Фирми в ЕС с над 250 души ще трябва да разкриват заплатите

Фирми в ЕС с над 250 души ще трябва да разкриват заплатите

© ReutersКомпании от Европейския съюз с поне 250 служители ще бъдат задължени да разкриват повече информация за заплатите, включително разликата между това какво получават мъже и жени за една и съща позиция, както и данни за това колко средно може да изкара един кандидат за обявено място още преди да се е явил на интервю за него.


Не става дума всички служтели да получават еднакво, а че разликите в заплащането им трябва да се основават на обективни критерии, а не на това дали са мъже или жени.


Под "заплащане" се има предвид не само заплатата и съпровождащи я компоненти като премии, но и бонуси за извънреден труд, служебни коли, помощи за домакинството, компенсации при участие в курсове за обучение, обезщетения при прекратяване на договора, болнични и др.
Това са част от предложенията на Европейската комисия, представени днес в Брюксел. Те ще бъдат внесени в Европейския парламент и Европейския съвет за одобрение. Когато - и ако - това стане, страните членки ще имат 2 години да преведат съответната директива в националното законодателство. Еврокомисията ще направи оценка на предложената директива след 8 години.


Предложенията включват и механизъм за по-добро спазване на правото за равнопоставеност в заплащането. Това право съществува в ЕС от 1957 г., но и днес жените получават средно 14% по-малко от мъжете за едно и също място (в Естония разликата наближава 22%) и в годината работят почти 2 месеца безплатно в сравнение с колегите си от другия пол.


Мерките ще помогнат и на бизнеса да привлича и задържа талантливи служители, от което ще печелят както работодателите, така и вътрешният пазар като цяло.


Фирми в ЕС с над 250 души ще трябва да разкриват заплатите

© Reuters


Други предложения са:


- кандидат за работа няма да е длъжен да разкрива колко е получавал от предишния си работодател


- право на пълна компенсация на разликата с другия пол, включително възстановяване на предишни плащания и правни такси по такива искове


- индивидуални и колективни искове за равно заплащане


- работодателят трябва да съобщава вътре в дружеството за разликите между заплатите на мъже и жени от една и съща категория (заради GDPR това ще е анонимно, конкретните имена зад заплатите няма да се посочват, информацията няма да е публична)


- оценка (с представители на служителите) на това как се определя заплащането, ако разликата мъже-жени в една и съща категория надхвърля 5% и не е оправдава от фактори, които са обективни и неутрални към пола на служителя (например, образование, професионални умения и изисквания за ниво на квалификация, отговорност, свършена работа и естество на поставените задачи)


- по-лесно разкриване на скрити или неумишлени неравенства в заплащането.


Еднаквата работа заслужава еднакво заплащане. А за еднакво заплащане има нужда от прозрачност. Жените трябва да знаят дали работодателят им се отнася честно към тях. И ако не е така, трябва да имат власт да се борят и да получат полагащото им се.


Урсула фон дер Лайен,

председател на Европейската комисия


По този начин би трябвало да се подобри положението и на хората, търсещи нова работа, и на тези, които вече си имат такава, но не знаят, че незаслужено поучават по-малко или не могат да променят тази ситуация.

 • Доказването, че няма разлики по полов признак ще е задължение на фирмата, не на на служителя. За установилите, че са дискриминирани, ще има възможност да искат обезщетение, включително за пропуснати премии и бонуси, дори когато то е под формата на материално възнаграждание. За нарушителите на новия режим ще има санкции, включително глоби с определен минимален размер.


"Ройтерс" припомня по този повод, че поради нуждата да се грижат за децата си или близки жените обикновено прекъсват кариерата си по-често и работят по-кратко. В комбинация с дискриминацията в заплащането това води до 30% по-ниски пенсии за тях, сочат данни на ЕС.


Икономическите мерки от пандемията удариха тежко сектори, в които работят много жени като тези на търговията, пътуванията и развлекателната индустрия.


Препоръки за равнопоставеност в заплащането чрез прозрачност бяха приети от Европейската комисия през 2014 г., но прилагането им на практика не върви. През юни Европейският съвет призова Комисията да разработи нови конкретни мерки и Урсула фон дер Лайен обяви този въпрос за приоритетен.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Много прогресивни тия комунисти.

 2. 2 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#1] от "4okuto":

  Ами, ходи в демократична Русия, тогава.

 3. 3 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 522 Неутрално
 4. 4 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Следва да обявят същите данни и между клоновете на компаниите, в различните страни.

 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Направо да се спуска държавен план, няма какво да се мотаят. Егати, защо пак ни избива на планова икономика!?

 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1192 Неутрално  Аз като ви казвам , че комунистите са превзели ЕС ми слагате минуси . Е , слагайте ми .

  Утре официално ще въведат разрядите от 1- ви до 7 - ми и уравновиловката .

  И пак кудкудякайте , че в Русия и в Китай управлявали били комунистите . Комунистите управляват ама в Брюксел и Вашингтон . 7. 7 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 801 Неутрално

  В статията се пише за обективни критерии, но не е ясно какво означават. Може да се приложат за позиции с много еднакви задължения, но в момента когато стане дума за по-интелектуален труд, конструкцията издиша. Ако сме в един отдел, а се занимаваме с различни сегменти, оправдано ли е? Ако колегата ми има някакви умения, които макар и да се не се ползват в момента, а аз ги нямам - какво става? Бонус - понякога получаваш повече пари просто защото си имал смелостта да си поискаш повече.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Не се предполага да станат публични сумите на всеки човек а статистически данни по всякакви разрези - по ниво, по възраст, по пол и т.н.
  Тази политика я има в повечето големи фирми от много години и даже е публична в много (примерно в Гугъл, Фейсбок) и на практика се изразява в достъп до статистика с която може да е съпоставиш ти самия. Примерно хората на моята позиция в моя локешън взимат Х евро, аз взимам Х+3% т.е съм спокоен че съм оценен справедливо.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Не се предполага да станат публични сумите на всеки човек а статистически данни по всякакви разрези - по ниво, по възраст, по пол и т.н.
  Тази политика я има в повечето големи фирми от много години и даже е публична в много (примерно в Гугъл, Фейсбок) и на практика се изразява в достъп до статистика с която може да е съпоставиш ти самия. Примерно хората на моята позиция в моя локешън взимат Х евро, аз взимам Х+3% т.е съм спокоен че съм оценен справедливо.

 10. 10 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 589 Любопитно

  Аз и сега не съм длъжен да споделям колко съм взимал на предишното място, но в трудовата книжка си пише всичко... ;)

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#4] от "ldc51604279":

  Повечето свестни фирми го правят от доста време, има разбивки по градове и даже много фирми го казват публично. Примерно Гугъл публично казват какви са заплатите по нива и по градове за целия свят. Отделно има и сайтове (примерно Гласдор, има и други) където анонимно се споделят нива и заплати и на практика се изгражда доста добра представа за нивата.

 12. 12 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Там, където работя, има над 900 служителя - както и да ги въртиш, или ще има огромна дисперсия на резултатите, или ще свиеш популацията, така че на практика да можеш да се сравняваш с човека на съседното бюро. Последното не ми е проблем. Драмата ми е, че дори и в един отдел, с колегите ми вършим много различна работа. Мога да твърдя, че и ефективността ни е много различна. Как ще направиш сплит, който да го показва?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Между другото, има държави в които данните за доходите са публични, примерно Финландия. И е национален спорт да ровиш на сайта на данъчните за да видиш съседа ти каква заплата е взел миналата година.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Поредната идиотия на зелките!

  Трябва да доказваш, че не си камила!

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Всъшност културата да се крият заплатите е единствено от полза на работодателите. Те имат интерес служиелите да не могат да съпоставят доходи.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#12] от "Imaginary Friend":

  Разрезите са по нива и локейшъни. Примерно вие сте 900 човека в София ама сте разделени примерно на 10'тина нива. И вие ще видите разбивка по ниво (а не по екип/отдел) и то не точна цифра а обхват - минимум/максимум с обхват +-20% примерно. В един отдел сте много хора на различни нива и съответно взимате различни пари щото вършите различна работа.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  .... Мерките ще помогнат и на бизнеса да привлича и задържа талантливи служители, от което ще печелят както работодателите, така и вътрешният пазар като цяло ...

  Начи ... едно време "Стършел" имаше рубрика "Помощ! Обслужват ни!"

  Що за троцкистки мозък трябва да си, за да си присвоиш най-арогантно "правото" да определяш чуждото "благо" ?

  Щото те работодателите са слепи идиоти, та не знаят и не могат да си привличат и задържат талантливите служители!

  А това за "вътрешният пазар" си е точ-в-точ по Комунистическия манифест!

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Между другото, това с поискването е популярен мит но поне в свестните фирми не е така. Вие може да си поискате каквото ви хрумне но ако се стигне до оферта ще ви предложат сума съразмерна на уменията и пазара. Няма вариант да ви дадат 2х или х/2 само щото сте бил нагъл да си поискате или щото не се оценявате правилно. И да понякога се случва някои да получи бомбастична оферта, просто щото са го муфтили на старата му позиция.

 19. 19 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Феминизъм... По принцип няма лошо, ама различните длъжности носят различни отговорности и заплащане.

 20. 20 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Тая концепция с различните нива е приложима когато структурата ти не е плоска. Което хем не важи за доста компании, хем и не ми се струва, че е посоката, към която върви света. Поради последното и рейнджовете на сходни нива са широки. Добави също, че отделни сегменти от пазара на труда са силно изкривени в полза на служителите. Всъщност, дори и в родни банки, които не са никак гъвкави, съм виждал мениджъри да се преборват за повече пари от бюджета за позицията, понеже са харесали конкретен човек.Изобщо, отваряш правен риск пред бизнесите, защото не си доволен от свободата на договаряне...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 21. 21 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Феминизъм... По принцип няма лошо, ама различните длъжности носят различни отговорности и заплащане.
  —цитат от коментар 19 на head_hunter


  Става въпрос за еднакви длъжности.

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Еврозелките се занимават с все по-големи глупости. Сигурно целта им е да си оправдават тлъстите заплатки, ама от такива глупости бизнеса в Европа ще става все по-неконкурентен спрямо останалия свят. Да не говорим, че такива регламенти са съвсем неприложими за висококвалифициран интелектуален и творчески труд.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Ройтерс" припомня по този повод, че поради нуждата да се грижат за децата си или близки жените обикновено прекъсват кариерата си по-често и работят по-кратко. В комбинация с дискриминацията в заплащането това води до 30% по-ниски пенсии за тях, сочат данни на ЕС.
  Аз пък да припомня на Ройтерс , че обикновено жените се пенсионират по рано и живеят по дълго .И може би ако изобщо някъде се води такава статистика ,получават сумарно повече пари като пенсия.

 24. 24 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#21:"dgs42646262"][/quote]

  Цитат от статията:
  "включително разликата между това какво получават мъже и жени за една и съща позиция"

  За една и съща позиция.

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Не знам кой ще е тоя работодател-капиталист, който ще плати повече (на мъж) за същата работа, при положение, че (уж) би могъл да плати по-малко (на жена)

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Напълно нормално за много фирми е да имат минимален и максимален бюджет за всяка една позиция. В зависимост от това дали си продуктивен, ефективен, изпълняваш сложните задачи или пък ти дават най - лесното, маловажното.

 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#10] от "pppdaemon":

  Ще трябва да я приведат в съответствие с новото законодателство.

 28. 28 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Пак заради жените е целия въпрос... а ако един мъж получава по-малко от друг мъж на същата позиция, това сигурно не е в полезрението на брюкселските другари?
  Или пък ако се окаже, че в някоя фирма мъжете получават по-малко, какво? Ще съдим ли въпросната фирма за дискриминация, или ще я похвалим, че е много прогресивна и поправя минали неправди?

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Що за троцкистки мозък трябва да си, за да си присвоиш най-арогантно "правото" да определяш чуждото "благо" ?Щото те работодателите са слепи идиоти, та не знаят и не могат да си привличат и задържат талантливите служители!А това за "вътрешният пазар" си е точ-в-точ по Комунистическия манифест!
  —цитат от коментар 17 на xm...


  Моят патрон харесва това!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "m17":

  +++++ за всичките Ви коментари.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Саюз нерушимий регуляций безумних. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#20] от "Imaginary Friend":

  Ако се замислите и особено като понатрупате опит, установявате че всъщност някакви специфични умения или знания нямат толкова голямо значение за ефективността на един служител. По ценни са базовите неща като отношение към работата, желание за учене, адаптивност и т.н.. И точно затова нивата са много добър начин за групиране на хората - това са нива на принос към работния процес, не са йерархични нива в организацията. Разбира се че нивата не значи точна сума, точно за да отчитат личния принос.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#23] от "lout66":

  Има доста литература по въпроса, примерно тук е разгледано доста добре: Economic Facts and Fallacies И в резюме - на практика има баланс, точно както загатвате.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Саюз нерушимий регуляций безумних. . .
  —цитат от коментар 31 на Един вампир броди из Европа


  А, безумни!
  Напълно обективно оправдани и необходими стъпки към създаването на "Трудови резерви" от сталинския военовременен тип.
  Виж, само за това дали са осъзнати или са осъзнати само донякъде не съм напълно сигурен.

  Но докато другара Сталин поради недозрялостта на строя до Идеала е бил принуден да "тушира дисхармонията" и е олабил режима на "Трудовите резерви" веднага след отпадането на военовременната желязна необходимост, то тиа сега са целят директно във въдворяване, форсирано и безапелационно, на Идеала!

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Почти всяка длъжност има определена заплата от -до. Когато договаряш работници/служители три неща играят роля за заплащането на което ще си стиснете ръцете:
  1. Колко е определена най-ниската и най-високата заплата за това място
  2. Какво ще поиска бъдещият работник/служител
  3. Колко си на зор с хората за тази работа.

  Ако желаещият да постъпи на работа си поиска нещо вътре в бюджета -от средата на долу, пазарлък няма да има - приема се от работодателя. Ако си поиска от средата нагоре, може да има пазарлък, да се натисне към средата. И пазарлъка зависи от твоят зор и уменията на човека срещу тебе. Ако обаче си много на зор, спокойно може да се спазарите и за заплата извън предвидените суми.
  Гоемият майтап е, че доста често когато има зор, новопостъпили успяват да се договорят за пшовече от вече "старите кучета" с няколко годишна служба във фирмата.
  Та как ще гледа новата директива на тези пазарлъци и резултата от тях.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Весело

  очаквам с нетърпение брюкселкия алгоритъм за измерване на уменията в работата :)

  сещам се само за една дейност, при която може да се измерят индивидуалните умения (в БГ е незаконно практикуването й)

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Според тебе при капитализма няма планиране ли? Има, има!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#6] от "bxr35608444":

  Беж в Русия, след като в ЕС не ти се нрави! Имаш алтернатива!

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Както няма двама еднакви хора, така няма и двама, вършещи една и съща работа по един и същ начин! За един метър прокопан канал става, но не и за нещо повече.

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Както няма двама еднакви хора, така няма и двама, вършещи една и съща работа по един и същ начин! За един метър прокопан канал става, но не и за нещо повече.

 41. 41 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всъшност културата да се крият заплатите е единствено от полза на работодателите. Те имат интерес служиелите да не могат да съпоставят доходи.
  —цитат от коментар 15 на Doge


  Така разсъждаваш от позицията си на вечно безработен...
  Колко вземам си е моя лична информация и не бих искал да я знае всеки пръдльо във фирмата, за да ми завижда.
  По принцип всички които вземат над средното предпочитат заплатите да са конфиденциални, а тези които са на дъното се опитват да се докопат до информацията кой колко взема, напразно надявайки се, че ако кажат на шефа "Пешо взима 8000, а аз само 3000 - искам и аз 8000" шефа веднага ще им вдигне заплатата. А истината е че заплатите са много различни - на всекиги според способностите и според приноса. Точка!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Хората толкова се страхуват да не ги уволнят, че в ущърб на собствените си интереси, крият възнагражденията си или получават половината заплата под масата, без да имат внесени осигуровки за тази част.

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Нека разкрият, не трябва да има тайни относно заплатите които се дават, така всеки ще си прецени заслужава ли си да е в дадена фирма.
  Колкото до заплатата на жените, някои май не се научиха че само с искане не става. Ако жените вършеха “същата” работа а получаваха по малко никой нямаше да наема на работа мъже, намален да е изгодно. Само че нещата съвсем не стоят така.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Бюрократите имат гадния навик да се бъркат в отношенията между хората.

  Във Франция има закон, който казва че при фирми с над 50 служителя трябва в ръководството им да има и член на синдикатите.

  Съответно това се заобикаля:

  1. Като наемаш на граждански договор, ако ти трябват 1-2-3 човека за малко време.
  2. Като правиш нова фирма.
  3. Правиш фирма/клон/дъщерно дружество в друга държава. В София има такава фирма. Дето не е искала да във Франция да наема над 50 човека. И е решила да расте, ама в друга държава. :)

  Така че във Франция има доста фирми с персонал точно 50 човека. Да не се чудите защо е така.

  Сега ще се правят фирми до 250 човека. После хоп - нова фирма.

 45. 45 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Не е ли по-лесно направо да го питаш? След като знае че можеш да провери.... Няма да си губиш времето с фиктивен спорт...

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#45] от "mandzo":

  Може да е някаква форма на вояризъм, един вид да види зад скритото в човека. Според мен е силно прекалено и не съм чел да го има на много места. Но северняците си имат собствени представи за нещата и сигурно си им харесва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK