На живо

Коронавирусът по света: Балтийските страни искат нова система за разпределяне на ваксини

Балеарските острови

© Associated Press

Балеарските островиДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Балтийските страни изпратиха днес писмо до Европейската комисия, с което искат временно да се въведе нова система за разпределяне на ваксините срещу COVID-19. Те предлагат това да става не според квота, определена от дела на националното население от общото за ЕС, а да е според непосредствените нужди на всяка страна, съобщи АФП. Писмото е от здравните министри на Естония, Литва и Латвия до Стела Кириакидис, еврокомисар по здравеопазването.


Трите страни предлагат нови критерии като налични ваксини, дял ваксинирани, брой на заразените, дял на починалите и разпространението на нови варианти на коронавируса.


Естония, например, в момента е с вторият по големина в света дял на заразените на глава от населението, съгласно официалните данни за последните 14 дни. Латвия е само преди България по най-нисък дял ваксинирани.

Твърде малко "зелени" възстановителни планове

По-малко от 20 процента от разходите, предназначени за съживяване на икономиката в условията на кризата с Ковид-19 през 2020 година, са екологосъобразни. За това предупреди днес в доклад ООН, призовавайки света да се насочи към "зелено" стимулиране, предаде "Франс прес".


"На този етап зелените разходи в световен мащаб не са съизмерими с тежестта на трите кризи на планетата - климатичните промени, изчезването на природата и замърсяването", заяви г-жа Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP). /БТА

Над 17 хил. заразени в Полша

Полша регистрира днес най-големия брой случаи на коронавирус за едно денонощие от началото на година - 17 260. 398 човека са починали в страната за последните 24 часа, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от "Франс прес". Влошаването на епидемичната обстановка се дължи на "нарастващото отпускане" на населението, което не спазва в достатъчна степен правилата за социално дистанциране, и на разпространението на британския вариант на коронавируса в Полша, коментира говорителят на здравното министерство Войчех Андрушевич. Той съобщи, че близо 1500 допълнителни легла ще бъдат осигурени за пациенти с COVID-19 в цялата страна в близките дни, включително във временни болници.


"Далеч сме от това да можем да кажем, че третата вълна отшумява", каза говорителят на правителството Пьотър Мюлер.


Полша наложи локдаун в началото на пандемията, което помогна на страната да избегне най-лошото, но в края на миналата година страната бе ударена от втора епидемична вълна, последвана от трета вълна, която още продължава, отбелязва АФП.


Правителството прие тази година облекчаване на ограничителните мерки, позволявайки на хотелите, музеите, кината, театрите и басейните да отворят на половината от капацитета си, преди да се наложи да върне в сила мерките в две области (воеводства) в северната част на страната през последните две седмици заради скок на новите случаи.

Много повече хора в Германия ще получат ваксини срещу COVID-19 следващия месец, когато семейните лекари започнат да ги поставят, но представата, че през април една четвърт от населението ще получи поне една доза, е нереалистична. Това предупреди днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от "Ройтерс".


Агенцията отбелязва, че в Германия нараства недоволството от бавното темпо на ваксинацията. Едва около 6.4 на сто от 83-милионното население на страната са получили поне една доза ваксина - много по-малко в сравнение с Великобритания, Израел и САЩ.


Днес Шпан каза, че темпото ще се засили през април, когато семейните лекари ще ваксинират в кабинетите си. "Броят на ваксинираните обаче няма да започне веднага да нараства с 20 милиона месечно или с 10 милиона седмично", подчерта германският здравен министър пред телевизия Цет Де Еф. По думите му следващия месец ще има "значително повече ваксинации, но не чак в толкова голям мащаб".


Председателят на Германския лекарски съюз Андреас Гасен заяви, че в кабинетите на личните лекари може да се поставят по около пет милиона дози седмично. "Оставете ни да ваксинираме, направете ваксините достъпни за нас през аптеките и не ни убивайте с бюрокрация", призова той.


Германия започна да вдига някои ограничителни мерки, въпреки че броят на новозаразените отново започна да се увеличава. От началото на пандемията до днес в страната са регистрирани над 2,5 милиона случая на коронавирус, от които повече от 72 хиляди са приключили със смърт.

ЕС може да удължи ограниченията за износ на ваксини

Действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини срещу ковид изтичат в края на март и след това всичко е възможно, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали забраните ще останат в сила по-дълго. Той потвърди, че споровете с производителя на ваксини "Астра Зенека" продължават. Говорителят не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.


По неговите думи основната цел на ЕС остава осигуряването на достатъчно ваксини. Той потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство по повод изявления на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.


Говорителят отказа да коментира изявленията на Мишел, според когото Лондон проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС. Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с британския премиер Борис Джонсън и получи уверение, че няма проблеми за доставките на ваксини за ЕС, добави той.


По неговите думи "АстраЗенека" не изпълнява договора с ЕК, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания. Говорителят не отрече, че може да се очакват закъснения в доставките и от "Янсен", чиято ваксина се очаква да получи европейско одобрение утре.

Цифрови сертификати в Сърбия

Сърбия е подготвила дигитални сертификати за ваксинацията, които ще позволят по-лесно движение и пътуване извън страната, съобщи министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич за сръбската държавна телевизия РТС. Тя поясни, че дигиталният сертификат не е COVID паспорт.


"Това е друг вид документ. ЕС се отказа от другия вариант, защото той би съдържал и номера на паспорта, някои данни, на които мястото им не е в него. Дигиталният сертификат показва кога сте ваксинирани или преболедували, или сте си направили PCR тест и сте негативни", каза Татяна Матич. По думите ѝ до една седмица ЕС ще даде по-точна информация за вида и начина на издаване на дигиталните сертификати.


Един от вариантите е дигиталният сертификат да бъде едно от приложенията в мобилните телефони, но има няколко опции, добави министърът.


Мисля, че е много важно нашите граждани да разберат, че ключът към свободното движение и пътуване е масовата и бърза ваксинация, каза тя. Сърбия ще може да възстанови туристическия си сектор едва след три години, когато ще се върне на рекордното ниво от 2019 година, посочи министър Матич.

Патентната защита не бави производството на ваксини, твърдят експерти

Производственият капацитет и недостигът на съставки, а не ограничаването на достъпа до патентите, са основните пречки пред разширяването на производството на ваксини срещу COVID-19, заявиха няколко глобални организации на производители на медикаменти.


"Правата върху интелектуалната собственост не са проблем", каза Томас Куени, който оглавява Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA). "Проблемните места са капацитетът, недостигът на суровини, недостигът на съставки, а и става въпрос за ноу-хау." Активисти, включително от "Лекари без граници", настояват за временен отказ от патентни права върху определени технологии за борба с COVID-19, като същевременно обвиняват богатите страни в блокиране на производството на ваксини за по-бедните държави.


Замразването на интелектуалната собственост за ваксини е далеч по-различно предложение от задължителните лицензи, издадени преди десетилетия за по-прости лекарства с малка молекула, включително лечение за ХИВ / СПИН. Комплексните ваксини имат стотици съставки, от липиди през обвиващата РНК до модифицирани вирусни вектори за доставяне на ДНК.

Еврокомисията договори още 4 млн. дози с "Пфайзер"

Европейската комисия постигна споразумение с BioNTech-Pfizer за доставката на още четири милиона дози ваксини срещу COVID-19 за държавите членки през следващите две седмици. Целта е бързо да се справят с горещите точки, свързани с коронавируса, и да се улесни свободното движение през границите, съобщи комисията.


"За справяне с агресивните варианти на вируса и за подобряване на положението в горещите точки са необходими бързи и решителни действия. Имам удоволствието да обявя днес споразумение с BioNTech-Pfizer, което ще предложи на държавите членки да предоставят общо четири милиона дози ваксини преди края на март, които ще бъдат доставени в допълнение към планираните доставки на доза," каза председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.


"Това ще помогне на държавите членки да продължат да контролират разпространението на нови варианти. Чрез целенасоченото им използване там, където те са най-необходими, особено в граничните региони, тези дози също ще спомогнат за гарантиране или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са от ключово значение за функционирането на здравните системи и единния пазар."


Урсула фон дер Лайен,

председател на Европейската комисия


Европейската комисия следи отблизо развитието на епидемиологичната обстановка в държавите членки. Въпреки настоящото намаляване на броя на смъртните случаи в ЕС, дължащо се на ваксинирането на възрастните хора и най-уязвимите хора, Комисията е обезпокоена от развитието на редица горещи точки във връзка с COVID-19 в целия ЕС. Това се дължи по-специално на разпространението на нови варианти, които са по-заразни. Ваксината BioNTech-Pfizer се оказа високоефективна срещу всички известни понастоящем варианти на вируса COVID-19. В региони като Тирол в Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано в Италия и някои части на Бавария и Саксония в Германия, но и в много други държави членки, броят на инфекциите и хоспитализациите рязко нараства през последните седмици, което накара държавите членки да приемат строги мерки и дори в някои случаи да налагат нови гранични проверки.


За да подкрепи държавите членки в усилията им да се справят с тази ситуация, Комисията договори с BioNTech-Pfizer възможността държавите да поръчват допълнителни дози ваксини. Увеличаването на доставките на дози през март е резултат от успешното разширяване на производствения капацитет на компанията в Европа, което приключи до средата на февруари. Общо четири милиона дози ще бъдат предоставени за закупуване на държавите членки пропорционално на тяхното население. Всички тези дози ще бъдат доставени преди края на март. Тези дози са в допълнение към графика за доставки, договорен понастоящем между държавите членки и BioNTech-Pfizer.

Испания е готова да използва ваксинационни паспорти от май

Очакваме, че странати ще може да започне да използва ваксинационни паспорти през май, заяви днес министърът на промишлеността, търговията и туризма г-жа Рейес Марото Илера в интервю за телевизионния канал "Антена 3".


Ще можем да започне прилагането на дигитален паспорт паспорт, когато туристическо изложение ФИТУР в Мадрид отвори врати на 19 май, допълни Марото, цитирана от "Ройтерс". Испания подкрепя създаването на сертификати за ваксинация, които биха допринесли за възстановяването на туризма в страната.


На 1 март председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК се готви през този месец да представи сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19. /БТА

Брюксел съкращава вечерния час

Общинските власти в Брюксел са решили да съкратят продължителността на въведения заради епидемията вечерен час, съобщиха местни медии.


Предвижда се ограничението да важи между полунощ и 5.00 ч., като досега движението бе забранено от 22.00 ч. до 6.00 часа. Първоначално вечерен час бе наложен още през юли миналата година в Антверпен. В столицата, както и в останалите части на страната, ограничението влезе в сила от октомври.


Вечерният час в отделните области на Белгия е с различна продължителност, но общото изискване е движение да няма между полунощ и малките часове на деня. С новата промяна Брюксел ще уеднакви изискванията с останалите области, отбелязват медиите. Цитирани са мнения на експерти, според които за отпадането на това ограничение в столицата все още е рано.

В Индия над 10 хил. компании са затворили

Разпространението на новия коронавирус в Индия доведе до принудително затваряне на над 10 хил. компании от април 2020 година до февруари 2021 година. Това съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви, позовавайки се на министерството по корпоративните въпроси.


Заради свиването на икономическата дейност в Индия общо 10 113 компании от април 2020 година до февруари 2021 година затвориха по собствена инициатива в съответствие с параграф 248 от закона за дейността на компаниите в Индия, заяви държавният министър по корпоративните въпроси Анураг Сингх Тхакур в отговор на въпрос в долната камара на парламента.


Държавният министър уточни, че най-голям брой компании са затворени в столичния район Делхи и в северния щат Утар Пардеш - съответно 2394 и 1936.


Финансовото министерство съобщи през февруари, че брутният вътрешен продукт на страната през финансовата 2020-2021 година, която приключва на 31 март, се е свил със 7,7 процента заради пандемията от коронавируса и предизвиканите от нея отрицателни процеси в икономиката. Те доведоха до забавяне на растежа и проблеми във финансовия сектор.

Германия временно е спряла финансовата помощ за някои компании, пострадали от коронакризата, заради подозрения в измама, предаде "Ройтерс". Спирането на средствата е засегнало компании, поискали специална подкрепа за ноември и декември, както и специални мостови кредити. Властите уточниха, че блокирането на помощта е започнало на 5 март, но не и колко са компаниите.


Министерството на икономиката посочи, че е предало случаите на прокуратурата, която е започнала да разследва нередностите. Ведомството не уточни за колко пари става дума, но според англоезичното онлайн издание "Бизнес инсайдър" - за милиони евро.


Според сайта измами са извършвани и от трети страни като данъчни съветници, каквито според изискванията на властите трябва да проверят заявленията за помощта, преди те да бъдат подадени.

ЕС и САЩ са готови да произведат около 6 млрд. дози ваксина

ЕС и САЩ са готови да произведат около шест милиарда дози ваксина срещу ковид, съобщи днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Той отбеляза, че е разговарял с представител на САЩ по този въпрос и двете страни ще поддържат връзка всекидневно. По неговите думи веригите за доставка на суровини и оборудване са общи, затова е необходим постоянен обмен на данни за хода на производството.


Обикновено изграждането на завод за производство на ваксини отнема 4-5 години, настройката на производствена линия за нов препарат се прави за около две години. Днес целим тези срокове да бъдат съкратени до една година, посочи еврокомисарят. Много е трудно да се направи завод, развитието на руската ваксина "Спутник" го доказва, добави той. Брьотон добави, че руски представители са го попитали какви са възможностите руската ваксина да бъде произвеждана в ЕС.


Еврокомисарят потвърди, че е научил за трудности в производството на вакскината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), чието одобрение в ЕС се очаква до края на тази седмица. Разбирам, че има някои трудности в САЩ за производството на тази ваксина. Не се тревожа, някои производители се справят по-добре от очакваното, други закъсняват, обобщи Брьотон.


Коронавирусът по света: Балтийските страни искат нова система за разпределяне на ваксини

© Associated Press

"Бионтех" може да увеличи капацитета си

Германската фармацевтична компания "Бионтех" заяви, че може да засили производството на ваксината си срещу COVID-19, за да отговори на търсенето, предаде ДПА.


При необходимост "Бионтех" може заедно с партньора си "Пфайзер" да произведе до 3 млрд. дози от препарата през 2022 г., посочи шефът на германската компания Угур Шахин пред "Блумбърг".


Това обаче ще зависи от търсенето и дали ще бъдат необходими толкова дози, допълни той. Три милиарда дози би означавало увеличаване с 50 процента спрямо планираното за 2021 г. производство на 2 млрд. дози.

Хондурас подписа договор за доставка на "Спутник"

Хондурас подписа договор за закупуване на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Това съобщи президентът на страната Хуан Орландо Ернандес, цитиран от ТАСС. В края на февруари агенцията за регулиране на здравеопазването на Хондурас регистрира руския препарат по ускорена процедура.


По официални данни в южноамериканската страна от март миналата година са регистрирани над 174 хил. случая на COVID-19, сред които 4283 завършили фатално. Въведени са общонационални ограничителни мерки, включително вечерен час.

Нов антирекорд в Бразилия

Бразилия регистрира 1972 нови смъртни случая от Ковид-19 за денонощие, което е нов антирекорд, предаде "Ройтерс". Страната има 70 764 новозаразени за последните 24 часа или общо 11.12 млн. случая.
Жертвите на епидемията са общо 168 370.


Според базирания в Рио де Жанейро изследователски институт "Фиокрус" над 80 процента от местата в интензивните отделения са запълнени в столиците на 25 от 27-те бразилски щата. В 15 от най-големите градове на Бразилия са заети 90 процента от леглата в интензивните отделения и все повече градове са изправени пред риск от колапс на здравните им системи, предупреди организацията.

Чили изпревари Израел по скорост на ваксиниране

Чили изпревари Израел като страната в света, ваксинираща най-много хора срещу COVID-19 на 100 жители, предаде ДПА.


Днес имаме нов повод за гордост. Чили зае първо място в световната класация по брой дози, разпределени сред 100 жители, съобщи с туит правителството на южноамериканската страна след актуализирането на статистическия портал "Нашият свят в данни" (Our Wolrd in Data).


Съгласно новите данни в Чили са поставяни средно 1.08 дози дневно на 100 жители през последните седем дни, докато за Израел показателят е 1.03 дози.


Общо в страната с население 18 млн. души поне по една доза ваксина е поставена на 4 176 094 граждани от началото на кампанията през декември или на над 21 процента от населението.


Чили наред с Мексико и Коста Рика е сред латиноамериканските държави, които първи започнаха да ваксинират населението си и рано договориха закупуване на ваксини. В резултат страната успя да си гарантира 35 млн. дози, 10 млн. от които вече са пристигнали. Повечето са на китайската компания "Синовак".


Въпреки ваксинационната кампания Чили все още отчита високи нива на разпространение на коронавируса с над 5000 нови случая дневно за няколко последователни дни.


Коронавирусът по света: Балтийските страни искат нова система за разпределяне на ваксини

© Associated Press

Великобритания никога не е блокирала износа на ваксини

Великобритания не е блокирала износа на нито една доза ваксина срещу COVID-19, заяви днес говорител на британското правителство, цитиран от "Ройтерс". Той окачестви като "напълно неверни" всички твърдения, че Лондон е ограничавал или забранявал износа на ваксини. "Тази пандемия е световно предизвикателство и международното сътрудничество по разработването на ваксини продължава да бъде неделима част от нашия отговор", отбеляза говорителят.


По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли обвиненията към ЕС във "ваксинен национализъм" и каза, че докато Великобритания и САЩ открито забраняват износа на ваксини, ЕС не е прекратявал експорта им.

Мексико ще разчита на китайски ваксини

Мексико обяви днес, че залага на китайските ваксини срещу COVID-19, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Агенцията отбелязва, че властите не са оповестили публично каквато и да било информация за тяхната ефикасност. Мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард съобщи, че правителството е подписало споразумения за 12 млн. дози от още неодобрената ваксина на "Синофарм" (Sinopharm) и е увеличило до общо 20 милиона дози договорите си за ваксината "Коронавак" (Coronavac) на друга китайска компания - "Синовак" (Sinovac).


Количеството от 32 млн. дози, плюс поне още 4 милиона дози от ваксината на трети китайски производител - КанСино (CanSino), изглежда колосално в сравнение с около 5-те милиона дози, получени от други източници. При все това от канцеларията на мексиканския външен министър многократно отказаха да отговорят на въпроси за ефикасността на китайските ваксини, отбелязва АП.


"Синофарм" съобщи, че според временните данни от клиничните изпитвания ваксината й е с ефективност 79 процента. Както и другите китайски компании тя обаче не е публикувала данните от последния етап на клиничните си изпитвания. Експерти в Хонконг са установили ефикасност от около 51 процента при ваксината на "Синовак". Тя вече бе одобрена за използване в Мексико.


Ваксината на "Кан Сино" също получи зелена светлина за използване в Мексико и е с ефикасност от около 65.7 процента. В Мексико са одобрени общо шест ваксини, като страната е получила сравнително малки количества от всяка.


Досега в Мексико са поставени едва около 4.7 млн. дози от всички налични ваксини, което е доста скромен дял при население от 126 млн. души. Правителствената политика създава странна ситуация, която дава възможност на някои мексиканци, главно в градските райони, да се имунизират с ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer), с около 95 процента ефективност, докато повечето хора ще получат някоя от китайските ваксини с много по-ниска ефективност.


При липсата на публикувани данни за китайските ваксини, колебанията за ефикасността и безопасността им са широкоразпространени в страните, които зависят от тях, отбелязва АП. Над 25 държави вече започнаха да ваксинират населението си с китайски препарати. Нито една от трите китайски компании, произвеждащи използвани по света ваксини, не е огласила публично данните от последния етап на клиничните им изпитвания.


В Мексико са потвърдени близо 191 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса. Страната е на трето място в мрачната статистика след САЩ и Бразилия. Има и 2.13 млн. заразени. Тестовете, които се правят в Мексико обаче, са много малко, а данните на правителството за прекалено висока обща смъртност подсказват, че реалният брой на починалите след заразяване с коронавируса е бил доста над 220 хиляди в началото на януари, когато властите престанаха да публикуват тези данни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "Той окачестви като "напълно неверни" всички твърдения, че Лондон е ограничавал или забранявал износа на ваксини. "

  Шампионско изказване в най-добрите британски традиции. Само лекинко натиснаха производителите да приоритизират определени доставки... Добре, че от отсрещната страна не седи само една балканска територия.

 2. 2 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Само за нашио мутро-милиционер Буци немало ваксини?

 3. 3 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Весело

  Е, щом и Хондуряс подписа договор за Спутник, всичко е на ред.

 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Весело

  Израел ваксинира вече над 5 млн. жители (повече от половината) и е нормално да намали темпа. Сега след Чили и България ще изпревари Израел. В края на годината може да сме на първо място в света по темп на ваксиниране

 5. 5 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ген. Пиночет освободи държавата си от комунисти и популисти, защо се чудите.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  ИСКАМ ГЕРБ ДА НИ КАЖАТ ЗАЩО БОЙКО НЕ ДАДЕ ПАРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА!?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Дневник.....добре би било да ПРОВЕРЯВАТЕ преди да публикувате нещо:

  "Съгласно новите данни в Чили са поставяни средно 1.08 дози дневно на 100 жители през последните седем дни, докато за Израел показателят е 1.03 дози."

  Според линка който сте дали (Our Wolrd in Data).Данните за 100 души са коренно различни

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Весело

  Израел ваксинира вече над 5 млн. жители (повече от половината) и е нормално да намали темпа. Сега след Чили и България ще изпревари Израел. В края на годината може да сме на първо място в света по темп на ваксиниране
  —цитат от коментар 4 на evtimvz


  Имаш предвид когато всички други вече са приключили с ваксинациите ли?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  И за какво са им толкова ваксини? Ще продават на Китай ли? М?

 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#8] от "padrino":

  Добре си разбрал иронията.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  Е, щом и Хондуряс подписа договор за Спутник, всичко е на ред.
  —цитат от коментар 3 на evtimvz


  Той убаво е подписАл договора ама КОЙ ЩЕ МУ ГИ ПРОИЗВЕДЕ !!!!

  Да ПРОИЗВЕДЕШ ваксини не е като да говориш ангро за тях

  като за пликчета семки

  И със сПутника тъй

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  ЕС и САЩ са готови да произведат около 6 млрд. дози ваксина
  -----------------------------------------------------------------------------------------------

  Айдааааааа

  Утече у канала сПутника

  Нема вече да ни надуват главите че като нямало други ваксини - ето ви сПутник

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#8] от "padrino":

  Ба! И тогава нЕма да има нужда от ваксини, щото ще сме миналЕ през болестта повечето българе. Ама баце ша са бий в гърдите, колко убАво са е справил с положението! 😀

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  Е, щом и Хондуряс подписа договор за Спутник, всичко е на ред.
  —цитат от коментар 3 на evtimvz


  Прави впечатление че сПутник го пробутват на НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНИ

  КОРУМПИРАНИ РЕЖИМИ където куче влачи какво е подписано и какво е доставено

  и накрая ако има неплатени пари - русийката ги опрощава по стар СЪВЕТСКИ обичай

 15. 15 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  И като Израел са вече почти 100% ваксинирани как у тях новите случаи н ковид са колкото миналата година през есента?

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  "Според линка който сте дали (Our Wolrd in Data).Данните за 100 души са коренно различни"

  Аз дори и не виждам Чили в този линк!

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  “ Експерти в Хонконг са установили ефикасност от около 51 процента при ваксината на "Синовак".”

  И в Бразилия я оцениха по същия начин. А турските експерти установиха точно 91.25% ефикасност. Ха де.

 18. 18 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Весело

  А Путенланд все още не може да изпревари България:)))

  "Чуждестранен агент"
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "При необходимост "Бионтех" може заедно с партньора си "Пфайзер" да произведе до 3 млрд. дози от препарата през 2022 г., посочи шефът на германската компания"

  Откриваме топлата вода,че фирмите могат да произведат и 2 и 200 стига да има пазар.
  А какво значи "да има пазар". Естествено пазар не може да има, плащат политиците.

  подпис
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#9] от "George Svinarov":

  “И за какво са им толкова ваксини?”

  За трета, четвърта, пета доза ... и така на всеки шест месеца.

 21. 21 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Много тъпа статия. Чилийците били повече ваксини в някакъв си ден. На кой му дреме?
  А в действителност 18 % от чилийското население е ваксинирано и 55% от израелското.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#20] от "wanderer":
  “И за какво са им толкова ваксини?”
  "За трета, четвърта, пета доза ... и така на всеки шест месеца."

  Човечеството все по-често ще се сблъсква с нови и нови вируси. Индустрията трябва да има подготвени мощности за лечебни препарати за тях

  подпис
 23. 23 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Италия ще произвежда ваксината Спутник. Компанията ADIENNE Pharma & Biotech започва произвоството от юли и ще произведе тази гдина 10млн. дози.

 24. 24 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Е, щом и Хондуряс подписа договор за Спутник, всичко е на ред.
  —цитат от коментар 3 на evtimvz


  Той убаво е подписАл договора ама КОЙ ЩЕ МУ ГИ ПРОИЗВЕДЕ !!!!

  Да ПРОИЗВЕДЕШ ваксини не е като да говориш ангро за тях

  като за пликчета семки

  И със сПутника тъй
  —цитат от коментар 11 на Hawaii


  Руснаците са произвели до момента 2 милиона "ваксини" за 8 месеца, от които 1 милиона са дадени на на "братски" народи с цел пропаганда.
  С това темпо на производство на руснаците ще са им нужни 120 години да ваксинират собственото си население.
  До края на годината само Файзер, Модерна и Асрта Зенека ще са произвели 3 000 000 000 ваксини.
  Та както винаги руснаците са добри само в пропагандата.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#15] от "Daria ":
  "И като Израел са вече почти 100% ваксинирани как у тях новите случаи н ковид са колкото миналата година през есента? "

  Защото новите случаи не носят вреда на новозаразените. Новите случаи са младежи, които са извън обхвата на ваксинацията. Те не боледуват реално.
  Вместо новите случаи се следи броя на потъпилите в болница и броят на починалите.
  Освен това новите случаи дрябва да се разделят на две групи:
  -новоразазени сред ваксинираните
  -новозаразени сред неваксинираните.

  подпис
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#5] от "acarid":


  “Ген. Пиночет освободи държавата си от комунисти и популисти, защо се чудите.”

  Е, не се чудим. Държавата се освободи от Пиночет и натресената монетарна реформа на Милтън Фридман (Бог си го прибра) и резултатите са налице - производство на ваксини вместо на дългове.

 27. 27 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#15] от "Daria ": "И като Израел са вече почти 100% ваксинирани как у тях новите случаи н ковид са колкото миналата година през есента? "

  Първо, не са 100% и втора, от къде взимате данните? Информацията е точно обратната на вашето твърдение. Израел вече отваря кината и театрите. Вие руски трол ли сте?

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#23] от "Scotsman":

  Това е добре, защото вече ще има достоверни данни. Аз нямам довери на руснаците, въобще. Имам дългогодише опит.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Бразилия регистрира 1972 нови смъртни случая от Ковид-19 за денонощие, което е нов антирекорд"

  Бразилия им над 210 млн. население, т. е. 30 пъти повече от България, я смъртните и случай са под 15 пъти по-малко от нашите. Правете сравнения.

 30. 30 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Имате шанса да сте родени в страна от ЕС. Дори да сте избрали да не се ваксинирате, вашите близки и приятели, които са решили да се ваксинират ще могат да го направят с препарат, произведен по някакви регламенти. Южна америка и Азия играят на руско-китайска рулетка.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ама до 2022 година. Дотогава?

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  И особено ЕС. Досега Кюревак е произвела 0 ваксини, а Санофи -- два пъти повече. Предстои да удесеторят производството.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#25] от "Иван K":

  “Защото новите случаи не носят вреда на новозаразените. ”

  То и “старите случаи” не носят вреда на новозаразените, ако няма съпъстващи заболявания. А 14-дневната карантина (в едно с всички противо епидемични мерки) си остава за всички случаи.

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1040 Весело

  И като Израел са вече почти 100% ваксинирани как у тях новите случаи н ковид са колкото миналата година през есента?
  —цитат от коментар 15 на Daria


  Да отгатна кои са ПЛОСКИТЕ ЛЪЖИ, и кои са "стъкмистическите" данни в този коментар:

  1. ПОЧТИ 100% ВАКСИНИРАНИ?!? От 9 млн-3.4 млн са получили двете ваксини, още към 2 млн само първата...почти 100% , нали?

  https://www.ynetnews.com/health_science/article/rkb3tc7Xu

  В статията от линка има интересни данни, за кой не го мързи

  2. Новите случаи на КОВИД сега са като тези от есента?

  Правят се 30-40,000 теста дневно, и "антиваксърите" (масурестите+мюсюлманите, освен традиционните перковци) почнаха да правят тестове. Които ПРЕДИ не правеха тестове.

  Кратка новина в линка

  https://www.ynetnews.com/article/rk7MAx8m00

  Данни от миналото

  https://www.google.bg/search?source=hp&ei=e4NIYNOSLNWHjLsP4fC72Ak&iflsig=AINFCbYAAAAAYEiRiz1Dscom3gZ6EmJjtilBiz0bljPY&q =מקרים+קורונה+בישראל&oq=מקרים+קו&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yCAgAEBYQChAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjoOCC4QsQMQxwEQowIQkwI6CAguEMcBEKMCOgUIABCxAzoCCAA6CwguEMcBEKMCEJMCOggILhDHARCvAToECAAQEzoICAAQFhAeEBM6CggAEBYQChAeEBNQrwpYwk1gp4ABaABwAHgAgAGcAYgB_AiSAQMwLjiYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6&sclient=gws-wiz

  Флуктуациите (от 700 до 7,000 нови случаи) са свързани с разхлабването на мерките и скоковете след това. И ПАК-тогава масурестите и мюсюлманите масово не се тестваха.

  Въпрос оф топик-защо лъжеш? Навик от детинство, мразиш евреЙте или ти липсва 'Фнимание😀?!?
  До коментар [#15] от "Daria ":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#29] от "Роси":

  “смъртните и случай са под 15 пъти по-малко от нашите. Правете сравнения.”

  Правим сравнения - Вие просто не можете да смятате! Кога у нас е имало починали 981 души за денонощие?

 36. 36 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Scotsman":Това е добре, защото вече ще има достоверни данни. Аз нямам довери на руснаците, въобще. Имам дългогодише опит.
  —цитат от коментар 28 на evtimvz


  ADIENNE Pharma са швейцарска компания базирани в Лугано , мн сериозни във фармацевтичния бизнес. От друга старана италианците ще имат пълен контрол на производствения процес, което дава гаранции за продукта. А Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света. Това кара някои кръгове в ЕС и Италия да опитват в момента да изтъкнат аргумети , които биха попречили на това производство.

 37. 37 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Чили, Мексико и Бразилия бяха от страните за които руската пропаганда твърдеше че са подписали договори за стотици милиони дози на Спутника.
  Ама сега се оказва, че Спутника е само на хартия, а въпросните страни боцкат с китайската ваксина. Е това е разликата между руснаците и китайците. Китайците могат да произведат всичко, макар и с компромисно качество, а на руснаците и самоварите им са вносни...

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#24] от "iak":


  “С това темпо на производство на руснаците ще са им нужни 120 години да ваксинират собственото си население. “

  За три години руснаците ще се сдобият с естествен имунитет. Същото важи и за другите държави, “неплатежоспособните”. Тогава ваксината няма да се търси, та по-добре е да я продават сега. Докато има търсене.

 39. 39 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 172 Неутрално

  [quote#36:"Scotsman"][/quote]

  ADIENNE са малка генерична компания и както всички подобни на тях се опитват да облажат и те от вксините. И понеже поради някаква причина не са успели да се докопат до производство на ишлеме на някоя от другите ваксини, сега се пробват с руската. Ако не стане ще пробват с някоя от китайските.
  Както и да е - не веднъж съм казвал, че ако руската ваксина се произвежда някъде извън Русия, това може да я направи приемлива за поставяне. Защото няма толкова луд човек, който да се боцне с нещо произведено в Северна Азия.

 40. 40 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  А Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света.
  —цитат от коментар 36 на Scotsman

  Това една жена на пазара ли ти го каза? Руснаците още не са подали никаква документация в Европейската агенция за лекарствата.
  Дори да се произвежда в Италия руската "ваксина", тя няма да се продава там. Само в третия свят.
  Това с производството на руската "ваксина" е пълна глупост. Дори руснаците не искат да си я слагат, ама няма лошо. Италианците ще си вземат парите за производството.
  А само след половин година ще има 2 милиарда произведени ваксини на Файзер, Астра Занека и Модерна. Кой тогава ще си го слага руския москвич?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  До коментар [#36] от "Scotsman":

  “ А Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света.”

  И колко време трае имунитетът с тая векторна ваксина? Повече или по-малко от РНК-васините или китайските ваксини?

 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#24] от "iak":“С това темпо на производство на руснаците ще са им нужни 120 години да ваксинират собственото си население. “За три години руснаците ще се сдобият с естествен имунитет. Същото важи и за другите държави, “неплатежоспособните”. Тогава ваксината няма да се търси, та по-добре е да я продават сега. Докато има търсене.
  —цитат от коментар 38 на wanderer


  До момента са умряли 100 000 руснака от Ковид по официална статистика (иначе сигурно три пъти повече. Ако чакат 3 години ще умрат поне 300 000. Или викаш това не е проблем за руснаците. Бабушките ще народят други. Само след половин година няселението в белите държави ще е ваксинирано над 50 %.
  Въпросът е като се почви нов щам какво правим?
  Ние ще се боцнем по още веднъж, а от руснаците ще трябва да измрат още 300 000?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "iak":“С това темпо на производство на руснаците ще са им нужни 120 години да ваксинират собственото си население. “За три години руснаците ще се сдобият с естествен имунитет. Същото важи и за другите държави, “неплатежоспособните”. Тогава ваксината няма да се търси, та по-добре е да я продават сега. Докато има търсене.
  —цитат от коментар 38 на wanderer


  При нормално развитие на пандемията, всички щяха да се сдобият с т.н. естествен имунитет и то за по-малко време. Опасявам се обаче, че при така мениджираната обстановка на затваряне-отваряне и опити с ваксини ще се стигне до сериозни неблагоприятни мутации, които ще попречат на това. Аз предвиждам дълга цикличност и сезонност...

 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#36] от "Scotsman":“ А Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света.”И колко време трае имунитетът с тая векторна ваксина? Повече или по-малко от РНК-васините или китайските ваксини?
  —цитат от коментар 41 на wanderer


  Колкото каже Путин :) Официално признати данни от тестовете няма!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#23] от "Scotsman":

  Безаналоговата вакси на Спутник V ще се произвежда в загниващия запад?! Това е предателство, другари! А ако ни откраднат технологията?

 46. 46 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Scotsman":“ А Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света.”И колко време трае имунитетът с тая векторна ваксина? Повече или по-малко от РНК-васините или китайските ваксини?
  —цитат от коментар 41 на wanderer


  Говоряза за "класическите" ваксини, а там китайските са на любителско равнище и ще нанесат повече вреда. За АрЕнЕй ваксините не коментирам, защото нямаме достатъчно, достоверни и проверени в практиката резултати за въздействието им в дългосрочен план в-у човека!

 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Весело

  До коментар [#36] от "Scotsman":
  "Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света."

  Какво означава "безспорно най-сполучливата".
  Кои са тези институции, които са оценили сполуката.

  подпис
 48. 48 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Scotsman":"Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света."Какво означава "безспорно най-сполучливата".Кои са тези институции, които са оценили сполуката.
  —цитат от коментар 47 на Иван K


  форума на дневник...

 49. 49 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Любопитно

  При нормално развитие на пандемията, всички щяха да се сдобият с т.н. естествен имунитет и то за по-малко време
  —цитат от коментар 43 на Scotsman


  И тази ти информация е много измислена. Испанския грип е продължил 3 години и е измряло между 3 - 5% от населението. Защо реши че Ковид епидемията ще е по-къса?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#43] от "Scotsman":

  Ако 50% от световното население се ваксинира (което спокойно може да стане за 1 година) приключваме с вируса за винаги и си връщаме живота. Или ако се ваксинираме 70% от европейците и американците, а входящите ги пускаме само с антигенни тестове - пак става.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#36] от "Scotsman":

  Първо бих изчакал да ми се наложи да взема аспирин, произведен в Русия и тогава бих се замислил да инжектирам в тялото си ваксина, произведена в Русия!

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#49] от "iak":

  СЗО казаха преди време, че ще е поне две години. Сега говорят за сезонност, като обикновения грип. Тоест, без край.

 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#36] от "Scotsman":"Спутник е безспорно най-сполучливата "стандартна" ваксина в момента в света."Какво означава "безспорно най-сполучливата".Кои са тези институции, които са оценили сполуката.
  —цитат от коментар 47 на Иван K


  Е, сега, институции. Същите мисирки, които громяха АЗ в Германия, сега подготвят общественото мнение за Спутник.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#49] от "iak":СЗО казаха преди време, че ще е поне две години. Сега говорят за сезонност, като обикновения грип. Тоест, без край.
  —цитат от коментар 52 на Vlado Nikolov


  СЗО също не са гадатели. Нямат стъклено кълбо. Никой не знае колко ще продължи. Важното е че имаме оръжие с което да го победим веднъж завинаги - ваксините.
  Въпросът е обаче колко ни е акъла. Ако се ваксинира по-малко от 30% от населението - наистина може да продължи безкрай. Да си мутира в преносителите и да се налага да се ваксинираме веднъж или два пъти всяка година.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#42] от "iak":

  “Или викаш това не е проблем за руснаците.”

  Те имат проблем с пенсионната реформа. Ние също, но ГЕРБ “дава всичко от себе си” като надскача коронавируса - за 2020 г. са починали 127 хил. души, което е с 19 хил. повече в сравнение с 2019 г. От тия 19 хил. умрели в повече десет хиляди се преписват на Ковида, а останалите девет хиляди са явно от “карантираните мерки” на правителството.

 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  А "безспорно" означава, че тези, които спорят, ги канцелираме. Ех, спомени. . . Нет челавека. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз не държа българското правителство да даде пари за разработване на българска ваксина. Аз ще съм доволен да има до 2-3 месеца каквато и да е доказано работеща ваксина за всеки български гражданин, който я иска!

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Весело

  Браво на Чили и на Израел! Браво на Бионтех!

 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците , в случая и вируса......( Да кажеш , че ще произведете с някой 6 млрд. ваксини , означава , че се " обзавеждаш с пари " , а не за нечие здраве , поради простата причина , че очевидно досегашните разходи са били неефективни......защо е друг въпрос.)

 60. 60 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#55] от "wanderer":

  Аха, решават проблема по руски :) Нет челавек нет проблем :)  Това е истината за България. Много ясно се виждат умрелите от Коронавирус и кога са те. В България се лъже с всичко. Но няма как да излъжеш с броя на умрелите.

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 61 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#36] от "Scotsman":Първо бих изчакал да ми се наложи да взема аспирин, произведен в Русия и тогава бих се замислил да инжектирам в тялото си ваксина, произведена в Русия!
  —цитат от коментар 51 на vassilun


  Е, много си смел, с руски 'аспирин' най-много някой махмурлук да си докараш, ама да инжектираш нещо руско...

 62. 62 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#46] от "Scotsman":

  Класическите ваксини са инактивираните , а не да използваш друг (уж непатогенен) вирус като ноител. Така,че руско-съветската ваксина не е 'класическа' от гледище на имунологията , а даже по-експериментална и от иРНК ваксините.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 63. 63 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#50] от "iak":

  Да. И колкото повече се бави масовата ваксинация ,толково повече мутации ще има в опит на вируса да оцелеле .Скоро може да очакваме и Каспичански вариант, ако се забавим...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 64. 64 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 424 Любопитно

  До коментар [#22] от "Иван K":И се доверява на високоподготвената Бионтех, създадена през 2008 г от двама турци и един германец, вместо на съществуващите от векове Шарите и Парексел например. На турчетата затворът няма да им се размине, но дано не преживеем нов Нюрнбергски процес за Германия.

 65. 65 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  "В резултат страната успя да си гарантира 35 млн. дози, 10 млн. от които вече са пристигнали. Повечето са на китайската компания "Синовак".

  Въпреки ваксинационната кампания Чили все още отчита високи нива на разпространение на коронавируса с над 5000 нови случая дневно за няколко последователни дни."

  Китайска ваксина, сър!

 66. 66 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  "Очакваме, че странати ще може "

  "Ще можем да започне прилагането на дигитален паспорт паспорт"

  "двете страни ще поддържат връзка всекидневно "
  Дневник:
  странатати - странатаНи
  паспорт-паспорт-паспорт

  "всекидневно" вместо "ежедневно".
  Всекидневно е за носене на всекидневна дреха.
  Ежедневно е когато правиш нещо всеки ден

  Май "спелчек" не винаги помага.

 67. 67 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  "страната ни", разбира се.

 68. 68 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Държавата Чили /и съответно чилийците/ завинаги спечели моето уважение, кагато преди 11 години успя да спаси 33-мата миньори, които бяха затрупани от тонове земна маса на 625м под земята за 69 дни в мината "Сан Хосе".

 69. 69 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Бионтех щяли да увеличат капацитета само, ако има достатъчно търсене. Ами ако няма търсене от плащащи да пренасочат малко дози към Ковакс, засега са обещали само 1.2 млн дози, а за сравнение лошите АЗ - 340 милиона дози. Ляволибералната преса що спи по този въпрос или след като написаха 1001 статии за турската емигрантка, разработила турбовеликата ваксина считат дълга си за изпълнен?

 70. 70 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 618 Любопитно

  И да питам експертите тук, в България има ли техническа възможност да се извличат по 6 дози от флакона на Пфайзер, щото цитираният брой доставени дози се смята по 6 дози от шише?

 71. 71 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 311 Неутрално

  От Пфайзер се вадят 6 дози от шише, а от Астра-та 11 дози от шише.
  Дано да има достатъчно ваксини тази и другата седмица като почне ваксинирането на заявилите го в портала.
  Леко се съмнявам, че ще спазят потвърдените онлайн срокове.
  В Германия ДиПи-тата също почват да дават глас, че ако им дадат ваксини ще правят по 1 милион ваксинации на седмица

 72. 72 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Висококачествени ваксини за САЩ ЕС Япония Австралия Канада Южна Корея, за плебса китайски, за глупаците руска

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#54] от "iak":

  "Важното е че имаме оръжие с което да го победим веднъж завинаги - ваксините."

  Това Путин ли го беше казал за Спутника? Или е някой нов производител на противогрипни ваксини?

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#70] от "Moonshine":

  "в България има ли техническа възможност да се извличат по 6 дози от флакона на Пфайзер"

  За еднократните спринцовки с малък мъртъв обем ли питате? Има .. по някои РЗИ-та. Имаме и "иновация" - вместо да се сменя спринцовката, се сменя само иглата ... и остава артък за половин доза.
  Ама едни-два милилитра в повече или по-малко - няма проблем. Старците в Германия ги думнаха с по пет дози от пръв път.

 75. 75 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#74] от "wanderer":

  Мерси за отговора.

 76. 76 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Весело

  Викат другарите - трябва да падната случайте. Обаче как да паднат случайте след като тестовете ще бъдат задължителни за един куп ежедневни неща - фризьор, кафене и прочие. И как да намалеят случайте на позитивни тестове за респираторно заболяване което в 98.9% от случайте протича асимптоматично. Все едно такива въпроси който водят до логичния отговор че ще ни страхуват поне още 2 години

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  До коментар [#63] от "Dr_Doolittle":

  "И колкото повече се бави масовата ваксинация ,толково повече мутации ще има в опит на вируса да оцелеле ."

  Това от къде следва? Срещу SARS-a и MERS-а нямаше никаква ваксинация, пък те не мутираха - за 12 години имат по две мутации. Ковидът има четири за една година.
  Масовата имунизация срещу грипни вируси доведе до рекомбинация на вируси, какъвто се счита H1N1.
  Значи, учените могат да рекомбинират (вирусна) РНК, а природата (вирусите) не можела да си изрекомбинира РНК-то.

 78. 78 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Весело

  До коментар [#49] от "iak":


  А колко % от световното население си замина от сегашната? Да сравним испанския грип с този фарс от 2020 е нелепо. Бтв - нали знаеш че е имало сериозно ваксинационни кампании по времето на Испанския грип - основно са ваксинирали военните в разгара на окопната първа световна война.

 79. 79 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Весело

  До коментар [#54] от "iak": морски и ти ли ще изкореняваш грипен вирус с ваксина. Спри да тролиш толкова - тя заплатата си тече.

 80. 80 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Докато 50% от лекарите не желаят да се ваксинират това с масовата ваксинация няма как да стане доброволно. Хората не са чак толкова глупави че да е достатъчно 24 часово облъчване от телевизия, политици и експерти

 81. 81 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 424 Неутрално

  https://de.wikipedia.org/wiki/Biontech #
  Това, за което споменах по-горе. Видях, че го няма на български.

 82. 82 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Ние ще се боцнем по още веднъж, а от руснаците ще трябва да измрат още 300 000?До коментар [#42] от "iak":

  А ти откъде си сигурен че ще се боцнеш още веднъѫ - Китай се оправиха още миналия май месец без боцкане, а на опитните плъхове Израел са им обещани 36 милиона дози Файзер за следващата година, ако изберат "правилния" човек - по 4 на калпак, тоест две боцкания на всеки 6 месеца (изненада - по някаква естествена случайност това е и продължителността на т.н зелен паспорт).

 83. 83 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "Daria ":

  'И като Израел са вече почти 100% ваксинирани как у тях новите случаи н ковид са колкото миналата година през есента?"

  Другарко Дария, съвсем добронамерено Ви обръщам внимание на ФАКТА, че не са се ваксинирали 100% от израелските граждани срещу Ковид, а само 58% и то първа игла и около 40% втора. С безпокойство Ви приканвам да проверите, какво точно Ви пречи да осмислите, интерпретирате и разберете прочетената информация, защото не се съмнявам в това, че в информацията, която сте чели се споменават някакви "100 процента", но просто не сте схванали за какво иде реч.
  По въпроса за Чили, браво на тях! Да продължават в същия дух! Разликата с Израел обаче е там, че в Чили ваксинират с китайската ваксина Синовак, която се съхранява при абсолютно нормални температурни условия и няма никакви особени изисквания при нейното транспортиране. Да направиш обаче близо 9 милиона ваксинации (получилите първа и втора доза взети заедно) за толкова кратък период и то с ваксина изискваща съхранение при минус 80 градуса си е направо логистичен подвиг!
  Та такива ми ти работи другарко Дария...

 84. 84 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#78] от "asen_g":

  "А колко % от световното население си замина от сегашната? Да сравним испанския грип с този фарс от 2020 е нелепо. Бтв - нали знаеш че е имало сериозно ваксинационни кампании по времето на Испанския грип - основно са ваксинирали военните в разгара на окопната първа световна война."

  Асене, Асене-е-е-е, на батко комсомолчето! Абе, стажанте, имаш ли дори и най- малка представа кога е открито съществуването на вирусите. Това определено ОЩЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО в далечната 1918- та година. Тогава се е смятало, че грипът се причинява от бактериален микроорганизъм т. нар. Influenza bacillus. Да, правени са опити за създаване на ваксини, но всички тези ваксини са били антибактериални (в зависимост от това, какво е растяло на културите от бронхиален секрет) и абсолютно безполезни срещу самият причинител на заболяването и оттам върху пандемията. Спори се единствено, дали тези ваксини биха могли евентуално да намалят процента на вторичните бактериални пневмонии, но няма данни, които биха позволили някаква достоверна статистическа обработка и изводи.

  А по отношение на болните от Ковид, включително и в моето отделение...такъв "фарс" ги тресе, че направо не знаят, на небето ли са, на земята ли са. Не искам да прозвучи невъзпитано, но такива мишоци като вас само такъв "фарс" ще ви вкара в правия път. Но не, не ти го пожелавам...

 85. 85 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "WhereTheHellAreW":

  "а на опитните плъхове Израел"

  "Опитните плъхове" в Израел вече си отварят икономиката и щъкат навсякъде, а плъховете като теб дръвнико, съвсем скоро ще бъдат натикани обратно по дупките им. Честна пионерска!

 86. 86 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#84] от "losovelamigusi":
  Вирусите са открити в края на 19 и началото на 20 век. Това че истински златния период за откриване на вируси започва в средата на 20 ти век не виждам каква връзка има с паралела който се прави със сегашната пандемия и тази от 1918. Никой не отрича че има заболяване, нито че някой хора го прекарват тежко а много не успяват. Това обаче което е видно с просто око или поне в моята сфера аз виждам резултатите от мерките през призмата на социалната цена. Тази никой не я споменава но тя също се измерва с човешки животи, психично здраве и развитие и прочие. А ако вие като медицинско лице сте ок със масово ваксиниране без да са проучени потенциални дългосрочни негативни влияния на ваксината - явно сте от 50те процента лекари който подкрепят масовата ваксинация. Няма лошо но нека дадем възможност и на останалите хора да взимат решения. Иначе отиваме към един период където комсомола е бил на особена почит. Аз лично нямях това “щастие” да живея дълго в тези времена.

 87. 87 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#85] от "losovelamigusi":

  Шикстова пикло - аз само цитирах президента на Файзер, в интервю по NBC - ако имаш проблеми с цитата, обяви го за евреин-антисемит и го натопи на специалните ви служби:

  https://gilad.online/writings/2021/2/27/hot-off-the-press-pfizer-ceo-albert-bourla-admits-israel-is-the-worlds-labnbsp

  https://gilad.online/writings/2021/3/2/the-vaxi-nation-people-like-no-one-else

  Ти за мен не се притеснявай - аз съм взел под персонална закрила около 50 човека - баба на 95, дядо на 91, пенсиониран доцент по медицина, все още практикуващ личен лекар роден 1938, правещ си химиотерапия на всеки 3 седмици, рентгенолог и други роднини, приятели и техните семейства. Нито един от тях ще се ваксинира, всички се предпазват по алтернативния китайски метод. И досега сме имали само два много леки случая. Така че ние ще оцелеем- за нас грижа не бери!

  А аз ще ви гледам сеира ноември месец, като почнете да мрете от ADE и всевъзможни други непредвидими и непредсказуеми последствия. И когато военните ви разсрелят министър-председателя, ще си отворя бутилка шампанско!

  Честна пионерска!

 88. 88 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#85] от "losovelamigusi":

  Шикстова пикло - аз само цитирах президента на Файзер, в интервю по NBC - ако имаш проблеми с цитата, обяви го за евреин-антисемит и го натопи на специалните ви служби:

  https://gilad.online/writings/2021/2/27/hot-off-the-press-pfizer-ceo-albert-bourla-admits-israel-is-the-worlds-labnbsp

  https://gilad.online/writings/2021/3/2/the-vaxi-nation-people-like-no-one-else

  Ти за мен не се притеснявай - аз съм взел под персонална закрила около 50 човека - баба на 95, дядо на 91, пенсиониран доцент по медицина, все още практикуващ личен лекар роден 1938, правещ си химиотерапия на всеки 3 седмици, рентгенолог и други роднини, приятели и техните семейства. Нито един от тях ще се ваксинира, всички се предпазват по алтернативния китайски метод. И досега сме имали само два много леки случая. Така че ние ще оцелеем- за нас грижа не бери!

  А аз ще ви гледам сеира ноември месец, като почнете да мрете от ADE и всевъзможни други непредвидими и непредсказуеми сега последствия. И когато военните ви разсрелят министър-председателя, ще си отворя бутилка шампанско!

  Честна пионерска!

 89. 89 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално
 90. 90 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Весело

  "Бразилия регистрира 1972 нови смъртни случая от Ковид-19 за денонощие, което е нов антирекорд"Бразилия им над 210 млн. население, т. е. 30 пъти повече от България, я смъртните и случай са под 15 пъти по-малко от нашите. Правете сравнения.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  В българско раздуват бройката заради други цели. В Бразилия прикриват нещо или не броят както трябва. Ти си избери кое от двете ти пасва или пък двете заедно.
  Мога да посоча реални примери и за двата варианта. Например комшиите, стояха по-добре от нас... докато не си (не им се наложи да) "преразгледаха" официалните резултати.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#85] от "losovelamigusi":Шикстова пикло - аз само цитирах президента на Файзер, в интервю по NBC - ако имаш проблеми с цитата, обяви го за евреин-антисемит и го натопи на специалните ви служби:https://gilad.online/writings/2021/2/27/hot-off-the-press-pfizer-ceo-albert-bourla-admits-israel-is-the-worlds-labnbsp https://gilad.online/writings/2021/3/2/the-vaxi-nation-people-like-no-one-else Ти за мен не се притеснявай - аз съм взел под персонална закрила около 50 човека - баба на 95, дядо на 91, пенсиониран доцент по медицина, все още практикуващ личен лекар роден 1938, правещ си химиотерапия на всеки 3 седмици, рентгенолог и други роднини, приятели и техните семейства. Нито един от тях ще се ваксинира, всички се предпазват по алтернативния китайски метод. И досега сме имали само два много леки случая. Така че ние ще оцелеем- за нас грижа не бери!А аз ще ви гледам сеира ноември месец, като почнете да мрете от ADE и всевъзможни други непредвидими и непредсказуеми последствия. И когато военните ви разсрелят министър-председателя, ще си отворя бутилка шампанско!Честна пионерска!
  —цитат от коментар 87 на WhereTheHellAreW


  😀😀😀'ГлИбУкУ съм 'фпИчатлен от описанието кого си 'зел под закрила😀 Както и от заявлението че 'сички ще оцелеете (за последното-нищо против, пожелавам го всекиму😀). Ама...между нас да си остане-това са твои неаргументирани и недоказани коментари тук.

  Е, "старо куче" си в този форум, жонглираш с няколко "скрити" (те не са толкоз скрити, само малце по трудни за проследяване😀) регистрации тук😀 Явно имаш бръмбарче в горния етаж (САКЪН ДА НАПИША за другите ти проблеми😀)и плякаш обиди (ПИКЛО НЕ Е КОМПЛИМЕНТ!!!) към хора с различно мнение. ОК, според мен😀 За предпочитане е ТУК да си избиваш комплексите и агресиите, вместо в реалния ти живот, над беззащитни деца/възрастни/домашни любимци😀

  Та...Колко от тези "под твойта закрила ще оцелеят" зависи само от твойто ментално състояние като се иСтропаш следващия път тук, със същия ник😀 Съмнявам се да се иСтропаш по въпроса есента. Пък аз архивирах твоя коментар та есента да ти го припомня , като почнем да мрем масово от ADE (ло'совел'амигиси ми е сънародник, израелец).

  Е😀😀😀 До есента ще си сменил още 394 (+/-) ника на тази ти "скрита" регистрация( според к'о те напъва в момента😀) та едва ли ще успея да ти го припомня, ама....за протокола.
  До коментар [#87] от "WhereTheHellAreW":


  До коментар [#85] от "losovelamigusi":

  ----------

  П.С. Амигус, имаш ЛС

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Еее, Мойше, недей се нервира чак толкоз. на тва за "опитните плъхове".
  Вие имате чувството за "избран народ.
  Ще се направи експеримента у вас, ще се отчетат резултатите, ще се анализират и подобрят технологиите.
  И пак ще ви пишат в Библията за следващите 2000г че сте спасили хората.
  То и кога Мойсей е имал куража да прекоси морето и имало фира, ама останал в историята щото е бил куражлия....

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Еее, Мойше, недей се нервира чак толкоз. на тва за "опитните плъхове".
  Вие имате чувството за "избран народ.
  Ще се направи експеримента у вас, ще се отчетат резултатите, ще се анализират и подобрят технологиите.
  И пак ще ви пишат в Библията за следващите 2000г че сте спасили хората.
  То и кога Мойсей е имал куража да прекоси морето и имало фира, ама останал в историята щото е бил куражлия....

 94. 94 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "asen_g":

  "А ако вие като медицинско лице сте ок със масово ваксиниране без да са проучени потенциални дългосрочни негативни влияния на ваксината - явно сте от 50те процента лекари който подкрепят масовата ваксинация. Няма лошо но нека дадем възможност и на останалите хора да взимат решения."

  Асене, повярвай, няма никакво време за "оглеждане" и "ослушване". Новите мутации на вируса са много по- заразни и по- летални. Съвсем скоро излезе едно проучване, което показва, че "британският" вариант е с 64% по- летален, т.е. рискът ако се заразиш с него заболяването да завъши с летален изход е с 64% по- висок отколкото ако това се случи с "оригиналния" щам . Мутациите са "грешки" в репликацията на вируса, те са напълно "естествено" явление и могат да дадат еволюционно предимство на вируса. Единственият начин да намалим честотата на тези случайни мутации и предотвратим появата на още по- опасни варианти е да ограничим разпространението на вируса сред човешката популация. А това е възможно единствено чрез масова ваксинация. И докато това се случи- стриктно прилагане на противоепидемични мерки. В моето отделение още преди да са достъпни ваксините не се разболя НИТО ЕДИН човек от персонала. След като ваксините станаха достъпни се ваксинираха СТО(!!!), не 99, а СТО ПРОЦЕНТА от персонала (лекари, сестри, санитари, хигиенисти, администратори). В Израел процентът на ваксинираните медици е близо 90%. В областта на медицината, а и не само винаги е имало страх от "новото". Така е било с първите антибиотици, та дори и с парният двигател и първият локомотив, когато се е смятало, че при скорост над 30 км/ч ще ти се разкъса черният дрод и ще умреш на на място. Та така и с ваксините. Ваксиниране му е майката, хора, ваксиниране!

 95. 95 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#88] от "WhereTheHellAreW":

  "Шикстова пикло - аз само цитирах президента на Файзер, в интервю по NBC - ако имаш проблеми с цитата, обяви го за евреин-антисемит и го натопи на специалните ви служби"

  Я, марш в ъгъла бе, страхлива руска тролтинетко!!!
  "Пикла" ще викаш на косматата си партньорка/партньор в леглото (когато, разбира се ти излезе късметът да я/го онодиш)!
  А като те е страх от ваксините, стой си в дупката и не се пъхай между краката на батковците!

 96. 96 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  +++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK