"Криза-фантом" застрашава психичното здраве на децата

"Криза-фантом" застрашава психичното здраве на децата

© https://www.facebook.com/IlianaIotovaВредните ефекти от затварянето по домовете тепърва ще се проявяват при децата, преживели година на почти изцяло онлайн обучение. А от родителите им не може да се очаква да бъдат едновременно родители, учители и да се справят с икономическите проблеми, породени от кризата.


Това коментираха експерти по време на онлайн дискусията "SOS: Деца в изолация", организирана от вицепрезидента Илияна Йотова и ученичката Анастасия Треновска - победител в инициативата "Посланик за един ден". Инициативата "Посланик за един ден", създадена от бившия британски посланик Ема Хопкинс, се провежда за четвърта поредна година. В нея участват и други дами дипломати, като целта ѝ е да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси и да им покаже пътя към дипломатическата кариера.


"Криза-фантом. Ние не я усещаме в момента, не можем да я пипнем, даже трудно се поддава на изчисление и калкулиране. (...) Но това не я прави по-малко страшна и по-малко важна", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.
"Ти си затворен. Абсолютно затворен. Да, можем да се движим по улиците (...) и въпреки това в съзнанието си ние сме затворници, затворници сме на страховете си. Ключът към клетката, в която сме затворени, е у възрастните", каза Анастасия.


След години ще се налага медикаментозно лечение на най-различни невротични разстройства на преживелите затварянето деца, предупреди д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски".


Децата нямат на кого да споделят, посочи още тя. Да споделят помежду си не върши работа; изнервените им родители може да искат да ги изслушат, но нямат капацитета и компетентеността да помогнат, още повече, че са заринати от икономически проблеми и от тях се очаква да бъдат и родители, и учители, което е невъзможно.

Големите ученици някак си го рационализират и донякъде се справят с проблема. При децата от началните класове положението е много сериозно и аз съм много притеснена от това, което ще стане след няколко години, когато се окаже, че оформените невротици няма да могат да се справят с психотерапия - защото тя е по-добрият вариант, не да даваме психотропни медикаменти. Ще се наложи немалка част от тях да стигнат до психиатричния кабинет.

Най-големият проблем е свързан с десоциализацията, каза д-р Гълъбова. В училище те се учат на приятелство, любов, победи, загуби, лидерство, в своята среда, израствайки заедно с връстници. Това през екрана категорично не се получава.


Засегнати са и родителите


Учениците са в двете крайности - или смятат, че са във ваканция, или им е изключително трудно и смятат, че не могат да се справят, посочи Ирена Борисова - директор на математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, в която учи Анастасия. Тя наблюдава подобен феномен и при родителите - или неглижиране на обучението, или изключително строг контрол.


Точно за един ден децата станаха възрастни. За съжаление. Буквално заключихме естествената им среда за общуване, коментира Валентин Минков, психолог в математическа гимназия "Гео Милев", Плевен. Той наблюдава висока тревожност при децата, които, идвайки в училище, вече трудно намират подхода към другите, сами се изолират.


За съжаление все още битува схващането, че когато човек споделя проблемите си, той е слаб, несигурен и не може да се справи сам с живота си, че е непригоден за него.


Валентин Минков,

психолог в математическа гимназия "Гео Милев", Плевен.


На родителите също им не им е лесно - особено на тези с малките деца се е наложило да поемат ролята на учител, което създава напрежение, посочи Минков. "Родителят беше принуден да възлага задачи, да обучава, да санкционира, да оценява, което не е неговата роля. Неговата роля е да обича детето безусловно."

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Еми яко ги наплашиха, представи си баба да не иска да се види с внука си, че да не я зарази с нещо си хахаах, расте поколение от абсолютни имбецили, дето стават само да ги закачат на машините като в Матрицата.

  То хубаво умират хора, обаче ако ти е писано да си идеш от рак няма да си идеш от диабет.

  Но най-виновни са еврочиновниците и фармацефтичните компании, които излъгаха за ваксината, понеже докато не се ваксинират всички явно няма да мирясаме.

  всичко е суета, Боку ни обра
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Гневно

  "След години ще се налага медикаментозно лечение на най-различни невротични разстройства на преживелите затварянето деца..."

  За съжаление хората които извършиха това престпление срещу децата нкога няма да бъдат съдени...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Цяло чудо е допуска на подобна статия в официоз на Пандемията.

 4. 4 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Подкрепящите фанатично МЕРКИТЕ, ЗАТВАРЯНЕТО, насирането от страх няма да се обадят под тази статия, нали?

 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Гневно

  Ама това не е само при децата!
  Хванете изродите от щаба и ги пуснета за публичен линч - съвсем сериозно, много хора ще имат огромно желание. И ще видите как психозите ще отминат.
  Да, освен щаба, пуснете Герб на публичен линч, и ВМРО, и продажните медии, които бичеха пропаганда както в оня роман на Стругацки. Включително трите големи гъзолизии - телевизии, но и настоящата, и то с пълна сила.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  За децата наистина е по-тежко. За тях, една година е цяла епоха.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#1] от "Chegobara":

  Ама ние няма да се ваксинираме точно затова.

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Ами получават се обърквания. Но в другите статуетки Карабоев бичи турбо.


 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Гневно

  До коментар [#8] от "Славейко":

  Пояснение - в другите статийки (статиетки) Карабоев бичи паниката на макс.

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#4] от "kxm38695246":

  Според психолозите изглежда, че с раждането си сключваме договор със света да ни осигурява оптимални условия. Какво да кажем за всички деца, преживели бедствия и войни? Малко пресилен ми се струва този рев. А с участието на Илияна Йотова - предизборен.
  Ситуацията си има и предимства, и недостатъци за децата. Не съм забелязала да са се десоциализирали, улиците са пълни с деца, дори в учебно време. Никой не им е забранил да се събират по домовете. Не работят школите, но може да се намери начин за занимания. Проблемът е в училището, че не успя да намери подход към новия начин на обучение, просто пренесе всичко онлайн и прехвърли тежестта върху децата и родителите. Обичайното преподаване съвсем не работи онлайн, а за самостоятелна подготовка трудно се мотивира дете, което не вижда директната причинно-следствена връзка. Оттам напрежението в по-отговорните семейства. И сега училището няма да направи нищо, за да подпомогне децата при връщането им, освен да ги изпита.
  Децата се невротизират заради смазващите изисквания от обществото към тях. Те на практика не могат да бъдат деца. От ранна възраст - структурирани занимания, състезания, медали. Невъзможност за влизане и регулиране на конфликти без намесата на възрастен и оттам - политкоректност и доносничество. Неадекватни програми в училище, които ги отблъскват от знанието, но ги карат да търсят алтернативни начини за успех - преписване, формално участие в дейности, краткосрочно зубрене. Как никой не го е грижа за това, а тези 2 по 4 месеца (с 4 месеца прекъсване) сега ще сринат света?
  Някой май си търси публика.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Че се създават маса неудобства за деца и родители е ясно. Че ако от сутън до вечер говорим за това, като за най-великия проблем, може наистина да си докараме ( не всички, а точно хората с по-слаба психика) някаква криза.
  Има някакво предозиране и преекспониране на последствоята от епидемията върху тези, кото не са я прекарали или са минали леко. Като изключим идиотската забрана през миналата година да се ходи по паркове, планини и въобще навън на чист въздух, всичките останали забрани рефлектираха и то тежко върху засегнатите от тях дейности - хотели, туризъм, ресторанти и заведения, транспорт и хората заети в тях или в свързани с тях бизнеси. Там настина може и вероятно има тежки последствия - кой има да плаща ипотеки и заеми, кой въобще го закъсва съ средства за живот. Това е истинския и реален проблем, доълнен от конкретните индивидуални трагедии на хората починали или изкарали тежко боледуване, всичко това с достатъчно масов характер.
  Но на нас това не стига, ние ще търсим допълнителен, скрит такъв, та видиш ли да направим нещата по-черни, като че ли действителността не ни стига.
  Предлагам лиготенето и търсенето под вола на теле, малко да бъде ограничено.

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Тези които пуснаха вируса да гледат снимките с децата в клас,които имат парцали на лицето и други път да не си помислят да го правят отново.

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Пълни глупости. Не знам защо някои хора си мислят, че училищата са най-добрите места за социализация. Не е вярно, а в някои случаи даже може да е точно обратното. Никой не е заключвал децата в къщите им (освен за кратък период в началото), на детските площадки, в градинките, в парковете е пълно с деца. Никой не им е и забранявал да си ходят на гости по къщите, да се виждат и т.н. Измислени ревове за измислени проблеми, сигурно с идеята психиатри и психолози да си пробутват услугите на "закъсали" деца и родители. В сравнение с други държави нашето "затваряне", специално по отношение на децата беше едно голямо нищо.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Не е чудно.Ето :
  " като целта ѝ е да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси и да им покаже пътя към дипломатическата кариера."
  Да покажат на малкити момичета истинският път - към проституцията!
  "...родителите нямат капацитета да помогнат..." - да наистина, те родителите са само за размножаване, а виж, истинското възпитание е в ръцете на специалистите незнамсиквилози, а здравето в ръцете на докторите по социална медицина.

  Ето за това е статията.

 15. 15 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#10] от "velvoofell":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  "След години ще се налага медикаментозно лечение на най-различни невротични разстройства"

  Хайде пак някой иска да монетизира кризата. Някои разстройства се лекуват с повече любов, други с повече шамари, но у нас малко останаха родителите, които разбират това.

 17. 17 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 416 Весело

  То хубаво умират хора, обаче ако ти е писано да си идеш от рак няма да си идеш от диабет.
  —цитат от коментар 1 на Chegobara


  Това би трябвало да е кулминацията на гения на философската мисъл през вековете или? Аз пък ще ти кача, че като ти е писано да си тъп, по-добре не пиши в публични форуми за да не ти се смеят.

 18. 18 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#17] от "Misinformed_808":

  * кажа

 19. 19 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#14] от "doq021005444":

  Поредния ретард. Коментира друга статия (!!!) и ни в клин, ни в ръкав изцепва "нещо си... проституция". Ако не искаш не вземай мерки, но съм длъжен да те уведомя, че имаш сериозни пропуския във формирането на разбираеми изречения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK