Имунитетът срещу коронавируса - за малко, завинаги или по средата

Имунитетът срещу коронавируса - за малко, завинаги или по средата

© ReutersВаксините срещу COVID-19 вършат работа. И данни от Израел и Шотландия сочат, че освен да защитават ваксинираните, те изглежда водят и до намаляване разпространението на вируса SARS-CoV-2. Ако това положение се запази, хората ще бъдат защитени от тежки разболявания, коронавирусите около нас ще намаляват непрекъснато и наистина ще можем да планираме излизане от пандемията, коментира Люк О'Нийл, професор по биохимия в дъблинския "Тринити колидж".


Трупат се и свидетелства, че след като човек се е заразил, има доста добър шанс да е защитен от повторно заразяване или поне от развиване на тежка форма на заболяването.


В това има смисъл, тъй като на първо място имунната система еволюира.
Милиони години тя е оформена от законите на естествения отбор. След като човек се разболее или ваксинира, лимфоцитите, известни като B-клетки и Т-клетки, продължават да носят "паметта" за срещата с коронавируса. Когато има ново заразяване, те се "събуждат" и елиминират инфекцията така, че често човек дори не се чувства зле.


Но в имунологията важният въпрос е колко дълго ще се запази защитата.


Търсенето на отговора върви в няколко посоки, но две се очертават като водещи.


Първата е съвсем логичното събиране на информация конкретно за имунната защита срещу причинителя на COVID-19. Но времевият отрязък все още не е достатъчно дълъг и базата за данните не е достатъчно масова, за да има убедителен отговор. Все пак е известно, че у хора, които са се заразили по естествен път миналото лято (тогава още нямаше ваксини) поне 8 месеца по-късно има изобилие от клетки, които разпознават и атакуват патогена, както и такива, които са готови да произведат антитела срещу него. Т.е. малка част от преболедувалите е вероятно да се зарази повторно.


Втората посока е да се правят аналогии със последиците от сходни коронавируси. И тук данните са по-скоро оптимистични - имунитетът срещу регистрираният през 2003 г. коронавирус на ТОРС (SARS-CoV) се запазва до 17 години, а може би и повече.

 • Има няколко променливи - от типа на патогена, който те заразява, през това колко тежко преминава заболяването в началото до цялостното здравословно състояние или възраст. Затова и прогнозирането какво може да се случи с COVID-19 не е лесно, обяснява Люк О'Нийл за изданието Сonversation.

Но можем да направим сравнение и за известното ни досега с две болести, за които имам много информация и за които имаме ваксини - грип и дребна шарка.


На какво ще прилича в бъдеще COVID-19?


Дребната шарка е доста по-стабилен вирус от SARS-CoV-2 - не мутира и не се променя толкова. Той също така предизвиква силна имунна реакция и поради това имунитетът обикновено се задържа много дълго - било след заразяване, било след ваксиниране. Поне едно проучване твърди, че антителата срещу дребна шарка се запазват цял живот.


Грипът е нещо различно - вирусът лесно се променя. А това означава, че трябва непрекъснато да се ваксинираме срещу него, тъй като старите ваксини може да не ни предпазят от новия му вариант. В този смисъл стабилността на вируса е определяща колко се задържа защитата.


COVID-19 изглежда е някъде между дребната шарка и грипа. Не е толкова стабилен, колкото първия, и не се променя чак толкова често, колкото втория вирус. Затова можем да очакваме имунитетът срещу коронавируса да се задържи дълго, но не и толкова, колкото срещу дребната шарка. И вероятно ще трябра да се ваксинираме срещу нови варианти, както го правим срещу грипа.


Имунитетът срещу коронавируса - за малко, завинаги или по средата

© Reuters


Известно ни е, че повърхността на SARS-CoV-2 е една и съща и "шиповите" протеини, го покриват общо взето еднакво. Антителата за дребна шарка, които имат същия тип повърхност, се запазват за цял живот. В тази ситуация макрофагите (тип бели кръвни телца, които обвиват и поглъщат патогените) вероятно по-добре ще се справят с опакован с антитела вирус. Ако протеинът по "шиповете" на SARS-CoV-2 мутира и антителата няма да могат да се прилепват добре към него, си струва да се поставя подсилваща (бустерна) доза от ваксината срещу новия "шипов" протеин. В момента това се и планира.


Ако антителата не сработят срещу вариантите, Т-клетките може да го направят. Това може да означава, че изобщо няма нужда от допълващо ваксиниране и ще имаме защита срещу множество варианти на коронавируса за цял живот. И дори имунният отговор да е по-слаб срещу новите варианти, вероятно все пак ще сме защитени от развиване на тежка форма на заболяването.


Колона от автомобили с желаещи да се ваксинират в САЩ.

© Reuters

Колона от автомобили с желаещи да се ваксинират в САЩ.


Ефектът от по-строгите мерки и форсиране на ваксинирането от новата администрация изглежда вече дават видим резултат в САЩ.

© Johns Hopkins

Ефектът от по-строгите мерки и форсиране на ваксинирането от новата администрация изглежда вече дават видим резултат в САЩ.


Важен аспект от естественото заразяване е колко силен е този имунен отговор. Вирусът на обикновената настинка често предизвиква само лека реакция в горните диахтелни пътища - понеже е вирус, който се ограничава до носа, не е кой знае каква заплаха. Т.е. изобщо не задължително да се предизвиква имунен отговор, нямаме ситуация, която да събуди паметта на В и Т клетките.


Война или сражение


Ако грипът предизвиква тежка битка на тялото - такава, че имунната система никога не я забравя - то настинката е нещо като кратко сражение, което скоро се забравя. Средно голямо количество от SARS-CoV-2 вероятно има същия ефект. Ако сте го препобедували по-тежко, може и да сте по-защитен от повторно инфектиране. Но ако сте го прекарали със средна тежест или дори без симптоми, има риск от повторно заразяване.


Имунитетът срещу коронавируса - за малко, завинаги или по средата

© Reuters


Тук идва силната страна на ваксините. Обикновено те предизвикват много по-силен имунен отговор, отколкото естественото заразяване. Причината е, че естественият имунен отговор не е добре инструктран при срещата с патогени, много от които имат - отново благодарение на еволюцията - свои начини да "хитруват" и да изключват този отговор.


Вируси, носители на протеини, ограничаващи имунитета, е по-вероятно до оцеляват. Това може да е особено важно в случая със SARS-CoV-2, разполагащ с няколко начина да предизвиква такова ограничение. Ваксините съдържат само една част от вируса - например "шипов" протеин - или цял неактивиран вирус, те не ограничават имунитета и това е причината да се случва силен имунен отговор. За ваксината на Moderna, например, е регистрирано, че предизвиква по-силнен отговор чрез антитела, отколкото е ефектът от естественото заразяване.


Днес сме убедени, че заразяването със SARS-CoV-2 е много вероятно да създава някаква защита срещу повторно заразяване. Но понеже виждаме нови варианти, разумно е да се подготвим за подсилващи дози с нови ваксини за онези хора, които са податливи на заплахата. Това не е окончателно заключение - в следващите месеци ще се разбере дали такива бустерни ваксини са необхоими.


Иначе казано, скоро ще разберем къде е разположен COVID-19 като имунна защита - по-близо до грипа или до дребната шарка, заключава проф. О'Нийл.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Според проучвания: Pfizer води, а AstraZeneca забавя бразилския щам

  Ефективността на ваксините е сред основните данни, които определят дали битката срещу коронавируса е близо до победа на науката, като данните са все по-обнадеждаващи, съобщава испанската агенция EFE.

  Както обобщава CNN, две нови различни проучвания свидетелстват за ефективността както на ваксините Pfizer, така и на AstraZeneca. Проучванията са проведени, съответно, в Израел и Обединеното кралство.

  Израелското проучване, проведено от изследователския институт Clalit, който е част от голяма здравна система в страната, анализира данни за 1,2 милиона души, около половината от които са получили ваксината Pfizer-BioNTech.

  Честотата на симптоматичните Covid-19, т.е. хората, които са се заразили с коронавирус и са се почувствали зле, е намаляла с 94% сред хората, които са получили две дози от ваксината, според Clalit. От своя страна процентът на сериозните заболявания е спаднал с 92%.

  Разглеждайки британското проучване, което е част от проект за наблюдение, наречен AvonCAP, финансиран от Pfizer, те установиха, че една доза от инжекцията Pfizer-BioNTech или AstraZeneca е много ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания, достатъчно сериозни, за да доведат до хоспитализация на пациенти на възраст над 80 години с множество други заболявания.

  Ваксината на Pfizer е била 71,4% ефективна след 14 дни за предотвратяване на хоспитализация сред пациенти със средна възраст 87 години, докато една ваксина AstraZeneca е била 80,4% ефективна според същите мерки сред пациенти със средна възраст 88 години...............
  https://trud.bg/според-проучвания-pfizer-води-а-astrazeneca-забавя-бразилския-щам/

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#2] от "bib45647808":

  За да живеят човешки за разлика от тук, където вече и здраве няма . За ваксини да не говорим.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  “ имунната система еволюира”
  ——
  Ма вярно ли, бе Пешо? Брях, да му са не види! Колко била пъргава тая система.
  Сега поне знам колко може да ти се вярва като са експъртираш по други теми

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#4] от "karatista":
  абе пич, разкарай се с тоя кенеф труд. знам как да го намеря, ако ми трябва."" "".
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Пич така по-добре ли е?

  "" Ефектът от ваксината: Смъртността във Великобритания рязко намаля. Защо Германия изостава?

  Великобритания ваксинира бързо и смъртността там рязко намаля. Мудният ход на кампанията в Германия обаче буди недоволство. Някои от най-големите концерни като Allianz или Фолксваген искат да поемат нещата в свои ръце.
  Изпълнителният директор на Pfizer за Германия Петер Албиц похвали конкурентната ваксина, разработена от компанията AstraZeneca. „Бих си поставил тази ваксината, да“, заяви Албиц в интервю. Всяка ваксина е тествана от Европейската агенция по лекарствата и следователно е “безопасна и съвместима”.

  Ваксината на BioNTech/Pfizer е надеждна и срещу мутациите
  Coronavirus – Impfbeginn Sachsen
  Той смята още, че е необходима “по-голяма динамика” на ваксинационната кампания в Германия. "Трябва да мислим с големи стъпки, в големи измерения." Той призова “всичко” да бъде мобилизирано с оглед на следващите месеци. Възможностите за ваксинация трябва да бъдат “всеобхватни и лесно достижими.”

  Във Великобритания вече се усеща ефектът от ваксините
  Великобритания, която ваксинира с много по-бързи темпове от Германия, отчита сериозен спад на смъртните случаи от Ковид-19 в страната. Само за последната седмица смъртността е спаднала с 41 процента. Броят на новопостъпилите в болница пък е намалял с 29 процента, а на новозаразените – с 34%.

  Това означава, че напредналата масова имунизационна кампания е успяла да повлияе сериозно на разпространението на заразата, обясни британският здравен министър Мат Ханкок. До момента 21 милиона живеещи на Острова са получили първа доза от ваксините срещу коронавирус. Това отговаря на 40 процента от възрастното население, допълва Ханкок.
  https://m.dw.com/bg/начало/s-10257

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Гледам снимката с колоната от автомобили с желаещи да се ваксинират в САЩ… Дано се оправят там хората! С американската здравна система хората „удариха гредата“. А българите, които се вързаха на пропагандата, че в САЩ живота е хубав – станаха баш губещите. За какво ще са им парите, като тамошната държава не може да им спаси живота
  —цитат от коментар 2 на bib45647808


  С кое точно "ударихме гредата" че не ти се разбира.

  И да - животът в САЩ е в пъти по-уреден, по-организиран и предлага повече възможности, отколкото този в България. Вярно, не може да се краде и да се шмекерува на дребно, няма безкрайни социални помощи и трябва да се бачка яко. За някои това е deal-breaker.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  С американската здравна система хората „удариха гредата“.
  ======
  Това е трагично, разбира е.....
  Но покрай това рухна и мита за....непоклатимата американска здравна система....
  Статистиките на Байдън (колко хора ще умрат, до еди коя си дата)....са поредно доказателство на отчаянието пред един вирус....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Колко точно са намалели случаите в Израел, като са между 3 и 5 хил. дневно, с нарастващ брой на смъртните случаи?

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Нищо не е непоклатимо в този свят,дори Вселената е поклатима,колкото до науката и специално медицината продължителниста на живота се е увеличила почти два пъти за последните сто години благодарение точно на нея а не на вярата да речем.

  klimentm
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2794 Любопитно

  До коментар [#1] от "constatator":

  "Според проучвания: Pfizer води, а AstraZeneca забавя бразилския щам"
  ===============
  Какво значи това "води"?
  Довежда го или е най-добрата?
  Щото ако го довежда, трябва да я забранят.

  Еретик
 14. 14 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 799 Любопитно

  До коментар [#10] от "Lazarus":
  Да пишеш глупости на килограм си е призвание...
  Данните на Израел - среднодневно нови заразявания (7 дневна база) - 8 300 (16.01.2021) срещу 3 770 (06.03.2021).
  Среднодневно нови починали (7 дневна база) - 62 (26.01.2021) срещу 17 (06.03.2021)

 15. 15 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Още малко и шса загрижа за международното положение и за "демокрацията" по света...начи след толкова години на геноцид срещу неудобните за системата, сега на медицината един коронавирус и е виновен. Че от коронавирус дори още не са умрели и толкова дърти комунисти, колкото БКП е избила за 45 години. Мъка, мъка, световна!

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_and_anthropogenic_disasters_by_death_toll

  завалял дъжд, всички умрели.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#16] от "hpt31648747":

  Нали това казвам.....
  Словесна салата без гарнитура.....
  Статията е научна....но все термини като.... "може би....по всяка вероятност...няколко варианта" и т.н...

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  “ мита за....непоклатимата американска здравна система....”
  ——
  Къф такъф мит сте си разправяли за мириканската здравна система в Туркистан, бе Ети. Кът не гледате мирикански филми, кой ви е виновен, че сте залупени... М.Мур направи преди 15 г. един такъв, дето дебаркира у Куба и установи, че тяхната е по-добра

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#12] от "bib45647808":

  Успокой се!
  Няма да се върнем!

  klimentm
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Добър материал, разбираем. Превода също е добър. Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#8] от "FourOhFive":

  Последното, което си написал "яко бачкане", много българи (които ти слагат минуси) го мразят и не го искат. И къпането да допълня. За това си предпочитат кончината и управлението на мутри, калинки и пкп.

 23. 23 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Какво важно се казва в статията на разбираем език и какво е пропуснато да се дефинира по-подробно:
  Хора прекарали коронавируса ТОРС през 2003-та година, 17 години по-късно имат клетки, които все още пазят информация за вируса и могат да накарат организма им скорострелно да създаде антитела и да пребори вируса много лесно, т.е. те все още имат имунитет срещу него. И това не са догадки, а реални резултати от клинични изпитания, на базата на резултати събирани в продължение на години след пандемията, не от преди 2 седмици.
  Част от същите клинични изпитания показва, че в хора, които не са прекарали и са нямали досег с клинично болни/заразени с ковид-19 коронавируса, са открити клетки, които атакуват специфични части на сегашният коронавирус(ковид-19).
  На кратко - извода е, че т.нар. бетакоронавируси създават в телата ни траен имунитет.
  Информацията е важна от много гледни точки, но едва ли има нужда да обяснявам какви са те, при условие, че тоя коментар ще получи поне 50% "не се съгласявам".

  Лайв по БТВ в момента на писане на този коментар: "Експертите казват, че няма проблем да се ваксинираме, дори да сме прекарали вируса, нито пък има нужда да се тестваме за антитела преди това"

 24. 24 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Весело

  Спокойно , цяло ново поколение африкански каращисани с маймуна щамове идват на гости и ще има хляб за фармацевтичната мафия ...

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Ключовата думичка е Изглежда води до намаляване.
  Демек, може ама не е сигурно.
  Няма как са бъде и друго защото става въпрос за антигрипна ваксина независимо какво твърди агресивния маркетинг.

 26. 26 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Точно пък англо-американците дето са най-зле с пандемията да дават акъли за имунитет ми се струва нелепо.

  Свободата, Санчо...
 27. 27 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Вируси ще има винаги, защото не живеем като затънтени племена далече в джунглата. По график април ме чака втората доза ваксина, след това си вадя сертификат за имунизация, и отново по самолетите.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2470 Весело

  До коментар [#8] от "FourOhFive":

  Винаги, когато някой ми каже, че ”бачка много яко” го питам а дали бачка хитро и ефективно. Щото, много хора ”бачкат яко”, чувстват силно удовлетворение от умората, липсата на почивни дни, считат, че големите псри се изкарват с много пот, лишения и ”яко бачкане”. ... А нещата по правило са по прости. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на naturiST
  naturiST
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#14] от "atag"
  Да, НО в Германия на същите дати е 14 срещу 6 хиляди , а ваксинираните са много малко за да повлияят съществено.
  Т.Е. Разликата може да бъде просто в естественото отшумяване на вирусната вълна, а не толкова от ваксинирането. Есента ще видим!

 31. 31 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Търсенето на отговора върви в няколко посоки,========Безсилието на съвременната наука се забелязва дори и от подобен тип статии....Вземете си ги ония нобели и си ги....... А бе гланцирайте си ги....
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  Тъй, тъй, аркадаш. Няма смисъл да се търси решение, още повече в няколко посоки. Всичко е в ръцете на Аллах. Затова ти препоръчвам да не разчиташ на науката а да оставш всичко (както обикновено) на Аллаха. Той ще реши да живееш или да умреш, на теб за какво ти е да мислиш и да се напъваш.

 32. 32 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Щом никой не може да ти каже какъв имунитет ти дават ваксините, значи толкова и вършат работа. Завъртат се едни миларди, отчита се дейност, хората се бодат с експериментални генни терапии, които досега не са прилагани на хора и "проучванията" се правят на терен, на гърба на самите ваксинирани. В същото време всеки втори ваксиниран вдига температура и няколко дни е като парцал, но никой не докладва това като нежелана реакция, както е описано в листовката и както всеки трябва да направи.
  От друга страна се реве непрекъснато за някакви "мерки" при положение, че властта имаше 1 година да оборудва всякакви отделения, да намери специалисти, да купи апаратура и да вземе мерки така, че да може да реагира. Нали затова "затваряхме" бе мили хора? Не за да спираме разпространението, което не може да се спре, защото трябва пълно затваряне на всички граници (ама бежанци пак си влизат) и тотално карантиниране на всеки доказан случай и неговите най-близки контакти. Затваряхме за да може здравната система да се приготви и организира. Е след като 1 година не се е приготвила и организирала къде сте тръгнали? Затваряйте се сами. Ама ако се затворят и тия, които ви подържат тока, интернета, водата, събират боклука, доставят храната, дрехите какво ще правите?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  “лимфоцитите, известни като B-клетки и Т-клетки, продължават да носят "паметта" за срещата с коронавируса. ”

  Колко време живеят В-клетките и Т-клетките? И като “умрат” след шест-дванадесет месеца, как предават “запомненото” на новообразуваните левкоцити в костния мозък?

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  До коментар [#27] от "Consumer":

  “Вируси ще има винаги, защото не живеем като затънтени племена далече в джунглата”

  Ами то в джунглата вирусите са повече. И племената се приспособяват към тях и техните мутации. Единствената разлика от “цивилизованите” е, че плената не разнасят вирусите със самолети.

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Добре е написано, има смисъл от именно такива статии. За мен остават два въпроса м
  1) Това, че ако си го прекарал по-тежко имаш по-траен имунитет звучи логично, но е факт, че хора, прекарали го по-тежко имат по-малко антитела от тези, прекарали го по-леко. Може би количеството антитела няма връзка с трайността на имунитета
  2) Ако организмът е постоянно изложен на този вирус, което би следвало малко или повече да е така, при тези нива на положителни тестове, възможно ли е изобщо да му спадне имунитета, ако имунната система постоянно реагира на атаки от вируса

 37. 37 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Колко точно са намалели случаите в Израел, като са между 3 и 5 хил. дневно, с нарастващ брой на смъртните случаи?
  —цитат от коментар 10 на Lazarus


  Намаляват https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel
  Смъртонстта също.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  До коментар [#23] от "redlight":

  “Хора прекарали коронавируса ТОРС през 2003-та година, 17 години по-късно имат клетки, които все още пазят информация за вируса и могат да накарат организма им скорострелно да създаде антитела и да пребори вируса много лесно, т.е. те все още имат имунитет срещу него.”

  И как се е разбрало, че се “пази информация за вируса”? Не е ли по-просто обяснението, че преболедувалите ТОРС-а имат генетично по-адекватна имунна система, която при всеки подобен вирус се задейства?

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Ами не е , защото първия път са се заразили и преболедували , а после изобщо не се заразяват. ДНКто им не се е променило от първата до последващите срещи с вируса, имунната система е тази , която "си е научила урока"

 40. 40 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Племето от негодници, което ГЕРБ култивира в последните 11 години, ще направи всичко възможно да осуети връщането ни към нормалността чрез масово ваксиниране.

  ГЕРБ-олята трябва да разберат (ако могат) че няма как основна част от ПР-а ти да се основава на мачкането, клеветенето и дискредитирането на про-европейското, демократичното мислене, и накрая да имаш читаво общество.

  Не може отговорникът ти по идейно-политическата дейност от 5-6 години да е Недялко от ПИК, и да искаш да прокарваш читави политики когато изведнъж се сетиш, че такива са необходими.

 41. 41 Профил на patrigno
  patrigno
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да се надяваме, че експеримета над шотландците и евреите ще е сполучлив,защото света няма време да наблюдава реакциите на организма след 2-5-10 г. , с което са свързани и основните притеснения от използването на ваксината.

 42. 42 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Това, че прекаралите го по-леко имат по-малка защита е също под въпрос. Много е вероятно да имат по-голяма защита, но тя да е на системно ниво, което не се изследва. И точно заради тази имунна защита на системно ниво (В противовес на отделни части от защитния механизъм като антитела и клетки) да се крие и причината за по-лекото боледуване.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Любопитно

  До коментар [#28] от "bib45647808": "Нито един депутат от БСП не е гласувал за Тиквата или ПКП!"
  ?????
  А колко депутати от въпросната партия, гласуваха за това, Шиши да бъде шеф на ДАНС?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на бой-кики ра
  бой-кики ра
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Интересното ще бъде през есента, когато мнозинството от хората попаднали в допир с вируса,необходимо за т.н. "стаден имунитет" ще е налице. Тогава ще разберем за какво става въпрос. Или тогава ще се спре тестването, а ще остане само ваксинирането? Испанския грип беше победен от имунната система на човека без локдауни и ваксини за 2 г. Да видим сега с намесата на човека, дали за 2г. този вирус ще си отиде.....

 45. 45 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Испанския грип беше победен от имунната система на човека без локдауни
  —цитат от коментар 44 на бой-кики ра

  Това не е вярно.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1849868/

  Цитат:

  "Cities that introduced measures early in their epidemics achieved moderate but significant reductions in overall mortality."

 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Ако, е средно между грип и шарка е добре. Това прави половин живот.


  До коментар [#44] от "бой-кики ра":

  И 1/3 от населението на Европа е аут. Това е цената на естествения имунитет.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#1] от "constatator":

  Аха, значи последно - супер дупер иглите всъщност водят до намаляване на хоспитализациите и туй то.
  А съвременната хай тек медицина мори грипавите пациенти в болниците. Вентилатори, хлориди, ремедисивири и плазма всякакви барабар с по десетина антибиотика в комбина продължават експериментите.
  И агресивно маркетингово облъчване 24 на 7 на популацията

 48. 48 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Добре написана публикация. Според мене трябваше да се цитират и източниците. Нормално е да има неясноти и допълнителните данни да позволят по–добро разбиране на природата и слабите страни на вируса.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Това, че прекаралите го по-леко имат по-малка защита е също под въпрос. Много е вероятно да имат по-голяма защита, но тя да е на системно ниво, което не се изследва. И точно заради тази имунна защита на системно ниво (В противовес на отделни части от защитния механизъм като антитела и клетки) да се крие и причината за по-лекото боледуване.
  —цитат от коментар 42 на Хелиана  Аз имам един близък приятел. Вторият път беше два-три месеца след първия, много тежко го изкара. И двата пъти с положителен ПСР. Втория път една седмица с 39С.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ПРИ МЕНЕ И ПРИ СЕМЕЙСТВОТО МИ ДЪРЖИ ДВЕ ГОДИНИ ВЕЧЕ , КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ДЪРЖИ НЕ ЗНАМ

 51. 51 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  И как се е разбрало, че се “пази информация за вируса”?
  —цитат от коментар 38 на wanderer


  УчЕните Ле Берт и другари са го открили
  https://www.vaksinite.com/krystosan-imunitet-sars-cov-2/
  https://www.nature.com/articles/s41586-020-2550-z

  От статистиките след минала година време се вижда че се разболяват от 1 до 5% от населението. Реално по - малко щото фалшиво позитивните пецерета намират само остатъци от вирус от предишни години. Голяма част от матряла си има естествен имунитет (според изследванията на различни учЕни върху малко бройки 30 или 81%)

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#41] от "patrigno":

  За мен пък е важно и какво ще се случи с тялото ми и след 2-5-10 г. Това, че Модерна и Пфайзер започнаха да ваксинират контролната си група говори, че не им пука за дълготрайните последствия. Нито за научния подход при тестването.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нищо пъргаво не е казано за еволюираща имунна система.

  Напротив:
  бавно се разкриват нови неясноти и бавни отговори по въпроси
  еволюиращи столетия.

  В частност как все тъй неясно.
  lидът нов (ковидов) грип:
  дали може да го спре имунитет стабилен,
  здрав такъв, еволюиращ.
  Както шарката злина, от в начало на века предишен.
  ...
  ...

  Ала комсомолката ;)
  в ранна ран на сутринта,
  в миг... на тучната ливада се оказа.

  Фитнес в мрежа.
  В Обществото... сей съмнения против горкото.

  Времето расцепи бърже на събатомни трошици,
  да распише в тефтеря и предсрочи deadline срок:

  Грантче взятче. Неплатено.
  Кредитор съм. Има да взема.
  Рапорт даден ;)

  До коментар [#5] от "Gretel":

  “ имунната система еволюира”
  ——

  Брях, да му са не види!
  Колко била пъргава тая система.

 54. 54 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Какво сте се разкудкудякали тука под статията като мисирки?! За придобилите имунитет срешу корона-вируса има други изненади: рак, инфаркт, инсулт, цироза, Алцхаймер, ехеее! Какъв е тоя неуместен оптимизъм?!

 55. 55 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#49] от "hope":

  Това не опровергава написаното от мен. Просто показва, че и този вариант е възможен.

 56. 56 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Решението е дно : на 6 месеца бодене на бройлерите, нема лабаво!

 57. 57 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 58 Неутрално

  “лимфоцитите, известни като B-клетки и Т-клетки, продължават да носят "паметта" за срещата с коронавируса. ”Колко време живеят В-клетките и Т-клетките? И като “умрат” след шест-дванадесет месеца, как предават “запомненото” на новообразуваните левкоцити в костния мозък?
  —цитат от коментар 34 на wanderer


  Не бой се, помнят. Към определени вируси имунитетът ти е доживотен.

 58. 58 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Ако, е средно между грип и шарка е добре. Това прави половин живот.До коментар [#44] от "бой-кики ра":И 1/3 от населението на Европа е аут. Това е цената на естествения имунитет.
  —цитат от коментар 46 на hope


  33% смъртност! Ихаааа, почти го докара до чумата :D Как ви ги раждат произволно главите тия числа не знам ...

 59. 59 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#49] от "hope":

  А не допускаш ли вариант, поне единия от двата положителни ПСР теста на приятеля ти да е бил фалшиво отрицателен? Повторно заразяване не е невъзможно, но е рядко, а да се разболееш два пъти в рамките на два месеца си е феномен.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#2] от "bib45647808":Гледам снимката с колоната от автомобили с желаещи да се ваксинират в САЩ… Дано се оправят там хората! С американската здравна система хората „удариха гредата“
  >>> Конкретно за ваксинирането срещу ковида мога да споделя личен опит. На много места има подобни опашки и трудности с ваксинирането, но аз се ваксинирах бързо преди два дни. Отидох към 3 без 10 и в 3 и 20 вече ми биха инжекцийката. След това трябваше да изчакам 15 минути за наблюдение, като дойде едно момиче във военни дрехи и ми записа ден и час за втората ваксинация.Много добра организация и и експедитивност от входа ..до изхода от сградата.
  Когато щатските администрация и губернатора особено са си на място, явно няма проблеми. При нас и в един друг щат се прие системата за васкиниране според възрастовта група. Първо най-старите, при които с процентът на починалите и със сериозни последствия е многократно по-голям, после по реда на ..номерата.
  Няма там разни привилегировани групи по раса, професия и даже съпътстващи заболявания, че докато се изяснява кой трябвало да пререди опашката...темповете на ваксинация се забавят.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#41] от "patrigno":
  Относно израелския опит...Интересно е вчерашно изявление на Нетанияху за бъдещите планове...ако го преизберат:) :
  "Моята задача сега е да се погрижа за доставката в Израел на допълнителни 36 милиона ваксини в течение на следващата година. Защо са необходими 36 милиона дози? Защото коронавируса няма да изчезне след двете вакcинации, които сте получили. Bаскината е ефективна за срок от половин до една година..."( от рускоезичния телеграм канал на израелския премиер)

 62. 62 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Няколко впечатления от тази статия.
  1) Не знам какво толкова оптимистично виждат в Израел. Ваксинираха 2/3 от населението, а новозаразените за ден са 2 пъти повече отколкото в България. Голям успех няма що!
  2) Антителата намаляват и накрая могат да изчезнат, но "паметта" за срещата с антигена се запазва в "клетки на паметта" - част от лимфоцитите. Тези клетки се делят и остават в организма докато е жив. Така че дори да няма антитела инструкциите за производството им остават в организма. При всяка следваща среща с патогена реакцията на организма е много по-бърза и по-силна, което предотвратява тежко боледуване дори след 20 години.
  Въпроса колко дълго имаме имунитет след ваксинация или преболедуване не стои. Имаме не абсолютна, но достатъчно силна (безопасна) защита до живот.
  3) Какво става когато вируса мутира?
  Многократно се повтаря, че ваксините предизвикват насочен имунен отговор. Произвеждат се голямо количество антитела срещу конкретния патоген. Но това както е предимство, така е и недостатък.
  При естествено преболедуване се произвеждат по-голямо разнообразие от антитела, само част, от които се оказват ефективни срещу вируса. Това представлява нещо като налучкване от страна на имунната система кои антитела са най-удачни за справяне с вируса. Но този недостатък всъщност е и предимство. По-голямото разнообразие от антитела означава, че имунната система е по-добре подготвена за среща с мутации на вируса.
  Като обобщение. Ваксината предлага по-добра защита срещу конкретен вариант на вируса. Естественото преболедуване дава по-добра имунна реакция на различни варианти и/или мутации на вируса.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#49] от "hope":А не допускаш ли вариант, поне единия от двата положителни ПСР теста на приятеля ти да е бил фалшиво отрицателен? Повторно заразяване не е невъзможно, но е рядко, а да се разболееш два пъти в рамките на два месеца си е феномен.
  —цитат от коментар 59 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  -------------
  не допускам, защото си е бил болен посред лято с грипободобни симптоми, без температура. Не е финомен, много такива случаи има.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  [quote#58:"dxd41539708"][/quote]

  Ами да, по-ниска е смъртността. Но данните са в доста широки граници:
  "Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г.

  Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.,[1] достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, между 17 и 50 милиона жертви до максимум 100 милиона, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история.[2][3][4][5][6] При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените."

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Микробиологът Терънс Тъмпи изучава проба от вируса на грипа, върлувал през 1918 г., за да разбере защо той е бил толкова мощен. През 2005 г. старият щам е бил реконструиран, след като учените са извлекли белодробна тъкан от жертви на пандемията, погребани до отдалечено село в Аляска.

  Преди избухването на коронавируса, който се заражда в Китай в края на 2019 г., Тъмпи казва: „Мисля, че трябва наистина да се притесняваме за някои от вирусите на птичия грип, които виждаме в Азия, които се предават от птици към хора и причиняват тежко заболяване. Ако някой от тези вируси по някакъв начин "измисли" начин за ефективно разпространение от човек на човек, тогава бихме се сблъскали с друга пандемия."

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#8] от "FourOhFive":Видяхме колко е уреден животът в САЩ – полицай беше стъпил на врата на афроамериканец, докато нещастника умира като куче.След това дни наред американците имаха възможност да разбиват и ограбват магазините. Това са само две от нещата, с които „ударихте греда“ като заминахте за САЩ. Дано не се върнете!
  —цитат от коментар 12 на bib45647808


  По-добрете вижте гредата във вашето око - полицай ви е стъпил на врата на цялата необятная вече 21 години, а вие му пляскате и му викате ура!

  Няма да се върнем, спокойно :) И вие не идвайте тук.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 67. 67 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#8] от "FourOhFive":Последното, което си написал "яко бачкане", много българи (които ти слагат минуси) го мразят и не го искат. И къпането да допълня. За това си предпочитат кончината и управлението на мутри, калинки и пкп.
  —цитат от коментар 22 на wkk57607068


  не го искат, но искат американски стандарт на живот

  ми няма как да стане

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 68. 68 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#58:"dxd41539708"]
  —цитат от коментар 64 на hope
  Ами да, по-ниска е смъртността. Но данните са в доста широки граници:"Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г.Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.,[1] достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, между 17 и 50 милиона жертви до максимум 100 милиона, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история.[2][3][4][5][6] При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените."[/quote]

  Говорим си за Ковид, не за Испанския грип. Последният между другото е бил в пъти по-смъртоносен от Ковид и въпреки това такъв цирк не е било. Починали между 50 и 150 милиона от испански грип, при население 1.5 милиарда, се равняват на 250-750 милиона смъртни случая при сегашното население. Много сме далеч от тези цифри така, че спри да плющиш безсмислени цитати. Твърдението ти, че от Ковид може да измре 1/3 от населението на Европа е безумно, реалната смъртност е под 1%. От къде ви копат такива капацитети, нямам представа.

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Точно това означава.
  Генетичния багаж на всеки човек е уникален и е определен от предците му в продължение на милиони години еволюция. И през всичките тези милиони години всяка година хора са умирали от поредната порция респираторни вируси. Други са оцелявали и това се случва и в момента.
  Понякога поредния щам на грипа е милостив, защото много хора имат имунитет срещу него.
  Друг път е по жесток, защото по-малко хора имат имунитет.
  Възможно е с 2 или 3 пъти боцваниь да се спасят тези които нямат естествен имунитет но защо трябва и останалите които нямят нужда, около 90 на сто о популацията, за се подлагат на тормоз?
  Защото науката за тшя неща в момента е несъвършена. Разчетен е генетичния код, но не знаем коя част от него за какво отговаря.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  До коментар [#57] от "dxd41539708":

  "Не бой се, помнят. Към определени вируси имунитетът ти е доживотен."

  Моите Т- и В-клетки явно са безпаметни, щом всяка година "забравят", че предишната са се борили с вируса на грипа. Или се "стресират" и "забравят" за вируса на херпеса почти по два пъти в годината. Или "замръзват", ако кръстът и крайниците изстинат, при което стафилококи ме полазват.
  А какво да говорим за паметта на тия 500 млн. клетки, образуващи се всекидневно
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323548038500358?via=ihub
  Еле, след кръвозагуба или кръводарение.

 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  Някой учен няма ли да обясни как се справят имунитетите на лакто-ово вегетарианците, песцетарианците, веганите, суровоядците, и нормално хранещите се хора, че имам някакви "странни" наблюдения?!  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 72. 72 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Не разбрах от статията - ваксинирането ли предпазва по-добре, или преболедуването?
  Преди няколко дни една имуноложка обясняваше, че ваксините били създавали по-устойчив имунитет, защото били... по-специфични. Според мен това вярно, но само донякъде и само при някои условия.
  Какво имам предвид?
  Ако вирусът е стабилен (а той не е), тогава това би било вярно, защото антителата ще бъдат в голямо количество и ще разпозванат въпросния "шипчест" протеин много бързо и с голяма ефективност.
  Ако човек е преболедувал коронавирусна инфекция, то антителата му ще са срещу всякакви протеини от вирусната обвивка. Това значи, че ще могат да разпознаят който и да е от тези протеини, дори и "шипчестият" протеин да липсва. Но пък ще бъдат доста по-малко за всеки от протеините.
  С други думи, преболедуването от коронавирус създава по-широкоспектърен имунитет (срещу всякакви варианти на вируса), но пък по-слаб такъв. От друга страна, ваксинирането, ще създава имунитет срещу един или няколко близки варианта на вируса, но той ще е по-силен (съответно по-бърз) при инфекция.
  Това е моето разбиране.

  Въпросът без отговор - колко време е трайността на единия и другия имунитет. Не вярвам да му отговорим скоро. Надявам се обаче да не се нахендрим с глупостта "ваксинационен паспорт", даващ повече права. Ако все пак се мисли в такава посока, то далеч по-резонно е да се изисква резултат от изследване за наличие на антитела, а не просто ваксиниране. Защото антитела се образуват както при ваксиниране, така и при преболедуване - точно те са показател за траен имунитет. От друга страна, нито ваксинирането, нито преболедуването дават гаранция за съществуване на имунитет.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Весело

  До коментар [#72] от "keen":

  "Не разбрах от статията - ваксинирането ли предпазва по-добре, или преболедуването?"


  Чети другарю мангъров, той е изказал твърдо мнение...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#39] от "uq":

  "ДНКто им не се е променило от първата до последващите срещи с вируса, имунната система е тази , която "си е научила урока""

  То ДНК-то не се променя в костния мозък, но в зависимост от средата новообразуваните 500 млн. левкоцити приемат различна профилизация - едни са Т-клетки, други NK- клетки (естествени убийци) и т.н.
  С тезата за "паметливостта на клетките" ще затрият кръводаряването - хората няма да искат да даряват "паметливите" си клетки.

 75. 75 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#57] от "dxd41539708":"Не бой се, помнят. Към определени вируси имунитетът ти е доживотен."Моите Т- и В-клетки явно са безпаметни, щом всяка година "забравят", че предишната са се борили с вируса на грипа. Или се "стресират" и "забравят" за вируса на херпеса почти по два пъти в годината. Или "замръзват", ако кръстът и крайниците изстинат, при което стафилококи ме полазват.А какво да говорим за паметта на тия 500 млн. клетки, образуващи се всекидневноhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323548038500358?via=ihub Еле, след кръвозагуба или кръводарение.
  —цитат от коментар 70 на wanderer


  Вирусът на грипа всяка година е толкова мутирал, че е напълно нов вирус. Поради тази причина "твоите" клетки не го помнят. Случаят с Ковид определено не е такъв, вирусът мутира далеч по-незначително. В противен случай ваксина започната през 2020, нямаше да е така ефективна през 2021. Стафилококите не са вируси, а бактерии. Прави тази тънка разлика, че иначе звучиш нелепо. Карал ли си варицела? Ако да, този вирус определено се помни от иначе "забравящите" твои Т и B клетки.

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#72] от "keen":

  "Преди няколко дни една имуноложка обясняваше, че ваксините били създавали по-устойчив имунитет, защото били... по-специфични."

  Колкото е по-специфично лечението/въздействието, толкова е по-неефективно при промяна на средата (мутация). Вярно е, че има бърз отговор, но след промяна на средата вече няма никакъв отговор.
  При преболедуване, "отговорът" на организма е "по всички фронтове" и то съобразен с общото състояние на организма. Вярно е, че някои организми имат имунен дефицит и може да не може да дадат отговор на инфекцията и да завършат летално.

 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3349 Любопитно

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Твоят ценз по темата какъв е, всичколожке?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":
  А ето и каква е равносметката засега за направените ваксинации по света:
  В САЩ са направени 87.9 милиона ваксинации. Китай следва с 52.5 милиона, а в ЕС са били въведени 39.8 дози.
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  До коментар [#75] от "dxd41539708":

  "Стафилококите не са вируси, а бактерии."

  И "клетъчната памет" прави разлика между бактерии, РНК вируси (Ковид-а, грипните) и ДНК вируси (на варицелата, вариолата)?

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":

  "продължителността на живота се е увеличила почти два пъти за последните сто години благодарение точно на нея, а не на вярата да речем."

  Или да речем благодарение на образованието, хигиената или липсата на войни.

 81. 81 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#80] от "wanderer":
  продължителността на живота се е увеличила почти два пъти за последните сто години благодарение точно на нея, а не на вярата да речем."

  Или да речем благодарение на образованието, хигиената или липсата на войни.


  Мда.
  Тази продължителност на живота изигра лоша шега на някои. Да се чудят сега как да ,, изчистят,, Света от стари и болни хора. ...... мда
  Станахме прекалено много хора на Земята, и не ми се вярва тези някои да са се загрижили да спасяват старите и болните.

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  До коментар [#78] от "тулса":

  Ако се има предвид броя/числеността на населението, то Китай изостава...

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Весело

  До коментар [#81] от "Pomak":

  Не се безпокой, засега старите- тези над 60 години, решават... Или, както беше казал класикът "Младостта е недъг, който преминава с времето..." :-)

 84. 84 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#75] от "dxd41539708":"Стафилококите не са вируси, а бактерии."И "клетъчната памет" прави разлика между бактерии, РНК вируси (Ковид-а, грипните) и ДНК вируси (на варицелата, вариолата)?
  —цитат от коментар 79 на wanderer


  "Клетъчната памет" помни това, което е преборила и което не мутира съществено. Бактериите в масовия случай се преборват от антибиотици. Ти си отговори защо. Не можеш да помниш нещо, което не си победил ти. Грипът мутира до нов вирус всеки сезон. Не може да помниш нещо с което не си се срещал. Зостер вирусът и очевидно (засега) Ковид не мутират както грипния вирус, съответно имунитетът е дълготраен. Нещо повече, преболедувалите други корона вируси, най-вероятно имат някаква форма на имунитет срещу този. Ако твоята "теория" за имунитета беше вярна, досега тези малки гадинки да са ни изтрили от земята. Определено подценяваш имунната система на човека, но това си е твоя заблуда.

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Фактът че си вечно жив, и красив, имунотип ;)
  говори за оптимистична мисирка.

  Надежда за следващи поколения.

  Дооправени с вършенство на искусвен интелект.
  С биоразно инженерство.

  Кудку дека то? Напред.

  До коментар [#54] от "Митко Палаузофф":

  Какво сте се разкудкудякали тука под статията като мисирки?!
  За придобилите имунитет срешу корона-вируса има други изненади:
  рак, инфаркт, инсулт, цироза, Алцхаймер, ехеее!

  Какъв е тоя неуместен оптимизъм?!

 86. 86 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#66] от "FourOhFive":


  До коментар [#12] от "bib45647808":

  Изчезни едерунгел

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Повечето от коментиращите не са внимавали в часовете по биология. Това е неприятно, защото и лесно могат да бъдат заблудени да вярват (и да подкрепят) пълни глупости.
  Имунната памет се дължи на антителата - те са тези, които разпознават антигените.
  Антиген - това е чуждото тяло (белтък, ДНК, РНК) на вирус, бактерия или въобще друг организъм.
  Антитяло - специфични белтъци, които имунната система образува, за да може бързо да разпознае даден антиген и да реагира бързо срещу него.
  Т-клетки, Б-клетки и т.н. не може да се каже, че имат имунна "памет". Макар че именно те убиват вирусите и бактериите, без антитела те не могат да установят дали убиват бактерия, вирус или собствени клетки на организма (напр. мъртви или увредени клетки, или при автоимунна реакция).

  Накратко - считам, че твърдението в публикацията, че няма нужда да се изследват антителата след ваксиниране, е пълна глупост. Без антитела не може да се твърди каквото и да било за траен имунитет.
  Затова и в предишния си коментар казах, че свидетелството за наличие на антитела е много по-важно от малоумието "ваксинационен паспорт". Защото без антитела ваксината е дупка във въздуха.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 89. 89 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#77] от "vesolr":

  “ Твоят ценз по темата какъв е”
  ——
  “Ценз”, Веселушко?! “По темата”?! Вярно, има такава дума в речника, но и тя, както и останалите, които употребяваш НЕ означава това, което си мислиш. Земи потърси дали има Детски Тълковен Речник. Белки ти светне що не си изкласил до втората година в колежа... колкото и инклусив да е бил

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 90. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  До коментар [#88] от "keen":

  Антителата не са носители на имунната памет.Носители на имунната памет са В-клетки - таканаречените Bm - плазмоцити. Те запазват информация за коронавируса и при повторно проникване на патогена в организма бързо започват да произвеждат защитни антитела.
  Естествения имунитет включва NK-клетките, макрофагите и способността за повишаване на телесната температура при възпаление.
  Придобития имунитет след преболедуване на Ковид-19 се запазва до 8 месеца след преболедуване,независимо от това, че броят на защитните антитела може да е рязко намалял. В резултат на запазената информация при повторно проникване на вируса в организма бързо започват да произвеждат защитни антитела.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 91. 91 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Антителата не са носители на имунната памет.Носители на имунната памет са В-клетки - таканаречените Bm - плазмоцити.
  —цитат от коментар 90 на mitko11

  - В нашия край на това му казваме "не е врат, а е шия".
  Плазмоцитите произвеждат антителата.
  Така или иначе, независимо колко време е минало, в организма винаги има циркулиращи антитела. С отдалечаването от инфекцията титърът им намалява, но никога не изчезват. Изчезнат ли, означава, че съответният клон на плазмоцитите също е изчезнал, заедно с имунната памет за съответния антиген.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#88] от "keen":

  Не би трябвало да се вторачваме в детайли какви псевдонаучни неща излизат в нета.
  В момента що годе всички разумни правила са счупени и виждаме някаква вакханлия
  Тотален маркетинг на компании, доказани измамници.
  Пред централните банкери и техните политически авери небето е граница.
  Спосявт всичко наред.
  Здравните власти тепърва започват да осъзновот до какво са се докопали и няма да се дадат без бой.
  Едно е сигурно - това няма да продължи дълго, защото е някаква флуктуация и ще се изучава в историята за дълги години напред.

 93. 93 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "bib45647808":
  Що за идиот трябва да бъдеш, за да напишеш подобна куроедовска пропаганда? Върви в Сибир тогава, там няма коронавирус.


 94. 94 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Предполагам, че в статията се сравнява с ЕДРА шарка, която вашите некадърни преводачи са превели като “дребна”. И причината е, че едра шарка на английски е smallpox, т.е, буквалният ѝ превод е с думата “малка”. А дребна шарка на английски е measles.

 95. 95 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":


  Когато ни потрябва мнение от мръсен, долен и неук представител на по-тъмните мнозинства, непременно ще те попитаме.

 96. 96 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#8] от "FourOhFive":Винаги, когато някой ми каже, че ”бачка много яко” го питам а дали бачка хитро и ефективно. Щото, много хора ”бачкат яко”, чувстват силно удовлетворение от умората, липсата на почивни дни, считат, че големите псри се изкарват с много пот, лишения и ”яко бачкане”. ... А нещата по правило са по прости. 😉
  —цитат от коментар 29 на DDR


  В Америка големите пари се изкарват с много пот, лишения и нонстоп бачкане.

  В родната ви русия е различно, знаем.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 97. 97 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#91:"keen"][/quote]

  Знам, че имаш таргет на ден, но гледай все пак какви ги пишеш, копирайки научни фрази и термини, без да ги разбираш особено. Простичко е. Ако имунитета не действа и ваксината нe работи. Последната разчита най-вече на твоята имунна система. По твоята логика всички ще умрем. Е, ще те разочаровам. Случаят не е такъв. Едни и същи профили, бълващи десетки мнения на ден си умирате да всявате паника по въпроса ...

 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3349 Любопитно

  До коментар [#89] от "Gretel":

  “По темата” де, нали коментираш от високо, както винаги, та се попитах дипломирана имуноложка ли си или просто злобееш по навик срещу автора?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#98] от "vesolr":

  “ дипломирана имуноложка ли си ”
  ——
  “Имунология”? Ти пак си нямаш нахабер за кво става дума... както и Пешко Репортерчето.

  Шкалата на еволюцията на биосистемите е въпрос на обща култура ... за културните, де. Ама, айде, ша са вържа на въпроса ти — не само, че съм “дипломирана”, ами съм правила Приложни Изследвания в областта на еволюционните и генетичните алгоритми и май имам 1-2 статии по въпроса преди години, а ги ползвам и до днес когато няма накъде. Иначе, бих могла да ви съчувствам, че сте едни празни газени тенекии повечето тука — звук има, и малко миризмица и това е.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 100. 100 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3349 Весело

  До коментар [#99] от "Gretel":

  Брех, талант всестранен. Ами така кажи, че си специалистка (по всичко де), ама защо е нужно със себеизтъкването толкова злобно да обиждаш?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK