Литва разгневи Китай, като допусна оттегляне от "17+1" и се сближи с Тайван

Литва, Латвия и Естония, заедно със Словения, Румъния и България, не изпратиха представител на най-високо ниво за онлайн срещата с китайския президент Си Цзинпин

© Associated Press

Литва, Латвия и Естония, заедно със Словения, Румъния и България, не изпратиха представител на най-високо ниво за онлайн срещата с китайския президент Си ЦзинпинЛитва сериозно обмисля дали да не напусне формата за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа, от който "почти няма полза", а азиатският гигант реагира на обявения план за търговско представителство в Тайван.


Изявленията във Вилнюс илюстрират напрежението сред някои държави в ЦИЕ, които смятат, че установеният с Китай формат, "17+1" (бе "16+1" преди включването на Гърция) не дава на всички желаните плодове. Пекин разглежда платформата като шанс за диалог по най-важните проекти с Източна Европа, чието общо население не достига и 10% от това на Китай (страните от формата не включват Русия и Украйна), и за увеличаване на инвестициите в местната инфраструктура - пристанищна, пътна и друга.


Най-много са спечелили от сътрудничеството си с Китай Унгария и Гърция, а извън ЕС, но в същата група - Сърбия. От останалите страни голяма част си задават въпроса за ползите. Сигнал за това бе и онлайн срещата на върха на формата през февруари, на която балтийските държави обявиха, че ще изпратят представители на ниско ниво. Впоследствие и други държави избраха да не бъдат представени на най-високо ниво - заедно с Румъния и Словения, и България бе сред тях.
Първата стъпка дойде от литовския парламент, който миналата седмица гласува "за" напускане на формата в името на сътрудничество с "демократични страни" в региона. Председателят на комисията по външна политика Жигимантас Павилионис обясни, че Естония и Латвия обмислят същото.


Външният министър Габриелюс Ландсбергис каза по-късно, че сътрудничеството на Китай с Източна Европа не е донесло на Литва "почти никакви ползи". "Не казвам, че напускаме и това е краят, но наистина трябва да обмислим кой е полезният начин да се гради сътрудничество с Китай," цитира думите му литовският обществен оператор LRT.


"Форматът 17+1... не е полезен за Европа, а разделя Европа, защото някои държави имат различно мнение за Китай от другите."


Габриелюс Ландсбергис, литовски външен министър

Държавите от Източна Европа, които печелят от формата, го защитават, а в Западна има обвинения, че целта му е да раздели континента - нещо, което Пекин категорично отхърля.


"В света има само един Китай"


Вчера Вилнюс съобщи за "Ройтерс", че представителството ще цели да "укрепи икономическата дипломация" на страната в Азия. Според хонконгското издание "Саут чайна морнинг пост" процесът ще приключи до края на годината.


Такива мисии имат също Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Китайското външно министерство обаче реагира гневно на плановете. "В света има само един Китай," се посочва в заявление. Тайпе обясни, че не знае нищо за случая, но приветства всяка стъпка, която укрепва двустранното сътрудничество. С Тайван имат формални дипломатически отношения само 14 държави по света (в Европа Тайпе поддържа връзки само с Ватикана) , но за други търговските представителства фактическ иимат функцията на посолства.


"Саут чайна морнинг пост" припомня, че след срещата на "17+1" обещанието на президента Си Цзинпин да удвои вноса от ЦИЕ в Китай не е успокоило недоволството, а оттогава насетне естонското разузнаване издаде и силно критичен доклад срещу опитите на Китай да оказва влияние в страната.


Според Константинас Андрияускас, преподавател по азиатски изследвания в университета на Вилнюс, изтеглянето от "17+1" е неизбежно - "може да е следващата седмица, но може и да е по-рано". Въпросът е само каква ще е координацията по въпроса между балтийските държави.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK