Как съюзниците забравиха да окупират областта Шварценберг

Туристически маршрут през някогашната неокупирана зона в Германия по границата с Чехия.

Туристически маршрут през някогашната неокупирана зона в Германия по границата с Чехия.Цели 7 седмици след капитулацията на Германия цяла една област остава неокупирана от съюзниците - Шварценберг в планината Ерцгебирге. Небрежност или тайна договорка стои зад този пропуск? "Дойче веле" разказва известните версии:През нощта на 7 май 1945 в Реймс е подписан договорът за безусловна капитулация на нацистка Германия, с което се слага край на Втората световна война в Европа. Близо година по-рано - на 12 септември 1944 Англия, СССР и САЩ подписват в Лондон протокол за създаването на три окупационни зони на територията на Германия. По-късно - на конференцията в Ялта - съюзниците потвърждават разделението на Германия, но добавят и още една, четвърта окупационна зона - френската. Нейната територия е за сметка на английската и американската зони.


По неизяснени и до днес обстоятелства регионът в областта на планината Ерцгебирге, край границата с Чехия, така и не е окупиран от съюзниците. Частите на Червената армия спират настъплението си в района на Аннаберг Буххолц край Берлин, американците - край Ауербах-Цвикау в Саксония, а в останалата тогава неокупирана територия се оказват близо половин милион души, включително местно население, бежанци и евакуирани.


Забравената от съюзниците зона
Историците и до момента спорят защо регионът Шварценберг остава неокупиран. За това съществуват поне четири различни версии. Според една от тях, регионът просто е бил забравен, което е лесно обяснимо на фона на суматохата, настъпила в първите следвоенни дни.Според друга версия, спомената и в мемоарите на Гюнтер Нолау, който става ръководител на Германската служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), е съществувала договорка между съветското командване и американските войски, които е трябвало да спрат настъплението си на брега на река Мулде.


Проблемът обаче възникнал от това, че в региона имало три реки с това наименование. Двата притока Цвикауер Мулде и Фрайбергер Мулде подхранват река Мулде, която тече през територията на днешните провинции Саксония и Саксония-Анхалт. Географският фактор навярно е довел до объркване, поради което може би е останала и неокупирана от съюзниците територия.


Заради уран?


Съществуват обаче и конспиративни теории по въпроса. Според една от тях, СССР се отказал от контрола си над няколко берлински квартала, за да получи този регион, богат на полезни изкопаеми, в това число и на уран.


Да се потвърди или отхвърли тази версия днес е невъзможно. Факт е само това, че по тези места през 1946 година е създадено предприятие за добив на уран, предназначен за съветската атомна промишленост. Проектът, получил конспиративното наименование "Висмут", по-късно е бил преобразуван в предприятие, съвместна собственост на СССР и ГДР, което чак до 1990 година е било един от основните производители на уран в света.


Стара карта на неокупираната зона.

Стара карта на неокупираната зона.


Има и още една сходно конспиративна версия, според която регионът е бил оставен неокупиран по силата на секретна договорка между разузнаването на САЩ и нацисткия адмирал Карл Дьониц. По този начин на частите на Вермахта в чешката област Бохемия била дадена възможност безпрепятствено да се изтеглят и предадат в плен на американците.


Какво се случва на 11 май 1945 година? Вечерта на този ден местният Антифашистки комитет, състоящ се основно от комунисти и социалисти, ползващи се с поддръжката на около 120 жители на Шварценберг, окупират кметството и поставят нацисткия кмет под домашен арест. За краткия период от управлението на антифашистите, продължил общо 42 дни, също има няколко различни мита.


Автор на най-известния от тях е германският писател Щефан Хайм. Евреин по произход, Хайм бяга от Германия през 1933 - след опожаряването на Райхстага. Първоначално той заминава за Прага, а оттам за САЩ. През 1944 година Хайм е в състава на американската армия, извършила десанта край Нормандия през 1944, а след войната се връща в САЩ. През 1952 година е принуден да напусне страната, спасявайки се от гоненията на маккартистите в ГДР.


Но дружбата му със социалистическите власти в ГДР продължава твърде кратко, а преобладаващата част от неговите книги, писани на немски език, впоследствие са издадени във ФРГ. Също там излиза и неговият роман "Шварценберг", написан през 1984 година.


В него Хайм описва региона като конституционна република, опитваща се да съхрани своята независимост и от руснаците, и от американците. Авторът създава утопия, смесвайки реални с измислени събития, реални и фиктивни персонажи, които се опитват да построят нещо като социализъм с човешко лице. Цензурата в бившата ГДР вижда в това произведение опит за очерняне на СССР и социализма и забранява публикуването на романа.


Краят на експеримента


А каква е съдбата на Шварценберг? На 25 юни 1945 година там е основана военна комендатура на Червената армия. Антифашисткият комитет е разпуснат, а регионът е включен в състава на съветската окупационна зона. Така Червената армия слага край на демократичния експеримент в Шварценберг и окончателно налага сталинизма.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Хареса ми конспиративната теория за добива на уран, предназначен за съветската атомна промишленост. Както е казал Бисмарк: „Не се правете на тарикати – руснаците винаги си вземат своето!“
  Така през 2013г. благодарение на Хилари Клинтън руснаците си взеха
  „Uranium One“ за нуждите на Русия.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2349 Весело

  "През 1952 година е принуден да напусне страната, спасявайки се от гоненията на маккартистите в ГДР."

  Брех тези макартисти се били развихрили и в ГДР-ето?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Хареса ми конспиративната теория за добива на уран, предназначен за съветската атомна промишленост. Както е казал Бисмарк: „Не се правете на тарикати – руснаците винаги си вземат своето!“ Така през 2013г. благодарение на Хилари Клинтън руснаците си взеха „Uranium One“ за нуждите на Русия.
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Така си взимат своето, че накрая винаги пият студена вода и се вайкат каква я свършиха : )

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Весело

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  Щото само туй им липсваше на рассияните за пълно щастие и сега са вече цъфнали и вързали?!

  klimentm
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Весело

  До коментар [#3] от "Henry":

  Ами да, владяха огромна част от Азия,половин Европа, част от Африка и пак не можаха да живеят като хора. Сега пак са там от дето започнаха.

  klimentm
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Най - правдоподобно звучи последната теория, предаването на немските войски на американците. Най - вероятна е обаче първата - бъркотията,царяла по това време.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Весело

  Така Червената армия слага край на демократичния експеримент в Шварценберг и окончателно налага сталинизма."

  И самия демократичен експеримент

  "Вечерта на този ден местният Антифашистки комитет, състоящ се основно от комунисти и социалисти, ползващи се с поддръжката на около 120 жители на Шварценберг, окупират кметството и поставят нацисткия кмет под домашен арест. За краткия период от управлението на антифашистите, продължил общо 42 дни, също има няколко различни мита."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Весело

  Ще ми правят демократични експерименти тия! Няма да стане!

 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Така си взимат своето, че накрая винаги пият студена вода и се вайкат каква я свършиха : )
  —цитат от коментар 3 на Henry


  Защо да са пили студена вода?
  Само при управлението на бате Бойко руснаците продадоха на умните българи за милиони евро два казана (за Белене), които не стават и за варене на ракия. Освен това умните българи им построиха газопровода до Сърбия.

  ПП: Нарочно не съм сложил кавички на думата УМНИТЕ, защото поне 20% от българите са наистина умни.  До коментар [#3] от "Henry":

  До коментар [#4] от "klimentm":

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  Как съюзниците забравиха да окупират областта Шварценберг

  Заради недоразумение между тях, както става ясно от статията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Маскарата се опитал да омаскари Компартийния соц.
  С човешко лице.
  Без маска.
  Без грим.

  Лесно се оттървал... с непубликуване на роман.

  При друго отклонение от правата линия,
  друг хубостник омаскари строя с нечовешко лице.
  Тоталитарен бил и фашистки, сталинистки И хитлеристки.

  За такива "заслуги" демокрацията го въздигна Президент
  на Конституционна Република.
  Д-р Гебелс? Не.

  Желю Желев.
  Даже сега оформя му тя Площад паметник.
  Демокрацията

  "В него Хайм описва региона като конституционна република,
  опитваща се да съхрани своята независимост и от руснаците, и от американците.

  Авторът създава утопия, смесвайки реални с измислени събития, реални и фиктивни персонажи, които се опитват да построят

  нещо като социализъм с човешко лице.

  Цензурата в бившата ГДР вижда в това произведение опит за
  очерняне на СССР и социализма
  и забранява публикуването на романа."

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално  амчито цяла провинция Тюрингия е била под американска окупация от април до юли 1945 год, впоследствие трампена със СССР за Вестберлин.
  Това е все едно да разменаш родопския край за 2/3 от срината до земята София.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#10] от "Иво":

  Не "недоразумение", а слаба подготовка по география и картография, плюс бюрокрация. :-)

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "Как съюзниците забравиха да окупират областта Шварценберг"

  За мен, който не съм привърженик на конспиративни теории, най-близко ми изглеждат две причини. Липса на ресурс и мужишко нехайство.
  Акълът им и цялото внимание са били насочени основно към Берлин, там са били хвърлени силите им, сакън, да не ги изпреварят. Неоснователни тревоги, защото Айк хич не е имал намерение да жертва толкоз много американци при очевиден развой на събитията. При подобна фиксация от страна на Сталин към завземането на Берлин, едно нехайство за някакво безинтересно нясто е напълно възможна случка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  След разпада да СССР всички стари съветски ядрени глави се изпращат за рециклиране в САЩ по програмата Megatons to Megawatts, захранващи в продължение на 20 години 50% от щатските АЕЦ и генерирайки 10% от цялото електричество на страната.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":

  Туй, което казваш е така, но на мужиците зорът им не е България.
  Не е България тази, която им създава обремененостите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Демократичен експеримент след комунистически преврат подкрепен от цели 120 души при 500 000 население?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 18. 18 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Комунизма е най-голямата напаст за човечеството и докато не се забрани света ще е в постоянна заплаха!

 19. 19 Профил на opensource intelligence
  opensource intelligence
  Рейтинг: 462 Любопитно

  "Краят на експеримента

  А каква е съдбата на Шварценберг? На 25 юни 1945 година там е основана военна комендатура на Червената армия. Антифашисткият комитет е разпуснат, а регионът е включен в състава на съветската окупационна зона. Така Червената армия слага край на демократичния експеримент в Шварценберг и окончателно налага сталинизма."

  И какво да наложат, след като е окупирана от СССР- маккартизЪма?!

  А и краят на германския експеримент вече е бил настъпил на 09 май.

  П.П. Пък и "социализмът с човешко лице" още не беше измислен от Дубчек. Явно са били нужни цели 23 години, да го разработят.

 20. 20 Профил на opensource intelligence
  opensource intelligence
  Рейтинг: 462 Весело

  "През 1952 година е принуден да напусне страната, спасявайки се от гоненията на маккартистите в ГДР."Брех тези макартисти се били развихрили и в ГДР-ето?!
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  Явно без умисъл си пропуснал точно предхождащото изречение: "...а след войната се връща в САЩ."

  Верваме! Що не удариш едно допълнително кайве, за разбуждане?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на opensource intelligence
  opensource intelligence
  Рейтинг: 462 Весело

  Комунизма е най-голямата напаст за човечеството и докато не се забрани света ще е в постоянна заплаха!
  —цитат от коментар 18 на konservator.bg


  Ми, като за начало, иди забрани ККП у Чайна.

 23. 23 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#18] от "konservator.bg":

  Комунизма е най-голямата напаст за човечеството и докато не се забрани света ще е в постоянна заплаха!
  —цитат от коментар 18 на konservator.bg


  Да се забрани комунизмът е невъзможно.
  Няма как да забраниш на глупакът да вярва и да се кръсти на глупости.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 24. 24 Профил на opensource intelligence
  opensource intelligence
  Рейтинг: 462 Весело

  Демократичен експеримент след комунистически преврат подкрепен от цели 120 души при 500 000 население?
  —цитат от коментар 17 на gripen


  Мразите да четете, ей! Става въпрос за 120 човека (само) в града.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":
  "руснаците винаги си вземат своето"

  Руснаците винаги са вземали чуждото. Настъпва времето , когато са принудени да връщат заграбеното. С разпада на СССР върнаха заграбените земи в Средна Азия , Южен Кавказ , Прибалтика и западните земи на Украйна и Беларус. С предстоящия разпад на РФ има да връщат още много.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Факт е само това, че по тези места през 1946 година е създадено предприятие за добив на уран, предназначен за съветската атомна промишленост."

  Никаква съветска атомна примешленост не е имало потова време. Уранът е бил предназначен за направата на съветска атомна бомба.
  Другото атомно находище , което са ползвали руснаците е българското в Бухово , което е изцяло изчерпено за атомното въоръжаване на СССР.

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  И съветската атомна бомба се прави изцяло от немец - щандартен фурерът от СС барон Манфред фон Ардене, кавалер на Рицарски кръст с дъбови листа на Третия Райх, два пъти лауреат на Сталинска премия...:

  https://www.168chasa.bg/article/6285538

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Хипотезата с урана е интересна, но някак неубедителна. Факт е, че този район е един от трите най-богати на уран места на планетата, известни до момента. Или поне е бил до преди 30 г.

  Съветският съюз започва да експлоатира находищата едва през 1954 г., така че едва ли наличието на уран е забавило окупирането на територията в Ерцгебирге. Но пък експлоатацията на ресурсите е била безмилостна. Говори се за поне 200 000 т. руда, богата на уран, която е транспортирана директно към СССР.

  Последиците от тази експлоатация сега са движения на земните пластове, преместване на цели квартали с няколко метра за последните 50 г.. Обезлюдени са цели улици - както заради замърсяването, така и поради драстичното намаляване на населението в района (с около 50%) след спиране работата на мините.

  http://rodenivbg.com
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  И нашия уран отиваше за тях. Отвсякъде гледат нещо да отмъкнат.

 31. 31 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Много любопитен случай. Имало е сигурно и умни хора, които бързо са се преместили в западните окупационни зони.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK