Трябваше ли да се евакуират хиляди след Фукушима - изненадващият отговор на един експеримент

Трябваше ли да се евакуират хиляди след Фукушима - изненадващият отговор на един експеримент

© ReutersНа 12 март 2011 г. светът видя нещо, невиждано досега пред камерата: експлозия, която разкъсва покрива на атомна електроцентрала - японската Фукушима Дайичи. Всъщност взривът не беше ядрен, а резултат от горещ водороден газ, срещнал хладния външен въздух по време на земетресението и цунамито в Току. Но разликата едва ли имаше значение - очевидно нещо се беше объркало ужасно.


Десетилетие след трагедията много хора все още оплакват близо 16 000 души, загубили живота си от цунамито. Докато никой не е починал от радиацията след радиационната авария във Фукушима Дайичи, приблизително две хиляди пълнолетни са починали преждевременно в резултат на принудителната им евакуация и несъмнено много повече от огромния брой разселени хора са преживели лично бедствие. За да се сведат до минимум страданията при бъдещи ядрени аварии, има важни поуки от март 2011 г., които трябва да се научат.


Как трябва да реагира правителството, когато се сблъска с ясни доказателства за изпускане на радиоактивен материал в околната среда?
25 години преди това беше създаден прецедент в Чернобил в Украйна. Там властите евакуираха местното население и го държат далеч десетилетия наред, което е изключително скъпо и разрушително за засегнатите общности.


Докато Япония се възстановяваше от природното бедствие, властите наложиха заповед за евакуация в радиус от 20 км около пострадалата атомна централа. Общо на 109 000 души е било наредено да напуснат домовете си, а още 45 000 са избрали да се евакуират от околните местата, което допълнително засили бъркотията.


Поставихме си цел да определим как най-добре да реагираме на тежка ядрена авария, използвайки научноориентиран подход. Бихме ли могли, като разгледаме доказателствата, да измислим по-добри предписания от правилата приложени в Украйна и Япония?


С колеги от университетите в Манчестър и Уоруик използвахме изследователски методи от статистиката, метеорологията, физика на реакторите, радиационната наука и икономиката и стигнахме до изненадващо заключение.


Япония вероятно не е трябвало да преселва никого, а евакуациите след Чернобил включват пет до десет пъти повече хора от нужното. Всъщност, тъй като електроцентралите обикновено се изграждат на известно разстояние от градовете, много малко дори от най-тежките ядрени аварии биха наложили дългосрочно преселване на населението.


Нашият екип направи симулация на авария в стил Фукушима в измислен реактор в Южна Англия и показа, че най-вероятно само хората в най-близкото село ще трябва да се изнесат. Това означава, че стотици хора са евакуирани, а не десетки хиляди.


Трудно е да се аргументира преместването на хора след инцидента във Фукушима Дайчи в Япония, където изчислената загуба на продължителност на живота от престой в най-засегнатото селище Томиока би била три месеца - по-малко, отколкото лондончани в момента губят от живота си от замърсяването на въздуха.


Разбира се, не казваме, че не трябва да се прави нищо, а точно обратното. Изследователите от Университета в Бристол са разработили показателя J-стойност (J идва от judgement, преценка), за да помогне да се получат обективни отговори на въпросите за безопасността, повдигани заради атомни централи, железопътни линии и друга инфраструктура, която подобрява живота ни:

  • Колко трябва да вложи атомната електроцентрала за защита на своите работници?
  • Рентабилно ли е инсталирането на нова система за безопасност за железопътна сигнализация?
  • Трябва ли правителството да харчи повече за предотвратяване на смъртните случаи по пътищата?

Показателят J балансира колко от продължителността на живота възстановява една мярка за безопасност спрямо нейната цена. И това се прави от етичната позиция, че всеки ден от живота има еднаква стойност за всички - независимо дали човек е богат или беден, млад или стар.


След ядрена авария стойността на J може да помогне за определяне на приоритетите на най-полезните мерки, като почистване на покриви и улуци в градовете и намаляване на абсорбирането на радиоактивен цезий в земеделските земи чрез добавяне на фероцин към фуражите и замяна на замърсена почва.


Защо преместването на хора рядко е едно от тях?


Преселването не просто е скъпо, то също създава количествено трудно измерими проблеми за евакуираните, които могат да бъдат еднакво тежки или по-сериозни от останалите. Световната здравна организация документира след Чернобилската катастрофа трудностите, преживени от преселената общност, и откри много прояви на депресия и алкохолизъм. Сред населението нарастването на самоубийствата и злоупотребата с наркотици може да съкрати живота на евакуираните много повече, отколкото би могло да бъде загубено от радиация в старите им домове. Подобни доказателства започват да се появяват от Фукушима, особено за самоубийства на мъже.


Изчезването на ядрения сегмент от японската енергетика след Фукушима.

Изчезването на ядрения сегмент от японската енергетика след Фукушима.


Япония през 2010 г. е може би световният лидер в гражданската ядрена енергетика, след като през 1996 г. е открила първия ядрен блок от трето поколение в Кашивадзаки-Карива. Могъщите конгломерати Toshiba и Hitachi са готови да донесат ядрен ренесанс по целия свят. След това и двете компании напуснаха Великобритания, оставяйки празни пространства там, където трябваше да бъдат новите атомни електроцентрали. Амбициите на Hitachi за Тайван (Лунгмен) и САЩ (Южен Тексас) също се изпариха, както и у дома в Япония (Шимане). В Япония много, вече построени, централи остават изключени.


Съществува явен дисбаланс между много ниския риск от тежка ядрена авария, която може да се очаква да убие забележително малко хора, от една страна, и почти сигурният, от друга, от изменението на климата, застрашаващо бъдещето на всички видове в света като резултат от продължаващото изгаряне на изкопаеми горива. Случаят с Япония илюстрира това.


Безвъглеродната ядрена енергия доставя 25% от електроенергията в страната през 2010 г., но делът й намалява до по-малко от 1% четири години след инцидента. Недостигът се компенсира от 30% увеличение на използването на въглища, петрол и природен газ. До 2019 г. изкопаемите горива все още осигуряват 70% от електроенергията в Япония.


Анализаторите съобщават, че Япония би могла да генерира почти една трета от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г. Но декарбонизацията би могла да продължи още по-бързо, ако ядрената енергетика не беше принудително извадена от микса. Макар че реакцията е разбираема - доверието беше унищожено.


Усещането, че трябва да се направи нещо, може да бъде мощно посред масово бедствие. Предизвикателството е как то да бъде канализирано му към намиране на правилните решения.


Статият е от ориентираното към академичната общонст издание The Conversation.


Уилям Нътол е професор по енергетика в The Open University, съавтор на изследването "Управление на ядрения риск: Екология, финанси и безопасност" и е получавал британска безвъзмездна помощ от научния изследователски съвет по физика и инженерни науки.


Филип Томас е професор по управление на риска в University of Bristol и директор на Michaelmas Consulting Ltd. Той също е автор в проекта "Управление на ядрения риск", осъществен от 4 университета с подкрепата на Комисията за ядрена енергия на Индия.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  "На 12 март 2011 г. светът видя нещо, невиждано досега пред камерата: експлозия, която разкъсва покрива на атомна електроцентрала - японската Фукушима Дайичи. Всъщност взривът не беше ядрен, а резултат от горещ водороден газ, срещнал хладния външен въздух по време на земетресението и цунамито в Току. Но разликата едва ли имаше значение - очевидно нещо се беше объркало ужасно"

  Няма значение ядрен или не - аварията беше идеално употребена политически от всички заинтересовани страни.

 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Ядрен взрив въобще е невъзможно да се получи в централа. Чернобил също гръмнаха газове под налягане. То ако ставаше така лесно , нямаше държавите да се мъчат десетки години докато произведат бомбата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Има един филм Бабушките на Чернобил. Разказва се за бабите от селата около Чернобил които продължават да живеят нелегално в Зоната.
  Та една от бабите казваше - тези които се изселиха умряха преди нас, от стрес и мъка по родните места.

 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":

  А в съседната статия някой разказват как 10г по-късно продължават усърдно да проверяват къде била уловена океанската риба дето носят в супермаркета им...това при положение, че работниците в АЕЦ-а редовно ходят с ботуши във водата около охлаждащите се пръти с отработено ядрено гориво понеже самата вода ги предпазва от лъчението...

 5. 5 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Най-вероятно ще се сетят, че рискът е пренебрежимо малък, а ползите са огромни, но ще е след 100 години, когато ЕС тотално е съсипал държави като нашата с олигофренските си политики за скъп ток от ВЕИ.
  Американците май почнаха да гледат пак към изграждане на атомни централи, ще видим Великобритания какво ще прави, но ние ще подгъзуваме на енергетиците от ЕС и по-специално на безумията на Германия.

 6. 6 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Японците са свикнали да живеят в условията на радиационно заразяване. Хирошима и Нагасаки да ни би да пустеят? При това там са задействани възможно най-примитивните и мръсни ядрени боеприпаси.

 7. 7 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1084 Весело

  Мъй-тъп-чии! Хайде сега същите прахфесори по ядрен риск да си седнат на задниците и да направят същото проучване на тема мерки при вирусна пандемия. И да не синпробутват изследванията на нас, а на политиците.

  73! Go Go
 8. 8 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1084 Весело

  И дорде не съм заборавил, верният отговор на въпроса в заглавието на статията е: “ да, трябвало е!”

  А на тези дето веднага ще зададат въпроса “защо?” ... защото същите тези прахфесори не са провели изследването си преди построяването на ядрената централа във Фукушима. А така работата става точно “след дъжд - качулка”.

  73! Go Go
 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#6] от "disorg":

  Нищо общо между авария в централа, където конвенционален взрив и последвал пожар разхвърлят радиоактивен материал, с атомен взрив. После , бомбите над Хирошима и Нагазаки детонират на стотици метри височина и съответно не могат да облъчат прахоляк , които впоследствие да направи зоната необитаема за дълго.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Интересни заключения. Аз също съм против закриване на АЕЦ. Няма сега да коментирам зеления рекет.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#8] от "Go Go":

  Ама те учените и инженерите въобще не са се сетили,че цунами може да удари атомната централа.

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1478 Весело

  В Япония даже имаше мания да купуват плодове и зеленчуци отглеждани в района на взрива за да подпомогнат района. А у нас оревахме орталъка щото сме яли подозрителни марули расли на 1000 километра от Чернобил.

 13. 13 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#6] от "disorg":Нищо общо между авария в централа, където конвенционален взрив и последвал пожар разхвърлят радиоактивен материал, с атомен взрив. После , бомбите над Хирошима и Нагазаки детонират на стотици метри височина и съответно не могат да облъчат прахоляк , които впоследствие да направи зоната необитаема за дълго.
  —цитат от коментар 9 на schwimmwagen


  Ясно е, че в една централа има многократно повече ядрено гориво, отколкото в атомна бомба и съответно замърсяването е по-интензивно, отколкото при ядрен взрив. Но затова и написах, че задействаните бомби са били примитивни - от близо 70кг ядрен материал верижна реакция е настъпила в около килограм, другото е разхвърляно във вид на различни изотопи. А прахоляк е имало достатъчно, атомната гъба в голяма степен си е от увлечени частици. Да не говорим, че тогава въобще не са били изучени поразяващите фактори на ядрения взрив и никой не е и предполагал що е то туй радиоактивно заразяване.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#9] от "schwimmwagen":

  По-голяма смешка днес не бях чел.
  Във ВМА имаше една катедра - ОТМС (организация и тактика на медицинската служба ). Та докато карах войниклъка там разбрах, че ще обсъждат последствията от Чернобил и от ядрените взривове.

  Тия хора явно нищо не разбират! Трябвало е да поканят вас за да им обясните как стоят нещата, щото твърдяха обратното.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#13] от "disorg":

  И понеже не са знаели, какво е радиоактивно заразяване не са се заразили! Страхххотно!

 16. 16 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 459 Весело

  До коментар [#13] от "disorg":И понеже не са знаели, какво е радиоактивно заразяване не са се заразили! Страхххотно!
  —цитат от коментар 15 на 3biri


  Неумно.
  Просто са продължили да живеят, разчистват и строят в огнището на заразяване. Без евакуации и дезактивации. Заради това са толкова интересни данните от там.

 17. 17 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Наистина беше пресилена реакция да затворят всичлите си над 60 реактора изведнъж. Сега работят 5 или 6. Но японците макар и много консервативни, дори задръстени, не са глупави и вярвам, че до няколко години ще пуснат поне най-новите. Отказът на Германия е също малко странен, но интересно, че там нацията одобрява този отказ.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 18. 18 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Отказът на Германия е също малко странен, но интересно, че там нацията одобрява този отказ.
  —цитат от коментар 17 на Емо


  Германците са достатъчно богати да могат да си позволят отказ от АЕЦ. За тях не е проблем да плащат т.нар. green premium - двойна цена на тока, добит от ВЕИ. Най-вероятно само ще плащат, а токът им ще идва от френски АЕЦ или полски ТЕЦ. Важното е, че ще си стрижат населението.

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1745 Любопитно

  До коментар [#3] от "blondofil":А в съседната статия някой разказват как 10г по-късно продължават усърдно да проверяват къде била уловена океанската риба дето носят в супермаркета им...това при положение, че работниците в АЕЦ-а редовно ходят с ботуши във водата около охлаждащите се пръти с отработено ядрено гориво понеже самата вода ги предпазва от лъчението...
  —цитат от коментар 4 на Jazzdevil


  от кое ТОЧНО лъчение предпазва водата??? Алфа, бета, гама, рентген, неутронно??

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1745 Любопитно

  Японците са свикнали да живеят в условията на радиационно заразяване. Хирошима и Нагасаки да ни би да пустеят? При това там са задействани възможно най-примитивните и мръсни ядрени боеприпаси.
  —цитат от коментар 6 на disorg


  Това не е така.
  При ядрена експлозия се образуват едни радиоактивни елементи, в едни количества а при бавна ядрена реакция в реактпор-други. Казано на прост език-при ядрен взрив по-голям процент от дълго радиоактивни елементи "изгарят" до по-безвредни.

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1745 Весело

  В Япония даже имаше мания да купуват плодове и зеленчуци отглеждани в района на взрива за да подпомогнат района. А у нас оревахме орталъка щото сме яли подозрителни марули расли на 1000 километра от Чернобил.
  —цитат от коментар 12 на 3biri


  Хапни си и ти?

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Обикновенно се сещат, но мениджмънта им запушва устата.

 23. 23 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо":

  В статията има една доста интересна графика, намалянето на дела на атомната енергетика започва преди Фукушима.

  Eddie lives... somewhere in time!
 24. 24 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#19] от "Веселин Дечев":

  Водата предпазва от всяко лъчение, в една или друга степен. Каква е връзката на този факт с радиоактивната риба или радиоактивни зеленчуци, ами никакъв. Ядеш ли радиоактивни храни, дори най-слабопроникващата радиация те облъчва. Контролът на храните, идващ от опасни зони, е задължителен.

  Eddie lives... somewhere in time!
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#20] от "Веселин Дечев":
  "При ядрена експлозия се образуват едни радиоактивни елементи, в едни количества а при бавна ядрена реакция в реактпор-други. Казано на прост език-при ядрен взрив по-голям процент от дълго радиоактивни елементи "изгарят" до по-безвредни."

  Тук си прав. Радиоактивното замърсяване от аварии в ядрени централи е много по-голямо от радиоактивното замърсяване при ядрени взривове. Това е доказано при ядрените аварии в Чернобил и Фукушима при които ядреното замърсяване беше стотици пъти по-голямо от това на бомбите в Хирошима и Нагазаки.

 26. 26 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1909 Любопитно

  Всички говорят колко ще ни е скъп Токът ако го внасяме,
  А ако се видят цените на който Козлудуй изнася тези твърдения спират да кореспондират с реалноста.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK