В германските затвори: 38-часова работна седмица, заплата и свободно време

Затворник шивач в провинция Хесен

Затворник шивач в провинция ХесенВ германските затвори кипи усилен труд. Твърди се, че затворниците шият тогите на германските съдии. И че именно те изработват решетките за прозорците на затворите. Те шият и обувки, произвеждат мебели, готвят и чистят, разказва "Дойче веле".


В Германия на 100 000 души население се падат около 80 затворници. По-малко хора попадат зад решетките единствено в скандинавските страни. Най-много хора като процент от населението лежат по затворите в САЩ. Русия пък е печално известна с трудовите си лагери, където изтърпяващите наказание трябва да полагат тежък физически труд. Репортер на ДВ реши да провери какво работят затворниците в Германия, какви продукти произвеждат, с какви трудности се сблъскват.


Работата като превъзпитание
Изтърпяващите наказание в Германия не са длъжни да полагат труд, но работата се смята за ключов елемент от тяхното превъзпитание. Тя е узаконена в 12 от 16-те германски провинции. Само затворите в провинция Долна Саксония например имат годишен оборот от 19 милиона евро.


В кьолнския затвор в квартал Осендорф съществуват дърводелски, шлосерски и шивашки цех. Там е създадена и група по почистване на помещенията, която работи дори извън затвора - разбира се, под надзор. В затвора се провежда обучение по зидарство, има и малка работилница за домакински съдове ръчна изработка. "До затвора се намира магазин с предмети, изработени от затворниците. Такива предмети могат да се купят и онлайн. Изборът е доста голям, интересът на клиентите - висок", обяснява Волфганг Бьозел. Той дълго време е работил в агенция, организираща свободното време на затворниците в Осендорф. А то е доста разнообразно. В този затвор в Кьолн вече от 20 години се празнува и прочутият местен карнавал. Тази година обаче затворниците там останаха без карнавални празненства - заради пандемията. "Преди сме имали до 25 концерта годишно", обяснява Волфганг Бьозел, който вече е пенсионер.


Обикновено след края на работния ден затворниците в Германия могат да прекарват свободното си време в различни групи по интереси, край масите за билярд и пинг-понг и в общите помещения. В някои затвори има дори театрални кръжоци и други форми на самодейност.


Средната продължителност на работната седмица на затворниците в Германия е 37 часа. Те работят по-малко от обичайните за страната 40 часа седмично, но това се дължи най-вече на наложителните проверки и контрол преди и след работа, които отнемат много време.


Затворник шлосер в Олденбург.

Затворник шлосер в Олденбург.


В мъжкия затвор "Тегел" в Берлин работят цели 12 цеха, а затворниците изкарват по около 250 евро месечно. Ако един затворник не може да работи по някакви организационни причини - например ако администрацията не може адекватно да го трудоустрои - на него му се полагат 30 евро месечно. В германските затвори хората се хранят по три пъти на ден, а личните си пари могат да харчат за допълнителни продукти, за шоколад и цигари от лавката или пък за телефонни разговори.


Те шият тогите на германските съдии


И в берлинския затвор работи магазин, който предлага предмети, изработени от затворниците. Изтърпяващите наказание в този затвор произвеждат мебели и пекат хляб в учебната пекарна. Освен това шият дрехи, джинси и ризи, а някои изработват дори детски обувки. Приходите от продажбите на всичко това отиват в градския бюджет, а самите затворници получават надница в размер на 9-15 евро дневно.


По информация от синдиката на затворниците в Германия изтърпяващите наказание имат право да харчат само една част от спечелените пари - другата отива в банковата им сметка. След изтърпяване на наказанието те могат да използват всички тези спестявания.


Затворник готвач в Нюрнберг.

Затворник готвач в Нюрнберг.


Затворниците в Равенсбург пък работят както в кухнята и в почистването, така и в мебелния цех на затвора: те изработват мебели по поръчка на местни фирми. Освен това те правят поливни инсталации за парковите площи, работят в сферата на пакетирането и сглобяването на малки електроуреди.


Siemens, Mercedes, BMW и много други големи германски концерни използват труда на затворниците. Изтърпяващите наказание сглобяват малки детайли за автоиндустрията, произвеждат градинско оборудване или пък бяла техника по поръчка на известната фирма Miele. Според германското списание "Шпигел" затворниците дори шият тогите на германските съдии и изработват решетки за прозорците в затворите. Берлинският вестник "Тагесцайтунг" посочва, че в затвора "Тегел" се изработват мебели за кабинетите на столичната администрация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK