Останалите без ваксина в Израел се боят да не ги избутат в периферията

Останалите без ваксина в Израел се боят да не ги избутат в периферията

© ReutersИзраел води по ваксинации срещу COVID-19, но сега е изправен пред друго предизвикателство, с което много държави ще трябва да се справят: как да балансират общественото здраве и правата на неваксинираните, разказва "Ройтерс".


Решенията ще засегнат всяка сфера на живота - от училищата до работата и от културата до пътуванията на поклонници и религиозните ритуали.


Над половината израелци получиха първата си доза и страната започна да отваря икономиката си миналата седмица след година на блокиране и работа от разстояние.
Но няколко дейности се считат за забранени за неваксинираните и това разгневи онези, които не могат да получат дози по здравословни причини или защото отказват по принцип.


Някои работодатели вече планират да забранят достъп на неваксинираните работници до офиса, което според групите за защита на човешките права може да ги остави без работа. Синдикатите предлагат алтернативни решения - например тестове за COVID-19 на всеки 72 часа.


Проверка на входа за "зелен паспорт"

© Reuters

Проверка на входа за "зелен паспорт"


"Вече съм се примирил с факта, че няма да ме канят на определени събития или да ме пускат в зони за забавление", каза Хила Бар, собственичка на бизнес. Тя е скептична към медицинската наука и не планира да се ваксинира.


"Така че няма да отида, каза тя. И аз също няма да помагам на определени бизнеси - не защото не искам, а защото те не искат моя бизнес."


Израел, където разпространението на ваксината е бързо, но не е задължително, е световен лидер в поставянето на инжекции. Други страни вероятно ще проучат ранния му опит, за да видят как страната подхожда - най-вече без отговор - към въпроси относно балансирането на индивидуалните права със задълженията към общественото здраве.


"Който не се ваксинира, ще бъде изоставен", предупреди министърът на здравеопазването Юли Еделщайн през последните седмици.


Еделщайн ясно заяви, че нововъведените бонуси за ваксинираните - включително достъп до театри, фитнес зали и курортни зони по Мъртво море - са стимул да си поставят доза.


Поне 10% от пълнолетните, подлежащи на ваксиниране, казват, че няма да си поставят доза

© Reuters

Поне 10% от пълнолетните, подлежащи на ваксиниране, казват, че няма да си поставят доза


Но някои защитници и работодатели са загрижени, че парламентът не е приел нови закони, регулиращи завръщането на работниците в офисите или предлагащи защита за неваксинираните, заявявайки, че това ще принуди работодателите да създадат свои собствени правила.


Ранните обсъждания на насоките и законодателството сочеха предимно към работодателите, властите и съдилищата, но това поставя проблемите на общественото здраве над изискванията на отделните лица.


Отделът на Intel Mobileye в Йерусалим казва, че неваксинираните работници няма да имат право да идват в офиса от 4 април, но могат да работят от вкъщи, ако заданието им позволява.


Компанията изчислява, че около 10% от нейните 1500 служители няма да се ваксинират. Ако трябва да дойдат в офиса, ще трябва да предоставят отрицателен PCR тест, направен в рамките на предишните 48 часа.


"Нашата отговорност е да направим нашите офиси безопасно място - по-голямата полза за нашите служители и техните семейства надделява над всяко друго съображение", пише главният изпълнителен директор Амнон Шашуа в имейл, видян от "Ройтерс".


Спектакъл само за ваксинирани

© Reuters

Спектакъл само за ваксинирани


Проучване показа, че ваксината Pfizer-BioNTech, използвана в Израел, намалява симптоматичните случаи сред местните ваксинирани с 94%.


Но някои официални представители изчисляват, че 10% от израелците над 16 години - около 650 000 души - не възнамеряват да се ваксинират.


Дори призивите на служителите да споделят статуса си на ваксиниране могат да нарушат правата на медицинска неприкосновеност, казват някои защитници. Това има потенциални последици за гражданските свободи, които в крайна сметка могат да бъдат оспорени в израелските съдилища.


"Въпросът е как да отворим отново пазара, икономиката и живота, без да навредим на хора, които не могат или не биха могли да се ваксинират", каза Шарън Ейбрахам-Вайс, изпълнителен директор на Асоциацията за граждански права в Израел (ACRI).


"Уязвимите хора, тези, които не са обединени в профсъюз, временно заетите или други ще поемат тежестта", казва тя, докато призовава за законодателство по проблема.


Останалите без ваксина в Израел се боят да не ги избутат в периферията

© Reuters


Бизнес лидерите също призоваха за нови закони. Министерството на здравеопазването не коментира след въпрос дали се изготвя законодателство, предлагащо защита на работата на неваксинираните.


Някои големи търговски групи започнаха да изготвят инструкции за членовете си, включително Асоциацията на производителите в Израел, представляваща 1800 компании, в които работят почти половин милион души.


Членовете на организацията "не преследват хората на улицата, за да забият спринцовки в раменете им или да ги принудят да ваксинират", въпреки че правят всичко възможно, за да го насърчат, каза президентът на групата Рон Томер.


Но според правно становище, поръчано от асоциацията и видяно от "Ройтерс", членовете могат да попитат служителите дали са били ваксинирани като "мярка за безопасност", за да се предотврати заразяване на други, а не като искане за достъп до лична медицинска информация.


Работодателите трябва да предприемат разумни стъпки, за да позволят на неваксинирания персонал да работи от вкъщи или в отделни "балони" от хора. Но тези, които не могат да го направят, могат да бъдат изпратени в неплатен отпуск или в краен случай уволнени, се казва в становището.


"Ако не искате да си направите инжекцията, всичко е наред.. служителят (има право) да защити неприкосновеността на личния си живот. Но, от друга страна, има права на обществеността, работодателите, клиентите - хората, на които ние предоставяме услуги", казва пред "Ройтерс" Нахум Файнберг, авторът на становището и виден адвокат по трудови отношения.


Като потенциално решение Хистадрут - най-големият синдикат в Израел - предложи неваксинираните работници, които не могат да работят у дома, да представят отрицателни тестове за коронавирус на своите работодатели на всеки 72 часа.


Останалите без ваксина в Израел се боят да не ги избутат в периферията

© Reuters


Израел вече задвижи системата "Зелен пропуск", предоставяща определени привилегии на граждани, които са получили и двете дози от ваксината или са се възстановили от COVID-19.


В едно от първите му приложения в реалния живот само онези, които носят валидиран от правителството сертификат, имаха право да присъстват на малък концерт на открито в Тел Авив.


А парламентът в сряда прие закон, който позволява на здравното министерство да предава на общините имената на жители, които не са се ваксинирали.


ACRI се противопостави на законодателството, като твърди, че то нарушава правата за поверителност.


Останалите без ваксина в Израел се боят да не ги избутат в периферията

© Reuters


Юридическият факултет на Еврейския университет в Йерусалим твърди в своя позиция, че регулирането на ваксинирането "е въпрос на общественото здраве, а не на частен медицински проблем".


Съществуващите израелски закони дават на министерството на здравеопазването законовите правомощия да налага ограничения върху неваксинираните и дори да задължава ваксиниране в определени случаи, се казва в документа.


"От тези, които изпълняват задължението си да се ваксинират, не трябва да се иска да поемат разходи заради другите, които избират да не го правят", казва Дейвид Енох, професор по философия на правото в Еврейския университет.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Весело

  А парламентът в сряда прие закон, който позволява на здравното министерство да предава на общините имената на жители, които не са се ваксинирали.
  ______________
  А скоро на Интерпол.ЦРУ и Майкрософт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Това, че са евреи и си бият ваксини въобще не значи, че са имунизирани срещу фашизма!
  както виждаме, за съжаление ...

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Пак опираме до морков/тояга политика.
  Кой и защо няма да иска ваксина?
  Страх от инжекция, прекалена религиозност, недостатъчна образованост, инат, политически пристрастия, физическа невъзможност да се отиде за ваксина, незнание как да си запазиш час, желание за продължаване на пандемията и ограниченията.
  Всички тези, вероятно и много повече причини трябва да се борят една по една.
  Защо не и бонус в някаква форма.
  Вместо да не пускате неваксинираните някъде им дайте нещо за да се ваксинират!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Все пак това не е голям проблем на фона на нашия с неваксинирането.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Не е ли странно да се говори за "права на неваксинираните"?
  Който не вижда новия световен ред зад ъгъла, трябва да си отвори добре очите.

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Голема драма. Не могат да ходят на спектакли.
  Ами да се ваксинират или да спрат да мрънкат.
  Изборът да не се ваксинираш е свободен, но изборът да заразяваш другите - не.
  Толкоз.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Весело

  Полудяваме бавно,неусетно дори.

 8. 8 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 393 Весело

  Харесвам евреите но се изкушавам да направя коментар в стил черен хумор  Не можем да вземаме пример от народ 2000 г тормозен по цялото
  земно кълбо

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Комунизмът ряпа да яде пред новия "либерастки" световен строй, който е на прага.

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  да де, ама ваксиниран не означава незаразен, дори може и да ти светне теста. Пълна каша и простотия от Израел. Направо не очаквах.

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Не е оправдано неваксинираните да не бъдат допускани до месторабатата си. Те могат да заразят само себе си и тези също които не са пожелали да бъдат ваксинирани на своя отговорност. Няма противопоказания за ваксинация за хора с каквито и да е заболявания, освен за болни в момента от коронавирус, но и това не винаги се знае и затова някои ваксинирани развиват болестта няколко дни по-късно.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2982 Весело

  ...как да балансират общественото здраве и правата на неваксинираните...

  Направо да се маркират с по една жълта звезда на която да пише неваксиниран !!!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  А аз за да получа ваксина, май ще трябва да стана евреин!

  Мойше, може ли да ме осиновиш?

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tod":

  Става въпрос за политика а не за медицина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#11] от "Voiko":

  За бременни е противопоказно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Трябва майка ти да е еврейка за да те припознаят. Бащата винаги е под въпрос.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Има си хора, дето ги е страх от инжекции или пък религията не позволява!

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Ама са пропуснали да напишат, че ваксинационния паспорт важи 6 месеца след поставяне на втората доза, както и че го издават и на преболедували. Така че....сметай това как се администрира - на всеки 6 месеца боди, валидирай...концлагер.

 20. 20 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 686 Неутрално

  А кое е по-важно - общественото здраве или правото на масурестите (както ги нарича един колега евреин от форума)? Хората с особености не могат да са като останалите и въпроса не опира до човешки права. Един далтонист например, който не разпознава всички цветове не може да бъде пилот на самолет, с тези е подобно.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#20] от "blagoj":

  Защо да не е пилот един далтонист?
  И това което продължавам да питам е, КАК неваксинираните хора застрашават ваксинираните? Нали си ваксиниран и имаш имунитет, тогава как някой неваксиниран те застрашава?

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  “"От тези, които изпълняват задължението си да се ваксинират, не трябва да се иска да поемат разходи заради другите, които избират да не го правят", казва Дейвид Енох, професор по философия на правото в Еврейския университет.”

  С разходите на ваксинираните - за ваксината, за странични въздействия от ваксината; за последващи заболявания - Кой ги поема? Неваксинираните?
  Добре, аз ще закупя и ще си сложа ваксина, но ще искам пожизнен сертификат от призоваващия/от държавата, че съм безсмъртен или поне “пожизнено здрав”. И ако някой ваксър ме зарази с херпес, грип, стафилоко, искам един милион обезщетение и то още преди да съм оздравял, десет милиона при заразяване след ваксиниране с Ковид...и няколко милиарда или там както се оценява живота, да кажем на Бил Гейтс, в случай на летален изход.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  До коментар [#6] от "pariah":

  “но изборът да заразяваш другите - не.”

  Другите нали са ваксинирани - как ще ги зарази неваксиниран?
  Да не би ваксината да не създава имунитет, та тоя страх у ваксаджиите!?

 25. 25 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами да се ваксинират.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  По един или друг начин, рано или късно, неаксинираните ще имат проблеми !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Неваксинираните не застрашават ваксинираните, нито обратното. Неваксинираните застрашават общественото здраве. Да ме извиняват масурестите, но това е положението.

 28. 28 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  А аз мислех евреите за антифашисти.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#8] от "vjo23696630":


  “се изкушавам да направя коментар в стил черен хумор”

  “Vaccine macht frai!”
  И всеки неваксиниран се отвежда в кибука, където да стане свободен ... или хоспитализиран.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#27] от "blagoj":

  А какво е общественото здраве? Значи не застрашават неваксинираните а общественото здраве. КО? Мислиш ли?

 31. 31 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  В Израел са религиозни фанатици. Нямат нищо общо с ценностите на съвременния човек. Затова не трябва да бъдат давани за пример.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#26] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И защо?

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Все пак това не е голям проблем на фона на нашия с неваксинирането.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, виж утре вечер опашките пред денонощните пунктове за ваксинация!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Весело

  😀😀😀Заглавието направо КЪРТИ МИ'ФКИ-"ОСТАНАЛИТЕ БЕЗ ВАКСИНА...и т.н.😀😀😀  Га че ли завалиите се рЕдили на опашка за ваксина, 'ма тя свършила преди да им дойде реда😀 И завалиите "останали без ваксина)😀😀😀

  Еми да си дигат антиваксърски пози, ама без заразяват онези 4-5-6% ваксинирани на които ваксината не им действа! И да се тъпчат г@з до г@з в тяхните синагоги, сватби и погребения (на които и така не ходя) , ама да не ми се мотат под носа ми! В случая общественото добро е по важно от позите на антиваксърите.

  Някой вече го написа: Никой не дискриминира далтонистите, ама не им дават да стават летци или шофьори в обществения транспорт! А далтонистите не са далтонисти по тяхен избор.

  Имаш право да не се ваксинирваш. НЯМАШ ПРАВО ЗА ЗАРАЗЯВАШ ДРУГИТЕ!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#26] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  “По един или друг начин, рано или късно, неаксинираните ще имат проблеми !”

  По един или друг начин, рано или късно, всички ще имаме проблем, нерешим проблем - собственото ни погребение.
  Или ще се връщаме към Хегел за “истинската свобода” или към празненствата на траките (ако са верни легендите, че първа радост за тях било да умрат).

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Загрижил се Мошето за тези 4-5% на които ваксината не им действа. Ами и те са като далтонистите бе, не е по техен избор да не им действа ваксината, ама това е положението, няма да стават пилоти и шофьори

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Гневно

  До коментар [#20] от "blagoj":Защо да не е пилот един далтонист? И това което продължавам да питам е, КАК неваксинираните хора застрашават ваксинираните? Нали си ваксиниран и имаш имунитет, тогава как някой неваксиниран те застрашава?
  —цитат от коментар 21 на uq


  КАК ГИ ЗАСТРАШАВАЛИ?? АМИ НА 5% ВАКСИНАТА НЕ ДЕЙСТВА, ТАКА ГИ ЗАСТРАШАВА!

  ДРУГИ ВЪПРОСИ?!?

  П.С. Извинявам се за капса на ДРУГИТЕ съфорумници, а ТИ ЧЕТИ БАВНО И НА ГЛАС БЕЛКИМ СФАНЕШ НАПИСАНОТО!
  До коментар [#21] от "uq":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ей смешко, 5 % ваксината не действа. Ами ако някой се е ваксинирал и не му е подействала ваксината и се заразил и после зарази и някой друг дето не му е подействала ваксината а? Кво тогава?

 39. 39 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Гневно

  До коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Загрижил се Мошето за тези 4-5% на които ваксината не им действа. Ами и те са като далтонистите бе, не е по техен избор да не им действа ваксината, ама това е положението, няма да стават пилоти и шофьори
  —цитат от коментар 36 на uq


  АВЕ ..."УМНИК"!!! ЗАЩО АНТИВАКСЪРСКИТЕ СЕРСЕМИ ДА ЗАСТРАШАВАТ ТЕЗИ 4-5-6% ВАКСИНИРАНИ НА КОИТО ВАКСИНАТА НЕ ИМ ДЕЙСТВА?!? ТИ ВДЛЪБНАТ ЛИ СИ ТА ПИТАШ, ИЛИ СИ ТЪРСИШ ЗАНИМА'ФКА?!? АЙ ЧУПЕН ЗИ ХАГЕН, ГИДИ.....%€§(*§€§*((*§€§*((
  До коментар [#36] от "uq":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 40. 40 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 179 Весело

  До коментар [#38] от "uq":

  Затова ще ги ваксинират през 6 месеца, за по-сигурно.

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Забавлявам се с промития ти мозък. Нямаш аргументи и повтаряш мантрата, която са ти втълпили вождовете и учителите на еврейския народ, сам не си вярваш ама пишеш с главни букви, зер ако напишеш една глупост с главни букви, ще е по-убедителна

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  До коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  “ама без заразяват онези 4-5-6% ваксинирани на които ваксината не им действа! ”

  Ама таз “напреднала наука” как не е разбрала, че ваксината няма ефект при 4-5-6% от популацията? Сиреч, нахалост са похабили мат’ряла - и ваксината, и човека.
  А заразяването става, все пак, ако неваксинираният е заразоносител.
  Сега, има един тънък момент, когато човек е заразен (потенциално), но няма симтоми. ПеЦеРе-то също не хваща заразата в първите три дни от заразяването. А това, което хваща, не е сигурно. Ей на, Баце дава отрицателен резултат (и министрите му се кютнаха болни), после даде положителен, веднага след това отрицателен, ама седя една седмица под магнолийката, за всеки случай. И след два отрицателни теста, се премести в джипката, пак за всеки случай, че избори идат ... както и в Израел.
  Защо давате доверие на несигурното (ПеЦеРе-то), а не се доверявате на ближния? Да не говоря за евро-атлинтическата ценност “солидарност”. Ей на, платил съм си здравните осигуровки за да се купят ваксини. Бийте си ги!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Неваксинираните застрашават другите неваксинирани!

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#22] от "wanderer":

  Пожизнен сертификат, че си безмъртен имаш и сега! Пожизнено (докато си жив) си безсмъртен! :-)

 46. 46 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Общо взето тези, които не се ваксинират са утайката на обществото- израелски араби, ортодоксални евреи и леви търтеи анархисти с нарко или алкохолна зависимост (избирателите на Лапид и опозицията на Нетаняу)..
  С тях, и без тях- все тая, така и така паразитират върху социалната система. Никога не са посещавали културни мероприятия и рядко работят, обаче сега правата им били нарушени..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 47. 47 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Държавата Израел е най-лошото нещо, което се случва към днешна дата на евреите. Почти тоталитарен контрол, никаква възможност дори за малко несъгласие, не само по медицински въпроси, постоянно промиване на мозъците, че са в постоянна географска заплаха, на която се гради национализмът им и която поддържа мита за онеправданите евреи, макар че от близо 100 години не са такива и са били неоправдани само за по времето на Втората световна война, и то не всички, някои са сътрудничили здраво на нацистите.

 48. 48 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  добре де - повечето служители като са ваксинирани и не могат да се разболеят, чии точно права защитава подобна кампания?

  10-20% е доста приемлив риск, така или иначе няма да се заразят едновременно, още повече ако и другите 80-90% са ваксинирани.

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 49. 49 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  за да се говори за задължителна ваксинация е май най-добре първо да се почне със стандартните ваксини, които се използват от десетилетия и са доказани

  не съм против ваксината срещу ковид, но да насилваш 100% от човечеството да се ваксинира с нещо което съществува от 2 месеца е меко казано абсурдно

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Защото ваксината не дава абсолютна гаранция. Т.е аз се ваксинирам и имам някаква зашита но това че вие, заедно с другите неваксинирани сте развъдник на вируса създава опасност и за мен. Защото може точно аз да съм от тия 6% дето няма да ги хване хубаво ваксината и ще се заразя. И при ковид риска за здрав човек е приемлив. Но за тежки и смъртоносни болести, особено застрашаващи децата като полиомиелит, морбили и т.н. не е приемливо да има (много) неваксинирани.

 51. 51 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Въпросът е какво правим с хората, на които им е противопоказно да се бие ваксина.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#51] от "bludniq_sin":

  Мълчание по този въпрос.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  И? Щом не са се ваксинирали, за преценили че риска от заболяване ги притеснява по-малко от ваксината. Защо искате да им казвате какво е добро за тях?

 54. 54 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 822 Весело

  "Над половината израелци получиха първата си доза..."

  Тази статия кога е писана?

 55. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Е и аз ли съм виновен, че теб не те е хванала ваксината? И пак, ако друг ваксиниран не го е хванала ваксината и те зарази? Кой е виновен?

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Разберете, не е това начина. Защо ще забраняват на хората, защо им трябва стимул за да се ваксинират? Просто е, много хора се ваксинират, като се прецени, че вече има някаква критична маса, се отваря всичко и се казва "Ето, месец след отварянето, няма ваксинирани, които да са се разболели, всички които са се разболели са били неваксинирани и те са едиколокоси. Общия брой на болните е намалял с такъв % поради факта, че ваксинираните не се разболяват. И останалите хора, които са скептични ще си кажат да, ето аз ако не съм ваксиниран, съм в много по-голям риск и ще се ваксинират доброволно без заплахи, принуди и издевателства. Разбира се в началото ще има конспиративни теории, НО те не могат да издържат, както в началото някои мислеха че вирус изобщо няма, но вече никой не се съмнява.
  Когато форсираш нещата по този грозен начин, хората добиват впечатление че нещо не е така, че всъщност се страхуваш какво ще стане, ако оставиш ваксината сама по естествен път да се докаже като правилния начин и за това създаваш истерия и принуждаваш.
  Не съм против ваксинирането а против глупостите и издевателствата над свободата на хората, против истерията и липсата на здрав разум

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  А защо не са ваксинирани, защото не искат или защото няма ваксини , като тука. Явно е първото.

 58. 58 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Ама са пропуснали да напишат, че ваксинационния паспорт важи 6 месеца след поставяне на втората доза, както и че го издават и на преболедували. Така че....сметай това как се администрира - на всеки 6 месеца боди, валидирай...концлагер.
  —цитат от коментар 19 на uq


  В случай, че издаянят тези 6 месеца. Което не е много сигурно. Онова нещо си работи тихо и спокойно, и никой не знае точно как. Голям кеф ...

  master
 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  И малко сметки.
  Ако си ваксиниран, вероятността да не те хване ваксината е 6%. Ако срещнеш после заразен човек, то не е 100% че той ще те зарази, да кажем че е 80% въпреки че и толкова не е. Значи вероятността ваксиниран човек да се зарази дори ако срещне заразен е 4.8%
  НО, ако вече се заразиш, вероятността да развиеш пневмония и някакви усложнения е 20% тоест общата вероятност някой ваксиниран е 0.96% (нула цяло и 96 стотни процента) а вероятността ваксиниран човек да умре от ковид би била под половин процент.
  Толкова за тези, които не ги е хванала ваксината

 60. 60 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#56] от "uq":

  Малка подробност - и "ваксинирани" се разболяват. Самата идея да се ваксинира в разгара на епидемия е непосилна на здравия човешки разум. Но кои сме ние, че да правим бележки на световните здравни светила и особено на държавата Израел, която прави каквото си науми.

  master
 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  “Т.е аз се ваксинирам и имам някаква зашита но това че вие, заедно с другите неваксинирани сте развъдник на вируса създава опасност и за мен. ”

  Тия “велики” мисли що не ги споделихте през 2009 г. - пандемията от свински грип!? Най-малкото нямаше да се бракуват 100 хил. опаковки Тамифлу и Реленца от почти триста хиляди, закупени от министерство на здравеопазването.
  И още нещо - нещата, които не знаете, няма как да бъдат “развъдник” или инкубатор на Вашите страхове. Както ваксиниран срещу грип може да Ви зарази с хепатит, херпес, така и ваксиниран срещу Ковид може да Ви зарази. В такива случаи, всеки грамотен човек си преценява рисковете и взема предпазни мерки - от миенето на ръцете през смяна и дезинфекция на всички дрехи до приемането на специфични (за неговия организъм) храни, подпомагащи собствения му имунитет.
  Това че не знаете как да се пазите, не съм длъжен да се набутвам с каквото и да е, включително с безсмисленото носене на фередже, опс маска на лицето.

 62. 62 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  А всъщност ваксинираните не могат ли да заразяват околните? Търсих в интернет и не намерих доказателства, че не могат да са преносител... Т.е. реално не предразват никого освен себе си с ваксината.

 63. 63 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Интересни неща за ваксинацията в Израел тук:

  https://gilad.online/writings/2021/2/27/hot-off-the-press-pfizer-ceo-albert-bourla-admits-israel-is-the-worlds-labnbsp

  Президента на Файзер ги нарича "лабораторните плъхове на света"

  "Since Israel morphed into a nation of Guinea pigs, a virus that used to prey on the elderly and those with severe health issues has now changed its nature completely. After just 2 months of a ‘successful’ mass vaccination campaign, 76% of new Covid-19 cases are under 39. Only 5.5% are over 60. 40% of critical patients are under 60. The country has also detected a sharp rise in Covid-19 cases amongst pregnant women, with more than a few in critical condition. In the last few weeks, new-born Covid-19 cases saw a large 1300% spike (from 400 cases in under two-year-olds on November 20 to 5,800 in February 2021).

  The evidence collected in Israel points at a close correlation between mass vaccination, cases and deaths. This correlation points at the possibility that it is the vaccinated who actually spread the virus or even a range of mutants that are responsible for the radical shift in symptoms above. "

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  ....АМИ НА 5% ВАКСИНАТА НЕ ДЕЙСТВА, ТАКА ГИ ЗАСТРАШАВА!...
  —цитат от коментар 37 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Аааа ...ПРОПАГАНДАТА с ти не пазиш себе си а околните. Номера се изтърка с намордниците.
  Между другото аз защо трябва да плащам ваксините на хипохондриците( и НЕ не съм антиваксър ,но срещу грип не се ваксинирам )?
  Защо от мойте данъци се плаща на останалите без работа заради 'мерките"?
  Защо трябва да стоя под доашен арест след като от нищо не съм болен и не съм извършил престъпление?
  Кой ще ми плати пропуснатите ползи заради страха и паниката на някой?
  Има още много въпроси...

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  До коментар [#18] от "volodia123":

  Има и такива, на които религията не позволява да са войници. И те не стават войници., дори в страни където военната служба е задължителна за всеки друг (като Израел). Нарушава ли това правата им?

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Весело

  До коментар [#65] от "Иван":

  Това е функцията на държавата- да събира пари и да ги преразпределя. (да ги дава за неща, за които аргумента е гласувал). Ако който и да е започне да не иска с парите му да се плаща нещо, което той лично не намира за необходимо (било то ваксини населението или оръжие за армията), държавата спира да работи. То не че нашата много добре работи, но като дойдат изборите може да гласуваме за някой друг...

 68. 68 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Весело

  До коментар [#63] от "WhereTheHellAreW":

  Хайде народе на руската пропаганда; хайде че не остана!

 69. 69 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  До коментар [#54] от "Kosta Delev":

  Към днешна дата 55,4% от населението на Израел са получили поне една доза ваксина, 43,1% са напълно ваксинирани. Общо са сложени средно 98,51 дози ваксина на 100 човека население.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK