Великобритания е пропуснала да уведоми ЕС за 200 осъдени убийци и изнасилвачи

Великобритания е пропуснала да уведоми ЕС за 200 осъдени убийци и изнасилвачи

© Associated PressОбщо 112 490 присъди, издадени във Великобритания, не са били съобщени на компетентните органи в столиците в Европейския съюз за период от осем години.


Това пише "Гардиън" след разследване, според което списъкът, основно включващ чужди граждани, съдържа 109 убийци, 81 изнасилвачи и един човек, осъден и за двете престъпления.


Пропускът е резултат от "катастрофална компютърна грешка", която след това властите в Лондон опитали да прикрият според разказа на "Гардиън". Проблемът е сериозен за държавите членки в ЕС, които е нямало как да разберат, ако човек, осъден за тези престъпления, влезе в страната им.
При това британската полиция в момента се надява на добрата воля за сътрудничество в споделянето на данни след напускането на базите данни на ЕС заради Брекзит, продължава вестникът.


Повечето известия е трябвало да стигнат до Полша, Ирландия, Румъния и Литва, има още няколко държави от Източна и Западна Европа. Преди месеци британските власти са започнали да изпращат голяма част от данните, но остават почти 30 хил. имена по информация от 15 февруари.


Ако чужд гражданин е осъден (дори да е получил британски паспорт), съгласно европейското законодателство Великобритания трябва да уведоми полицията в родината му.


Грешката, с която се нарушава европейското законодателство, е открита преди шест години. Тогава не са взети мерки от страх, че ще последват "репутационни щети" за Обединеното кралство. Държавите в ЕС са известени едва миналата есен след предишна публикация на "Гардиън".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK