Броенето на македонците - страната се изправя пред "най-големите си страхове"

Броенето на македонците - страната се изправя пред "най-големите си страхове"

© Associated PressОбичайната в повечето държави статистическа операция "преброяване на населението" е необичайна в съседна Северна Македония. Преброяване не е имало от 20 години, след като това преди десетилетие бе саботирано. Но такова започва на 1 април.


В страната, белязана от кратък конфликт между етнически македонци и албанци през 2001 г., където изборът на албанец за председател на парламента доведе до сблъсъци преди четири години, обаче много от негативните коментари срещу преброяването не бяха свързани с опити за подклаждане на "етническо" напрежение, а с коронавируса и с участието на българска фирма в операцията.


Какво означава предстоящото преброяване за Северна Македония и гражданите ѝ ще има ли то последици за българите там? "Дневник" разговаря с експерти и политици в опит да получи обяснение и отговори.


По-големият страх
За държава, за чието население се предполага, че е стопило със стотици хиляди жители, която може да загуби още 10% от населението си в следващите три десетилетия и която не спира да застарява, равносметката вероятно ще е тежка, и то далеч не заради "етнически" елемент:


- никой не знае колко души живеят в Северна Македония


- това се отразява на политиките в страната (обезсилени от липсата на представа и за брой, и за демографска структура)


- отразява се и на изборите и на други дейности


- потенциални инвеститори нямат идея на какъв пазар стъпват


- международната статистика работи с много остарели данни


- не могат да се обновят списъците с гласоподавателите, а според някои експерти "мъртвите души" са се отразили и на валидността на референдума за смяна на името, създавайки изкуствен праг, който допитването не успя да прескочи.


Броят на емигриралите от Западните Балкани в последните години е седемцифрен; само тези от Северна Македония може да са половин милион. Има и теза, че делът на етническите албанци, 25% според последното преброяване от 2002 г., е намалял, защото масово са напуснали страната си.

 • "Предстоящото преброяване ще ни изправи пред най-големите ни страхове," цитира "Дойче веле" президента Стево Пендаровски. Но това не са страховете от "другия", а от това колко души реално са останали в страната в момента."

Кой е "по-големият" страх за македонците?


През годините са се чували експертни оценки, според които бъдещото преброяване ще покаже, че са много повече. От години обаче отношенията всъщност са спокойни, особено след приемането на т.нар. закон за езиците. Картината е по-сложна и зависи основно от политиците според експерти, с които "Дневник" разговаря.


"Действителността, че страната са напуснали поне една четвърт от жителите, я знаят всички жители на Балканите. Всички имат близки в обкръжението си, които заминаха. Не бих казал, че това е колективен страх, а колективно трагично съзнание", казва за "Дневник" Марко Трошановски, президент на Института за демокрация Societas Civilis в Скопие.


"Живеем с доминиращи етнически наративи, които още повече засилват тези разделения. Това чувство на заплаха, въпреки високото ниво на междуетническа интеграция, което постигна (Северна) Македония, не може да бъде заличено толкова лесно. Опасявам се дали въобще ще се изтрие някога. Национализмът е най-силното оръжие на политиката на Балканите."


Марко Трошановски,

президент на Института за демокрация Societas Civilis


Той допуска риск от напрежение, но ако албанците действително се окажат по-малко. "Лично аз не мисля, че ще са по-малко, но ако се случи, възможни са етнически напрежения, тъй като партиите ще използват ситуацията за трупане на политически точки. Тогава бихме влезли в политическа криза, която най-малко от всичко ни е потребна в тези трудни времена на COVID."


"Твърде вероятно е отделни политически партии и от двата етноса да се опитат да използват резултатите от преброяването за свои цели", каза в писмени отговори до "Дневник" и Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения. "Високо обществено напрежение обаче може да се създаде единствено ако се постави под съмнение честността на самото преброяване. Тогава, при евентуални сериозни разлики нагоре или надолу в процента на етническите албанци в страната, това напрежение може да се прехвърли от политическото в етническото поле."


Поглед от ВМРО-ДПМНЕ засега дава коренно различен сигнал. "Не очаквам напрежение... Причини за недоволство сред опозицията има много. Преброяването ще е само една част от недоволството", каза за "Дневник" депутатът Илия Димовски. Попитахме го дали правата, които са получили етническите общности в Северна Македония, предполагат, че успешно се е сформирала "политическа нация", споила двата водещи елемента (македонския и албанския). Димовски отвърна, че "вместо старите политически философии в София да станат актуални през XXI век, много бързо трябва да надминем остатъците от XIX век и като близки хора да продължим нататък".


Димовски същевременно е единственият потърсен от партията, съгласил се да коментира темата. И извън нея, в академичните среди, говорещите по въпроса понякога молят да не бъдат цитирани.


Албанските знамена могат да се използват по закон в общините с компактно албанско население в Северна Македония. Времената на конфликт засега изглеждат далеч.

© Николай Дойчинов

Албанските знамена могат да се използват по закон в общините с компактно албанско население в Северна Македония. Времената на конфликт засега изглеждат далеч.


"Статистическа операция" е, но "не отварям вратата"


Опозицията не вярва тъкмо в честността и "статистическия" характер на преброяването. С призив за бойкот тя иска то да се отложи до 2022 г. заради коронавируса и риска от фалшификация, а и внесе в парламента петиция със 100 хил. подписа. Появи се и национална инициатива "Не отварям вратата", за недопускане на преброителите (в нея отново е лидерът на открито проруската "Единна Македония" Янко Бачев, централна фигура в кампанията за бойкот на референдума). Синодът на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, също е "за" отлагане.


Дали и този бойкот е знак за руско или друго влияние, което опитва да отложи преброяването? Трошановски не вярва в това: "Смятам, че руското влияние е символично, а не същинско и много повече идва от съседни страни и най-много от Сърбия, отколкото е вътре в (Северна) Македония." Освен това вероятността за успех на такава кампания е малка, "а и ВМРО(-ДПМНЕ) дава различни сигнали. Бойкот на преброяването ще е във вреда на всички."


Това смята и Любомир Кючуков:


"На практика всички съседни страни, както и основните геополитически играчи, търсят начини да отстояват своите интереси в региона. Русия действа на ниво държава-държава, основно възразявайки срещу членството на РСМ в НАТО и ЕС. При Сърбия подходът е сръбска държава - македонско общество, т.е. там акцентът е върху гражданите с оглед запазване на влиянието на Белград. Своите интереси има и Албания. В България преброяването в РСМ също е предмет на дебат. Въпреки това няма никакви конкретни факти, които да говорят за външна намеса по въпроса."


Любомир Кючуков,

директор на Института за икономика и международни отношения


За властите това е "статистическа операция", която няма да се отрази върху правата на малцинствата. Коалиционният партньор на Заев обаче наля масло в огъня на критиките, които отправя ВМРО-ДПМНЕ. Вицепремиерът Артан Груби от етническия албански Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) призова албанските емигранти да се мобилизират и масово да се регистрират. Опозицията видя в това знак, че "операцията" не е статистическа, а политическа.


Кадър от Тетово. Албанците вече имат на местно ниво права като употреба на език; "не виждам как правата им" ще бъдат утвърждавани по-нататък, ако те вече "са по-добре представени в това общество," казва Трошановски. "В тази област (Северна) Македония е далеч пред всички в региона."

© Георги Кожухаров

Кадър от Тетово. Албанците вече имат на местно ниво права като употреба на език; "не виждам как правата им" ще бъдат утвърждавани по-нататък, ако те вече "са по-добре представени в това общество," казва Трошановски. "В тази област (Северна) Македония е далеч пред всички в региона."


В резултат Заев поиска вот на доверие и го спечели. Властта търси начин да успокои македонците; шестте хиляди преброители ще работят "на терен" с въпросници на лаптопите си, а не с хартиени карти. Освен "моркова" в преброяването действа и "тоягата" - който откаже да се включи, може да бъде глобен (сумата достига еквивалента на 300 евро). Междувременно Евростат потвърди, че процесът отговаря на европейските стандарти, а Еврокомисията поиска той да не се "политизира".


"Цялата операция е непрофесионално неподготвена, проблемите се появяват с регистрацията на диаспората, мисля, че преброяването ще завърши с неприемане на резултатите", каза Илия Димовски. По думите му "преброяването не става като в другите държави" и не е по стандартите на Евростат. При коментар, че от европейската статистическа служба определиха процеса като съвместим с европейските стандарти, той каза, че има изразено такова мнение.


"Българска" следа


На 3 март, месец преди същинското преброяване, започна първият етап - за живеещите в чужбина и служителите в посолства и консулства чрез онлайн приложение, посочената информация в което македонската статистика ще сравнява със съществуващи бази данни. Още преди онлайн регистрацията дебатът за преброяването зави в неочаквана посока.


В края на февруари софтуерният инженер Марио Трайкоски намеси в "Туитър" българската компания Scale Focus, чието авторство на изработката на страницата, използвана за целта от македонския статистически институт, никога не е било тайно. "Точно от една държава, която блокира (Северна) Македония към ЕС", написа той; попита управляващите как не ги е "срам" и спомена както ВМРО-ДПМНЕ, така и "Левица". Започнаха спекулации в социалните мрежи; реагираха и двете партии, на които обърнаха внимание свързвани с т.нар. унгарска мрежа медии, като според "Левица" българска фирма имала "достъп и контрол на чувствителни лични данни". Сходни коментари имаше и от най-голямата опозиционна партия.


Държавният институт за статистика на Северна Македония не отговори на запитвания на "Дневник". Направи го обаче ScaleFocus - която е на македонския пазар от 2019 г. - с уточнението, че няма никакъв ангажимент към следващи (след първичното преброяване на хората в чужбина) етапи и процеси.


Компанията уточнява, че разработването и внедряването на системата изчерпва ангажимента ѝ. "Компанията няма достъп до постъпващите данни." Добавя, че задачата е част от Меморандум за сътрудничество и споразумение за използване на приложението, безвъзмездно предоставено "като част от стратегията ни позициониране и разширяване на бизнес възможностите в РСМ след инвестицията, която започнахме през 2019 г." (инвестиция от 45 млн. евро). От миналата година компанията има македонски офис и планове за 300 служители в следващите 5 години; предлага академия за млади ИТ таланти и участва в изпълнението на уеб базирана система за дуално образование, финансирана от швейцарското посолство.


"Никой не ни даде отговор защо без търг е избрана българска компания, която сама е предложила да помогне", каза Димовски. "Това нямаше да е проблем, ако българският президент не беше единственият, който директно се замеси в провеждането на преброяването." Означава ли това, че ВМРО-ДПМНЕ съзира "задни мисли" в избора на ScaleFocus? Ни най-малко, каза той, но "има много въпроси, за които компанията е възможно най-малко отговорна"; иначе "имаме добро сътрудничество" с българския бизнес.


От софтуера до малцинството


Разразилият се дебат е показателен не само за кръстосания огън, под който попада бизнесът от двете страни на границата. Зад него се скри преплитането на една спорна тема с друга - на риска от политическото заиграване с "македонското" и "албанското" с въпроса за мястото на хората с българско самосъзнание.


Дебатът показва, че сянката на спора между София и Скопие неизбежно е оставила "българска следа". Тя се видя и в размяната на реплики, която последва писмо от културен център "Иван Михайлов" в Битоля до македонските, европейските и българските институции с предложение да се улесни даването на гражданство на българи, определили се така на преброяването и получили документ за това. Македонската статистика обяви процедурата за незаконна. Но по-гневна в Скопие бе реакцията на властта, след като президентът Румен Радев събра службите, за да обсъжда положението на българите в страната.


Това повдигна неочаквана до неотдавна тема, която не е в дневния ред на София.


Външният министър Буяр Османи призова организациите им да поискат собствена графа за преброяването. Тук той влезе в задочен спор с министъра на отбраната Радмила Шекеринска, която в интервю за МКД, заяви, че още от 1951 г. "съществуват данни и за граждани, обявили се като българи" и ако някой го е направил тогава, няма защо да не го направи сега. Освен това в преброяването всеки може да се определи "както се чувства" (едва 1417 души са го направили през 2002 г.). В условия, в които София обвинява Скопие в нарушаване на правата на определящи се като българи или притежаващи български паспорти (или и двете), а имаше и сигнали за действителни инциденти, този отговор трудно може да е задоволителен на изток от границата.


Попитан дали темата България е важна в кампанията и ще повиши напрежението, ако например сценарият на македонския министър се осъществи, Кючуков на практика посочи възможността, която Османи очерта с думите си.


"През последната година и половина България със своите действия активно съдейства за победата на македонизма в РСМ. Досега, всяка по свои причини, двете страни се въздържаха от институционализиране на българско малцинство в РСМ", казва той в отговорите си за "Дневник". България - защото обособяването на българско етническо малцинство би означавало наличието на не-българско етническо мнозинство. РСМ - защото имаше притеснение, че това може да даде тласък за нарастване броя на гражданите на страната, деклариращи български етнически корени - особено с оглед получаване на българско гражданство през призмата на членството на България в ЕС.


"Очевидно тези опасения в Скопие постепенно отпадат като резултат от кризата в отношенията между двете страни и там вече има готовност да се търси формалното признаване на българско малцинство. Би било сериозна изненада, ако при тези условия цифрата на деклариралите български етнос граждани на СРМ не бъде в пъти по-малка от притежателите на български паспорти."


Любомир Кючуков,

директор на Института за икономика и международни отношения


Засега, преди същинската фаза на преброяването, единствената поука за България е косвена и последният епизод с писмото на културен център "Иван Михайлов" само припомни за нея.


"Ние показахме, че не ни интересува какви ще са последствията от нашите действия и какво ще мислят гражданите на РС Македония за нас - но категорично възразяваме срещу това те да говорят и пишат това, което мислят, смята Любомир Кючуков. В резултат рязко се засилиха антибългарските настроения - особено сред населението. И България дължи подкрепа на българите там, които са потърпевши от кризата в двустранните отношения."


В проблемите между Скопие и София има "две виновни страни - вашето и нашето правителство", каза Димовски. Според него - подобно на казаното от Шекеринска - правата, които Османи иска да даде на българите, са получени още преди десетилетия. Северна Македония "е най-светъл пример на Балканите, може би съседите трябва да погледнат как е в Македония".

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  "Македонците " наистина не знаят къде ги сърби и кой да ги почеше. Отделно, че антибългарската истерия продължава. Е, какво да се прави - млада държава с комплекс за малоценност и мания за историческо величие. Кофти комбинация.

 2. 2 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Сев.Македония е населена с българи и албанци,какво се броят...

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  " През последната година и половина България със своите действия активно съдейства за победата на македонизма в РСМ. Досега, всяка по свои причини, двете страни се въздържаха от институционализиране на българско малцинство в РСМ," "

  Дотук над 100 000 " македонци" имат български паспорти т.е са се признали за българи ! Защо ? Кой ги е накарал ? София ли ? Президента ни ? Или собствения им интерес ? Мен лично ми е все едно за какво ще се смятат днешните жители на РСМ ! Историческата истина и българският им корен, в мнозинството им, е вън от коментар !

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  " Кой е "по-големият" страх за македонците ?"

  Истината ! Държавата им е обезкървена, повече от 1/4 са албанците, а освободят ли се от насаждения им страх много хора ще се пишат българи, от което по - лошо за Белград няма !

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Аз искам да знам има ли онлайн значима медия, която да има форум там? Поне страниците, които знам и посещавам нямат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4724 Весело

  Голям страх ги тресе Македонците да не се окаже, че то няма такива 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3942 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Едната страна: не пуска в Чакалня.
  Двете: в локален локдаун.
  Сега пък това:
  Национално движение за Единна Македония
  "Не отваряй вратата".

  "Появи се и национална инициатива "Не отварям вратата" за недопускане на преброителите (в нея отново е лидерът на открито проруската "Единна Македония", Янко Бачев, централна фигура в кампанията за бойкот на референдума)."

 8. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Маке-маке-шиптър , 2:1 ......без да броим Българите .

 9. 9 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Северномакедонците исторически се фокусират върху "проблема" с българите, докато реалният им проблем, буквално в дома им, са етническите албанци. да не се окаже, че македонците са гости в собствената си държава...

 10. 10 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":Аз искам да знам има ли онлайн значима медия, която да има форум там? Поне страниците, които знам и посещавам нямат."" "" "" "

  ----------------------------------------------------

  Това е най-големия македонски форум.
  https://forum.kajgana.com/

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4724 Любопитно

  Северномакедонците исторически се фокусират върху "проблема" с българите, докато реалният им проблем, буквално в дома им, са етническите албанци. да не се окаже, че македонците са гости в собствената си държава...
  —цитат от коментар 9 на debruckere


  Май накрая точно така ще се окаже...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 600 Неутрално

  "Би било сериозна изненада, ако при тези условия цифрата на деклариралите български етнос граждани на СРМ не бъде в пъти по-малка от притежателите на български паспорти."
  Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни изследвания

  Ха добър ден!При това положение обаче,притежателите на български паспорти са български граждани и за тях е валидно българското право.НК обаче предвижда наказателна отговорност,за декларирани неверни данни.Известно е,че едно от изискванията за получаване на български паспорт е да ДЕКЛАРИРАШ,че се чувстваш българин.Следователно са излъгали.Разбирам ги и тях-какъв ли катарзис трябва да претърпиш,за да плюеш майчиното си млекце великомакедонско и да измениш на "великия" и "древен" македонски народ,но законът си е закон!!!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#5] от "Николай Колев":Аз искам да знам има ли онлайн значима медия, която да има форум там? Поне страниците, които знам и посещавам нямат."" "" "" " ---------------------------------------------------- Това е най-големия македонски форум. https://forum.kajgana.com/
  —цитат от коментар 10 на constatator


  Само погледнах от любопитство, те си имат цял отдел за Българско Гражданство с над 650 страници пълен със съвети как да се вземе Български паспорт 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4724 Неутрално
 15. 15 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 600 Весело

  И още-70% от Македония отдавна е в ЕС,останаха само Скопците...

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Весело

  До коментар [#2] от "donyon":

  Ромите и власите не се броят за хора, а?

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Тия искат в ЕС, а още не са се преброили. Айде да чекат още десетина година, докато се научат да броят... Егати простата дръжавичка са. Явно българщината и там никога нема да се изкорени. Ако бяхме из Африката досега да сме изчезнали.
  Въобще що са ни тия, демек същите кат' нас

 18. 18 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 733 Весело
  До коментар [#16] от "Patsis":

  Ама и такива етноси ли има?,Защо,хора са,не знаех,че живеят там.Че то македонците са един файтон хора,воглаве със Стево Пендаровски...

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#10] от "constatator":

  Видял ли си какво изсмукани от пръстите бози се пишат в този " най - голям форум" по въпроса ?


  " Значи:
  Being neither Turkish nor Greek, we called them Bulgarian, but their language is not Bulgarian, but the Macedonian dialect, and I found lovable people among them......"


  Толкоз за обективността на комшиите.....

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  След македонците, да вземем да преброим и вавилонците, ацтеките, финикийците и шумерите?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Раждаемостта винаги е решаващият фактор за доминирането, определяне ориентацията и управлението на държавите. По време на последното столетие от 500 годишното турско робство раждаемостта в българските семейства рязко се увеличава. Бягайки от гнета на поробителя, заселвайки се в трудно достъпни планински региони като Копривщица, Боженци, малките села около Трявна, в условията на изолати (ниска детска смъртност) семействата наброяват по 10 и повече деца (почти всичките оцеляват над 80г. възраст), истинска експлозия от младо население. Понастоящем високата раждаемост сред семействата на мюсюлманите също ще придобие решаващо значение в определен момент. Не е въпросът в етническия състав на населението, а в неговата религиозна принадлежност; религиозната нетърпимост, стремежът да се налагат норми на поведение, морал и етика на една религиозна група над друга. Всеки, който не вярва може да посети някоя от ислямските държави като Кувейт, Либия ... за да види колко Християнски църкви има в тези държави; аз поне не съм виждал нито една.

 23. 23 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Злобни хора са македонците.Дори българите от Югозападна България,които им викаме макета са много серт.Чичо ми е от Тракийското поле и беше женен в Дупница,имам и братовчед там,но се разведоха с жена му,а брат й военен щеше да го гърми с пистолет.

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сд":

  Като се има предвид че в днешна РСМ действа 100 години негативна селекция, оцеляват само най - големите нагаждачи, лъжци, отрепки, лицемери, гъзолизци итн. Тази държава е като резерват за човешки отпадък.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Весело  Безценно !

  ПървиОт раздел е Општи муабети

  В него има дискусии на теми като
  Сакам да знам
  Најдобра маала за семејно живеење во Скопје
  Колку си ја сакате работата?
  Кој и што најмногу ве нервира во животот ?
  Aaaaa не, на непознати не кревам...

  И най-Убавото е че поне засега не е на албански форумОт

 26. 26 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Дам, типично по български традиции без изненади. Колко много хора са кат на Вуте да му е зле а не виждат собствената си мизерия. 🙄🤔

 27. 27 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#9] от "debruckere":

  "да не се окаже, че македонците са гости в собствената си държава..."

  Така ще се окаже. Македония ще е първата европейска християнска държава, която ще стане мюсюлманска.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 650 Любопитно

  "Северна Македония "е най-светъл пример на Балканите, може би съседите трябва да погледнат как е в Македония"."
  ---------------
  Тези дали си вярват или просто са нагли до безочие 😳😕😯
  Поне са си на мястото - извън ЕС и там ще си останат 😁

  Мома, връщай 12 и 12А!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  По паспорт ще ги броят ли ? Че много българи ще им дойдат.

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Албанците вече казаха, че са 40%. Интересно кои нови общини ще станат техни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "Броенето на македонците - страната се изправя пред "най-големите си страхове"

  Не бива да се страхуват от истината, а да я приемат такава каквото е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  До коментар [#18] от "donyon":

  След България най-високият процент на роми в Европа е в СМакедония /над 10%/. Там е и единствената община в Европа, където ромският е втори официален език - Шуто Оризаре край Скопие.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  От 150 години Вардарска Македония е бойно поле на българско, сръбско и гръцко разузнаване. Сръбското разузнаване има жестоки правила и засега са най-успешни. Доказаха го и с доставката на ваксини, успяха да зарибят и Заев с достака на ваксини.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  В СЕ има основно макита и шиптъри. Макитата са два вида: антички и сърбомани. Има и такива с български паспорти, но те заминаха в чужбина.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#23] от "Сд":

  Има нещо вярно в това, освен това са доста нагли и високомерни. От всички краища на България (Добруджа, Тракия, Родопите и т.н.) те маи са с най-чепат характер.

  Разбира се, има и изключения. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#27] от "Дисидент в ЕССР":

  По точно втората, първата е била Албания. И това става още по времето на османското владичество на Балканите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сд":
  Аз лично съм потомък на бежанец от Македония. До сега не знам мой роднина да се е развел. Виж само да не попаднеш на македонска българка. Тогава ще те видя какво ще правиш.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Злобни хора са македонците.Дори българите от Югозападна България,които им викаме макета са много серт.Чичо ми е от Тракийското поле и беше женен в Дупница,имам и братовчед там,но се разведоха с жена му,а брат й военен щеше да го гърми с пистолет.
  —цитат от коментар 23 на Сд


  Тракийците са общо взето кротки хора, за разлика от макетата (включ. и нашите от югозапада ни). "Серт" е меко казано. Всъщност трябва да признаем, но голямото смесване от различните области започна след 1990г.

 48. 48 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Тези с български паспорти ако се пишат македони незабавно трябва да им се отнемат паспортите!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 49. 49 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Северно"македонците са българската О/У/-крайна. Само дето албанците се раждат 2,5 пъти повече. С войни не се я взехме Македонията, ама май с албанците ще си я поделим. Лошото е, че 90 % от тях, югозападните българи, не се смятат за българи. На един македонец му обясних за цар Роман, той не вярва на историческите факти. А нашето отрицание, че сме слОвяне, има дава пълна аргументация, че сме татари. При положение, че фонетичната система, която е № 1 доказателство за езиково родство, е 100 % еднаква с югозападните /"македонските"/ български говори, диалекти.

 50. 50 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#22] от "bobhunter":

  Ислямът не е от най-толерантните религии в момента. Колкото и да твърдт последователите му друго. Интересното е, че Мохамед е давал права на хората на книгата както ги наричат. Мисля, че Омар беше когато завладява Ерусалим на поканата да се помоли в една църква отказва с думите - не ще го направя, понеже последователите ми ще направят на нейно масто джамия. Отива встрани от църквата и там се моли. Османците когато завладяват градове ако капитулират доброволно не са давали да се закача населението и религията му. Само, че по късно по време 18-20 век нещата са се променили. Може би защото се появява реваншистки настроения в тази религия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 51. 51 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#10] от "constatator":

  Това е форум, а не форум към медия. Знам го.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 52. 52 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#10] от "constatator":Видял ли си какво изсмукани от пръстите бози се пишат в този " най - голям форум" по въпроса ?" Значи:Being neither Turkish nor Greek, we called them Bulgarian, but their language is not Bulgarian, but the Macedonian dialect, and I found lovable people among them......"Толкоз за обективността на комшиите.....
  —цитат от коментар 19 на samoedin


  Поне не сме татари. ХАХАХХАХАХ
  Ако зависи от мен, никога няма да ги пусна в ЕС.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Ако направят генетично изследване ще се окаже че има само българи и
  албански пришълци !!!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "Марио Трайкоски намеси в "Туитър" българската компания Scale Focus..."

  - Доколкото знам, въпросната фирма си има офис в Скопие, при което дава работа на доста северномакедонци. Така че въпросната страница вероятно си е правена точно от северномакедонци.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 57. 57 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Последните македонци който съм виждал бяха гражданите на България с зелени паспорти които ги бяха задължили да се запишат македонци .
  И това ако не се лъжа беше до 1999 година , от тогава македонците са на изсчезване .

 58. 58 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  най -точния коментар(истината),без илюзии

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Преди години насила са карали българите в Пиринска Македония да се пишат македонци, даже и в паспортите им е пишело "македонец". Сега карат българите в Северна Македония да се пишат така.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 913 Неутрално

  РСМ е вече шиптърска държава. За съжаление македонеещите се сърбомани ще са в България след някоя друга година - като бежанци.

  Евроатлантида
 63. 63 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Колев":
  Това е форум, а не форум към медия. Знам го."" "" ""

  ------------------------------------------------------
  Разглеждал съм някои македонски медии, но в тях няма възможност да се правят коментари под всяка статия както е в Дневник. Добре е колегите от Македония които пишат коментари в Дневник да споделят има ли македонски медии в които могат да се пишат коментари под статиите.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Нас така са ни учили. След като си роден в България, си българин....... мда
  Във този ред на мисли, родените в Македония, са македонци. Не е сложно за разбиране.

 66. 66 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Може да съм либераст, но отказавам да поема вината като българин, че македонизмът щял да победи в Македония. Нали затова са отделна държава, да се оправят сами.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Тук се изказват хора, които не разбират нищо от филология, не познават българската история, пишат само с чувства. Изказват се хора, които гледат само политическата пропаганда. Така не можеш да спечелиш никого, какво остава за българи, на които 45 г са промивали мозъка, че не са българи. Едва след 4 г разговори убедих един македонец, дебела глава, че е българин. Най-виновни са скопските управници и учени - те разбират, че губят привилегиите си. Има и още нищо - заради чукарите на Македонско, губим свръхстатегическия излаз на Бяло море. Ако го имахме, Байдън щеше да ни носи турско/гръцко кафе, да ни ухажва де сме с Америка. Сега ни остава само да молим заблудените синове македонски /чети: югозападните българи/ да се върнат като блудни синове в бащиния дом.

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  ".... С войни не се я взехме Македонията, ама май с албанците ще си я поделим. ....
  —цитат от коментар 49 на Dimitar Kunev


  Мислиш ли, че когато някой от Вардара прочете твоя пост ще те приеме като брат?
  Всъщност каква е визията на Каракачанов за приобщаване на македонците? Продажба на паспорти, гражданство, или някоя друга далавера? А училища, дори и университет, с преподаване на български? Комуникации? Инвестиции?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#69] от "historama":

  А на др. Каракачанов хрумвало ли му е да подпомогнем финансово някоя пробългарска партия? Както Русия подпомага проруските партии у нас? Или рублофинансирането не предвижда приобщаване на РСМ към ЕС?

 73. 73 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#68] от "Dimitar Kunev":

  Защо решихте че някой е приритал да спечелва т. нар. "Македонци"? Въобще не ме е еня за тях, да се пържат в собствен сос, важна ми е България - културата и историята ѝ, а тези клоуни се подиграват точно с тези неща.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Потомците на Александър Велики ,ще се окажат болшинството резняци.И както плюха България ще видим как ще се държат с Албания.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 906 Неутрално

  https://youtu.be/bdj3s46CJvw

  Преброяване на дивите зайци, или как се търсят македонци..........мда

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  ..1. Тук се изказват хора, които не разбират нищо от филология, не познават българската история, пишат само с чувства....... 2. Сега ни остава само да молим заблудените синове македонски /чети: югозападните българи/ да се върнат като блудни синове в бащиния дом.
  —цитат от коментар 68 на Dimitar Kunev


  По 1 т. +++++ И някои от Софето ги импонират, че едва ли не макетата са ни длъжни, трябва да се извиняват, да падат на колене, да се влачат, и ... да харчат хилядарки за да получат бг паспорт.

  По т. 2 как можем да убедим блудните синове да се върнат? Освен бг гражданство и паспорти какво друго им предлагаме?
  Май нищо?

  Навремето на ГДР-ейците освен банани ГФР им предложи заплати в ДМ, гигантски инвестиции, и най-вече ги приобщиха в 3 федерални провинции с провинциални правителства, даже направиха от Берлин федерална столица.
  Когато през 1885г. бе обявено Съединението, и бе приобщена Източна Румелия със столица Пловдив, какво получи в замяна Пловдив? Май нищо?

 81. 81 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#69] от "historama":

  Продажба на паспорти и картички с лика на Гоце Делчев, а отзад стихотворението на И. Вазов "Българче".

 82. 82 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Няма по-голяма глупост от тази, че днешните славяни в РСМ са ни "братя". Тези югоносталгици и исторически клептомани са братя единствено на сърбите. Сърбия - техният по-голям брат, надявам се скоро да си ги приобщи - онази част, която ще зарежат албанците, и заедно да си се присъединят към Евроазийския съюз на тов. Путин. Дотогава България трябва да е извоювала спиране кражбата на история, герои и светци, родени и отрасли на територията, населявана днес от сърбоманите. Никакви инвестиции не бива да се правят към това прокълнато за България място, колкото по-малко общува европейска България с този инкубатор на злоба и лъжи, толкова по-добре. На онези гражданите на РСМ, получили гражданство, но които не са се заявили като българи при преброяването, гражданството да бъде отнето веднага. Нямаме нужда от лъжебългари, да си бъдат лъжемакедонци или лъжесърби!

 83. 83 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  " Кой е "по-големият" страх за македонците ?"Истината ! Държавата им е обезкървена, повече от 1/4 са албанците, а освободят ли се от насаждения им страх много хора ще се пишат българи, от което по - лошо за Белград няма !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  През 2007ма мюсюлманите бяха 33%. Сега сигурно са над 40.

 84. 84 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 157 Неутрално

  Тези които се чувстват като българи в СМ не са толкова много,но и тези малкото ще бъдат подтискани да не се записват като такива.При тези хора владее страх от репресии от всякакъв вид и от държавата и от обществото.Най-лесно е да се пришиеш към мнозинството и да си трайкаш.Така няма да бъдеш гонен от работа,няма да ти правят всякакъв вид мръсотии и да те наричат предател,и няма да ти казват да се изселиш в България и всичкото това пред окуражаващия поглед на държавните институции в СМ.Това си е константна държавна политика ,имаща за цел да крепи идентичността чрез лъжи, манипулации,фалшификации и насилие.Иако закона за "македонската национална чест" е тихомълком отменен,той си остава неписано правило,което се подкрепя на всички нива в властта и съответно се изпълнява от обществото с особена настървеност поради насажданите с години лъжи и безнаказаността на вършещите го.

 85. 85 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#84] от "lii07621540":

  Не може в 21-век да се крие който и да е доблестен българин зад опорката, че, видите ли, някой щял бил да го заплюе, да го "изгони от работа", да го наругае във Фейсбук, да му ритне котката или да му се оплези на стъргалото в Скопие. Срам е за всеки истински българин да се крие зад подобни малоумни извинения! Защото, ако нашите прадеди бяха югомишоци като тези в РСМ, никой никога нямаше да е настръхвал пред този стих:
  Яна Йовану тихом говори:
  - Остани сбогом, брате Йоване!
  - Хайде със здраве, хубава Яно!
  Очи си нямам аз да те видя,
  ръце си нямам да те прегърна,
  нозе си нямам да те изпратя!

 86. 86 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Македония е част от бъдещата велика Албания, заедно с Косово. Такава е волята на големия брат.

 87. 87 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#86] от "Шоршо":

  Ако е така, поне няма да имаме бясно куче на вратата, неспиращо да лае по нас.

 88. 88 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 586 Весело

  Поне 150% ще са чисти арийски македонци.

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Разстроено

  До коментар [#68] от "Dimitar Kunev":

  И аз мисля така. Най-голямата загуба на България след Освобождението е точно загубата на Беломорска (Егейска) Тракия. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#82] от "Brighty":

  +

  Точно! 👍

 91. 91 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Злобни хора са македонците.Дори българите от Югозападна България,които им викаме макета са много серт.Чичо ми е от Тракийското поле и беше женен в Дупница,имам и братовчед там,но се разведоха с жена му,а брат й военен щеше да го гърми с пистолет.
  —цитат от коментар 23 на Сд


  само не добавяй Дупница към македонското, това си е шопска част.

 92. 92 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1161 Весело

  Когато избухна конфликта на етническа основа един бизнесмен от Охрид ми беше на гости. Качихме се до Голи връх и той възкликна "Я що е поле! Ке ни сберете сите!

 93. 93 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Интервюто на Любчо Георгиевски пред Радио 77 показа най-големия страх на СевМак - царят на македонизма е гол! Вижте го в интернет - два часа и половина изброяване на табутата в историята на СевМак, за спасяването на 30 хил. войници от Вардарско в германски плен от депортация в Германия, за това как най-известните създатели на СевМак бягат в България. Иначе това преброяване пак няма да даде представа за истинския брой на хората с българско самосъзнание, но пък ще покаже, че албанците са вече 40 % от населението, каквито са най-скромните оценки.

 94. 94 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  В 2002 г. са се определили като българи 1400 души, а български паспорти са взели над 50 000 !?

 95. 95 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#94] от "pepisky":

  Не бяха ли 100 000?

 96. 96 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 157 Неутрално

  До коментар [#85] от "Brighty":

  Лесно е да бъдеш българин в България.Но дали е така в Северна Македония?Аз говоря за обикновените хора,тези които имат роднини,деца,които ще бъдат сочени с пръст като нещо долно,чуждо ,предателско.Кой иска семейството му да пострада заради това?Бедното и индокринирано общество търси отдушник за неволите си и тези хора са една от целите на пропагандата.Човекът е стадно животно даже и в 21век и не иска да е "черната овца" в стадото.Аз не съдя избора на този или онзи,а се опитвам да го разбера.Като знаем как България е защитавала до сега правата на хората с българско самосъзнание,можем да си представим и как ще ги защитава и за в бъдеще, т.е. никак.Освен ако не стане международен скандал,няма да си помръдне пръстта и даже ще се опита да потули случая,за да не лъсне безхаберието и некадърността на отговорните за това лица.Ето,за 30 години няма докладвани случаи на тормоз на българи заради народноста им,те просто са съкратени от работа,защото няма пари,бити са за някаква свада и т.н.Никой не се е застъпил за тези хора,а другите гледат и си правят своите заключения.За това даже и 1400 българи в Северна Македония е доста голямо число.

 97. 97 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Гледайте интервюто на Георгиевски пред Станция 77 на https://www.youtube.com/watch?v=yXwQ0LRuIKM !
  Два часа и десет минути аутопсия на македонизма от А до Я! Ще се смаете от фактите, които Любчо изнесе и затвори устенцата на двама историчари! Фактите са слабо известни и в България. Невероятна изповед!

 98. 98 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#13] от "padrino":

  И внимавай какво пишеш там, защото баннват по-бързо от Икономедия 😀😀😀

 99. 99 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ако преброяването не се обяви публично съвсем нормално е да има ''поправки'' в списъците.

 100. 100 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  "Синодът на Македонската православна църква - Охридска архиепископия"

  Македонска православна църква НЕ съществува. Не е призната от нито една православна патриаршия. Никога не е съществувала. От 1944 г. се води Охридска Архиепископия като част от Сръбската православна църква. Преди това беше част от Българската православна църква и Българската Екзархия през османско.

  Подобна религиозна организация "Македонска православна църква" съществува само в главите на наивните македонци, които вярват, че Самуил, Братя Миладинови и Гоце са били чисти македонци. Никой никога не е признавал автономността на Охридската Архиепископия и никой никога няма да я признае.

  Българската православна църква е призната от всички други православни църкви като равна. "Македонската" е напълно подчинена на Сръбския патриарх. Това е огромната разлика между двете църкви.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK