Във Франция е разпусната известна крайнодясна групировка

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

© Reuters

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.Във Франция днес беше разпусната крайнодясната групировка Génération identitaire ("Женерасион идантитер" или ЖИ), съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес и БТА.


Тази групировка "подбужда към омраза и насилие", аргументира той решението, което обяви в публикация в "Туитър".


"Това сдружение и някои от активистите му трябва да се възприемат като използващи реч на омразата, подбуждаща към дискриминация или насилие към хора заради техния произход, раса и вероизповедание", а поради "своята форма и организация от военен тип може да се разглежда като частна въоръжена групировка", написа още Дарманен.
Процедурата беше започната в средата на миналия месец от вътрешния министър с изпращането на изложение с аргументи до "Поколение на идентичността", която имаше срок да отговори до 24 февруари.


В заповедта за разпускане се споменават и "връзките с крайнодесни групировки, от които ЖИ получава логистична подкрепа и които защитават идеология, призоваваща към дискриминация, насилие или омраза в името на расови или супремасистки теории".


Отбелязва се, че групировката е получавала дарения от Брентън Тарант - австралийският бял супремасист, който през март 2019 г. уби 51 души при терористични атаки срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.


ЖИ, основана през 2012 г., е поредната инкарнация на приблизително едни и същи крайни националистически среди във Франция, като е предшествана от Unité radicale - разпусната през август 2002 г. след опит на един от членовете ѝ да убие президента Жак Ширак.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK