Лобист на Бобокови: От Конгреса искат да наблюдават изборите в България

Лобист на Бобокови: От Конгреса искат да наблюдават изборите в България


Бях впечатлен, че има толкова голям интерес в Конгреса към упадъка на България и нуждата от реформи, както и от мотивацията на служителите, някои от които биха искали да пътуват до страната, за да наблюдават изборите".


Това казва Маршал Харис от базираната във Вашингтон компания за комуникации Alexandria Group International, цитиран в понеделник от сайта foreignlobby.com, проект на журналиста Джулиан Пеке. Думите му са част от съобщение в изброени 6 примера в дайджест за лобистки събития.


Съобщението със заглавие "Бивши посланици на САЩ в България се включват в лобистката кампания на критици на София" се казва, че на 22 февруари е имало конферентен разговор с "около дузина" служители за международните отношения от Камарата на представители и Сената. Той е бил с посланиците Джеймс Пардю и Родерик Мур и се подчертава, че това се е случило в навечерието на парламентарните избори в България на 4 април.
"Разговорът е бил от организиран от Маршал Харис, чиято Alexandria Group International лобира за български бизнесмени, борещи се с обвинения за криминални престъпления, за които твърдят, че са скалъпени", пише още Пеке.


Лобист на Бобокови: От Конгреса искат да наблюдават изборите в България


Авторът започва текста с "лобистката кампания за подчертаване как отстъпва демокрацията в България дава резултат". Обяснението е в съвместното изявление на сенаторите Боб Менендес и Джеймс Риш от миналата седмица, предупреждаващо за "ширеща се корупция", западаща медийна свобода, политизиране на правораздаването и други заплахи срещу върховенството на закона, представляващи сериозни предизвикателства пред американско-българските двустранни отношения, посочва Пеке. Веднага след това той допълва, че "Foreign Lobby Report научи след това, че изявлението е последвало конферетен разговор от 22 февруари".


В България това се представя с твърдение, че лобисти на братята Атанас и Пламен бобокови били осигурили критичната позиция на сенаторите.


В съобщението на Foreign Lobby Report няма подобно нещо. Там пише, че Alexandria Group International е организирала конферентния разговор и че на него са говорили двама бивши посланици на САЩ в България. Никъде не се твърди, че това е единственият източник на информация за положението в България на Менендес и Риш и дори не се казва, че точно техни служители са участвали в разговора. Но и се разбира, че критичната оценка за България не се основава единствено на цитираните от сенаторите класации на "Прозрачност без граници" и "Репортери без граници".


Сайтът, представящ се като "вашият портал към индустрията за лобиране за чужди интереси във Вашингтон срещу 500 милиона долара", публикува на 21 януари подкаст с Маршал Харис. Заглавието е, че бившият дипломат "вижда подобряване за върховенството на закона - и за своите клиенти - в Източна Европа при Джо Байдън".


Джулиан Пеке основател и главен редактор на Foreign Lobby Report.

Джулиан Пеке основател и главен редактор на Foreign Lobby Report.


Джулиан Пеке основава Foreign Lobby Report през април 2020 г. и е негов главен редактор. В представянето на проекта той казва, че "всеки ден се ровим из десетки съобщения за лобиране, правителствени бази данни и други публични документи, за да ви представим цялостна и актуална картина за усилията на чуждестранни правителства, компании и личности да влияят на Конгреса, изпълнителната власт и общественото мнение".


Преди това в продължение на 6 години той работи за изданието Al-Monitor, където идва от друго издание за случващото се в американския парламент и администрация - The Hill. Специализиран е в отразяване на лобизъм в Конгреса, Белия дом, Държавния департамент и Пентагона, но познанията му са предимно в дейността на възложители на задачи от Близкия изток и Персийския залив.


В разговор за началото на проекта Foreign Lobby Report той коментира, че много от информацията идва по линия на прочутия Закон за чуждестранните представители (FARA). Той е от 1938 г. и е целял основно осветяване дейността на нацистите чрез свои негласни представители и лобисти в САЩ. Използването му продължава по време на студената война и до днес всички, които под една или друга форма работят за или в полза на чуждестранни правителства и структури, частни организации, политически партии и физически лица от чужбина, са длъжни да се регистрират и отчитат за дейността си.


Санкцията за умишлено нарушаване на FARA е затвор до 5 години, глоба до четвърт милион долара или и двете. Има и случаи, в които нарушенията могат да се определят като административни пропуски и тогава наказанията са доста по-леки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK