Литва разгневи Китай, като допусна оттегляне от "17+1" и се сближи с Тайван

Литва, Латвия и Естония, заедно със Словения, Румъния и България, не изпратиха представител на най-високо ниво за онлайн срещата с китайския президент Си Цзинпин

© Associated Press

Литва, Латвия и Естония, заедно със Словения, Румъния и България, не изпратиха представител на най-високо ниво за онлайн срещата с китайския президент Си ЦзинпинЛитва сериозно обмисля дали да не напусне формата за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа, от който "почти няма полза", а азиатският гигант реагира на обявения план за търговско представителство в Тайван.


Изявленията във Вилнюс илюстрират напрежението сред някои държави в ЦИЕ, които смятат, че установеният с Китай формат, "17+1" (бе "16+1" преди включването на Гърция) не дава на всички желаните плодове. Пекин разглежда платформата като шанс за диалог по най-важните проекти с Източна Европа, чието общо население не достига и 10% от това на Китай (страните от формата не включват Русия и Украйна), и за увеличаване на инвестициите в местната инфраструктура - пристанищна, пътна и друга.


Най-много са спечелили от сътрудничеството си с Китай Унгария и Гърция, а извън ЕС, но в същата група - Сърбия. От останалите страни голяма част си задават въпроса за ползите. Сигнал за това бе и онлайн срещата на върха на формата през февруари, на която балтийските държави обявиха, че ще изпратят представители на ниско ниво. Впоследствие и други държави избраха да не бъдат представени на най-високо ниво - заедно с Румъния и Словения, и България бе сред тях.
Първата стъпка дойде от литовския парламент, който миналата седмица гласува "за" напускане на формата в името на сътрудничество с "демократични страни" в региона. Председателят на комисията по външна политика Жигимантас Павилионис обясни, че Естония и Латвия обмислят същото.


Външният министър Габриелюс Ландсбергис каза по-късно, че сътрудничеството на Китай с Източна Европа не е донесло на Литва "почти никакви ползи". "Не казвам, че напускаме и това е краят, но наистина трябва да обмислим кой е полезният начин да се гради сътрудничество с Китай," цитира думите му литовският обществен оператор LRT.


"Форматът 17+1... не е полезен за Европа, а разделя Европа, защото някои държави имат различно мнение за Китай от другите."


Габриелюс Ландсбергис, литовски външен министър

Държавите от Източна Европа, които печелят от формата, го защитават, а в Западна има обвинения, че целта му е да раздели континента - нещо, което Пекин категорично отхърля.


"В света има само един Китай"


Вчера Вилнюс съобщи за "Ройтерс", че представителството ще цели да "укрепи икономическата дипломация" на страната в Азия. Според хонконгското издание "Саут чайна морнинг пост" процесът ще приключи до края на годината.


Такива мисии имат също Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Китайското външно министерство обаче реагира гневно на плановете. "В света има само един Китай," се посочва в заявление. Тайпе обясни, че не знае нищо за случая, но приветства всяка стъпка, която укрепва двустранното сътрудничество. С Тайван имат формални дипломатически отношения само 14 държави по света (в Европа Тайпе поддържа връзки само с Ватикана) , но за други търговските представителства фактическ иимат функцията на посолства.


"Саут чайна морнинг пост" припомня, че след срещата на "17+1" обещанието на президента Си Цзинпин да удвои вноса от ЦИЕ в Китай не е успокоило недоволството, а оттогава насетне естонското разузнаване издаде и силно критичен доклад срещу опитите на Китай да оказва влияние в страната.


Според Константинас Андрияускас, преподавател по азиатски изследвания в университета на Вилнюс, изтеглянето от "17+1" е неизбежно - "може да е следващата седмица, но може и да е по-рано". Въпросът е само каква ще е координацията по въпроса между балтийските държави.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Ето така се записват в историята малките народи

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 2. 2 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Стига да не е в името на дружбата с някой друг голям брат.

  Като оня глупак дето казал "Спрете света, искам да сляза!"

  Спираш света и принуждаваш идиотите да слязат, елементарно е.

  Ей го Мъск вчера си изстреля автомобила в космоса, утре ще се самоизстреля.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 3. 3 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 13 Любопитно

  ЕС трябва да има единна външна политика.
  Алтернативата е China да прилага разделяй и владей

 4. 4 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Китай се интересува единствено от коридора Гърция-Сърбия-Унгария, останалото е димна завеса

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Любопитно

  Китай се интересува единствено от коридора Гърция-Сърбия-Унгария, останалото е димна завеса
  —цитат от коментар 4 на Райчо Иванов


  И Северна Македония ще трябва да се присъедини... Или пък България, или (още по-трудно) Албания. Иначе коридор не става

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Държавите от Източна Европа, които печелят от формата, го защитават, а в Западна има обвинения, че целта му е да раздели континента - нещо, което Пекин категорично отхърля."

  Браво на Литва ! Не само каза истината спрямо Китай на висок глас, но и постъпи правилно - започна политика в собствен интерес, който е противоположен на китайския ! Повече страни и в Европа, и не само, могат да последват този пример спрямо Пекин !

 7. 7 Профил на tienshi
  tienshi
  Рейтинг: 262 Неутрално

  А ние къде блеем?
  Българско културно и търговско представителство в Тайван е повече от нужно. Нали китайците на континета настояват, че е единен Китай, щом имаме в Пекин и Шанхай защо да няма в Тайпе?

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Любопитно

  ЕС трябва да има единна външна политика.
  —цитат от коментар 3 на НЕнаГЕРББСПДПС


  Това наистина би било идеално. Но не виждам на практика как страна като Франция, която е постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН, да си делегира външнополитическите функции на ЕС и да си затвори посолствата и външното министерство.

  В САЩ отделните щати нямат посолства и външно министерство, не издават паспорти, и имат единна външна политика, която е изключително отговорност на федералните власти.

 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alan Blackmore": "Стига да не е в името на дружбата с някой друг голям брат."

  За Русия ли става дума?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 10. 10 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Цитат от статията:

  Държавите от Източна Европа, които печелят от формата, го защитават, а в Западна има обвинения, че целта му е да раздели континента - нещо, което Пекин категорично отхърля.

  "В света има само един Китай"

  Вчера Вилнюс съобщи за "Ройтерс", че представителството ще цели да "укрепи икономическата дипломация" на страната в Азия. Според хонконгското издание "Саут чайна морнинг пост" процесът ще приключи до края на годината.

  ————————

  Какво представителство?
  Какъв процес?

  Изключително ниско ниво на "журналистика". В медиите в България цари брутална посредственост.

 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Литва, тази световна икономическа сила със страховита армия и стремително намаляващо население не прави нищо във външната политка без разпореждане от Вашингтон. Една от конкуриращата се с Полша, Румъния, Украйна, България страни за "любима жена" .

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Такива мисии имат също Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Китайското външно министерство обаче реагира гневно на плановете. "В света има само един Китай," "

  Това, че има само един Китай не е повод по - малките държави да жертват своята независимост и суверенитет ! Тибет беше анексиран и толкоз по въпроса - бил китайски ! И т.н. Време е за събуждане и размисъл какво представлява Пекин !

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Ето така се записват в историята малките народи
  —цитат от коментар 1 на cinik


  Какво прави Литва мислиш ли че ще повлияе на Китай?

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Литва е встрани от новия Копринен път, който почва в Китай и свършва в Дуисбург Германия! А като икономика Литва е едно джудже.

 15. 15 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Статията аз а я разбирам така: САЩ ги да страх че Китай ще стане по голямият партньор на ЕС.

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  "В света има само един Китай"
  Taka e. Република Китай, която е сред основателите на ООН.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Браво на политиците и държавниците на Литва!
  Не е необходимо непременно да си голям за да си смел, почтен и достоен!!!
  Уважеуние за Литва!!!

 18. 18 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Неутрално

  КНР е добре дошла, когато стане само КР. Тоест, когато стане демократична държава. То пак може да си е олигархия, тип Япония, но малко да намалят контрола и терора над дисидентските групи.

 19. 19 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 309 Весело

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  Става, ама на подскоци :)

 20. 20 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Ето така се записват в историята малките народи
  —цитат от коментар 1 на cinik


  Както мухата дето искала да се качи на слона?

  ДБ: Време е да спечелим България
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Литва е държава-гризач!

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Никоя държава не е влязла и държана насила в групата "17+1". Прав им път на Литва след като искат да напуснат формата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Китай се интересува единствено от коридора Гърция-Сърбия-Унгария, останалото е димна завеса
  —цитат от коментар 4 на Райчо Иванов

  И Северна Македония ще трябва да се присъедини... Или пък България, или (още по-трудно) Албания. Иначе коридор не става
  —цитат от коментар 5 на plamen_b


  Кхъ, кхъ ...
  Те северомАкедонците отдавна са у коридоро. И Китай им сипва яко.
  По китайски инвестиции бракята са десетина пъти повече като сума, отколкото Центъра на Свето България.
  На калпак колко пъти се пада в повече - смЕтайте сами ...

 24. 24 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Нормално от гледна точка на САЩ, ЕС им е ловна територия и протекторат, няма как да допуснат дурги велики сили в Европа. Затова и никога няма да има единен ЕС, европейска армия и т.н.. Големия брат не разрешава.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Разстроено

  "Първата стъпка дойде от литовския парламент, който миналата седмица гласува "за" напускане на формата в името на сътрудничество с "демократични страни" в региона."

  За съжаление почти няма демократични страни в района на Източна и Югоизточна Азия. Само Южна Корея и Япония са такива. С тях ЕС и сега има отлични политически и икономически отношения. Даже ЕС има договор за свободна търговия с двете държави. Тоталитаризма и авторитаризма е в настъпление в останалите азиатски държави, най-пресен пример за това е Мианмар, но същото е положението и във Филипините, Тайланд, Камбожда, Лаос... а Виетнам от край време си е комунистическа държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Тибет не е бил анексиран, той си е бил част от Китай почти без прекъсване от 13 век до ден днешен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  Я колко много фенове на комунистическия Китай има във форума! Помня, че едно време в България имаше много фенове на ГДР. Във форума има и фенове на Северна Корея. 🤔

  "" Република Китай (на китайски: 中華民國), често наричана Тайван по името на едноименния остров, е частично призната държава в Източна Азия. Исторически управлява цял Китай, но след Китайската гражданска война правителството губи континенталната част от комунистите и се премества на Тайван през 1949 г. Оттогава властта ѝ е ограничена до островните групи Тайван, Пенху (Пескадорски острови), Кинмен и Матсу. В последвалите десетилетия Република Китай често е наричана „Тайван“, а от края на 1970-те години името „Китай“ често се отнася за Китайската Народна Република (КНР). Поради натиск от КНР, в международни организации Република Китай често е наричана „Китайско Тайпе“, по името на столицата ѝ – град Тайпе. Република Китай е една от основателките и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. През 1971 г. мястото ѝ е предадено на Китайската народна република. Към 2018 г. Република Китай е призната от 18 държави членки на ООН, но на практика поддържа отношения с повечето страни по света чрез свои представителства. Днес Тайван е 22-рата най-голяма икономика в света и високотехнологичната ѝ промишленост играе ключова роля в глобалната икономика."" "" "

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":Тибет не е бил анексиран, той си е бил част от Китай почти без прекъсване от 13 век до ден днешен.
  —цитат от коментар 26 на Иво


  Тибет беше автомномен район на Китай до към края на миналия век!

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  " Република Китай (на китайски: 中華民國), често наричана Тайван по името на едноименния остров, е частично призната държава в Източна Азия. Исторически управлява цял Китай, но след Китайската гражданска война правителството губи континенталната част от комунистите и се премества на Тайван през 1949 г.
  —цитат от коментар 27 на constatator


  Не, че нещо, ама "исторически управлява цял Китай"?
  Кой т'ва?

  Гоминданът сваля Цин преди 100 години, грубо. Малко преди ПСВ.
  И "управлява" с комунистите.
  След смъртта на Сун Ятсен се разбишкват, вътрешните борби и войни, идват японците и т.н. вече по познатата История ...

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Той и сега е автономен район на Китай. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Литовците сами да си виновни.
  Май наскоро забраниха мрежите на Хуауей.
  Това е достатъчно, да останат зад борда.
  Няма лошо - на никого няма да липсват.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 32. 32 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#31] от "г-н Саранди Говедаров":

  Хохо, те са само първите :) Казват, че ще вземат решението в рамките на седмица. Подозирам, че и останалите няма да му мислят много, много. Така, че съвсем скоро "17 + 1" ще стане на "2 + 1" и ползата крадливото китайско управление ще клони към нула ;))

 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Весело

  КНР е добре дошла, когато стане само КР. Тоест, когато стане демократична държава. То пак може да си е олигархия, тип Япония, но малко да намалят контрола и терора над дисидентските групи.
  —цитат от коментар 18 на Славейко  Ти ли ше им кажеш бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#32] от "Misinformed_808":

  Особено след последните простотии, които пропагандата им (на ККП) тиражира по адрес на жени от уйгурски произход, измъкнали се от лагерите и споделящи историите си.

 35. 35 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 379 Весело

  Ти ли ше им кажеш бе!
  —цитат от коментар 33 на Веселин Дечев


  Леко с нервите, че хвърчи много слюнка, а и не е добре за здравето ;)

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  ЕС трябва да има единна външна политика. Алтернативата е China да прилага разделяй и владей
  —цитат от коментар 3 на НЕнаГЕРББСПДПС


  И не само Китай, а и Русия, САЩ и прочее.
  Или сме съюз или не - каквото и да казват разните патриоти, каквито се навъдиха напоследък като гъби след дъжд.
  Ако ЕС иска да играе ролята, която му подхожда, трябва да стане по единен, а не разни Орбан-овци да се правят на интересни и да заиграват с Китай, с джуджи и прочее добре известни фигури. Това важи и за Германия, Австрия и други, където също има любители на двустранни сделки, с не лоша частна полза за сключващите ги - къде е др.Шрьодер???

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Китай колонизира източна Европа. Гърция, Сърбия и Унгария са вече купени от тях. Пристанище Пиреос е дадено на китайците до 2052. Строят жп линия Белград-Будапеща. ЕС и Германия са много обезспокоени.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Тайван е ключева страна за запдния свят. Единственно в Тайван се произвежда процесори с 8 и 6 нанометра. Интел се опита и се провали с 10 нанометра технология. В момента в света има голям недостиг на процесори за компщтри, коли и прочие. Ако китай превземе Тайван ще присвои технологиите и ще ни накара (най/сетне) сами да си произвеждаме процесорите. Интел в момента на високи обороти се опитва да усвои производството на 10 и 8 нанометровите чипове. Но става трудно ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сатана Ликующий":


  TSMC-нови-заводи-в-Аризона
  TSMC планират да построят общо шест 5nm завода в Аризона,

  СПОРЕД ТАЙВАНСКИ ИЗТОЧНИЦИ.
  Заводите ще бъдат два пъти по-големи от завода на TSMC в Нанке. Според запознати в бранша, инвестициите на TSF в Аризона за подложки ще нараснат до 1 трилион NT (36,2 милиарда долара). Общият месечен производствен капацитет ще надхвърли 100 000 подложки.

  TSMC ще вземат лидерството на Samsung, като неамериканският производител на полупроводници с най-голям производствен капацитет в САЩ по най-модерна технология.  TSMC ще мотивират ангажираните в производствените процеси в заводите в САЩ с впечатляващи стимули,. TSMC планрат да привлекат служители с тригодишен опит и ниво от теста TOEIC. Служителите ще преминат обучение в завода Nanke 18A през май 2021 година, а договорите ще бъдат сключени не по-рано от септември 2022 г.

  Стимулите включват:

  Двойна заплата
  Добавка за жилище
  Добавка за наземен транспорт
  Добавка за самолетни билети
  Добавка за училищни такси за деца
  Помощ за преместване 500 килограма багаж
  Безплатно настаняване за един месец в началото на договора
  Данъчна субсидия
  Помощ за езиково обучение
  След 3 години работа в заводите в Тайван, с одобрението на ръководителя може да се кандидатста за работа в заводие в САЩ. Компанията съдейства за кандидатстване за зелена карта.
  Безплатни тестове за коронавирус и ваксинация
  TSMC потвърдиха, че винаги са насърчавали и подкрепями алокирането на служители.

  Още през май 2020 г. TSMC съобщиха, че планират изградят нови производствени мощности за полупроводници по 5nm процес в Аризона, САЩ. Инвестицията е на стойност 12 милиарда долара. Строителството стартира през 2021 г., а фактическото производство в заводите следва да започне през 2024 г. Предвижда се месечен производствен капацитет от 20 000 подложки. За сравнение, южната производствена база на TSMC има капацитета да произвежда около 100 000 подложки на месец, а разходите за изграждане на завода са 17 милиарда долара.
  https://divna.tech/tsmc-shte-postroyat-oshte-5nm-zavoda-za-chipove-v-sasht/

 40. 40 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#4] от "Райчо Иванов":

  Ако сме малко далновидни ще се опитаме и ние да получим инфраструктурна помощ. Току виж завършим Хемус — след 46 годишен напън. хаха

 41. 41 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#34] от "Misinformed_808":

  А тези уйгури които също споделят историята си — какво за тях?

  https://youtu.be/Kiuj9FiI0tc

  Те поне са си в Синдзян, а разните там жени интервюирани от западни медии не е ясно и откъде са дошли. Може да са кюрди опресирани в Турция ама срещу някой лев да се пишат и Китайки от Синдзян. А може и да си живеят в Лондон и никога да не са нили подтискани от никого, а просто да заработват хляба си жените.

 42. 42 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Тибет и сега е автономен регион.
  А е бил част от Китай още отпреди България да е създадена сигурно.

  Последно е бил по-независим след западането на династия Цин, но и тогава Тибет не е имал никога външна политика. Всички решения относно Тибет са се съгласували с Китайската империя. Русия и Англия са имали дори договор относно това.

  Когато Китай си връща контрола над тибет заварва ужасна робовладелска система с 95% от населението поробено от 5% “аристокрация”. Китайците разбиват този строй и колективизират земята. Много от Тибетската аристокрация тогава бяга в чужбина. Днешен Тибет е доста егалитарен в сравнение с годините преди 1949.

 43. 43 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#41] от "dpnps":

  Мхм, а може и един мармот да е завивал шоколада в станиол. Хахаха, как пък да не повярвам, били в Синдзян - остава и да кажат нещо лошо за китайската власт (справка Джак Ма - къде е?). Няма смисъл да се пънеш да замазваш. Никой няма да убедиш. А тъпанарите по принцип си вярват на китайските измишльотини така, че и за там няма смисъл.

 44. 44 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#42] от "dpnps":

  Как очакваш да реагират комунистите? Да твърдят, че един капиталистически режим е с позитивен принос?! Да, Тибет е част от Китай в продължение на столетия, но доколкото си спомням, една от китайските династии произхожда точно от Тибет, поради което всъщност Тибет е имал и привилегировано положение в Поднебесната империя. Не е същото като да окупираш една независима държава и да я поставиш в неизгоден режим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK