Папата пристига в Ирак насред пандемия, ракетни нападения и протести

Папата пристига в Ирак насред пандемия, ракетни нападения и протести

© Associated PressВтора вълна на COVID-19, нова карантина, ракетен обстрел и разрушена инфраструктура. За Ирак посещението на папата е не само историческо събитие, а и логистично главоболие. "Радваме се на пристигането на папа Франциск, но то идва в доста сложен момент", признава без заобикалки един от служителите на иракското президентство, отговорни за организацията на събитието.


Този "доста сложен момент" започна преди няколко седмици с нов пик на коронавирусните инфекции - 4000 случая на ден срещу неколкостотин преди това. И сред новозаболелите е...посланикът на Ватикана в Багдад Митя Лесковар. Нарастването на броя на заболелите предизвиква опасения, че религиозните служби могат да станат огромни огнища на зараза.


Папата, също както десетките журналисти и религиозни лица в самолета му, беше ваксиниран. Но първите дози от ваксини - само 50 000 - пристигнаха в Ирак едва този вторник. Някои лекари веднага получиха първите дози от ваксината. Въпреки че спазването на физическа дистанция, 14-дневните карантини и носенето на маски са варианти, които иракчаните пренебрегват от месеци, организаторите на папското посещение ограничиха значително броят на местата за религиозните служби.
Очаква се стадионът в Ербил (20 000 места) да посрещне не повече от около 4000 вярващи за неделната служба, според източници на място.


Освен това папата ще бъде лишен от срещите с вярващи, които обикновено харесва. За да се избегне най-лошото, по време на цялото посещение на папата ще бъдат постановени национални ограничителни мерки, от 5 март петък до 8 март понеделник, а "силите за сигурност ще бъдат разположени за обезопасяване на пътищата", обяснява заместник-министърът на външните работи Низар Кейрала.


Насилие и джихадисти


В Багдад, втората по брой на населението столица в арабския свят с около 10 милиона жители, вълнението въпреки това е осезаемо.


Полират се камбаните на църквите, свалят се плакати на политици, за да се заменят с послания за добре дошъл към главата на католическата църква - първият в историята, посетил Ирак, една мюсюлманска страна с шиитско мнозинство.


"Искахме да уредим някои дребни неща, за да може нашият исторически град, символ за цялото човечество, да посрещне папата", уверява пред АФП кметът на Багдад Алаа Маан. Но общото веселие и подготвителните мерки не успяват да прикрият експлозивния контекст и огромните амбиции, свързани с пътуването.


За три дни е предвидено аржентинският папа да измине по въздуха над 1445 км - което на практика означава, в страна като Ирак, че неговият хеликоптер или самолет понякога ще прелита над райони, където все още са се окопали джихадисти от групата Ислямска държава. Той ще бъде по-специално в Багдад и Ербил, два града, където обекти на САЩ наскоро бяха подложени на ракетен обстрел. Нещо, за което ще се притесняват полицията и войниците, придружаващи папата.


Със или без папамобил?


Що се отнася до известния "папамобил", полукабриолетът, в който папата може да се движи в тълпата посрещачи зад бронирани стъкла, се очаква, че той няма да бъде използван в това посещение.
Иракските власти обаче въпреки това допускат такава хипотеза и жителите на южните части на страната, предимно селскостопански и с племенно устройство, които редовно протестират с искане за по-добра инфраструктура, дори ще се се облагодетелстват от неочаквани подобрения благодарение на пристигането на папата.


В провинция Ди Кар, където папата ще посети в събота античния Ур, се строят пътища, асфалтирани и боядисани... като никъде другаде в този регион! На обекта дори са инсталирани дървени понтони, завеси за защита от слънцето, предлагат се обиколки с екскурзовод. В същата тази провинция жителите, оглавили "Октомврийската революция" срещу властите през 2019 г., подновиха протестите си през последните седмици. Равносметка от изтеклата седмица (до 2 март): шест убити протестиращи и народен гняв, достигнал върхова точка преди посещението на папата, който в миналото е осъждал репресивните мерки срещу бунта.


След Ур папата ще се обърне към целия свят от Мосул, град, станал символ на жестокостите на Ислямска държава от 2014 до 2017 г. и ще отиде в град Каракош, християнски град, разположен на юг, където монахините, качили се на покривите на църквите, боядисват наскоро обновените кръстове.


По време на посещението му телохранителите и свещениците няма да се отделят и на стъпка от папата, който е затрудняван и от дискова херния. "Ватиканът току-що ни съобщи, че папата не може да направи повече от 10 стъпки. Вече не знаем какво да направим", признава служителят на иракското министерство. Но усилията си заслужават. "Кой чуждестранен представител ще може сега да откаже да дойде в Ирак, след като папата го е направил?" /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Папа Франциск е уникален посланик на хуманизъм!

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Папата знае, че на който му е писано да го обесят, няма да се удави.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Дано ги "усмири" че ще унижоват всички реликви, няма само американците да четат.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " провинция Ди Кар, където папата ще посети в събота античния Ур, се строят пътища, асфалтирани и боядисани... като никъде другаде в този регион! "

  Ур Халдейски ! Градът, от който Авраам с цялото си семейство тръгва, за да пътешества към Обещаната земя, Ханнан, с вяра ! Авраам е родоначалник на днешните евреи и описан като баща на вярващите заради приятелството му с Бога !

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  Идеята е крайно глупава.....
  Иракчани са озлобени до предел..... Протестират ежедневно.....
  Само един Папа им е кусур в момента...

  Bukalemun
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Папа Франциск е уникален посланик на хуманизъм!
  —цитат от коментар 1 на save_knforest


  поредния фарисей

 7. 7 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Някой писач/преводач/редактор не знае що е античност и че "античният" Ур е основан и проспериращ град едно-две хилядолетия преди Античната епоха. Тъпанари.


 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Във времена на криза на лидери и лидерство Папа Франциск говори и се държи като единственият Световен лидер!!!
  Уважение!

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Пожелавам ползотворно и безопасно посещение на папа Франциск в Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Така е, евреите тръгват от днешен Ирак (според Библията) за да стигнат до Ханаан.

  А, относно пророк Авраам, той е почитан и обичан много още от другите две монотеистични религии - Християнство и ислям.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Папата и пилигримите ще утрепят вируса с молитва.

 12. 12 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Така се заема ниша във вярванията - първо запада превзема държавата и после идва религията, която да моделира западен тип мислене.

  Самуел Хънтингтън пише буквално следното:

  Експанзията на запада способства развитие на процесите на модернизация и позападняване на незападните общества. Политическите и интелектуалните лидери на тези общества реагират на това по един или повече от всичко три начина:
  1. Отхвърлят позападняването и модернизацията
  2. Приемат модернизацията и позападняването (за пример се дава Турция - Кемализма)
  3 Приемат модернизацията, но отхвърлят позападняването (за пример се дава Китай)

  Отхвърлянето и на двете довежда до агресивна окупация от западния империалистически свят - Това се случва с Индия, Китай, Северна Америка (не е добър пример). В най-ново време може да се каже за Сирия, Ирак, Либия.

  Приемането на двете се нарича Кемализъм, той бива възможен когато елитите на нациите са склонни към такива дълбоки реформи, както е станало с Турция в средата на миналия век.

  Реформизъм - Запазване на културната идентичност, но бързи темпове на идустриализация - Япония и Китай. В Япония не са допускани по никакъв начин християнските мисионери. В Китай са допускани и това се разглежда като една от причините за най-кръвопролитната гражданска война известна на планетата - 20млн жертви.

  Хънтингтън разглежда влиянието на религиозните мисионери, като противоречиво. Ако културата е силна - тоест ако имаме "инструментална култура" (характеризира се с голям набор от междинни цели, различни и независими от крайните цели) такива общества могат бързо да променятфундаментално своите институции - Индия и Япония.
  Слабите култури са така наречените "консуматорски култури" (характеризират се с тясна връзка между междинни и крайни цели) в тях има силна връзка между общество, религия и държава, там промените става много бавно.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Много рисковано посещение. Само вярата в Бога и в доброто няма да помогнат да се избегне атентат. За радикализираните ислямисти - терористи той може да се превърне в цел.

 14. 14 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Сигурно половината им армия ще се движи в конвой с него..

 15. 15 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Аз пък си мислех, че в мюсулманските страни няма църкви...... мда

 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  и нас какво ни интересува къде ходи папундера?!?

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  В Ирак има християнски общности. А в Саудитска Арабия кога ще отиде Папата? Там обаче няма християнски храмове. Забранени са. Християни също няма.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Рисковано пътуване. И от какъв зор го прави ?!

 19. 19 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Някой писач/преводач/редактор не знае що е античност и че "античният" Ур е основан и проспериращ град едно-две хилядолетия преди Античната епоха. Тъпанари.
  —цитат от коментар 7 на voodoo_child


  В българския език (и не само) "античен" се използва и в значението на "старинен", "древен", а не само като означение за т.нар. "класическа античност" на Елада и Рим.
  https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/античен/
  3. Старинен, древен. Мислил съм си за ония антични апотеози, когато хората излизаха срещу изгряващото слънце, славословеха и пееха химни. Й. Йовков, Ж 1920, 138. Защото в Балкана има един спомен, / има едно име, що вечно живей, / и в нашта история, кат легенда грей, / едно име ново, голямо, антично, / .., що отговор дава и смива срамът, / и на клеветата строшава зъбът. Ив. Вазов, Съч. I, 203.

  Сетне, редица изследователи на древната история включват древната история на Месопотамия в "Античността". Един от тях е Михаил Ростовцев - вж. в М. Ростовцев
  История на Стария свят — Изтокът и Гърция:
  "Ето защо не може да се говори за някакво пълно изчезване когато и да било на античната цивилизация: тя и досега още живее като основа на всички главни прояви в нашия културен живот; творческият й период обаче продължава приблизително от началото на III–то хилядолетие пр.Хр. до II в. сл.Хр., т.е., повече от 3000 години, период, двойно по-продължителен в сравнение с еволюционния период на съвременната европейска култура.

  Античната цивилизация от географско гледище е цивилизация на една сравнително малка част от света: на една малка част от Западна и Средна Азия и на крайбрежието на Средиземно море. Най-високото си развитие тя е достигнала на бреговете на Средиземно море и поради това може да се нарече още Средиземноморска цивилизация. Тая цивилизация не е била цивилизация само на един народ или на една раса. Цял ред народи са взели дейно участие в нейното изграждане: в най-ранния период шумерите във Вавилон и най-старото население на Египет, вероятно от африкански произход; след това семитите в Западна Азия; иранците в Персия и в Средна Азия; най-после гърците в Мала Азия и на Балканите, италийците и келтите в Италия. Измежду всички тези народи с особена сила на творческия си дух се отличавали гърците; главно на тях дължим ние основите на културния си живот."  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Комунистическият папа Франциск е пълна противоположност на папа Йоан Павел втори. Иска да прилича на него , но не му се получава.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Аз пък си мислех, че в мюсулманските страни няма църкви...... мда
  —цитат от коментар 15 на Pomak


  Помако, всъщност във всички мюсюлмански държави в Близкия изток има християни и църкви в които те ползват и посещават. Само в една държава в този регион няма църкви, въпреки, че там живеят над 1 милион християни (чуждестранни работници) и по една случайност точно тази държава е втория най-близък съюзник на САЩ в региона, става въпрос разбира се за КСА.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  и нас какво ни интересува къде ходи папундера?!?
  —цитат от коментар 16 на Stargate


  Християните ги интересува, само тръмписти атеисти като теб не ги интересува и вълнува. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Да използват случая да се покръстят, може пък да помогне.

 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#13] от "Voiko":Само вярата в Бога и в доброто няма да помогнат да се избегне атентат.

  Ересиархът не вярва в нито едно от двете.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  Пожелавам ползотворно и безопасно посещение на папа Франциск в Ирак.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Уффф!

  Прочетох погрешно ... "похищение" ...

  Пу! Пу! Пу! През лявото рамо ...

 26. 26 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kephy":

  Мерси, но аз поддържам другата "редица изследователи", които следват категориите.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#25] от "xm...":

  Пази Боже ще кажа аз!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Pomak


  Помако, всъщност във всички мюсюлмански държави в Близкия изток има християни и църкви в които те ползват и посещават

  Прав си. Бех забравил.........мда
  Май и външният министър на Садам беше христиенин. Тарък Азис май се казваше. Нъл тъй !!!???

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#28] от "Pomak":

  Точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Поклон за доброто намерение на папа Франциск. И дано го последват Меркел и Байдън с капиталовложения.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#30] от "half truth":

  Дано наистина! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK