На живо

Коронавирусът по света: Балтийските страни искат нова система за разпределяне на ваксини

Балеарските острови

© Associated Press

Балеарските островиДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Балтийските страни изпратиха днес писмо до Европейската комисия, с което искат временно да се въведе нова система за разпределяне на ваксините срещу COVID-19. Те предлагат това да става не според квота, определена от дела на националното население от общото за ЕС, а да е според непосредствените нужди на всяка страна, съобщи АФП. Писмото е от здравните министри на Естония, Литва и Латвия до Стела Кириакидис, еврокомисар по здравеопазването.


Трите страни предлагат нови критерии като налични ваксини, дял ваксинирани, брой на заразените, дял на починалите и разпространението на нови варианти на коронавируса.


Естония, например, в момента е с вторият по големина в света дял на заразените на глава от населението, съгласно официалните данни за последните 14 дни. Латвия е само преди България по най-нисък дял ваксинирани.

Твърде малко "зелени" възстановителни планове

По-малко от 20 процента от разходите, предназначени за съживяване на икономиката в условията на кризата с Ковид-19 през 2020 година, са екологосъобразни. За това предупреди днес в доклад ООН, призовавайки света да се насочи към "зелено" стимулиране, предаде "Франс прес".


"На този етап зелените разходи в световен мащаб не са съизмерими с тежестта на трите кризи на планетата - климатичните промени, изчезването на природата и замърсяването", заяви г-жа Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP). /БТА

Над 17 хил. заразени в Полша

Полша регистрира днес най-големия брой случаи на коронавирус за едно денонощие от началото на година - 17 260. 398 човека са починали в страната за последните 24 часа, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от "Франс прес". Влошаването на епидемичната обстановка се дължи на "нарастващото отпускане" на населението, което не спазва в достатъчна степен правилата за социално дистанциране, и на разпространението на британския вариант на коронавируса в Полша, коментира говорителят на здравното министерство Войчех Андрушевич. Той съобщи, че близо 1500 допълнителни легла ще бъдат осигурени за пациенти с COVID-19 в цялата страна в близките дни, включително във временни болници.


"Далеч сме от това да можем да кажем, че третата вълна отшумява", каза говорителят на правителството Пьотър Мюлер.


Полша наложи локдаун в началото на пандемията, което помогна на страната да избегне най-лошото, но в края на миналата година страната бе ударена от втора епидемична вълна, последвана от трета вълна, която още продължава, отбелязва АФП.


Правителството прие тази година облекчаване на ограничителните мерки, позволявайки на хотелите, музеите, кината, театрите и басейните да отворят на половината от капацитета си, преди да се наложи да върне в сила мерките в две области (воеводства) в северната част на страната през последните две седмици заради скок на новите случаи.

Много повече хора в Германия ще получат ваксини срещу COVID-19 следващия месец, когато семейните лекари започнат да ги поставят, но представата, че през април една четвърт от населението ще получи поне една доза, е нереалистична. Това предупреди днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от "Ройтерс".


Агенцията отбелязва, че в Германия нараства недоволството от бавното темпо на ваксинацията. Едва около 6.4 на сто от 83-милионното население на страната са получили поне една доза ваксина - много по-малко в сравнение с Великобритания, Израел и САЩ.


Днес Шпан каза, че темпото ще се засили през април, когато семейните лекари ще ваксинират в кабинетите си. "Броят на ваксинираните обаче няма да започне веднага да нараства с 20 милиона месечно или с 10 милиона седмично", подчерта германският здравен министър пред телевизия Цет Де Еф. По думите му следващия месец ще има "значително повече ваксинации, но не чак в толкова голям мащаб".


Председателят на Германския лекарски съюз Андреас Гасен заяви, че в кабинетите на личните лекари може да се поставят по около пет милиона дози седмично. "Оставете ни да ваксинираме, направете ваксините достъпни за нас през аптеките и не ни убивайте с бюрокрация", призова той.


Германия започна да вдига някои ограничителни мерки, въпреки че броят на новозаразените отново започна да се увеличава. От началото на пандемията до днес в страната са регистрирани над 2,5 милиона случая на коронавирус, от които повече от 72 хиляди са приключили със смърт.

ЕС може да удължи ограниченията за износ на ваксини

Действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини срещу ковид изтичат в края на март и след това всичко е възможно, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали забраните ще останат в сила по-дълго. Той потвърди, че споровете с производителя на ваксини "Астра Зенека" продължават. Говорителят не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.


По неговите думи основната цел на ЕС остава осигуряването на достатъчно ваксини. Той потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство по повод изявления на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.


Говорителят отказа да коментира изявленията на Мишел, според когото Лондон проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС. Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с британския премиер Борис Джонсън и получи уверение, че няма проблеми за доставките на ваксини за ЕС, добави той.


По неговите думи "АстраЗенека" не изпълнява договора с ЕК, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания. Говорителят не отрече, че може да се очакват закъснения в доставките и от "Янсен", чиято ваксина се очаква да получи европейско одобрение утре.

Цифрови сертификати в Сърбия

Сърбия е подготвила дигитални сертификати за ваксинацията, които ще позволят по-лесно движение и пътуване извън страната, съобщи министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич за сръбската държавна телевизия РТС. Тя поясни, че дигиталният сертификат не е COVID паспорт.


"Това е друг вид документ. ЕС се отказа от другия вариант, защото той би съдържал и номера на паспорта, някои данни, на които мястото им не е в него. Дигиталният сертификат показва кога сте ваксинирани или преболедували, или сте си направили PCR тест и сте негативни", каза Татяна Матич. По думите ѝ до една седмица ЕС ще даде по-точна информация за вида и начина на издаване на дигиталните сертификати.


Един от вариантите е дигиталният сертификат да бъде едно от приложенията в мобилните телефони, но има няколко опции, добави министърът.


Мисля, че е много важно нашите граждани да разберат, че ключът към свободното движение и пътуване е масовата и бърза ваксинация, каза тя. Сърбия ще може да възстанови туристическия си сектор едва след три години, когато ще се върне на рекордното ниво от 2019 година, посочи министър Матич.

Патентната защита не бави производството на ваксини, твърдят експерти

Производственият капацитет и недостигът на съставки, а не ограничаването на достъпа до патентите, са основните пречки пред разширяването на производството на ваксини срещу COVID-19, заявиха няколко глобални организации на производители на медикаменти.


"Правата върху интелектуалната собственост не са проблем", каза Томас Куени, който оглавява Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA). "Проблемните места са капацитетът, недостигът на суровини, недостигът на съставки, а и става въпрос за ноу-хау." Активисти, включително от "Лекари без граници", настояват за временен отказ от патентни права върху определени технологии за борба с COVID-19, като същевременно обвиняват богатите страни в блокиране на производството на ваксини за по-бедните държави.


Замразването на интелектуалната собственост за ваксини е далеч по-различно предложение от задължителните лицензи, издадени преди десетилетия за по-прости лекарства с малка молекула, включително лечение за ХИВ / СПИН. Комплексните ваксини имат стотици съставки, от липиди през обвиващата РНК до модифицирани вирусни вектори за доставяне на ДНК.

Еврокомисията договори още 4 млн. дози с "Пфайзер"

Европейската комисия постигна споразумение с BioNTech-Pfizer за доставката на още четири милиона дози ваксини срещу COVID-19 за държавите членки през следващите две седмици. Целта е бързо да се справят с горещите точки, свързани с коронавируса, и да се улесни свободното движение през границите, съобщи комисията.


"За справяне с агресивните варианти на вируса и за подобряване на положението в горещите точки са необходими бързи и решителни действия. Имам удоволствието да обявя днес споразумение с BioNTech-Pfizer, което ще предложи на държавите членки да предоставят общо четири милиона дози ваксини преди края на март, които ще бъдат доставени в допълнение към планираните доставки на доза," каза председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.


"Това ще помогне на държавите членки да продължат да контролират разпространението на нови варианти. Чрез целенасоченото им използване там, където те са най-необходими, особено в граничните региони, тези дози също ще спомогнат за гарантиране или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са от ключово значение за функционирането на здравните системи и единния пазар."


Урсула фон дер Лайен,

председател на Европейската комисия


Европейската комисия следи отблизо развитието на епидемиологичната обстановка в държавите членки. Въпреки настоящото намаляване на броя на смъртните случаи в ЕС, дължащо се на ваксинирането на възрастните хора и най-уязвимите хора, Комисията е обезпокоена от развитието на редица горещи точки във връзка с COVID-19 в целия ЕС. Това се дължи по-специално на разпространението на нови варианти, които са по-заразни. Ваксината BioNTech-Pfizer се оказа високоефективна срещу всички известни понастоящем варианти на вируса COVID-19. В региони като Тирол в Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано в Италия и някои части на Бавария и Саксония в Германия, но и в много други държави членки, броят на инфекциите и хоспитализациите рязко нараства през последните седмици, което накара държавите членки да приемат строги мерки и дори в някои случаи да налагат нови гранични проверки.


За да подкрепи държавите членки в усилията им да се справят с тази ситуация, Комисията договори с BioNTech-Pfizer възможността държавите да поръчват допълнителни дози ваксини. Увеличаването на доставките на дози през март е резултат от успешното разширяване на производствения капацитет на компанията в Европа, което приключи до средата на февруари. Общо четири милиона дози ще бъдат предоставени за закупуване на държавите членки пропорционално на тяхното население. Всички тези дози ще бъдат доставени преди края на март. Тези дози са в допълнение към графика за доставки, договорен понастоящем между държавите членки и BioNTech-Pfizer.

Испания е готова да използва ваксинационни паспорти от май

Очакваме, че странати ще може да започне да използва ваксинационни паспорти през май, заяви днес министърът на промишлеността, търговията и туризма г-жа Рейес Марото Илера в интервю за телевизионния канал "Антена 3".


Ще можем да започне прилагането на дигитален паспорт паспорт, когато туристическо изложение ФИТУР в Мадрид отвори врати на 19 май, допълни Марото, цитирана от "Ройтерс". Испания подкрепя създаването на сертификати за ваксинация, които биха допринесли за възстановяването на туризма в страната.


На 1 март председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК се готви през този месец да представи сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19. /БТА

Брюксел съкращава вечерния час

Общинските власти в Брюксел са решили да съкратят продължителността на въведения заради епидемията вечерен час, съобщиха местни медии.


Предвижда се ограничението да важи между полунощ и 5.00 ч., като досега движението бе забранено от 22.00 ч. до 6.00 часа. Първоначално вечерен час бе наложен още през юли миналата година в Антверпен. В столицата, както и в останалите части на страната, ограничението влезе в сила от октомври.


Вечерният час в отделните области на Белгия е с различна продължителност, но общото изискване е движение да няма между полунощ и малките часове на деня. С новата промяна Брюксел ще уеднакви изискванията с останалите области, отбелязват медиите. Цитирани са мнения на експерти, според които за отпадането на това ограничение в столицата все още е рано.

В Индия над 10 хил. компании са затворили

Разпространението на новия коронавирус в Индия доведе до принудително затваряне на над 10 хил. компании от април 2020 година до февруари 2021 година. Това съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви, позовавайки се на министерството по корпоративните въпроси.


Заради свиването на икономическата дейност в Индия общо 10 113 компании от април 2020 година до февруари 2021 година затвориха по собствена инициатива в съответствие с параграф 248 от закона за дейността на компаниите в Индия, заяви държавният министър по корпоративните въпроси Анураг Сингх Тхакур в отговор на въпрос в долната камара на парламента.


Държавният министър уточни, че най-голям брой компании са затворени в столичния район Делхи и в северния щат Утар Пардеш - съответно 2394 и 1936.


Финансовото министерство съобщи през февруари, че брутният вътрешен продукт на страната през финансовата 2020-2021 година, която приключва на 31 март, се е свил със 7,7 процента заради пандемията от коронавируса и предизвиканите от нея отрицателни процеси в икономиката. Те доведоха до забавяне на растежа и проблеми във финансовия сектор.

Германия временно е спряла финансовата помощ за някои компании, пострадали от коронакризата, заради подозрения в измама, предаде "Ройтерс". Спирането на средствата е засегнало компании, поискали специална подкрепа за ноември и декември, както и специални мостови кредити. Властите уточниха, че блокирането на помощта е започнало на 5 март, но не и колко са компаниите.


Министерството на икономиката посочи, че е предало случаите на прокуратурата, която е започнала да разследва нередностите. Ведомството не уточни за колко пари става дума, но според англоезичното онлайн издание "Бизнес инсайдър" - за милиони евро.


Според сайта измами са извършвани и от трети страни като данъчни съветници, каквито според изискванията на властите трябва да проверят заявленията за помощта, преди те да бъдат подадени.

ЕС и САЩ са готови да произведат около 6 млрд. дози ваксина

ЕС и САЩ са готови да произведат около шест милиарда дози ваксина срещу ковид, съобщи днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Той отбеляза, че е разговарял с представител на САЩ по този въпрос и двете страни ще поддържат връзка всекидневно. По неговите думи веригите за доставка на суровини и оборудване са общи, затова е необходим постоянен обмен на данни за хода на производството.


Обикновено изграждането на завод за производство на ваксини отнема 4-5 години, настройката на производствена линия за нов препарат се прави за около две години. Днес целим тези срокове да бъдат съкратени до една година, посочи еврокомисарят. Много е трудно да се направи завод, развитието на руската ваксина "Спутник" го доказва, добави той. Брьотон добави, че руски представители са го попитали какви са възможностите руската ваксина да бъде произвеждана в ЕС.


Еврокомисарят потвърди, че е научил за трудности в производството на вакскината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), чието одобрение в ЕС се очаква до края на тази седмица. Разбирам, че има някои трудности в САЩ за производството на тази ваксина. Не се тревожа, някои производители се справят по-добре от очакваното, други закъсняват, обобщи Брьотон.


Коронавирусът по света: Балтийските страни искат нова система за разпределяне на ваксини

© Associated Press

"Бионтех" може да увеличи капацитета си

Германската фармацевтична компания "Бионтех" заяви, че може да засили производството на ваксината си срещу COVID-19, за да отговори на търсенето, предаде ДПА.


При необходимост "Бионтех" може заедно с партньора си "Пфайзер" да произведе до 3 млрд. дози от препарата през 2022 г., посочи шефът на германската компания Угур Шахин пред "Блумбърг".


Това обаче ще зависи от търсенето и дали ще бъдат необходими толкова дози, допълни той. Три милиарда дози би означавало увеличаване с 50 процента спрямо планираното за 2021 г. производство на 2 млрд. дози.

Хондурас подписа договор за доставка на "Спутник"

Хондурас подписа договор за закупуване на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Това съобщи президентът на страната Хуан Орландо Ернандес, цитиран от ТАСС. В края на февруари агенцията за регулиране на здравеопазването на Хондурас регистрира руския препарат по ускорена процедура.


По официални данни в южноамериканската страна от март миналата година са регистрирани над 174 хил. случая на COVID-19, сред които 4283 завършили фатално. Въведени са общонационални ограничителни мерки, включително вечерен час.

Нов антирекорд в Бразилия

Бразилия регистрира 1972 нови смъртни случая от Ковид-19 за денонощие, което е нов антирекорд, предаде "Ройтерс". Страната има 70 764 новозаразени за последните 24 часа или общо 11.12 млн. случая.
Жертвите на епидемията са общо 168 370.


Според базирания в Рио де Жанейро изследователски институт "Фиокрус" над 80 процента от местата в интензивните отделения са запълнени в столиците на 25 от 27-те бразилски щата. В 15 от най-големите градове на Бразилия са заети 90 процента от леглата в интензивните отделения и все повече градове са изправени пред риск от колапс на здравните им системи, предупреди организацията.

Чили изпревари Израел по скорост на ваксиниране

Чили изпревари Израел като страната в света, ваксинираща най-много хора срещу COVID-19 на 100 жители, предаде ДПА.


Днес имаме нов повод за гордост. Чили зае първо място в световната класация по брой дози, разпределени сред 100 жители, съобщи с туит правителството на южноамериканската страна след актуализирането на статистическия портал "Нашият свят в данни" (Our Wolrd in Data).


Съгласно новите данни в Чили са поставяни средно 1.08 дози дневно на 100 жители през последните седем дни, докато за Израел показателят е 1.03 дози.


Общо в страната с население 18 млн. души поне по една доза ваксина е поставена на 4 176 094 граждани от началото на кампанията през декември или на над 21 процента от населението.


Чили наред с Мексико и Коста Рика е сред латиноамериканските държави, които първи започнаха да ваксинират населението си и рано договориха закупуване на ваксини. В резултат страната успя да си гарантира 35 млн. дози, 10 млн. от които вече са пристигнали. Повечето са на китайската компания "Синовак".


Въпреки ваксинационната кампания Чили все още отчита високи нива на разпространение на коронавируса с над 5000 нови случая дневно за няколко последователни дни.


Коронавирусът по света: Балтийските страни искат нова система за разпределяне на ваксини

© Associated Press

Великобритания никога не е блокирала износа на ваксини

Великобритания не е блокирала износа на нито една доза ваксина срещу COVID-19, заяви днес говорител на британското правителство, цитиран от "Ройтерс". Той окачестви като "напълно неверни" всички твърдения, че Лондон е ограничавал или забранявал износа на ваксини. "Тази пандемия е световно предизвикателство и международното сътрудничество по разработването на ваксини продължава да бъде неделима част от нашия отговор", отбеляза говорителят.


По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли обвиненията към ЕС във "ваксинен национализъм" и каза, че докато Великобритания и САЩ открито забраняват износа на ваксини, ЕС не е прекратявал експорта им.

Мексико ще разчита на китайски ваксини

Мексико обяви днес, че залага на китайските ваксини срещу COVID-19, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Агенцията отбелязва, че властите не са оповестили публично каквато и да било информация за тяхната ефикасност. Мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард съобщи, че правителството е подписало споразумения за 12 млн. дози от още неодобрената ваксина на "Синофарм" (Sinopharm) и е увеличило до общо 20 милиона дози договорите си за ваксината "Коронавак" (Coronavac) на друга китайска компания - "Синовак" (Sinovac).


Количеството от 32 млн. дози, плюс поне още 4 милиона дози от ваксината на трети китайски производител - КанСино (CanSino), изглежда колосално в сравнение с около 5-те милиона дози, получени от други източници. При все това от канцеларията на мексиканския външен министър многократно отказаха да отговорят на въпроси за ефикасността на китайските ваксини, отбелязва АП.


"Синофарм" съобщи, че според временните данни от клиничните изпитвания ваксината й е с ефективност 79 процента. Както и другите китайски компании тя обаче не е публикувала данните от последния етап на клиничните си изпитвания. Експерти в Хонконг са установили ефикасност от около 51 процента при ваксината на "Синовак". Тя вече бе одобрена за използване в Мексико.


Ваксината на "Кан Сино" също получи зелена светлина за използване в Мексико и е с ефикасност от около 65.7 процента. В Мексико са одобрени общо шест ваксини, като страната е получила сравнително малки количества от всяка.


Досега в Мексико са поставени едва около 4.7 млн. дози от всички налични ваксини, което е доста скромен дял при население от 126 млн. души. Правителствената политика създава странна ситуация, която дава възможност на някои мексиканци, главно в градските райони, да се имунизират с ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer), с около 95 процента ефективност, докато повечето хора ще получат някоя от китайските ваксини с много по-ниска ефективност.


При липсата на публикувани данни за китайските ваксини, колебанията за ефикасността и безопасността им са широкоразпространени в страните, които зависят от тях, отбелязва АП. Над 25 държави вече започнаха да ваксинират населението си с китайски препарати. Нито една от трите китайски компании, произвеждащи използвани по света ваксини, не е огласила публично данните от последния етап на клиничните им изпитвания.


В Мексико са потвърдени близо 191 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса. Страната е на трето място в мрачната статистика след САЩ и Бразилия. Има и 2.13 млн. заразени. Тестовете, които се правят в Мексико обаче, са много малко, а данните на правителството за прекалено висока обща смъртност подсказват, че реалният брой на починалите след заразяване с коронавируса е бил доста над 220 хиляди в началото на януари, когато властите престанаха да публикуват тези данни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK