"Ще имат всички права" - Османи допусна вписване на българите в македонската конституция

Македонският външен министър Буяр Османи

© Associated Press

Македонският външен министър Буяр ОсманиМакедонският външен министър Буяр Османи допусна възможност, "ако трябва", българите да се споменат в македонската конституция.


Коментарите му пред ТВ21 последваха възобновяването на задочната размяна на реплики между София и Скопие. Тя започна след кратко затишие, половин година след като припомнени от България условия пред Северна Македония, поставени през 2019 г., блокираха преговорите с Европейския съюз.


След изпращане на писмо до българското и европейското ръководство от културен център "Иван Михайлов" в Битоля за правата на българите в Северна Македония президентите на двете държави влязоха в спор. Българският събра службите, за да обсъжда безопасността им, а македонският определи това като намеса във вътрешните работи. Премиерът Зоран Заев подкрепи македонския държавен глава Стево Пендаровски.
Идеята на Османи съвпада и с обсъждането на друго предложение в писмото - който се обяви за българин по време на престоящото, първо от 20 години, преброяване в Северна Македония, по-лесно да получи българско гражданство. Македонските институции отхвърлиха идеята, защото процедурата за доказване, че някой се е определил като българин, би била незаконна.


Напрежението нагнетява от два дни и излъчената по БНТ4 (телевизията е достъпна в Северна Македония от 3 март) церемония за българския национален празник, където очаквано бяха споменати революционери, смятани западно от границата за македонци.


Какво означава "българите да се впишат в конституцията"


Според македонския външен министър българите трябва да се чувстват като абсолютно свободни граждани, които може да се организират като колективна общност и биха имали същите права, "ако трябва и (ще се споменат) в конституцията". "Нямаме никакви резерви българите да се споменат като отделна етническа общност, ако това означава нещо за която и да било страна", каза Османи.


Попитан дали това означава промяна в конституцията, Османи каза, че няма резерви за това. Албанските партии (Османи, първият етнически албанец начело на външното министерство, е от Демократичния съюз за интеграция, ДУИ) не са единодушни по въпроса. Според първия дипломат за целта представители на българските сдружения да се свържат с институциите, отговарящи за преброяването, и да поискат съответната графа в анкетната карта.


Той каза още, че българите не са поискали такова нещо. "Не сме разговаряли за това", обясни министърът, който миналата седмица се срещна с колегата си Екатерина Захариева на връщане от посещение в Париж.


В македонската конституция общности, различни от "македонския народ" (какъвто термин се използва в основния закон), се изреждат като етнически общности на няколко места. Още в началото се говори за "цялостно гражданско равноправие и трайно съжителство на македонския народ с албанците, турците, власите, ромите и другите националности". По-нататък са споменати и сърби и бошняци.


На практика това би довело до утвърждаване на българско малцинство. През годините в България са се чували коментари, че подобно признаване не е желано от управляващите в София - не и преди признаване от македонска страна на "българските корени" на македонците. Освен това то би отворило въпроса за "македонско малцинство" в България, а София твърди, че Скопие поддържа претенции за такава група в Пиринска Македония.


Колко са българите


Практиката в преброяванията в страната в момента е да се посочват като възможни отговори в анкетната карта регистрираните малцинства. Отговорилите с "българи" (или с друга група) би трябвало да се допишат.


Въпросът колко души се самоопределят като българи не е еднозначен, тъй като, от една страна, през 2002 г. това са посочили в преброяването едва 1417 души, а с изключение на власите (9695 души) всички останали "конституционни" общности са регистрирани с най-малко петцифрени числа. Албанците са над половин милион, а македонците - 1.3 млн.


От друга страна, тези числа се смятат за остарели 20 години по-късно. От десетките хиляди получили български паспорти македонски граждани броят на реално имащите българско самосъзнание е трудно установим - обичайната критика към процеса, идваща от Скопие, е, че част от тях използват паспорта като трамплин към ЕС, без непременно да се чувстват като българи.

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Любопитно

  Въпросът колко души се самоопределят като българи не е МНОГОзначен, тъй като, ВСИЧКИ тези, / поне 100 000 - със семействата си , в пъти повече / които са получили български паспорти са подали молба въз основа на българския си произход и са се подписали !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1596 Любопитно

  Това момче май ще свърши повече работа в полза на отношенията ни, отколкото онези, които исторически и по силата на произхода си са наши братя...?!

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1008 Весело

  те албанците ще ви оправят :D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Любопитно

  - обичайната критика към процеса, идваща от Скопие, е, че част от тях използват паспорта като трамплин към ЕС, без непременно да се чувстват като българи, НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ !
  Кой - как чувства, студено ли му е, топло ли му е, или някъде го сърби - не е въпрос , който да ПОДЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ !

  [email protected]
 5. 5 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  И после боят не помагал :)

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Любопитно

  Има документи - с имена, адрес, и други данни , подписани от лицата, които твърдят, / ОФИЦИАЛНО /, че са българи, а как се чувстват , могат да споделят в някое кафене......

  [email protected]
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3774 Разстроено

  С албанците се разбираме по - добре, отколкото с братовчедите. Каква ирония.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  И тук теренът става много лизгав, а и с тия данайци албанците ...

  Аз се притеснявам от капацитета на нашите, да не се изпльоскаме в някоя дълбока тинява дупка - капан ...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  С албанците се разбираме по - добре, отколкото с братовчедите. Каква ирония.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  Какво му е иронията?
  С албанците няма какво общо да делим, та е ясна и затова - лесна!

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Статият уж е малко по-добра, ама накрая Ангелчо пак е свършил по коминтерновски, то имало българи, ама нали понеже заради паспортите...
  Ми 120 000 души са досега, Ангелчо.
  И са доказали, че предците им са българи.
  Очакват се още поне 100 000 да придобият такива в близко бъдеще.
  А като си променят конституцията сърбоманите, ще станат и още повече.
  Те така...

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  "Въпросът колко души се самоопределят като българи не е еднозначен, тъй като, от една страна, през 2002 г. това са посочили в преброяването едва 1417 души, а с изключение на власите (9695 души) всички останали "конституционни" общности са регистрирани с най-малко петцифрени числа. Албанците са над половин милион, а македонците - 1.3 млн.
  От друга страна, тези числа се смятат за остарели 20 години по-късно. "

  Със сигурност тези данни са остарели и неактуални. Интересно е много какво ще покаже македонското преброяване тази година. Колко от почти 100 хилядите македонци, които са получили български паспорт ще се определят като българи?

  П.П.
  Българското преброяване тази година също ще бъде интересно. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Македонски институции" са институции в областта на северна Гърция - област Македония е само и единствено гръцка и РСМ призна това през 2018 г. "Македонците са част от гръцката култура, история и цивилизация, те нямат никаква връзка със славяните в РСМ", пише в Договора от Преспа. В тази връзка, добре ще е да уважаваме съседите си, подписали този договор, като не "македонстваме" по отношение на славяните в РСМ, които не са македонци и няма как да са гърци, т.е. македонци. Северномакедонските ни съседи също спазват договора - поставили са указателни табели пред всички паметници на гръцките герои, с които центъра на Скопие е осеян. Не е добре един вестник да се държи неуважително, подстрекавайки гърците, че северняците не спазват договора. Не е честно - северняците са много послушни пред гръцките комшии и поддържат отлично паметниците на гърците в Скопие.

 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "Напрежението нагнетява от два дни и излъчената по БНТ4 (телевизията е достъпна в Северна Македония от 3 март) на церемонията за българския национален празник, където очаквано бяха спомеати революционери, смятани западно от границата за македонци."

  Бяха споменати и доста революционери, които са добруджанци, шопи, тракийци и т.н., но какво от това, все са били първо българи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Ние искаме да кажем, че имаме с всички македонци обща история. Като включат българите като малцинство в конституцията, ще излезе, че имаме обща история само с българското малцинство в Сев. Македония. И това македонските власти не биха оспорили. Това би било съвършеният автогол за българската позиция.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Факт. Така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Албанците много много не се интересуват от македонските глупости за "етнос" и "език". Те саи знаят какви са по етнос (албанци) и какъв е езикът им (албански).
  Вече заради македонците ще трябва да се съобразява, но иначе не го вълнува него лично.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И как си обяснявате факта, че 2002 г едва 1400 души са се определили за българи, а паспорти са получили няд 100 000 ?

  Или се оказаха българи след като влязохме в ЕС ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Весело

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  А не е ли ирония, че Буяр Османи се срещна с Илхан Кючук за да обсъждат македонската идентичност :)

  [email protected]
 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#17] от "NessaRox":

  Ми простичко е, има натиск към тези, които го правят.
  Но и това ще свърши.
  Скоро.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Неутрално

  До коментар [#17] от "NessaRox":

  Аз няма какво да се обяснявам - има документи с подписи !

  [email protected]
 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#17] от "NessaRox":

  По принцип не знам какъв е проблемът човек да се чувства и българин и македонец едновременно?

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Весело

  До коментар [#21] от "zxp53317185":

  Някои могат да се чувстват и като Наполеон, или като стайно цвете :)

  [email protected]
 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#22] от "karabastun":

  Къци, ти ли си? Страхотни шегички ;)

 24. 24 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#17] от "NessaRox":Аз няма какво да се обяснявам - има документи с подписи !
  —цитат от коментар 20 на karabastun


  Да, да знаем как Каракачанов даваше българско гражданство  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 25. 25 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#14] от "авторът":

  Нямаме как да имаме обща история с македонците, тъй като гръцкото/македонското царство е просъществувало до 148 г. пр. Хр. Имаме обща история със славяните на територията на днешната РСМ, мнозинството от които до 1944 г. са се самопределяли като българи. Славяните на територията на днешна РСМ също никога не са имали нещо общо - не само истроия, но и език или култура с македонците. Нито Филип Втори, нито Александър Велики са били славяни, никой от тях не е говорел развален български. õвек може да е мързелив, но когато засяга историèски теми, редно е да хвърли едно око на фактите. Никога не сме имали обща история с македонците, които са безспорно гръцко племе! Цар Симеон Велики и Александър Велики не са с една и съща фамилия!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  И после какво ще се промени?

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#17] от "NessaRox":

  Повечето от тях са получили български документи след 2002 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Проф.Колозова от Скопие:

  Време е за историческата истина, пътищата с България приличат на полска пътека
  на 05/03/2021 14:35.

  Не можем да лъжем, че в Югославия имаше политика на разграничаване на една нация от друга. Цялото това историческо преплитане до 1944 г. е факт. Това е годината на разделяне на всички тези преплетени връзки. Съгласна съм с част от критиците на българската позиция, които казват, че не може да бъде разсечено с нож и да се каже, че на тази дата е точката на прекъсване. Не е ли дошло време да се изправим срещу тази истина, че е имало преследване, че хора са били затваряни за една дума? Дали е дошло времето да видим тази истина, че е имало подобно отношение не само спрямо българите, но и спрямо албанците – заради една песен, например, хората са свършвали в затвора? Не е ли време да се срещнем очи в очи с тази истина? Лошата инфраструктурна свързаност също има общо с югославския период. Вие имате такива магистрали на юг и на север, ето, че вече се строят и на запад, а тук имате буквално полска пътека. Това също е политика на изграждане на стена между двете държави. Смятам, че у нас няма достатъчно воля. Но сега се вижда, че и от българска страна няма достатъчно воля.
  Гневът в Македония идва от гордите потомци на партизаните. Те се позовават на своя смел антифашистки и партизански семеен произход. Те притежават някакъв рефлекс за безкритично отношение към собственото потекло. Те демонстрираха убеденост, че произхождат от една чиста антифашистка нация. Перверзията във всичко това е, че ако претендирате за чистота на нацията, това вече е фашизъм. Подобно ниско ниво / на отношение към България, бел.ред./имаше преди време и по отношение на Гърция, когато бяха използвани подобни квалификации. Това е друго ниво на национализъм и говор на омраза.
  Науката трябва напълно да се отдели от политиката. Именно това ме смущава в Рамковата позиция на българското Народно събрание и неслучайно оставаме неразбрани от Европа. Там има прекалено много история – да се погрижим историята да не бъде фалшифицирана и т.н. Ветото стана повод за много активен добронамерен диалог между интелектуалците от двете страни, какъвто не сме имали никога по-рано........................
  http://bgnesagency.com/world/проф-колозова-от-скопие-време-е-за-исто/

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  "Македонският външен министър Буяр Османи допусна възможност, "ако трябва", българите да се споменат в македонската конституция."

  В Скопие идеята да се правиш на луд и плещиш глупости е в разгара си ! Тъжно е да гледа човек евтин популизъм и демагогия, която издиша отвсякъде........

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Весело

  До коментар [#24] от "NessaRox":

  Да спомняме си... срещу заплащане под масата (корупционно). :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Тепърва югославяните се сетиха да дават права на българите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5612 Любопитно

  До кога "бугарин" ще е мръсна дума отатък?
  Докога ще има дискриминация там?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Иронията е в това, че синовете и внуците на един човек не могат да се гледат. И се считат за два различни народа.

 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Така може. Държава от албанци и българи. Както Белгия е от холандци и французи. И история на Белгия от 1840г, а на С. Македония от 1945г.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35 Профил на emo75
  emo75
  Рейтинг: 35 Неутрално

  В Македония няма и няма как да има българско малцинство...

 36. 36 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Напрежението нагнетява от два дни и излъчената по БНТ4 (телевизията е достъпна в Северна Македония от 3 март) на церемонията за българския национален празник, където очаквано бяха спомеати революционери, смятани западно от границата за македонци."
  ----------------------
  Аценце, колко си жалко фиромистче миличко. Драсканиците ти не помагат и бюрмците започват да подвиват крак.
  А какво ти остава на теб? Да бършеш сълзите с малкото ти останали денарчета. Мъкааа, мъка, мъка, мъка 😭😭😭

  Мома, връщай 12 и 12А!
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Весело

  До коментар [#25] от "Brighty":

  Така е, древните македонци от времето на Филип Македонски и сина му Александър Велики определено не са говорили днешния македонски език, който е някаква смесица на български и сръбски език. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До кога "бугарин" ще е мръсна дума отатък?Докога ще има дискриминация там?
  —цитат от коментар 32 на Незнайко в Слънчевия град


  Ми то и в България има дискриминация към хората с македонско самосъзнание. Даже не им се разрешава да се учредят организация.

 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Така може. Държава от албанци и българи. Както Белгия е от холандци и французи. И история на Белгия от 1840г, а на С. Македония от 1945г.
  —цитат от коментар 34 на Николай Колев


  Впрочем, девизът на Белгия е "Съединението прави силата"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 40. 40 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin"

  Тирана е наясно с нещата, както и всеки албанец край Вардар. Приятно ме изненада един много културен албански колега, който преди десетина години още при първата ни среща каза: Македонският въпрос е въпрос между България и Албания. Чудесен човек.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  Така може. Държава от албанци и българи. Както Белгия е от холандци и французи. И история на Белгия от 1840г, а на С. Македония от 1945г.
  —цитат от коментар 34 на Николай Колев


  Дали е точно така, наскоро един белгийски историк приятел на България говори на тази тема в интервю за DW, не знам дали си чел неговото интервю затова ще го споделя сега:

  "ДВ: Вие живеете в една държава, в която има три национални общности и три официални езика - огледален образ на това, което според много българи важи за България и Северна Македония. Защото в България е много разпространено мнението, че това е един народ и един език в две държави. Какво бихте препоръчали на двете страни, за да заживеят в мир и разбирателство?

  Раймонд Детрез: Отношенията между България и Северна Македония малко приличат на тези между Белгия, а по-точно Фландрия като федерална единица в Белгия, и Нидерландия. Историческите пътища на фламандците и холандците се разделят в края на XVI век. Нидерландия става независима страна, а Фландрия минава през поредица от „робства" - испанско, австрийско, френско, че накрая и холандско. Защото когато фламандците и холандците отново се събират в една държава след Виенския конгрес през 1815 година, отчуждението помежду им е толкова голямо, че холандската власт се дамгосва като „робство“. Така през 1830 Белгия се отделя от Нидерландия и става независима държава, в която живеят фламандци и франкофони. Френски говорят валонците и буржоазията, включително и фламандската. След Първата световна война Белгия се разширява с една малка област с преобладаващо немскоезично население. В момента Белгия е федерално кралство, в което фламандците, валонците и немците се радват на широка политическа автономия. Трите езика са официални, а мнозинствата в трите общности все още предпочитат да живеят заедно в една държава.

  Тайната на отличните отношения между фламандците и холандците се крие в здравословното им равнодушие едни към други. Това са два отделни народа, които главно по практически съображения споделят един език, но не се бъркат в нещата на другия. Не смятат, че са братя, камо ли да има „голям“ и „малък“ брат. Нидерландия не смята Фландрия за „заграбена територия“. Много не се интересуват от националната идентичност на другия, че дори и от своята не се интересуват. Нито има фламандско малцинство в Нидерландия, нито пък холандците смятат, че фламандците всъщност са холандци и трябва да си го признаят. А твърдението на фламандците, че Брьогел е представител на фламандската живописна школа, въпреки че е роден в Нидерландия, не е попречило нито на създаването на Бенелюкс, нито на членството на Белгия в ЕС. Никой не смята, че Брьогел е „краден“. Всичко това се случва не в резултат от някакви принципи и договорености, а благодарение на здравословното равнодушие. Какво смятат фламандците за своите история и език - на холандците им е все едно. И обратното. Междувременно търгуваме един с друг, четем си двустранно литературата, гледаме си телевизионните програми. Така че препоръчвам на македонците да гледат „Етажна собственост“, а на българите да гледат „Преспав". Нека да си пият заедно жолтата и сливенската перла, да си гледат практичните неща и да не се занимават повече с национални светини и кощунства. С две думи: да забравят за миналото, което нито ги храни, нито ги топли. За решаването на македонския въпрос най-много ще допринесе един бодър национален нихилизъм."

  https://www.dw.com/bg/проф-детрез-македонците-прекаляват-но-и-българите-пресилват/a-55769607

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Всички югославски обструкции към даването на български паспорти са фашистки по своята същност. БЮРМ е марионетна държавичка, откъде-накъде ще надигат глас кой от над стоте хиляди български граждани бил такъв? Тези хора са декларирали своя и на предците си български произход и ако някой е излъгал, трябва да му се отнеме паспорта. Не може обаче югославската влада да се опитва да сее раздори. Това трябва да бъде наказано жестоко.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 324 Весело

  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ":

  Колко тъжнo. Горките.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#25] от "Brighty":

  Тва "славяни" и такава измислица......
  За прабългарите вече знаем- прабългари са! Но кои са прарумънците, праполяците, прасърбите.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Любопитно

  До коментар [#24] от "NessaRox":

  Без документ ли са издавани документите за българско гражданство ?

  [email protected]
 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":Иронията е в това, че синовете и внуците на един човек не могат да се гледат. И се считат за два различни народа.
  —цитат от коментар 33 на Vlado Nikolov


  Нищо ново под слънцето!

  Ами германците и австрийците, като германците даже отстрелват австрийците при Кьонигсгрец?
  Ами френци и белгийци? Пипин Къси "географически" може да го водим "фламандец".
  Ама сина му прави Францата и колко са трепат после ...

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  Впрочем, девизът на Белгия е "Съединението прави силата"
  —цитат от коментар 39 на Николай Колев


  Нашият национален български девиз е копиран точно от този белгийски девиз. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#44] от "chichka":

  Като "славяни" се определят самите северномакедонци, а язикот си като стрословенски. Дали са измислица, или не, може да дискутирате с г-н Мицкоски :)

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Весело

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Ха хаааа..... 🤣......
  Нови върхове в балканската политика.....
  Мюсюлманин да защитава правата на българите....!
  Както добрите стари времена....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Весело

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Албанците много много не се интересуват от македонските глупости за "етнос" и "език".
  ======
  Трябваше да излезе статия за да го проумееш.... :)....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#48] от "Brighty":

  Славяни е един политически епитет, като "двукраки" хора! Изпорзван е умело във великоруските имперски желания и манипулации! В промитите ни мозъци така е бетонирана тази лъжа, че вече трудно може да бъде изместена от историческите факти и истина.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#48] от "Brighty":

  Да, това е последната версия на комшиите. Към момента са славяни. До преди няколко години бяха древни елини...! :)))

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Любопитно

  Османи допусна вписване на българите в македонската конституция
  =======
  Тази топка трябва да е много добре отигарана.....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#52] от "Petleshev":

  Не са просто славяни, а "бащи на всички славяни", "старославяни" дали на всички славяни "старославянският език" (старобългарският).

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До кога "бугарин" ще е мръсна дума отатък?Докога ще има дискриминация там?
  —цитат от коментар 32 на Незнайко в Слънчевия град


  Докато България търпи това. Македонците с открито изявено българско самосъзнание са гонени и малтретирани , а българската държава в лицето на правителство , медии, общественици , политици, историци, всички мълчим и не защитаваме българите в Македония. Няма нито един македонец с българско самосъзнание , който да работи в държавна медия или в държавни учреждения. Никой не смее да се обяви за българин под страха , че ще бъде уволнен. Малкото , които са се престрашили и открито са се обявили за българи са подложени на медийни издевателства , а българската държана не ги защитава. Вместо България да вдига шум и да запознава европийците за етническите гонения в Македония , тя си мълчи и кротува , а точно това трябва да бъде най-големия български коз. Македония не заслужава да бъде в ЕС , защото не е демократична държава и не отговаря на политическите критерии за членство в Евросъюза.

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#48] от "Brighty":Славяни е един политически епитет, като "двукраки" хора! Изпорзван е умело във великоруските имперски желания и манипулации! В промитите ни мозъци така е бетонирана тази лъжа, че вече трудно може да бъде изместена от историческите факти и истина.
  —цитат от коментар 51 на chichka


  Чичка, а замислял ли си се след като славяните са измислен от руснаците народ защо поляците, чехите, словаците, словенците, сърбите, хърватите и други се самоопределят като славянски народи!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Весело

  европийците
  —цитат от коментар 55 на tacheaux


  Мдам.
  Подсознанием глаголит истина ...

  Та се нАдай ти на европИйците ...

 58. 58 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 261 Гневно

  Това си е капан. Хората там, които се чувстват българи, се чувстват и македонци. Не антични, а българи македонци. Ако се сложи такава графа, ще трябва да избират едно от двете. Колко от тях ще кажат: "Аз съм българин и не съм македонец"?

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  Това с бързото им признаване преди десетилетия , сега ни се връща във вид на гореща супица......Иначе , не виждам повече български правителства , да се вържат и на това " предложение " , ама нали сме в ролята на слушатели...кой знае.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  "От десетките хиляди получили български паспорти македонски граждани броят на реално имащите българско самосъзнание е трудно установим - обичайната критика към процеса, идваща от Скопие, е, че част от тях използват паспорта като трамплин към ЕС, без непременно да се чувстват като българи."

  Българите в Македония трябва да бъдат най-малко 120 хиляди , колкото са македонците , получили българско гражданство по етнически признак.
  България от сега трябва да предупреди всички македонци с български паспорти , че ако на предстоящото преброяване се регистрират като етнически македонци , а не като българи , ще им се отнема българското гражданство, а тези , които са подали документи за българско гражданство , а се преброяват като македонци , им се връщат документите с отказ за разглеждане.

 61. 61 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 927 Неутрално  До коментар [#9] от "xm...":

  Не бъди толкова сигурен . Когато започнат изкупуват земята в Кюстендилско и Благоевградско . 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":

  Като македонист се хващаш на техническите грешки.
  ЕвропИйците не ги долюбваш , но коментирай това , което съм написал. Прав ли съм? Такова ли трябва да бъде поведението на България?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#25] от "Brighty":

  Вие колко македонци отпреди 148 г. пр. Хр. познавате?!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":
  "... след като славяните са измислен от руснаците народ защо поляците, чехите, словаците, словенците, сърбите, хърватите и други се самоопределят като славянски народи!? "

  Споменатите народи никога не се гордеят със славянството. Това правят само народите - като по-необразованата част от нашия, които са попаднали под влияние на панславянската идея на Русия. Да си чул австирийци и швейцарци да се бият в гърдите, че са немски народи?!

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#62] от "tacheaux":

  Прав си, разбира се!
  Аз опонирам на това, че трябва да се дига патардия пред европийците. На които не им дреме за нашите дертове, за които ще си издерем един-другиму очите.

  Да, това е така. Ние сами предадохме каузата си. И тези, които се чувстваха наши братя оттатък границата.
  Да, ние проспахме и пролежахме дебилно времето, докато течеше сагата с Гърция.
  Да, ние проспахме момента и не реагирахме на променената от Преспанският договор ситуация, а се отметнахме формално с общ и пустословно-пожелателен и кухо-декларативен договор. А че след отпадането на "античка Македония" им оставаме само ние възможна писта за ваене на минало се усетиха веднага всички, които внимават. Даже и управниците ни, защото спретнаха към Договора тази патерица - Историческата комисия. Но всичко си остана "неизпълнено със съдържание", да го наречем така политкоректно.

  Та сами сме си виновни.
  И, естествено, трябва най-после да си извадим поуките.
  Както вика Левски - целите се изгорихме, а още не сме се научили да духаме ...

  То затова сега аз реагирам скептично, че теренът става съвсем лизгав. И трябва много да се внимава, да не се бърза да се "стреля" с плещенията "от бедро" и най-после да се отстоява твърдо и безкомпромисно принципната позиция!

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#67] от "авторът":

  Не се гордеят, но и никога не отричат, че техните народи имат славянски народи.
  Иначе те се гордеят с техните национални герои и история, както и ние българите впрочем.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Любопитно

  До коментар [#66] от "har30841771":

  Първият ми контакт с македонец беше 1997
  =======
  Чак тогава ли....?
  По Пиринския край е пълно с македонци.....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Принципно съм съгласен с твоето предложение! Звучи справедливо и резонно. Проблем обаче ще бъде доказването на това как тези северно македонци с български паспорти са се определели като етнически произход по време на националното преброяване в СМ.

  По е възможно да се направи друго. Ако преброяването покаже, че много малък брой от тези 100 хиляди северно македонци с български произход и документи са се писали като българи (да кажем примерно само 10 хиляди души), то нашето правителство да преразгледа политиката си на даване на документи на хора от тази държава и просто да спре да издава такива. След като тези хора се чувстват македонци, а не българи няма нужда да даваме повече документи на кандидати идващи от тази държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#69] от "Иво":
  Имаше преди няколко години дори проучвателна кампания срещу Левски, на който цялата дейност е основана на разбирането, че трябва сами да се освободим, за да не попаднем под чужда зависимост. И тъй като сме станали васали на Русия, преди няколко години започна една плаха кампатния да се защитава Русия като се хвърля кал дори по Апостола.
  Всъщност, в основата на генезиса и развитието на проблемите ни с Македония стои Русия/СССР.

 73. 73 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":

  и ако някой е излъгал, трябва да му се отнеме паспорта.
  -------------
  Не е достатъчно, това е общественоопасно деяние, документи с невярно съдържание и трябва поне да се положи някакъв общественополезен труд за превъзпитание - да речем , шест месеца !

  [email protected]
 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Политическата игра с малцинствата е много опасна и смешна! Води до реципрочно искане за признаване на македонско малцинство в България. Я си представете САЩ с национални малцинства. Там има само потомци на нейтив индианците и американци. Под масата има католици, протестанти, англичани, немци и евреи, но само неофициално.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#72] от "авторът":

  Ако Левски и Ботев бяха видели освобождението.....дали щяха да са в парламента?
  Едва ли....!
  Републиката не се оказа "чиста и свята".....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Политическата игра с малцинствата е много опасна и смешна! Води до реципрочно искане за признаване на македонско малцинство в България...
  —цитат от коментар 74 на Сатана Ликующий


  То и аз съм на този акъл, викайки, че става лизгаво, а подаръкът може да излезе данайски ...

  А вярно има и смеше момент ...
  Реципрочно "северомакедонско" малцинство у нас?

  Щото сега "македонци" просто се оказва, че там ... няма!
  Ерго - а у нас от къде и защо да има?

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#58] от "SgtPepper":

  Ами да напишат тогава следното: Българин от Северна Македония.
  Или северно македонец от български произход.

  Тук идва и въпроса колко честно и коректно северномакедонските анкетьори ще отчетат тази част от преброяването. Защото най-вероятно за тях ще бъде много лесно да фалшифицират резултати касаещи графата етнически произход в анкетната карта. И така изкуствено да занижат броя на етническите малцинства в страната. Без албанското разбира се, защото там ще им бъде трудно да направят някоя фалшификация. Първо защото със сигурност ще има много анкетьори македонски албанци и второ защото в правителството има албанска партия и политици.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#69] от "Иво":

  .... славянски произход *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#72] от "авторът":

  И Сърбия/Югославия. Все пак фалшивия Македонизъм е измислен от Белград и сръбските националисти. Вчера по БНТ1 имаше много хубав документален филм по темата, дано сте го гледали.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Любопитно

  До коментар [#74] от "Сатана Ликующий":

  Я си представете САЩ с национални малцинства.
  =======
  При тях играта тепърва започва.....
  Засега са на ниво....чупене на паметници.....и затруднено дишане....
  Влезе ли в Капитолия оня шаман...?.... Влезе....!
  Ако ще и целия им сенат да се състои от индианци....филма почна...

  Bukalemun
 81. 81 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Политическата игра с малцинствата е много опасна и смешна! Води до реципрочно искане за признаване на македонско малцинство в България. Я си представете САЩ с национални малцинства. Там има само потомци на нейтив индианците и американци. Под масата има католици, протестанти, англичани, немци и евреи, но само неофициално.
  —цитат от коментар 74 на Сатана Ликующий


  В САЩ при преброяване на населението, май на всеки 10 години, делят на бели, черни, латиноамериканци и американски индианци. Всеки може да избере повече от една група, примерно бял или черен с латиноамериканец заедно.

  Недостатъка на делене на население по малцинства, е тяхните изисквания, техният говорим език да стане официален език на държавата. в САЩ няма по Конституция официален език, английският просто се е наложил, понеже повече хора го говорят. Което в близко бъдеще може да се промени и испанският да стане майчин език на по-голямата част на населението, с това масово нелегално влизане от Мексико в САЩ само срещу 2.000$ се намира каналджии. Хондурас е една икономически изпаднала държава и при нея има много голям брой на нелегални мигранти в посока САЩ или Испания.

  Примерно Южна Африка има много малцинства и там има 11 официални езика, които помежду си се различават значително. Но май английският се е наложил като "универсален" език към другите, иначе при различноговорящи не могат да се разберат помежду си. Което не е в полза на държавата

 82. 82 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 918 Неутрално

  С албанците се разбираме по - добре, отколкото с братовчедите. Каква ирония.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  Както и с уж лошите турци, спрямо "братушките"!!
  Ако погледнеш историята - след като сме се освободили, са ни обявени войни от всички около нас - Сърбия, Румъния и Гърция, но не и от Турция.А и въпреки, че 5 века сме били под тяхно робство, сме имали право да се наричаме българи, да строим църкви, да пътуваме в чужбина, да сме християни.Сега сравни това с годините след 1944-та, когато комунистите започват да управляват така, както ги учи СССР!
  Никой наш хан, цар, държавник, не е правил опити да ни заличи, като държава - само Живков, с желанието си да станем република на СССР.И никой никога не е искал да прави от българин македонец, както пак БКП, при Димитров!
  А днешните наследници на комунистите - БСП, ГЕРБ и разните му там патриоти - направо ни обричат на дълго икономическо робство, заради енергийните руски проекти, които неотменно градят, без значение кой от тях е във властта!!!

 83. 83 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#76] от "xm...":

  Не "може да е", а "е" данайски. 1000%
  Така мисля.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 84. 84 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Истината е, че трябва да се питат българите в Македония какво мислят. Те знаят най-добре, дали това ще им помогне или не. Разбира се, и там ще има различни мнения.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#81] от "har30841771":

  В Белгия пък например има три официални езика - фламандски, френски и германски.
  В Швейцария четири - френски, германски, италиански и ретроромански.
  В СМ два - македонски и албански.
  В Израел доскоро имаше два официални езика - иврит и арабски. Но преди една две години крайно дясното правителство на Биби промени закона така, че официалния език да бъде само иврит.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Добре че са нашите приятели - шиптърите! Както казват британците, няма вечни приятели, има вечни интереси. В района тези са единствените с възможност и желание да разкажат играта на истеричните "историчари" от Скопие. С малко търпение и здрав разум оста София - Тетово може да прецака идиотите във ФИРОМ.

  master
 87. 87 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  Републиката на Левски се оказа "губерния".

 88. 88 Профил на hpt31648747
  hpt31648747
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Това не е в български интерес, защото ще кажат "ето има българско малцинство, има и македонско мнозинство". За България всички славяноезични от историко-географска област Македония са българи по етнически произход, независимо как се наричат. България следва да работи за това, името "македонци" да се отнася само за принадлежност към политическата нация на РСМ, в която влизат всички етноси, включително и българският.

 89. 89 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":
  "Все пак фалшивия Македонизъм е измислен от Белград и сръбските националисти."

  Не съм сигурен, че, ако Сталин - Тито - Димитров не бяха предприели синхронизирани действия за създаването една голяма славянска държава на Балканите, македонизмът щеше до такава степен да промие мозъците на хората от Северна Македония. При това нашето участие в инициативата беше не просто да се присъединим към Югославия, а да направим това като преди това предадем жителите на днешна Благоевградска област на Македония?! Това е двойно национално предателство.

 90. 90 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#63] от "Виктор":

  Не сте в позиция да продавате югославски фасони на никой. Никой от политиците ви няма да направи нищо повече - най-много да загубите още 30 години в чакане.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 91. 91 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Весело

  "Напрежението нагнетява от два дни и излъчената по БНТ4 (телевизията е достъпна в Северна Македония от 3 март) церемония за българския национален празник, където очаквано бяха споменати революционери, смятани западно от границата за македонци."?!  Бая телевизори са били блъскани...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3690 Весело

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Враждите между братя за наследство са най-трайни, особено ако са на синур.
  А съседът на моя съсед е мой естествен съюзник.
  /Стари мъдрости/

 93. 93 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Тези приказки на ангро на макеминистъра означават, че българите и сега не са смятани за равноправни граждани на СевМак и видите ли, каква голяма благодарност Скопие трябва да очаква, щом ги впише като равноправни същества в смешната си "конституция" на правоимащи и неправоимащи. Това са обещания на парче и въобще на заслужават коментар - пиеската се изнася за Брюксел и няма никакъв смисъл докато не видим пренаписани учебници, поправени паметници, защитени права, осъдени извършители на антибългарски дивотии, безусловно приемане на българската позиция по исторически и езикови факти и документи, пълен отказ от петоколонни партии и претенции към България, специална графа "българин" във формуляра на преброяването, прекратяване на гоненията, побоищата и уволненията на всеки в СевМак, дръзнал публично да се обяви като българин. Всичко това трябва да се КОНТРОЛИРА ОТ СПЕЦИАЛНА КОМИСИЯ ЗА МОНИТОРИНГ НА ПРОГРЕСА НА СЕВМАК ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ПРЕГОВОРИ, СЪСТАВЕНА ОТ БЪЛГАРСКИ И ЕС-ЕКСПЕРТИ - ИСТОРИЦИ, АДМИНИСТРАТОРИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, МАГИСТРАТИ!

 94. 94 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  До коментар [#92] от "Patsis":

  Няма вече такова понятие братя, ние сме си българи, те са си сърбинизирани северни македонци.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 95. 95 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Аз не мога да разбера какъв им е проблемът на северномакедонците да си празнуват и да се гордеят със Самуил и Гоце Делчев, признавайки, че те са българи? Александър Батенберг да не е българин, а не вярвам да има някой извън русофилистиците в краен стадий, който да не го уважава и да не се гордее с него? Хаджи Христо Българина, герой от Гръцкото въстание и строител на модерна Гърция да не би южните ни съседи да твърдят, че е елин от Македония?!? Няма учен в България, който да твърди, че Панагюрското съкровище е "българско" - всички знаят, че е "тракийско", колкото "Тойотата" дето аз карам е"моя", просто е купено от траки, иначе е произведение на древногръцкото изкуство от Анатолия. Ама от тумба комплексирани скопски сърбомани какво да се очаква. Къде 20 години сърбите им обясняваха (с бой), че са "прави сърби", преди хърватина Тито да прегърне коминтерновската идея (както и други идеи, които целяха да прецакат сърбите в дългосрочен план и както се видя - успяха), но тия там говорят за "фашистката българска окупация".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 96 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":

  "Всички югославски обструкции към даването на български паспорти са фашистки по своята същност. БЮРМ е марионетна държавичка, откъде-накъде ще надигат глас кой от над стоте хиляди български граждани бил такъв? Тези хора са декларирали своя и на предците си български произход и ако някой е излъгал, трябва да му се отнеме паспорта. Не може обаче югославската влада да се опитва да сее раздори. Това трябва да бъде наказано жестоко."

  Докато не минат поне 100 години, дълбоко вкорененото сърбоманство в официално Скопие няма да се изкорени, а ще диктува общественополитическия живот там ! Прогнозата ми съдържа доста оптимизъм, обаче ! Затова слагам едно " поне" отпред !

 97. 97 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3628 Любопитно

  До коментар [#51] от "chichka":

  " Славяни е един политически епитет, като "двукраки" хора! Изпорзван е умело във великоруските имперски желания и манипулации! В промитите ни мозъци така е бетонирана тази лъжа, че вече трудно може да бъде изместена от историческите факти и истина."

  Лингвистите Макс Фасмер, Стефан Младенов и др. се опират на изказването на Константин Багренородни, който пише за така наречените славянски нашествия: “ἐσθλαβώθη δὲ πᾶσα ἡ χώρα καὶ γέγονε βάρβαρος” – пославянчи се цялата земя и стана варварска. Жалко е само, че тези специалисти си затварят очите за няколко неща. Названията Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι, важат първоначално единствено и само за гетите, които са траки. Поради това, че езика на гетите е идентичен на този на траките под римска власт, често тези наши деди, които са надигали глава срещу римската окупация са наричани слави, славени, макар те самите да са се разпознавали под друго име – мизи, дардани, беси.
  Същото важи и за територията на Гърция. След отслабването на римската власт, тези наши предци обитаващи южните Балкани въстават борейки се за независимост и веднага биват заклеймени за славени-Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι - врагове на империята. Реално няма нашествие на северен народ на територията на Гърция през VI-VII в., а доказателствата за това са хиляди. Проблемът е, че както лингвистите, така и историците си затварят очите за истината и така позволяват несправедливостта да тържества."

  http://sparotok.blogspot.com/2020/

 98. 98 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#97] от "samoedin":

  Източника ни е един!
  https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=31
  Сигурен съм че знаете другите места....
  Славяни, траки, език писменост....
  с уважение: chichka

  Русия- проказата на планетата Земя.
 99. 99 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Гпляма част от еничарите са били българи, но в никакъв случай наши братя! Човекоподобните сърбомани в Северна Македония не са наши братя, а наши веагове! Албанците не са наши братя, но с тях можем да станем побратими!

 100. 100 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#41] от "Иво":

  Лицето Детрез,е последното,което може да бъде източник на каквото и да е достоверно и авторитетно мнение по въпроса с българската история.Доказал го е многократно,най-вече с псевдонаучните си писания,които сме имали възможността да прочетем.Съжалявам за което,проблемите на фламандците и нидерландците са си техни ,и не ни касаят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK