка. Щом са изкопани 18.5 млн от максимум 21 млн, остават само 2.5 млн възможни. Щом светът удари и последният биткойн, ще настане някакво безвремие като границата на Черна дупка. Тогава иа два варианта - или миньорите ще спрат работа и ще фалират, защото повече няма да могат сда копаят. Или ще се наложи максимумът да се увеличи, което ще доведе до недоверие към биткойна и инфлация. Това е като една финансова пирамида - до определен момент тя е много печеливша, но си има своя лимит. Когато лимитът бъде достигнат, печалбата секва и пирамидата се разпада. Другото общо между двете е, че накрая парите ще ги вземат 2-3 души, а останалите рибоци ще гълтат студена вода.

  По стар български обичай ние тук намерихме начин да копаме биктойни без разходи - с наемане на изоставени халета и превръщането им в биткойн мина. Но токът вътре е законно свързан. Така излиза, че за един месец една такава сграда харчи ток за цял Люлин. Обикновено такива "миньори" бързо ги хващат, защото схемата им вече се изтърка. Има поне 5-6 заловени и всички по една и съща схема. ЕРП-тата вече бдят за подобни шмекери. Такава кражба на промишлено количество ток не може да остане незабелязана. Все едно слон в стъкларски магазин, веднага се забелязва.

  Но ето, и друга тема за размишление изниква. Ако остават все по-малко биткойни и всеки е по-труден за копане от предишния, то винаги ще се изисква повече и повече електричество. Ако сразваме правилото за търсенето и предлагането, цената на тока в световен мащаб ще скочи. За обикновения потребител скокът няма да е голям, но да биткойн ферма ще бъде огромен. Така рано или късно цената на електричеството за добив на един биткойн ще стане по-голяма от печалбата от самия биткойн. Миньорите ще заработят на загуба. Затова ще започнат още по-масови кражби на ток. В България и в световен мащаб.

  Надявам се, големите магнати и технологични индустриалци да продължат да влагат парите си в нови технологии, а не в някакви биткойни. Светът се движи от добавената стойност в техвологичното производство, а не от печалбата от някяква виртуална ваута - балон.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 90. 90 Профил на астрахил
  астрахил
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прави ми впечатление, че познанията на повечето коментиращи по децентрализирани технологии клони към нула и основния фокус е върху думата "валута".

  Нима никой тук не е използвал децентрализирана банка/борса/борса от рода на Aave, Synthetix, Uniswap? Блокчейните позволяват да разкараме всички тези посредници и нуждата да се "доверяваме" на банките.

  Дигиталното евро е синоним на съществуващата система. То няма да ви даде 7% лихва при банков депозит на евро/долар, но програмирани децентрализирана банки на блокчейна го правят в момента.

  Не, никога няма да е размуно да купувате хляб нито с биткойн, нито с етериум. Но пък със стейбълкойн (крипто вързано към долар/евро) това е съвсем разумно и доста хора го правим в момента.

  Спрете да гледате на криптото като на спекулация с цената на биткойн. Вече има работещи децентрализирани платформи, които правят живота по-лесен.

 91. 91 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#66] от "krell":

  Вие колко разбирате - като толкова сте честни какво ви спира койнерите да не се криете кат' мишки и да излезете на светло - ако сте чисти ще забогатеете още повече, но ако мамите - ще загубите всичко. Затова играете в сянка и на ръба - като офшоркаджиите. Аргументите са ви уж все срещу лошите банкстери - а тях ги слагате като аргумент в полза на криптото - хем криптото е срещу банковата мафия, хем честните и почтени банки признават криптото - сами се оплитате като пате в кълчища.

 92. 92 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Биткойна ще се окаже най-успешната пирамида създавана някога.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 93. 93 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Нали нямаше да разпространяваме фалшиви новини. Статията е пълна с невярно съдържание и измислици.
  Самото заглавие е тотална глупост, огромното потребление няма никаква връзка с възхода и падението, вътре в статията е обяснено това - колкото повече са пуловете толкова по-сложни са алгоритмите. Практически това ознчава, че транзакциите могат да се верифицират от един единствен компютър, който харчи колкото 2 крушки, разбира се цената ще се срине главоломно при това положение.

  Другата смешка е, че Биткойн може да стане валута. Това че можеш да си купиш нещо с биткойн все още е много далеч от понятието валута. Биткойна притежава всички атрибути на борсов инструмент и е много по-близо до акциите отколкото до която и да е валута.

  Най-важното нещо, което разбира се няма как да съществува в статии за ширпотреба е кой задава алгоритмите и какво решават самите криптографски алгоритми? Това е първото доказателство за мита за децентрализираната валута. Подобно за глупостите, че Робинхуд била независима платформа, и нея я видяхме колко е "независима".

 94. 94 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#73] от "krell":

  Ябълките и крушите са доста сходни плодове - но трябва завършен трети клас, за да го знаете - ябълката и крушата е като долара и еврото - отглеждани ядивни плодове и обезпечени конвертируеми валути.

  Вашата защита на биткойн мафията е като израза: "Не (р@х в кладенеца, дедо попе, бутнах го клечката" - оправданието е като з@дник@, всеки го има и мирише. Печелете си от биткойна, надлъгвайки балъците - и това е част от реалността, в която доброто не винаги побеждава и морала не винаги е най-отгоре.

 95. 95 Профил на астрахил
  астрахил
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#91] от "Deaddark":

  Какво имаш предвид с това "да излезете на светло"? Транзакциите върху блокчейна са проследими и видими за всеки. Данъците ли визираш? НАП може да проследи точно колко си закупил и/или продал. Не те разбирам с излизането на светло...

 96. 96 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Блокчейните позволяват да разкараме всички тези посредници и нуждата да се "доверяваме" на банките.
  —цитат от коментар 90 на астрахил


  Хайде пак глупости. Значи заменяме банките (едни посредници) с крипто-копачи в Китай (други посредници)

  Кое му е децентрализираното?

  За да е наистина децентрализирано трябва Пешо да се свърже с Гошо и да му преведе дадена сума директно без трети страни пък били те и Х на брой (не само едни като при банките).

  Нищо от това не се случва.

 97. 97 Профил на астрахил
  астрахил
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#73] от "krell":Ябълката и крушата е като долара и еврото - отглеждани ядивни плодове и обезпечени конвертируеми валути.
  —цитат от коментар 94 на Deaddark


  С какво точно са обезпечени долара и еврото? Едно време беше със злато, сега са обезпечени единствено с вяра. Неслучайно по цял свят ги наричат "fiat". Виж дефиницията на фиатните пари.

 98. 98 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#91] от "Deaddark":Какво имаш предвид с това "да излезете на светло"? Транзакциите върху блокчейна са проследими и видими за всеки. Данъците ли визираш? НАП може да проследи точно колко си закупил и/или продал. Не те разбирам с излизането на светло...
  —цитат от коментар 95 на астрахил


  НАП няма как да знае колко биткоин адреса имаш. Не сте в час.

 99. 99 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#86] от "asroma1927":

  Давам пример като задача и учтиво моля за отговор:
  Китайски мафиот прави огромна ферма копачки, печели доста крипто и я осребрява в конвертируема валута - как ще се спре китайския мафиот:
  1. Фермата му;
  2. Да не злоупотреби със парите от продажбата. Примерно един дъмпинг да направи на честен бизнес и да го превземе.

  Не става въпрос за пране на пари, а за придобиване на биткойн от купени с прани пари ферми за крипто и после осребряване на изкопаните биткойни.

 100. 100 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С какво точно са обезпечени долара и еврото?
  —цитат от коментар 97 на астрахил


  Армия, полиция, данъчни, мита, акцизи, държавен дълг.

  Власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK