На живо

Коронавирусът по света: "Южноафриканският" вариант достигна до Румъния (хронология)

Коронавирусът по света: "Южноафриканският" вариант достигна до Румъния (хронология)

© Associated PressМутиралият щам на коронавируса, открит първо във Великобритания и смятан за по-заразен, е по-опасен за хората от всички възрасти, но ваксините са ефикасни срещу него. Това заяви в петък пред журналисти ръководителят на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер.


Дания и Австрия премахнаха възрастовия праг за прилагане на ваксината на "Астра Зенека" след като мащабно изследване показва съществено намаляване на риска от сериозно прекарване на заболяването от COVID-19 във всички възрастови групи. Преди това същото сториха Франция, Германия, Италия.


Македонският здравен министър Венко Филипче изрази надежда, че "в хода на този месец" сигурно ще започне имунизацията на населението със системата КОВАКС и поръчани руски ваксини "Спутник V". Три дни след като потвърди, че е върнат авансът, даден на китайската компания "Синофарм" за 200 хил. дози, той дори не спомена продукта на този производител.
Пандемията от COVID-19 е задълбочила бедността в Латинска Америка и 22 милиона души са изпаднали в бедност, която вече е съдба на една трета от близо 650- милионното население на континента.


"Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.

Белгия удължи забраната за пътувания до 18 април

Забраната за несъществени пътувания извън и до Белгия се удължава до 18 април, като по този начин в нея се включва и ваканцията на католическия Великден, падащ се в началото на идния месец, предаде Франс прес. Мярката бе обявена от премиера Александер де Кро.


След заседание с местни ръководни представители, посветено на пандемията, премиерът също така представи график за смекчаване на рестрикциите. Той предвижда прогресивно отваряне на кафенетата и ресторантите и на концертните зали и театрите от май. Но преди това ще има нова преоценка на ситуацията, която ще бъде направена на 26 март.

Финландия би използвала само одобрените от ЕС ваксини

Финландия може да използва за ваксинация на населението си всички ваксини, преминали през експертна оценка от ЕС и признати за безопасни и ефективни. Това съобщи на пресконференция финландският премиер Сана Марин в отговор на въпрос за перспективите за използване в страната ѝ на руската ваксина "Спутник V". "Въпросът за ваксините не е политически. Пандемията е от глобален мащаб, това е проблем на всяка страна. Всички ваксини, които са безопасни и ефективни, могат да бъдат използвани. Но преди всичко те трябва да са преминали през оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", подчерта Марин, цитирана от ТАСС.


По думите ѝ нейното желание е "колкото се може повече производители да подадат заявка в ЕМА". "Имаме нужда от ваксини", каза премиерът.


От своя страна министърът на семейството и социалните служби Криста Киуру отбеляза, че започването на процедура за разглеждане на "Спутник V" от ЕМА е добра новина. Тя добави, че е обсъдила възможното производство на ваксини във Финландия с икономическия министър Мика Линтиля, тъй като този въпрос е от негова компетенция.


Вчера председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко заяви в телефонен разговор с бившия президент на Финландия Таря Халонен, че Русия е готова да предостави съответните технологии за производство на "Спутник V".

Дания и Австрия също премахват възрастовата граница за "Астра Зенека"

Датската здравна служба заяви, че ще препоръча да се използва ваксината срещу новия коронавирус на АстраЗенека при всички на възраст над 18 години, след като ваксинационно изследване от Шотландия показа положителни резултати във всички възрастови групи, предаде "Ройтерс". Подобно на много други страни от ЕС Дания отначало препоръча тази ваксина да се прилага при само на хора под 65-годишна възраст, като заяви, че ще изчака повече данни за ефикасността й сред хората от третата възраст.


Новата препоръка идва след публикуването на широкомащабно изследване в Шотландия, което показва съществено намаляване на риска от сериозно прекарване на заболяването от COVID-19 във всички възрастови групи след ваксинацията. В изследването се посочва, че повечето хора от третата възраст в Шотландия са били ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека". Когато тази ваксина беше одобрена от регулаторните органи на ЕС по-рано тази година, много страни от ЕС, включително Франция, Германия и Италия, казаха, че тя не трябва да се поставя на хора от третата възраст поради недостатъчни данни за тази група. Франция и други страни от съюза също предприеха действия да разрешат ваксината на АстраЗенека за гражданите си от третата възраст след шотландското изследване.


В Австрия Националният иммунизационен експертен съвет се изказа днес в подкрепа на прилагането на ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID без възрастова граница, което отговаря на препоръките на европейските институции. Това решение допуска прилагането ѝ на рискови и особено рискови пациенти. "С това имунизационната кампания ще бъде ускорена", заяви министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер пред Австрийската осведомителна агенция (АПА). Целта на правителството е до лятото да предостави на всеки човек в Австрия възможност да се ваксинира. Досега препоръката на експертния съвет беше приложението на тази ваксина да бъде за лица до 65-годишна възраст.

Мутиралият щам на коронавируса, открит първо във Великобритания и смятан за по-заразен, е по-опасен за хората от всички възрасти, но ваксините са ефикасни срещу него. Това заяви в петък пред журналисти ръководителят на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер, предаде ТАСС.


"Този вариант е по-заразен и по-опасен, и то за всички възрастови групи", каза той. По думите му обаче "всички ваксини, достъпни в Германия, много добре защитават организма от болестта", предизвиквана от тази мутация.


Почти 50 на сто от новите случаи на COVID-19 в Германия са предизвикани от британския вариант на вируса.
До момента са ваксинирани около 5 на сто от населението на страната. В Германия се прилагат ваксините на Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.


По данни на СЗО мутиралият британски вариант е открит в Югоизточна Англия още през септември и вече е заразил хора от десетки страни.

Северна Македония остава без ваксини, докато пандемията отново се разгаря

Македонският здравен министър Венко Филипче изрази надежда, че "в хода на този месец" сигурно ще започне имунизацията на населението със системата КОВАКС и поръчани руски ваксини "Спутник V". Три дни след като потвърди, че е върнат авансът, даден на китайската компания "Синофарм" за 200 хил. дози, той дори не спомена продукта на този производител. Първо трябва да се "съгласува документация" по думите на кабинета; междувременно Черна гора получи китайските си дози, поръчани преди малко повече от месец.


В интервю за МРТ Филипче обясни, че страната му е подготвена за бързо ваксиниране, но предупреди, че за големи количества дози ще трябва да се чака при "огромния натиск" от цял свят. До момента Скопие получи само 8000 дози ваксина на "Пфайзер", подадена на Сърбия.

COVID задълбочи бедността в Латинска Америка

Пандемията от COVID-19 е задълбочила бедността в Латинска Америка и 22 милиона души са изпаднали в бедност, която вече е съдба на една трета от близо 650- милионното население на континента. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от "Франс прес" и БТА.


Бедността (по-малко от 5.5 долара на ден) и извънредната бедност (по-малко от 1.90 долара на ден) са достигнали равнища, каквито не са били наблюдавани съответно от 12 и 20 години, съобщи Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския регион (Cepal) с централа в чилийската столица Сантяго.


Заради силната икономическа рецесия в региона, която ще доведе до свиване със 7.7 процента на брутния вътрешен продукт, равнището на бедност е засегнало 33,7 процента от населението (209 млн. души), а извънредната бедност е обхванала 12,5 процента от жителите на Латинска Америка (78 млн. души, което е с 8 милиона души повече, отколкото през 2019 година).


Икономическата комисия уточнява, че бедността е най-голяма в селските райони, при децата и тийнейджърите, местното население и афроамериканците, като и при слабо образованите хора.
Равнището на безработица в региона е достигнало 10,7 процента в края на 2020-а, което е увеличение с 2,6 процентни пункта спрямо 2019 година (8,1 процента). Според проучването равнищата на бедност и на извънредна бедност щяха да бъдат още по-високи, ако правителствата не бяха взели мерки да прехвърлят спешно средства от социалните фондове към домакинствата.


Икономическата комисия призова латиноамериканските страни да се ориентират към създаването на универсален основен доход, отдавайки приоритет на семействата с деца и тийнейджъри и да се обединят в универсални системи за социална защита.

"Южноафриканският" вариант достигна до Румъния

Румъния обяви, че "южноафриканският" вариант на коронавируса е достигнал до страната, предаде "Ройтерс".


Случаите са открити при пациенти в Букурещ и Питещ. Вчера страната отчете най-високия брой новоразазени от началото на годината - над 4000 души. Първият случай на "британския" вариант бе засечен в началото на януари.

Китай е възпрепятствал пълноценното разследване на СЗО

Група експерти от Световната здравна организация (СЗО), разследвала произхода на коронавируса SARS-CoV-2 в Ухан през януари, не е успяла да проведе пълноценно разследване на произхода на заболяването.


Това казват в писмо учени от 26 държави след визитата в Китай тази година, която приключи с доклад с повече въпроси, отколкото отговори, след като Пекин месеци наред блокираше самото ѝ осъществяване. Според "Уолстрийт джърнъл" това ще доведе до "отменяне" на предстоящия доклад, изготвян в момента.


Китайските власти не са споделяли данни, нито са давали достъп до всички обекти, включени в обхвата ѝ. В резултат учените дори не са успели да свършат работа по всички хипотези - дали вирусът се е предал естествено или е следствие от "инцидент" (идеята на изследователите, която те бяха обявили, бе да загърбят известния обем информация и да започнат наблюдения на терен "от нулата" за SARS-CoV-2). Тези коментари противоречат на заключението, изразено на пресконференцията, че според работните данни вирусът не е от лаборатория.Затова докладът, който предстои да публикува комисията, не бива да се счита за официална позиция на СЗО.


Коронавирусът по света: "Южноафриканският" вариант достигна до Румъния (хронология)

© Associated Press

"Британският" вариант е до 90% по-заразен

Вариантът на коронавирус, появил се за първи път във Великобритания и разпространяващ се по света в момента, увеличава смъртността от заразата с 58% и може да бъде между 43 и 90% по-заразен.


Това сочи две отделни изследвания на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина. Този вариант, който носи името В.1.1.7, има специфични мутации, които му позволяват да се разпространи много бързо по света. Авторите на изследването подчертават, че при работа с данни, достъпни от други държави, заключението им се потвърждава. В Дания заболеваемостта се е увеличила с 55%, в Швейцария - със 74 на сто.


Британският премиер Борис Джонсън на посещение във производствен пункт за маски

© Associated Press

Британският премиер Борис Джонсън на посещение във производствен пункт за маски


Използваните данни в научната разработка за заразността, публикувана в сп. Science, не откриват признаци, че заболяването протича по-тежко заради този вариант. Предишното изследване на същия екип обаче сочи, че при мъж на възраст 60 години рискът от смърт се увеличава от 0.6% на 0.9%. При хората над 85 години увеличението е най-сериозно - от 13 на 20 на сто при жените и от 17 на 26 на сто при мъжете в тази група.

Париж няма да е под карантина

Френското правителство изключи региона на Париж от приложното поле на карантина във връзка с коронавируса, която ще действа през уикенда, предаде "Ройтерс". Френският премиер Жан Кастекс обяви днес, че през уикенда в северния регион Па дьо Кале ще действа карантина, подобна на тази, наложена вече на френската Ривиера.


Макар други страни като Великобритания и Германия да въведоха национални карантини за справяне с коронавируса, Франция избра по-либерален подход, състоящ се във въвеждането на вечерен час и затварянето на баровете, ресторантите и увеселителните заведения. Президентът на Франция Еманюел Макрон се надява да избегне нови трудности за икономиката чрез кампанията за ваксиниране срещу ковид, която се очаква постепенно да намали броя на заразените и на смъртните случаи.


Ваксините вече дават резултат, каза днес Жан Кастекс, като обърна внимание на факта, че сред хората на възраст над 80 години случаите на заразяване са намалели със 17 процента. Франция цели да ваксинира поне десет милиона свои граждани до средата на април, 20 млн. до средата на май и 30 милиона до лятото, подчерта Кастекс.


Досега във Франция са ваксинирани 3.2 млн. души, от които 1.8 млн. са получили две дози от ваксината срещу ковид. На аптекарите ще бъде позволено да поставят ваксини от средата на март.
Франция регистрира днес 25 279 нови случая на заразяване с коронавирус, като общият брой на заразените е вече 3.84 млн. Новите смъртни случаи са 293, а общият брой на починалите от вируса във Франция е 87 835.

Австралия е разочарована от блокирания износ на "Астра Зенека" от ЕС

Австралийските власти изразиха днес разочарование, че Европейският съюз блокира износа на 250 хил. дози от ваксината на "Астра Зенека" срещу коронавируса за Австралия, предаде ДПА. Несъмнено сме смутени и разочаровани от това решение, но за това пък взехме мерки за двойно подсигуряване, каза финансовият министър Саймън Бърмингам пред телевизия "Скай нюз".


Договорили сме 150 млн. дози ваксина, включително 50 млн., които трябва да бъдат произведени в Австралия, каза той.


Светът в момента се намира на неизследвана територия и не е изненадващо, че някои страни скъсват с предишните принципи. ЕС за първи път прибягна до забраната си за износ на ваксини срещу COVID-19, за да предотврати изпращането на дози от Италия за Австралия.


Австралия понастоящем е смятана за страна, която съгласно правилата на ЕС "не е уязвима", написа в пост във "Фейсбук" италианският външен министър Луджи ди Майо. Това не е враждебен акт срещу Австралия, а част от рамката на ЕС за износа, отбеляза Ди Майо.


ЕС създаде регистър за проследяване на износа на ваксини през януари на фона на конфронтация с "Астра Зенека" за това дали компанията изпълнява задълженията си, съгласно договора си с блока. Механизмът позволява на националните власти, след консултация с Европейската комисия, да блокират износа от ЕС, ако съюзът сметне, че фирмата не спазва задълженията си.


Австралия, която има население около 25 млн. души, е регистрирала около 29 хил. случая на заразяване с коронавируса от началото на пандемията - значително по-нисък процент на човек от населението в сравнение с повечето развити страни. Смъртните случаи в Австралия досега са общо 909.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  Оксфорд замесени ли са?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1266 Гневно

  Хиляда хиляди процента по-заразно! По-заразно от него е само нигерийското! Ужас, страх, чували, мували, а в трамвая и бабите не слагат маските вече, че им писна. Скоро Кунчев ще го канят за смях по телевизията. Сутринта случайно дочух и един доктор от Англия, уууууу, АНГЛИЯ. По нова гъзолизия. Ууууу, ще ни затваря и той, от Англия.

 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1266 Гневно

  Страхувайте се вие, ама Кунчев смени шкодата с чисто нов джип. Страх за вас, джип за нас.

 4. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Че те туземците започнаха да харчат държавните помощи за безработица в новоотворените кръчми.
  Да се спрат програмите и кръчмите ще се опразнят, а мерките ще поевтинеят.

 5. 6 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#4] от "Славейко":

  https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Virusolog-COVID-19-se-izcherpa-1058564

  И на български са го пуснали. Този вирусолог миналата година по това време казваше, че сме далече от колективен имунитет.

 6. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  До затоплянето през май, така ще я караме. В България е райска свобода, в сравнение със "старата Европа".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1964 Весело

  До коментар [#3] от "Славейко":

  Новият джип е просто дрескод.....Все пак човекът работи за ГЕРБ...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 9 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Но доказаха, че ваксините на Файзър и Модерна предпазват и срещу тях. Има светлина в тунела.

 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6009 Любопитно

  "Китай е възпрепятствал разследването на СЗО"
  Това новина ли е?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 13 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1032 Весело

  “ Китай е възпрепятствал разследването на СЗО”

  Че какво друго да очакваме от комунисти дето се правят на конфуцианци?

  73! Go Go
 13. 14 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1537 Весело

  Много би било полезно да се направи сайт с информация за нивото на терор в различните страни - затворени магазини, излизане само до толкова метра от дома, вечерен час от толкова до толкова, дата на приемане на всяко ограничение и пр. Интересно би било да се насложат тези данни върху кривата на заболяемостта за да се види дали и доколко терорът е повлиял на хода на епидемията в съответната страна ...

 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2952 Весело

  Сред тези 26 учени преобладават французите. Да не би чайниците да си мислят, че са "агенти на института Пастьор" и да създадат някоя истинска ваксина.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  китайците са най-лъжливото племе.

 17. 18 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 722 Неутрално

  СЗО = САЩ.
  Защо да им вярваме ?

  кратък
 18. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1409 Весело

  Интересно как палестинската радиоточица, която е и фен на китайските комунисти, ще реагира тук😀
  —цитат от коментар 12 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  Тя сега е на петъчна молитва😂😂 Моли се на алахбар за много грантове през годината 😂 Гааа Гааа

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 20 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Въобще не съм изненадан от действията на Китай. Отделно съм сигурен , че броя т на заболелите там е в стотици пъти по-висок от официалната социалистическа стъкмистика. Нищо необичайно де :)

 20. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 960 Неутрално

  кИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА.Маркс,ЕНГЕЛС Ленин и Сталин и Хитлер учат,че истината се определя от интересите на работническата класа-смятай от интересите на комунистическата партия.Каквото каже партията това е истината.Вижте и Леля Кури що народ комунисти отсвири,защото казваха нещо различно от нейната истина.

 21. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Много съм изненадан от Китай. Другаря Си не е такъв човек - статистиките му са 100 точни и е открит за всички и за всичко.
  Що се отнася до ваксините, очевидно едно е на лабораторно ниво, а друго е да организираш и пуснеш производство, в което качеството да гарантирано - все пак не става дума за гащи, а за нещо дето влиза в кръвта на милиони хора.

 22. 23 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Хубаво е да се повтаря и преповтаря, че на китай не може да се има доверие. Тежко ни и горко, когато почнат успшено да подкупват тукашните полититци, руските шашмагории ще ни се видят дребни.

 23. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#4] от "Славейко":https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Virusolog-COVID-19-se-izcherpa-1058564 И на български са го пуснали. Този вирусолог миналата година по това време казваше, че сме далече от колективен имунитет.
  —цитат от коментар 6 на Славейко


  Да допълня апокалиптичната картина - вече има изследвания, доказващи наличието на "тифозната Мери" по отношение на Covid-ите:
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.27.21252099v1.full
  Така че Английски, Южноафрикански и Нигерийски щамове тепърва ще има.

 24. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Кои са обектите, в които не са били допуснати експертите?

 25. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Хубаво е да се повтаря и преповтаря, че на китай не може да се има доверие. Тежко ни и горко, когато почнат успшено да подкупват тукашните полититци, руските шашмагории ще ни се видят дребни.
  —цитат от коментар 23 на Test testov


  А ако вземат да ни научат как се прави държавен план за разстрел на корумпирани чиновници? Щото там са приели 1000 души на година - средно по трима на ден, с показване по телевизията.

 26. 27 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Ако питате вирусолог каква да е идеалната среда, за да проследите мутациите и откриете щам на вирус с особени характеристики, без да прекарвате десетилетия в лаборатория, сигурно ще ви опише нещо като Бразилия - 210 милиона, никакви мерки, ниска хигиена, живеят много нагъсто, топло, влажно, култура в която близкият контакт е ежедневие - от целувка за поздрав през самба, футбол и плажове. Кой знае каква още мутация ще се пръкне там.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 27. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  каква изненада! Може би ще ме попитате каква е изненадата. Тя е, че изпратената делегация на СЗО се е завърнала по живо по здраво обратно, а не е получила убежище и отседнала в някой по-елитен китайски затвор ... за няколко месеца или годинка-две.
  За неудоволствие на китаю-палестинюгата-цоцалето според Моше.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Ето я статията която беше блокирана от Facebook   „Теорията за конспирация„ ..... https://www.wsws.org/en/articles/2021/02/24/pers-f24.html

 29. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Линк към още една статия блокирана пак от Facebook:. """Лъжата за лабораторията в Ухан на Вашингтон"""" https://www.wsws.org/en/articles/2021/02/17/pers-f17.html

 30. 31 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  На теория вирусите мутират, като стават по-заразни и по-безвредни - така увеличават шансовете си да съществуват. Ако обаче вирусите станат много по-заразни може да си позволят и да са по-смъртоносни, както и обратнотното - ако станат много по-безвредни могат и да са по-малко заразни. За съжаление този вирус тръгна да се променя по първия начин.
  При лекуваните в болница британския вариант не изглежда по-смъртоносен - болестта протича по същия начин, само че на по-голям процент от заразените с него се налага да се лекуват в болница.

 31. 32 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иполит Матвеевич":

  Много добър коментар и главното напълно логичен и закономерен ,но това че са ви наслагали толкова минуси ме навежда на мисълта че много хора не могат или не желаят да използват мозъчното си вещество !

 32. 33 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Руските сайтове за фалшиви новини ги поднасят някак аргументирано, че чак да звучат истински, имаме какво да учим от тях.

 33. 34 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иполит Матвеевич":

  Това което предлагаш се прави постоянно. Следи се кои противоепидемични мерки (които ти наричаш терор), в каква степен влияят на епидемията. Това, че има "вълни" - епидемията периодично стихва се дължи на "терора". Ако нямаше "терор" щеше да има само една вълна докато се изгради колективен имунитет и в България от ковид биха умрели поне 50 хиляди души. Въпроса е какви цели си поставят управляващите - да умират по-малко хора или да печелят популярност и съответно власт. За нашия управляващ например оставането на власт е много важно - в противен случай може да отиде дори при манафите. Така че няколко десетки хиляди починали от ковид в БГ е съвсем реална перспектива.

 34. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3253 Неутрално

  Е поне учените отСЗО са биле тествани по новия задължителен китайски метод отзад.

 35. 36 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#34] от "blagoj":

  Къде може да се види подобна систематизирана информация по държави? Вид ограничение, дата на въвеждане и пр. Бихте ли предоставили линк?

 36. 37 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 789 Неутрално

  А САЩ кога ще допуснат СЗО да направи разследване относно мистериозното заболяване стартирало военната лаборатория Форт Детрик още Юли 2019. Писаха го тежък грипен сезон, вейпинг и не знам си какво си ама в крайна сметка така и не се разбра от какво боледуват тия хора.

 37. 38 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#23] от "Test testov":

  В САЩ са изследвали кръвни дарения взети в периода 1-15 Декември 2019 година. От 7300 проби 1.2% са имали антитела за Ковид-19. Това ще рече че грубо казако около 4.7 милиона Американци вече са имали антитела.

  Междувременно най-ранният случай в Китай датира от 1ви Дек 2019 година.

  Е тогава за какви разследвания и за какви възпрепятствания говорим.

  Истината е че Китайците просто забелязаха какво се случва защото имат добре работеща здравеопазна система — с това огромно и застаряло население не могат да си позволят да не е добре работеща — а всички останалидотогава са го писали “Тежък грипен сезон” и това е.

 38. 39 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Долния линк е статия от Форбс.

  https://www.forbes.com/sites/roberthart/2020/12/01/study-suggests-covid-19-was-in-the-us-weeks-earlier-than-thought-before-first-public-cases-in-china/

  Findings from the study, which tested stored blood samples from between December 2019 and January 2020 for Covid-19 antibodies and were published in the journal Clinical Infectious Diseases, indicated the presence of Covid-19 in several U.S. states “earlier than previously recognized.”

  Researchers found positive test results, indicating prior exposure to the virus responsible for Covid-19, in samples from California, Oregon and Washington in mid-December, much earlier than the first official U.S. case on Jan. 19.

 39. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3253 Неутрално

  До коментар [#27] от "fpyyh":

  В Бразилия освен в дълбоките джунгли всички измряха според СНН преди няколко месеца.

 40. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3253 Неутрално

  До коментар [#23] от "Test testov":

  Китай вече притежава двете най големи частни телевизии у нас през чешките си проксита.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  "Това казват в писмо учени от 26 държави след визитата в Китай тази година, която приключи с доклад с повече въпроси, отколкото отговори, след като Пекин месеци наред блокираше самото ѝ осъществяване. Според "Уолстрийт джърнъл" това ще доведе до "отменяне" на предстоящия доклад, изготвян в момента."

  А, тези "учени" изобщо били ли са в международния екип на СЗО, който беше в Китай!?
  И от кога WSJ решава от името на СЗО дали даден доклад на организацията ще бъде публикуван или не!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 44 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  А, тези "учени" изобщо били ли са в международния екип на СЗО, който беше в Китай!? И от кога WSJ решава от името на СЗО дали даден доклад на организацията ще бъде публикуван или не!?
  —цитат от коментар 43 на Иво


  Международния екип беше за 2 часа в лабораторията в Ухан под зоркото око на китайските служби. Всичко им е станало ясно да знаеш ... А тоталитарна държава да лъже и прикрива истина ще и е за първи път.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Ами просто да не разследват там, много е просто!

  Защо СЗО не разледват в Испания, Италия, Германия, където има сигнали от лични лекари за пациенти с такива симптоми още преди Китай, в периода септември - ноември месец?

  Ако това беше истинско разследване трябваше да отидат в Европа също. Ако само си търсят виновен за нищо правенето, за големите заплати без никакви резултати насреща, тогава и извънземните могат да са им виновни. Само да не спре финансирането от Китай, че няма да има бонуси по Великден.

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално
 49. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Въпреки отхвърлянето на теорията за конспирацията на учените от СЗО и похвалите им за китайските сътрудници, американските медии изкривиха думите на учените от СЗО , за да внушават отново, че Китай е бил замесен.
  На 12 февруари " Ню Йорк Таймс" публикува статия, в която се казва: "По време на пътуването на СЗО Китай отказа да предаде важни данни."......абсолютна лъжа.... учените от СЗО::::""""'
  It'ss disappointing to spend time w/ journalists explaining key findings of our exhausting month-long work in China, to see our colleagues selectively misquoted to fit a narrative that was prescribed before the work began. Shame on you @nytimes!”"''""'" =: „Разочароващо е да прекарваме време с журналисти, обясняващи им ключови констатации от изтощителната ни едномесечна работа в Китай, за да видим как.........се лъже безобразно.....

 50. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#44] от "Индиана":

  А, колко време трябваше да останат там за да им стане всичко ясно!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#47] от "otrqdnik":

  Така е отряднико, след като екип на СЗО посети Китай за да разследва генезиса на новият коронавирус, следващите места, които същия екип трябва да посети е Италия и Испания, защото местните медии съобщиха, че там има случай с COVID-19 още от ноември и декември 2019 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#50] от "MPetr":

  Именно Петре. +++

  Много манипулации имаше по темата, тази информация на WSJ e най-вероятно същата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Въпреки отхвърлянето на теорията за конспирацията на учените от СЗО и похвалите им за китайските сътрудници, американските медии изкривиха думите на учените от СЗО , за да внушават отново, че Китай е бил замесен.На 12 февруари " Ню Йорк Таймс" публикува статия, в която се казва: "По време на пътуването на СЗО Китай отказа да предаде важни данни."......абсолютна лъжа.... учените от СЗО::::""""' It'ss disappointing to spend time w/ journalists explaining key findings of our exhausting month-long work in China, to see our colleagues selectively misquoted to fit a narrative that was prescribed before the work began. Shame on you @nytimes!”"''""'" =: „Разочароващо е да прекарваме време с журналисти, обясняващи им ключови констатации от изтощителната ни едномесечна работа в Китай, за да видим как.........се лъже безобразно.....
  —цитат от коментар 50 на MPetr


  Това тоя експерта по храните ли? Дето от десетки години се храни от Китай ли?Ти чувал ли си за конфликт на интереси, трол нещастен? от тоя месец те бяха 2 седмици в карантина и2седмици обикаляха като циркови мечкинасам натам говорейки с подбрани и инструктирани от властите хора. Излесване със същия обхват и толкова лимитирано можеше да бъде проведено и по Зуум - няма нужда от присъствие на място - освен за олигофрени, които вярват накитайските тролове и си мислят, че някакви подкупни СЗО "специалисти" като говорят с подбрани от властите в Китай хора ще стигнат до истината.

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 59 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  А-рее, китайските радиоточки се появиха. Какво стана с рибния пазар, бре? Още ли търсят китайските дрогари панголина пренесъл заразата от прилеп на човек? Не е зле да прегледат мърлявите панголини, които мъкнаха прилепи от пещерите в Южен Китай за да им модифицират вирусите и да цвъкат статии на кило?

 59. 60 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#24] от "ivanpopov":

  Това са глупости всъщност :)

 60. 61 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivanpopov":

  Корона вирусът поразява само добре функциониращи системи. Примитивните системи не го отразяват, колкото и да е опасен. Просто нигерийските здравни власти (примерно) нямат никакво намерение да се занимават с глупости, нито пък имат самочувствието на всесилни и стоящи над природата, каквито са например германските.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Тука в немската преса пише, че скоро и личните лекари ще имунизират клиентите си. В Германия имунизацията протича страшно бавно и мудно, къде неимунизирани всеки ден умират.
  Аз обаче не искам ваксината на АстраЗенека. Предпочитам Байонтех/Пфайзър ваксината. В краен случай и тази на Джонсън и Джонсън, понеже там е нужно само едно биене на ваксината.

  Ваксината на АстраЗенека е евтина и затова има фалшиви изследвания, че получаваш 62% имунизация. Има и много странични действия, като болка в местото на инджекция, вялост, болки в главата и мн.други.

 63. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  Лъжат много ..... На 9 февруари учените от СЗО, които се заврърнаха от разследването за произхода на COVID-19, тотално опровергаха теорията на конспирацията за „Лабораторията в Ухан“, заявявиха, че Световната здравна организация няма да провежда допълнителни изследвания , случая за тях е приключен.....
  Професор Лианг Уаниан от университета Цингхуа, изказвайки се пред панела на СЗО, даде да се разбере, че теорията, че „вирусът е създаден от хора“, „вече е опровергана от цялата научна общност по света“......

 64. 65 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#63] от "har30841771":

  Уверявам Ви, от личен опит, че някои от споменатите странични ефекти ги има и при Бионтех/Файзер. Също и, че при мен изчезнаха за по-малко от 24 часа.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#64] от "MPetr":

  Така е Петре. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 68 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 36 Неутрално

  [quote#26:"ivanpopov"][/quote]

  Не се залъгвай, правят чистка и слагат също толкова корумпирани.

 68. 69 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#63] от "har30841771":Уверявам Ви, от личен опит, че някои от споменатите странични ефекти ги има и при Бионтех/Файзер. Също и, че при мен изчезнаха за по-малко от 24 часа.
  —цитат от коментар 65 на Manol Nedyalkov


  Аз и без туй не мога да получа импфтермин на уебсайта: https://www.impfterminservice.de/impftermine
  Все пише: "Няма свободни часове във вашият регион. Моля опитайте по-късно отново".

  Това е от седмици насам така. В началото на януари 2021 г. можех да се запиша на импфтермин, но се изискваше да съм или над 80 г. или да работя във сферата на здравоопазване по изброен списък. Аз не принадлежа към нито една от групите.

  Все си мислех за ваксината на АстраЗенека, имало много свободно наличество в импфцентровете, понеже хората като видят, че ще ги ваксинират с АстраЗенека ваксината не отиват на уговореният час. Та си мисля, да ваксинират с нея всички леви политици, почнато от върховите позиции. Най-добре пред телевизията, за да е сигурно, че не мамят.

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  А бе със сигурност е от някой старчески дом в Испания или Италия. Някоя паеля или пица с коронавирус. Виж това, че китайските дрогари са мъкнали стотици коронавируси в Ухан и са се правели на начинаещи магьосници е чисто съвпадение. А шарани кълвящи на китайския бастун все ще се намерят.

 71. 72 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#71] от "gianni":

  Доказано е, че Коронавируса не се разпостранява по замразено на 7 градуса месо в хладилните камери на хранителните магазини. Дори този, който реже месото, да е заразен с Коронавируса. Имаше много случаи на българи при немската фирма Тьонис, където като подизпълнители са разфасовали месото, което по-късно отива в Лидл.

  Маскоро излезна нов закон с две степени на валидност, първата е от януари 2021 г. В главната дейност на предприятията за преработка на месо няма право на подизпълнителни фирми, една румънка се радва на 10,50€/час. Пари, които получавах 2004 г. и гледам да не падам под предишно заплащане, само нагоре.
  Нетото ми през 2004 г. при работа в Западна Германия беше 1200€, толкова имаше на сметката ми. Превеждаха парите винаги на първо число, тоест до трети беше на банковата сметка.

 72. 73 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#39] от "dpnps":

  Дневник виждам, че сте ми изтрили коментара. Dpns е агент на чужда държава и следва да го докладвате на българските власти! Не бъдете съучастници!

 73. 74 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#39] от "dpnps":

  Дневник виждам, че сте ми изтрили коментара. Dpns е агент на чужда държава и следва да го докладвате на българските власти! Не бъдете съучастници!

 74. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#71] от "gianni":

  Не съм казвал (писал) подобно нещо. Едва ли е тръгнал от някакъв старчески дом в Испания или пицария в Италия. И досега източника не се знае със сигурност какъв е и от къде е. Възможно е да е Китай, възможно е и да не е. Специалистите от СЗО, които работят по случая трябва да се изкажат по този въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 76 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#63] от "har30841771":

  ЗАсега наблюденията ни върху ваксинирани с АЗ са много добри , младите дават страничен ефект температура и силна отпадналост за няколко часа ,по възрастните я понасят много добре ,а изследвания показват ,че след 15 дни намаляват болните сред тях и най вече усложнените и загиналите ,като няма Пфайзер , ще слагаме АЗ , ефекта в крайна сметка е същия .

 76. 77 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#63] от "har30841771":

  ЗАсега наблюденията ни върху ваксинирани с АЗ са много добри , младите дават страничен ефект температура и силна отпадналост за няколко часа ,по възрастните я понасят много добре ,а изследвания показват ,че след 15 дни намаляват болните сред тях и най вече усложнените и загиналите ,като няма Пфайзер , ще слагаме АЗ , ефекта в крайна сметка е същия .

 77. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3547 Весело

  До коментар [#70] от "dfjftriktrcdt":

  Противбспдпсатакчо, пак ли проектираш себе си? Ти никога не си бил в САЩ, нито ще бъдеш. Живуркай си там в Полски Тръмбеш и не се отваряй много.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#70] от "dfjftriktrcdt":Противбспдпсатакчо, пак ли проектираш себе си? Ти никога не си бил в САЩ, нито ще бъдеш. Живуркай си там в Полски Тръмбеш и не се отваряй много.
  —цитат от коментар 78 на vesolr


  Весолрчо,аз съм в САЩ..Факт,а ти се разкри,че си от П.Тръмбеш...И не ми заповядвай....Ще заповядваш на твоите любимци,ако са ти останали още....

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK