Може ли заради ваксиниране да се получи положителен PCR тест

В Токио започна продажба на PCR тестове от автомати на клиниката Takenoko ENT като този, поставен до магазин за рамен.

© Reuters

В Токио започна продажба на PCR тестове от автомати на клиниката Takenoko ENT като този, поставен до магазин за рамен.Възможно ли е след като човек си постави ваксина срещу коронавируса, да се окаже, че след това и PCR тестът за неговото наличие в тялото пак е положителен?


На този и няколко други въпроси отговарят три жени епидемиолози от Австралиския нацонален университет в статия за изданието The Conversation. Те опитват да разсеят някои митове, сред които популярният и в другия край на света, че ваксината може да зарази човек с COVID-19 ("Не" е отговор, даден няколко пъти и в България.)


Но влияе ли ваксината на резултата от PCR тест?
И тук отговорът е "Не", а обяснението е, че този тест търси иРНК (генетичен материал) от SARS-CoV-2 - коронавирусът, причиняващ заболяването COVID-19. Причината е, че макар да е споменавано неведнъж, че въпросната информационна РНК се съдържа във ваксината на Pfizer/BionTech, в действителност става дума за малка част от цялата вирусна рибоноклеинова киселина на вируса.


Освен това тя не може да се възпроизвежда в човешкото тяло (целта ѝ е да предизвика имунен отговор и организмът да произведе антитела), т.е. не може достигне количества, които да бъдат засечени от PCR тест.


Ваксината на AstraZeneca е с част от ДНК на коронавируса, но тя е в аденовирусен носител и също не може нито да зарази човек със SARS-CoV-2, нито да доведе до положителен резултат от PCR тест.


А какъв е ефектът при тестовете за антитела?


Докато PCR тестът търси сегашна инфекция, серологичните тестове (по-известни като тестове за антитела) засичат предишно заразяване. Така се проверява дали имунната система е произвела антитела срещу коронавируса и ако има такива, значи тялото е било изложено на негова атака.


Понеже произвеждането и натрупването на антитела отема време, положителният резултат показва, че заразяването е станало преди седмици или месеци.


Но тялото произвежда антитела и в отговор на ваксинирането, така че последващ положителен тест за антитела потвърждава изградена защита срещу тежките форми на заболяването.


С увеличаването броя на ваксинираните ще става все по-трудно с тестове за антитела - и има разлика на коя точно компания са те - да се прави разлика между някой, който се е срещнал с коронавируса преди месеци и този, който се е ваксинирал преди месец.


Лекарите правят и комбинации от такива тестове. Например ако някой има положителен PCR тест, но всъщност резултатът е "фалшив" заради това, че в дихателната система има фрагменти от коронавируса, останали от старо заразяване. Тогава се прави и тест за антитела за потвърждаване, че е имало заразяване в миналото. Тестове за антитела са правят и когато властите се опитват да проследят неизвестен източник на инфекцията.


Трябва ли човек да се тества, ако се е ваксинирал, но продължава да има COVID симптоми?


Да, тестването ще продължи, докато коронавирусът обикаля света. Макар ваксините да са с обещаващи резултати за защита от смърт или тежко разболяване, те не гарантират 100% защита от повторно заразяване.


Данни от реалния свят, а не от лаборатории или компютърни модели, показват, че ваксинирани все още може да се заразят, но обикновено прекарват заболяването незабележимо или най-много в средна по сериозност форма. И понеже още няма категорични данни, че ваксинираните спират да пренасят заразата, дори без да проявяват симптоми, важно е хората да продължават да се тестват.


Не бива да забравяме още, че не всеки ще получи ваксина. В момента най-младите хора, на които може да се поставя една от тях, са на 16 години. Не се правят инжекции на алергични към съставките, не е рутинна и препоръката за бременни да се ваксинират. Т.е. всички тези хора ще останат поне за известно време незащитени срещу коронавируса.


Тепърва се събира и информация за ефективността на ваксините срещу новите варианти на SARS-CoV-2. Така че тестването ще продължава и е желателно да се правят хиляди, а не стотици тестове - поне докато коронавирусът не отслабне и не се установи здравословен баланс в съжителството с него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1627 Весело

  Все още , никой не е казал дали може или неможе.......

 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Не вярвам невежите да го разберат..

 3. 3 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 714 Весело

  сигурно и се забременява

 4. 4 Профил на patrigno
  patrigno
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Искам да попитам, защо се ваксинират хора преминали през контакт с вируса и с изградени антитела?

 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 586 Весело

  “ Лекарите правят и комбинации от такива тестове. Например, ако някой има положителен PCR тест, но всъщност резултатът е "фалшив" заради това, че в дихателната система има фрагменти от коронавируса, останали от старо заразяване.”

  Статията всъщност не дава отговор на много важен въпрос: Колко дълго в дихателната система остават фрагменти от вируси след прекарано заболяване???

  73! Go Go
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Искам да попитам, защо се ваксинират хора преминали през контакт с вируса и с изградени антитела?
  —цитат от коментар 4 на patrigno


  https://www.dw.com/bg/имунолог-имунитетът-срещу-коронавируса-е-много-кратък-а-стаден-имунитет-няма/a-55445339

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Цитат:
  На този и няколко други въпроси отговарят три ЖЕНИ епидемиолози

  ------
  Представяте ли си, ако в някое издание по белите, десни, пазарни и демократични страни бъде публикувана дописка, където се мъдри

  "На този и няколко други въпроси отговарят трима МЪЖЕ епидемиолози"

  каква врескотня щеше да се надигне за пропаганда на ПРЕВЪЗХОДСТВОТО на мъжете, съответно на какви гонения щеше да бъде подложено изданието (вкл. закриване), а написалият дописка до края на живота си щеше да може да пише СКРИШОМ единствено по стените на градските тоалетни...

 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  сигурно и се забременява
  —цитат от коментар 3 на georgi_ww


  Само при жените! При мъжете опитите продължават. По рано във всеки американски филм имаше по един негър, положителен герой, сега има поне един джендър.

 9. 9 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#6:"4ort"][/quote]

  Е ако няма стаден имунитет що ваксърите се пенявят за него толкова години?
  Има единствено и само личен имунитет и теоретични модели на заразяване, които погрешка се наричат "стаден имунитет". Защото ако 30% от стадото няма имунитет (естествен, или изкуствен) при среща с вируса стадото ще се зарази. Нищо, че останалите 70% са имунизирани. Въпрос на вероятности е просто при 0% имунизирани и при 70% имунизирани какъв е шансът за заразяване.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 10. 10 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Искам да попитам, защо се ваксинират хора преминали през контакт с вируса и с изградени антитела?
  —цитат от коментар 4 на patrigno

  Защото траят няколко месеца.
  Аз през лятото имах антитела, сега нямам и затова ще се ваксинирам.

 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Не вярвам невежите да го разберат..
  —цитат от коментар 2 на EU Fighter


  "Например ако някой има положителен PCR тест, но всъщност резултатът е "фалшив" заради това, че в дихателната система има фрагменти от коронавируса, останали от старо заразяване. Тогава се прави и тест за антитела"

  Тестове и ваксини да има!

 12. 12 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аскет":

  "Имуноложки" повече ли ти харесва? На мен ме звучи като стоножки.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#4] от "patrigno":

  Защото много е вероятно организмът след прекаран COVID -19 да не може ефективно да изгражда антитела следващите месеци след като е тотално изтощен . При такива пациенти имунната система е почти напълно разбита и то за период от 8-9 месеца (както при изкаралите варицела възрастни) и да е неефективна. Това е причината за последващи реинфекции със SARS , пневмонии от други бактериални или вирусни причинители ,както и последващи гъбични инфекции при преболедувалите. Ваксините дават просто още едно подсигуряване. И нов начин на представяне на антигена с което да се 'печатат' антитела срещу него.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_ww":

  "сигурно и се забременява"
  ===============
  Иполит Матвеич така ще рече, той е върло против ваксини и въобще против съществуването на вирус. Не знам защо тия с минусите не разбраха, че се гъбаркаш.

  Еретик
 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  Две седмици да изправим кривата и да се подготви здравната система.

  Две седмици да забавим заразяването. Още две да свалим случаите. Още 6 месеца до ваксината.

  И с ваксина пак тестове и карантина.

  Междувременно настаняване на недолекувани в старчески домове. Болниците - основни огнища. Обаче да сложим ленти на детските площадки.

  Хората затворени, границите отворени, всеки влиза както си иска.

  Парадоксално, цялата система показа колко е некомпетентна, а сега се иска да слушкаме, все едно отгоре стоят добре информирани полубогове с ясна идея какво става и какво правят.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Антителата на прекаралите вируса са много по-малко, отколкото при ваксиниране, затова е препоръчителна ваксина.

 17. 17 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Положителен тест се получава като се увеличат циклите на 35. В теста. Използва се от откачените лелки хипохондрични да завишават бройката на “заразените”.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 18. 18 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Защото траят няколко месеца.
  Аз през лятото имах антитела, сега нямам и затова ще се ваксинирам.
  —цитат от коментар 10 на koz


  Е ко кат нямаш. Ти и срещу грип нямаш ама ама си жив. Как така?
  Пък иначе се ваксинирай, няма лошо .

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Само споменавам , че има съществена разлика между естествено придобит имунитет и този , чрез ваксинацията........

 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Тези със сериозните алергии как и къде могат да тесват коя ваксина е най-добра за тях? Кръвен тест ще трябва за да се види реакцият от всички одобрени ваксини, колко време ще се чака, прави ли го изобщо някой в България?

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  "Антителата на прекаралите вируса са много по-малко, отколкото при ваксиниране, затова е препоръчителна ваксина."
  ===============
  Не споря за нещо, което не знам, но дай някакъв линк?

  Еретик
 22. 22 Профил на Bixby
  Bixby
  Рейтинг: 247 Неутрално
 23. 23 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Искам да попитам, защо се ваксинират хора преминали през контакт с вируса и с изградени антитела?
  —цитат от коментар 4 на patrigno


  При заразените имунната система се бори с целия геном на вируса което намаля ефективността на имунитета.
  При ваксината имунната система се бори само с протеина които е в шиповете на вируса, т.е. повишава се ефективността на имунитета.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Весело

  “Така че тестването ще продължава и е желателно да се правят хиляди, а не стотици тестове - поне докато коронавирусът не отслабне“

  Хиляда теста на човек!? Това си три години и десетгодишната средна заплата.
  Коронавирусът едва ли ще отслабне. Мутациите са не да изчезне, а за да съществува - борба за живот!
  Но тестващият се така ще отслабне, че едва ли ще доживее стотина теста.

 25. 25 Профил на НеНаСтраха Решетников Вирусов
  НеНаСтраха Решетников Вирусов
  Рейтинг: 2174 Весело

  До коментар [#16] от "Роси":

  Роси ти си сложи 10 ако искаш моето момиче

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Весело

  “ваксинирани все още може да се заразят, но обикновено прекарват заболяването незабележимо или най-много в средна по сериозност форма.”

  То и неваксинираните така го карат - от 260 хил. заразени (според ПеЦеРе-то) 212 хил. излекувани, от които не повече от 60 хил. са били хоспитализирани и само 15 хил. души в интезивност отделение, от които 10 хил. починали.
  По глупавите сметки за ефективност, 80% ефективност на “неваксинирането”.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#23] от "Chironex":

  Ефективността не се мери с борбата ( в един или девет рунда да се спечели победата), а в създаването на адекватни антитела, които да реагират и на изменени антигени, па било с една, две или десет аминокиселини.
  Втори момент е, че на част от хората (с тежки хронични заболявания или генетично-обременени с тежко заболяване) имунната им система (адаптивната) едва ли ще създаде антитела, достатъчни антитела след ваксинирани, та да ги предпази от Ковид-а.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Весело

  До коментар [#5] от "Go Go":

  “Колко дълго в дихателната система остават фрагменти от вируси след прекарано заболяване???”

  То, фрагменти от вируса няма - или го има цял целеничък, или го няма. Сега, ако ПеЦеРе- то хваща някакви вирусни протеини, то не е задължително да са от коронавируса. Може да са от някой грипен щам.

 29. 29 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "Ваксината на AstraZeneca е с част от ДНК на коронавируса, но тя е в аденовирусен носител и също не може нито да зарази човек със SARS-CoV-2, нито да доведе до положителен резултат от PCR тест."

  Редакцията, това е тъпотия. SARS-CoV-2 е РНК-вирус, няма ДНК.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 30. 30 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#23] от "Chironex":Ефективността не се мери с борбата ( в един или девет рунда да се спечели победата), а в създаването на адекватни антитела, които да реагират и на изменени антигени, па било с една, две или десет аминокиселини.Втори момент е, че на част от хората (с тежки хронични заболявания или генетично-обременени с тежко заболяване) имунната им система (адаптивната) едва ли ще създаде антитела, достатъчни антитела след ваксинирани, та да ги предпази от Ковид-а.
  —цитат от коментар 27 на wanderer


  Не става въпрос за рундове, а за таргетиране на имунния риспонс. В първия случай имунната система се бори на много фронтове, а във втория само на един.

 31. 31 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Ама ти си рядко ПФ(*)П

  (*) Форумна

 32. 32 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Преди ваксината, пациентът трябва да е бил тестван. Ако след поставянето й той дава положителен тест и продължава да го дава, работата е много зле - нито ваксината върши работа, нито тестването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK