Проблем с доставките на още една ваксина - "Янсен" изпитва затруднения

Проблем с доставките на още една ваксина - "Янсен" изпитва затруднения

© ReutersОще една неприятна новина за ваксинирането в Европейския съюз - компанията "Джонсън и Джонсън" (J&J) е предупредила, че е изправена пред проблем, който може да усложни изпълнението на плановете за изпращане на 55 милиона дози до страните членки през второто тримесечие. Засега уведомлението е само, че компанията е "под стрес" заради проблеми със снабдяването със съставки и оборудване.


Това все още не означава, че е невъзможно да се изпълни договореното, но е уведомление за предпазливост за сроковете до края на юни.

    • Ваксината на Janssen е аденовирусна, т.е. използва същата технология като "АстраЗенека" и Оксфорд, но е първата, която се поставя само с една доза. Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за блока тази година. Заявеното от българското правителство количество е 2 милиона дози, достатъчни за 2 милиона души, т.е. над половината от подлежащите на ваксиниране в страната.

Новината съобщи ексклузивно "Ройтерс", позовавайки се на представител на ЕС, който участва пряко в поверителните разговори с американската компания.


Очаква се ваксината на J&J (тя е известна повече с името на "Янсен" (Janssen) - фармацевтичното поделение на химическия гигант) да бъде одобрена на 11 март (сряда) за използване в ЕС от регулаторния орган на съюза. Представители на ЕС заявиха, че доставките могат да започнат през април. Продуктът вече е одобрен в САЩ.
Всяко забавяне ще бъде допълнителен удар по плановете за ваксинация на ЕС, които са възпрепятствани от неравномерни доставки от други производители на ваксини и бавно разпространение на дози в много държави членки, коментира "Ройтерс".


Съобразно нашето споразумение, очакваме да започнем да изпълняваме нашия ангажимент от 200 милиона дози за Европейския съюз през второто тримесечие на 2021 г.


Johnson & Johnson,

в изявление за "Ройтерс"


Компанията отказва да коментира възможни закъснения или конкретните бройки за второто тримесечие.


J&J започна да разпространява ваксината си в Съединените щати с цел да достави 100 милиона дози до края на май. Но сви почти наполовина прогнозата за своите доставки за март на 20 милиона дози, докато увеличава новите производствени мощности.


Говорител на Европейската комисия отказа да коментира графиците за доставка на J&J. Комисията координира преговорите на ЕС с производителите на ваксини и е подложена на ожесточен натиск заради ролята си в стратегията за ваксинация, която досега изостава от тези във Великобритания и САЩ.


Кой колко очаква


Поверителен документ на германското здравно министерство от 22 февруари и график, публикуван от италианското министерство на здравеопазването на 3 март, потвърждават, че съгласно договора за ЕС J&J се е ангажирал да достави около 55 милиона дози през второто тримесечие. Това включва около 10 милиона за Германия и 7.3 милиона за Италия.


Очаква се доставките да се удвоят през третото тримесечие, показват графици от Германия и Италия.Но J&J все още не е предоставила данни за планираните доставки. "Всъщност не знаем колко да очакваме", каза представителят на ЕС.


Холандският министър на здравеопазването Хюго де Йонге заяви пред репортери, че очаква компанията, която произвежда своите ваксини за COVID-19 за ЕС в Нидерландия, да изпълни поставените цели за второто тримесечие от около три милиона дози за страната, макар и с ограничени доставки през април и нарастване по-късно през тримесечието.


Ирландия също така очаква J&J да започне доставките малко по-късно през април от първоначално планираното, като най-големите пратки са в края на второто тримесечие, заяви ръководителят на здравния оператор в страната във вторник, потвърждавайки по-ранните прогнози за доставките през юни.


Проблем с доставките на още една ваксина - "Янсен" изпитва затруднения

© Reuters


Има ли проблем с капацитета


По-рано през годината страните от ЕС повдигнаха въпроси относно производствената мрежа на J&J и договора с ЕС, който ще изисква от нея да изпрати ваксини, произведени в холандската им фабрика, в САЩ за бутилиране, преди да бъдат върнати обратно в ЕС за разпространение.


Втори служител на ЕС, който също участва в преговори с производителите на ваксини, заяви, че блокът се опитва да увеличи индустриалния капацитет, за да бутилира повече дози в ЕС, като част от плановете за изглаждане на евентуален проблем с доставките на J&J.

  • Действителните доставки често се различават от договорните задължения, тъй като производителите на ваксини се борят да доставят милиони дози с невероятни темпове на фона на пандемията.


AstraZeneca намали планираните доставки на ваксина за ЕС през първото тримесечие на 40 милиона дози от 90 милиона и каза, че доставките за блока през второто тримесечие ще бъдат намалени наполовина. По-късно компанията заяви, че се стреми да осигури повече дози от обекти извън Европа.


Pfizer / BioNTech и Moderna също са се сблъскали със закъснения при доставките си до ЕС, но запазиха целите си за първото тримесечие.


Съгласно договора с J&J ЕС има възможност да поръча още 200 милиона дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK