Ако пътувате, ще трябва да добавите и COVID застраховка към слънцезащитния крем

Ако пътувате, ще трябва да добавите и COVID застраховка към слънцезащитния крем

© ReutersДа, процедурата по застраховане на пътуване по принцип е скучна, трябва да се чете внимателно полицата и да се задават много въпроси. Но си спомнете, че преди година обикновено не покриваха епидемии, а сега застрахователните полици за COVID-19 все повече се нареждат до паспортите и слънцезащитните продукти като основни изисквания за ваканции и почивки.


За застрахователите се създадоха нови възможности, тъй като все повече страни изискват задължително покритие, в случай че посетителите се разболеят от коронавируса на тяхна територия. А и все още твърде много неща могат да се объркат, за да си позволи човек лукса да "изгори" с провалено скъпо пътуване.


В някои региони броят на резервациите за полети нараства, което поражда крехки надежди за съживяване на летния трафик. Но също така поражда опасения туристическите дестинации да бадът затрупани от сметки, ако летуващите се окажат блокирани от вируса. Повече от дузина държави от Аруба до Тайланд изискват застраховка за COVID-19 за гостуващи (Коста Рика, например иска да имате покритие до 2000 долара), като Йордания е най-новата, обмисляща подобна защита, разказва "Ройтерс".
Ако пътувате, ще трябва да добавите и COVID застраховка към слънцезащитния крем

© Reuters


Основни елементи, за които е препоръчитечно да се проверява


- застраховане на отменено пътуване заради заразяване с коронавируса преди потегляне


- застраховка за заразяване по време на пътуването


- застраховка за принудително поставяне под карантина


- застраховка за извънредни медицински разходи или медицинска евакуация от друга държава


- включване на специална (и около 40% по-скъпа) опция за обезщетение при внезапна промяна от правителство или регулатор на условията за пътуване (но тук има тънкости като например пътуването да е прекъснато не по-късно от 48 часа преди началото му, т.е. не действа, ако ви изненадат неприятно на летището)


- никой не покрива риск от типа "ама, малко ме е страх да пътувам в цялата тази неизвестност".


Един от съветите на специалистите е предварително да се обмисли кой е най-големият риск и най-големият разход в предстоящото пътуване. За едни това е самолетният билет, заложник на внезапна промяна в плановете на авиокомпанията. За други може да се окаже неочаквано принудително поставяне под карантина и всички разходи, свързани с нея.

 • Пазарът на всички видове COVID застраховки при пътувание се оценява на между 30 и 40 милиарда долара годишно, според канадския консултант по застраховане на пътуванията Робин Ингъл. Участват и гиганти като AXA и AIG, но растящото търсене на такива застраховки също означава, че застрахователите биха могли да се окажат пред големи плащания, ако поредна вълна от заразата доведе до голям брой откази или много туристи се разболеят.

"Услугите за застраховка и защита започват да се съвземат успоредно с възобновяването на пътуванията", каза Дан Ричардс, главен изпълнителен директор на фирмата за управление на риска при пътувания и управление на кризи Global Rescue.


Ако пътувате, ще трябва да добавите и COVID застраховка към слънцезащитния крем

© Reuters


Застрахователните обезщетения за COVID-19 обикновено покриват лечение до $100 000 и могат да включват от разходи за тестване за коронавирус и услуги като евакуация до местно погребение или кремация. Тези обезщетения, въведени от застрахователите в средата на 2020 г., се продават или като добавки, или като отделни полици с покритие за болест или поставяне под карантина.


Джеръми Мърчланд, президент на базираната в щата Индиана застрахователна компания за пътувания Seven Corners, казва, че пътниците сега са "по-склонни да застраховат пътуванията си", тъй като все повече страни са започнали да изискват покритие за COVID-19. Планът за застраховка на пътуването, който включва защита на пътуването, покритие на медицински разходи за COVID-19 и защита на багаж и лични вещи, обикновено струва от 4% до 8% от стойността на пътуването, изчислена в долари, каза Мърчланд.


Докато пандемията е съсипваше пътуванията, търсенето на покритие създаде нова възможност за тежко засегнатата застрахователна индустрия и отвори ниша за разработване на нови продукти, казват компаниите.


Например през юни Seven Corners представи доброволен медицински план за пътувания с покритие за разходи за коронавируса, каза Мърчланд. До края на годината продуктът с покритие за коронавируса генерира около 80% от общите продажби на медицински планове за пътуване.


През 2020 г. в Seven Corners също така отчитат 20% ръст на пътуващите, които купуват скъпи полици, съдържащи условие "отмяна по каквато и да е причина" (CFAR). Те покриват около 75% от разходите за анулиране, свързано с вируса, но се оказа, че доста хора са готови да приемат и полици с 50% обезщетение.

  • Някои държави въведоха за входящи посетители задължителна застраховка за пътуване - или като я включат в таксите си за влизане или виза, или като изискват доказателство за покритие на риска, казват от застрахователя World Nomads.
  • Йордания прави оценка дали да изисква задължителна фиксирана такса за посетителите като част от програма на Global Rescue и Глобалния съвет за устойчивост на пътуванията и туризма, каза съпредседателят на съвета Талеб Рифай. Програмата, която струва до 100 долара на човек, обхваща някои бедствия и заболявания като COVID-19.

Ако пътувате, ще трябва да добавите и COVID застраховка към слънцезащитния крем

© Reuters


Не е ясно как ще се развие търсенето на такова покритие, тъй като много повече хора се ваксинират срещу коронавируса.


Франк Комито, специален съветник на Карибската асоциация за хотелиерство и туризъм, заявява за "Ройтерс", че някои туристи с евтини полети и програми се оплакват от задължително покритие. А някои страни биха могли да прекратят или да облекчат изискването, тъй като "се отдалечаваме от пандемията".


Рифай, бивш генерален секретар на Световната туристическа организация на ООН, казва, че очаква страните да продължат да изискват застраховки, тъй като ваксините "ще отнемат години", за да се разпространят в световен мащаб.


Как изглежда план за застраховано пътуване


Дори големи застрахователи имаха допреди няколко седмици само временни застрахователни програми за пандемията, но сега ги формализират и включи свързано с нея заболяване като основателна причина за отмяна или прекратяване на пътуване. В такава програма има и искане възстановяването на разходи за спешни медицински грижи, авариен медицински транспорт, промяна в таксите и др.


Застрахованите клиенти могат да прекъснат пътуването си, ако те или партньора им в пътуването се окажат задължени да се поставят под карантина, разболеят се или имат позитивен резултат от тест. Някои планове покриват 100-200 процента от сумата за пътуване, което е платено и не подлежи на връщане на разхода от туроператора.


Някои планове покриват и риск, ако някой от двамата не бъде допуснат на борда на самолет, кораб, влак или автобус само заради подозрение, че са болни. Но пътуващите трябва да внимават какво точно подписват, защото има полици, покриващи разходите за карантиниране, само ако застрахованият покаже и положителен тест за COVID-19. Трябва да се помни също да се събират рецепти, медицински документи, фактури за настаняване и др., за да може да се оправдае изплащането на обезщетение.


Обикновено под "индвидуално задължаване за карантина" се има предвид случай, в който на пътника е изрично наредено от правителство, регулатор или капитан на кораб да се постави под този специален режим. В повечето случаи няма покритие за по-широки ограничения за част от населението, за географски район, сграда или кораб, които не са в дестинацията, към която пътува застрахованият.


Ако пътуването се прекъсне заради карантина, има планове, в които може да се поиска възстановяване на допълнителни разходи за храна, настаняване и превоз. За разболели се по време на пътуването отпада ограничението за покритие на 5 дни здравни разходи, но все още са в сила лимитите за сумите, които могат да се изплатят по това перо - за САЩ, например, те са в рамките между 50 и 300 долара на ден. Например, има страни, изискващи всички пристигащи - дори собствените им граждани - да са с отрицателен тест за коронавируса. Но ако човек се разболее в чужбина, тъкмо когато се подготвя да се прибере, може да остане там и полицата да покрие доста от разходите - но обикновено за не повече от 7 дни след изтичането на срока ѝ.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  За пътувания, вече много сложно става,
  по-добре човек в страната си да остава.

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Любопитно

  До коментар [#1] от "Michael Jordan":

  То както върви и при пътуване в страната ще е същото...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Грипът ще е вечен, пътувайте и не пълнете главите си със страхове. Иначе доста бизнеси се надяват и да припечелят покрай ковида.

 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Застраховката не е задължителна на много места. Ако ви искат такава не отивайте. Това си е чисто обирджийство с някакъв грип.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  "Застраховката не е задължителна на много места."

  Мисля, че изобщо не е задължителна. Само че не дай да ти се случи случка, и на човек може да му се стъжни живота. Нови допълнителни разходи за престой в болница, нови самолетни билети, изобщо всякакви нови непредвидени разходи.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  А при организираните пътувания те стават част от пакета, да не говорим че има и много туристи, които търсят под вола теле за да търсят обезщетения, така че почивката да му излезе безплатна, и дори да спечели.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  По принцип, всякакъв вид застраховки не са за пренебрегване. Белята става веднъж. Много хора им се вижда скъпо и излишно например да задтраховат предно стъкло. Но тези, които пътуват много, знаят, че една такава застраховка се изплаща. Същото е и с медицинските туристически, особено във времена като тези.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Цената на застраховка за антиваксер да бъде съобразена с риска и трудно ще минат претенции за човешки права.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  И застрахователите искат част от баницата !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  По принцип, като си купуваш застраховка, тя покрива всичко. Като се наложи да я ползваш, особено ако е за по-сериозна щета, се оказва , че точно твоя случай не се включа в застраховката. Интересен феномен.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#8] от "Корки":

  Не се притеснявай, ти не можеш да имаш претенции за ЧОВЕШКИ права

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#1] от "Michael Jordan":

  Сложно е, заради тъпотиите които измислят разни умници. Вирусът го има в цял свят и ограниченията при пътуване са тъпотия. Аз разбирам, ако в някоя държава няма вирус, да има ограничения за да не го внесе някой, oбяче при условие че в едното място имаш по 150 заразени на 1000 а в другото да кажем по 100, каква е логиката да ограничаваш пътуването и да изискваш тестове и ваксини и чудеса, не е много ясно

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Това е някаква платена публикация. Тия застраховки при пътуване и отменено пътуване уж покриват разно работи на теория, но на практика като ти отменят полета, духаш супата. Играла съм го тоя филм и повече една стотинка няма да им дам на тия. И без това се е видяло, че и тази година няма да се ходи никъде.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  В Гърция няма толкова флора и фауна във водата, но тази година - на Черно Море! Пари за ПСР, пари за застраховки, айде да пропуснем тази година...

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  И застрахователите искат част от баницата !
  —цитат от коментар 9 на Иван  Да, това е истината .
  И как така стана, че на върха на застахователните институции, отново се оказаха мутри, както във футбола и управлението на държавата ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#12] от "uq":


  Ами гърците при 10,5 млн. имат 6х. починали, ние при 7 млн., имаме 11 х. Тези резултати са благодарение на рестрикции, които всички гърци плащат психически и физически. За тях човешкият живот е висша ценност, а не печалбите, за това не искат в страната им да влизат заразоносители.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 303 Любопитно

  а казват, че ковида бил прецакал икономиката... я само какви нови възможности за печалби - застрахователния бизнес даже закъсня според мен... фармацефтиката процъфтява, производителите на защитни облекла и маски, производствата на дезинфектанти, всички видове преоборудвания заради епидемията...

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  [quote#15:"niksan1"][/quote]

  Имаш предвид корпорациите, които държат 98% от пазара - Дженерали, Булстрад, Алианс ? Ако, са останали 1-2 български фирми е само заради хора, като мен, които предпочитат с потреблението си, да “хранят” български компании.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Изтрещяване. Кой още не се е сетил да се закачи за тая гнусна истерия!

 20. 20 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Цената на застраховка за антиваксер да бъде съобразена с риска и трудно ще минат претенции за човешки права.
  —цитат от коментар 8 на Корки


  Аре стига с тези глупости.
  Ако не желая ваксина , антиваксър ли съм?

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  Hopeless си по-скоро

 22. 22 Профил на PrimumNonNocere
  PrimumNonNocere
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ами гърците при 10,5 млн. имат 6х. починали, ние при 7 млн., имаме 11 х. Тези резултати са благодарение на рестрикции, които всички гърци плащат психически и физически. За тях човешкият живот е висша ценност, а не печалбите, за това не искат в страната им да влизат заразоносители.
  До коментар [#16] от "hope":

  Глупости - гърците имат по-добър климат (повече слънцегреене), а това води до по-високи нива на Витамин Д в организма и оттам доста по-силна имунна система, от където идва по-малката заболяемост и смъртност.

  София и софийско поле (практически половината от населението на РБ) - 2261 часа слънцегреене, но с лош климат, стар автопарк и големи замърсявания през лятото.

  Атина - 2773 часа слънцегреене.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Весело

  До коментар [#20] от "marksman":

  Антиваксър си и освен това си глупак, който не вярва в науката, обществен враг номер едно на общественото здраве, развъдник на вируси, безотговорен, който застрашава живота на останалите (даже и на ваксинираните, защото може да не ги е хванала ваксината) освен това си виновен за замърсяването на океаните и за преливането на язовир Студена пролетта, да не говорим, че заради такива като тебе се нагъна линията на метрото

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#22] от "WhereTheHellAreW":

  Ми не е ясно дали от слънцето, от маслините или от специфичната им форма на непукизъм, но както казваше един приятел са сред най-пушещите, най-затлъстелите и най-дълго летните нации в Европа.
  А конкретно за ковид....тука не е въпросът дали ще си е.е мамата а кога. До вчера ми спрягаха тука Словакия как се затворила цялата и си тествали цялото население и колко били минали добре и ето че си на мамата.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#1] от "Michael Jordan":Сложно е, заради тъпотиите които измислят разни умници. Вирусът го има в цял свят и ограниченията при пътуване са тъпотия. Аз разбирам, ако в някоя държава няма вирус, да има ограничения за да не го внесе някой, oбяче при условие че в едното място имаш по 150 заразени на 1000 а в другото да кажем по 100, каква е логиката да ограничаваш пътуването и да изискваш тестове и ваксини и чудеса, не е много ясно
  —цитат от коментар 12 на uq


  Сложих ви +, логичен е текста, но има и известна обратна логика. Колкото повече се размесват и срещат хората, толкова повече се увеличава разпространението, затова доти и в рамкте на една държава/град/територия се налагат различни по вид и строгост ограничения. Т.е. ограничениято за пътуване между държавите е едно от видовете ограничения срещу движение и съответно разпространение.
  Затова пък ваксинирането и респективно въвеждането на някакъв вид документ, би трябвало да облекчават пътуващия, а и да дават някаква надеждност за не заразяване или по-леко изкарване. А дали човек ще пътува, решението си е негово, риска също.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Ами гърците при 10,5 млн. имат 6х. починали, ние при 7 млн., имаме 11 х. Тези резултати са благодарение на рестрикции, които всички гърци плащат психически и физически. За тях човешкият живот е висша ценност, а не печалбите, за това не искат в страната им да влизат заразоносители.До коментар [#16] от "hope":Глупости - гърците имат по-добър климат (повече слънцегреене), а това води до по-високи нива на Витамин Д в организма и оттам доста по-силна имунна система, от където идва по-малката заболяемост и смъртност.София и софийско поле (практически половината от населението на РБ) - 2261 часа слънцегреене, но с лош климат, стар автопарк и големи замърсявания през лятото.Атина - 2773 часа слънцегреене.
  —цитат от коментар 22 на WhereTheHellAreW


  -------------
  там мерките са направо "драконовски" сравнено с нашите. Кога сме имали вечерен час или да пускаме СМС, за да излезем до магазина. Миналото лято, допускаха по 6 човека на маса в ресторант, само за членовете на една фамилия. При нас на морето беше купон - дискотеки, ресторанти, всичко си беше, както си му е редът.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Миналото лято бях в Гърция и допускаха в ресторанта който си иска. Така че някъде в някакъв момент може и да е било така, но не и през цялото лято и навсякъде

 28. 28 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Убий глупака с мълчание друже.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#28] от "marksman":

  Очевидно не си прочел целия ми текст, иначе не допускам че не си схванал иронията

 30. 30 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1464 Весело

  Така или иначе вадя застраховка като пътуваме, не виждам какъв е проблема за някакъв добавък, нищо съществено.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 31 Профил на PrimumNonNocere
  PrimumNonNocere
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Точно лятото няма проблем с мерките за държавите в северното полукълбо, като дори по-строгите мерки могат да влошат положението, отколкото да го подобрят.

  Критическите месеци са частично ноември, декември, януари, февруари, март и частично април - там трябва да се поема допълнително количество от витамин Д от всеки - иначе резултатите ще са плачевни до депресиращи - без голямо значение с или без мерки, ваксинирани с ГМОМУ или не.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#30] от "Consumer":

  Проблемът е, че добавъкът ще бъде с цена х10 минимум. Ако мислиш, че някой ще ти застрахова карантиниране и провалено пътуване поради ограничения срещу 10 лева на човек, си се объркАл доста.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Застраховката не е задължителна на много места. Ако ви искат такава не отивайте. Това си е чисто обирджийство с някакъв грип.
  —цитат от коментар 4 на radelmarfx


  Кое е обирджийство? 2 лв. на ден? 5 да станат пак е по-добре, отколкото да се окаже, че ти искат 500 евро само за линейка.

 34. 34 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 982 Весело

  Човек с кожа номер 15 трябва да ползва слънцезащитен крем номер 25, така че гледайте кожата ви да е по близо до номер 40. Няма по-добра застраховка от витамин D.

  73! Go Go
 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Знаем как стоят нещата със застраховките. Лесно е докато си даваш парите на застрахователите, ако не дай си боже се наложи те да плащат почват едни неистови мъки и винаги застрахования с нещо е ощетен. И със застраховката за Кашлицата ще е така

 36. 36 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Цялата Мара втасала , та едни кахъри как ще се ходи в Гърция това лято :)))) !
  Правите си ваксина, тест и отивате, къде е драмата?
  Всичко това отнема 2-3 часа общо в различни дни.

  agent
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Един вид ДАНЪК "Ковид" за туристите , все едно дали има вирус
  :-) дойдохме си на думата ... пак за пари става въпрос, не за вируси

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ronald Reagan":

  Четенето с разбиране май ти е проблем. Кой ти говори за Гърция ни за ваксини?

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":Миналото лято бях в Гърция и допускаха в ресторанта който си иска. Така че някъде в някакъв момент може и да е било така, но не и през цялото лято и навсякъде
  —цитат от коментар 27 на uq  Имам двама близки, които живеят в Атина и на Халкидики, мерките са били наистина сериозни. Дори съботните селски пазари са затворили, не като при нас с вход/изход.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1464 Весело

  До коментар [#32] от "uq":

  Не съм се объркал, защото не съм коментирал ценови нива. Тези "10 лева" най-вероятно са при груповите пътувания, където и сега агенциите ползват големи отстъпки, като за PCR -те на вход/изход.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ronald Reagan":

  Особено ще е интересно с по-малки деца, за които само тест ще трябва, а е адски неприятен. Тоест - най-вероятно ще пропусна. На принципно ниво отказвам да си причинявам ритуалите около ковид. Като отмине - тогава. Дотогава не смятам да се адаптирам към наистина ненормални и неприятни неща.

 42. 42 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Бе тва на 1вата снимка не е ли Гришката в Алкапулулко?

 43. 43 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 673 Неутрално
 44. 44 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 803 Неутрално

  ...и всичко ще си дойде на мястото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK