Заев подкрепи идеята "българите, хърватите, австрийците" да станат малцинства

Заев подкрепи идеята "българите, хърватите, австрийците" да станат малцинства

© Associated PressМакедонският премиер Зоран Заев застана зад идеята на външния министър Буяр Османи да се направят стъпки българите да бъдат добавени към конституцията на страната, "ако е необходимо".


От Заев този коментар, който на практика би създал българско малцинство в Северна Македония, обаче прозвуча различно от призивите на коалиционния му партньор българите да работят в тази насока, като гарантират присъствието си в анкетната карта за предстоящото преброяване. Министър-председателят свърза тази възможност с процеса на евроинтеграция и с нуждата "по-малобройните общности" да бъдат вписани в конституцията, както например е направила Хърватия преди присъединяването.


"Имаме години пред себе си, но и изразена воля, че сме готови не само за българите, за хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците и други като отворено общество, европейска страна, да следваме примера на европейските държави."
"Египтяни" обозначава стара македонска ромска общност. Българите са едва 1417 на последното преброяване през 2002 г. - предстоящото, чиято същинска фаза започва на 1 април, е първото от 20 години.


Етническото самоопределение се изяснява с въпроса "На коя етническа общност принадлежите?" Има списък с кодове и всеки гражданин може да се определи както си иска. Османи допусна в петък добавяне на графа "българи" в анкетната карта, но министърът на отбраната Радмила Шекеринска, която е от партията на Заев, постави под въпрос нуждата от такава стъпка с думите, че всеки би могъл да се самоопредели като българин и тази възможност е факт от десетилетия.


Предложението на Заев за промяна на конституцията преди влизане в Европейския съюз идва в момент на продължаващо напрежение между Скопие и София, което не дава възможност да започнат преговорите на Северна Македония за присъединяване.


Повече за преброяването и значението му както за Северна Македония, така и за България, четете тук.


За предложението на Османи четете тук.


Междувременно Заев даде интервю за белградския клон на телевизионната мрежа N1. Като говореше на македонски, премиерът, с много малко споменавания на България (например на Договора за добросъседство), изтъкна, че Балканите вече не са "бомба със закъснител", а могат да решават проблемите си с приятелство.


Той посочи добрите си отношения както с ръководството на Белград, така и с това на Тирана, но критикува отново подхванатата в последните дни тема за потенциално обединение на Албания и Косово, защото "не такова бъдеще искат" жителите на двете държави, "бъдещето им е в Европейския съюз". Заев обърна внимание и на напредъка на сътрудничеството със Сърбия и Албания в проекта "мини Шенген" за свободно придвижване на Западните Балкани и "отваряне на границите", като гранични процедури вече се опростяват, а надеждата е още държави, например Босна и Херцеговина, да се включат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK