Как се купува къща за 1 евро в Италия

Изглед от Тоскана

Изглед от ТосканаКъща за 1 евро в красива Италия: с такива оферти малките населени места в Италия се опитват да привлекат нови жители. Хора от цял свят се възползват, на някои места вече са продадени всички пустеещи къщи.


Преди четири години община Фабрике ди Верджемоли в Тоскана взе нестандартно решение: да продава местни къщи срещу символичната цена от 1 евро, за да привлече млади хора и да сложи край на обезлюдяването. Населеното място се намира на около 18 километра от провинциалната столица Лука и има едва 800 жители.


Много от къщите там пустеят от десетилетия - или собствениците им са напуснали региона, или наследниците им нямат достатъчно финансови средства, за да ги поддържат така, че да станат отново обитаеми.


Какво трябва да се знае
Много от къщите са изцяло запуснати и се нуждаят от основно саниране. А онези, които ги закупуват срещу 1 евро, поемат задължението да санират имота на свои разноски. Те са длъжни да започнат ремонта в рамките на три месеца след получаването на разрешително за строеж, а всичко трябва да е приключило най-късно след три години.


Селце в Италия

Селце в Италия


През тази година ще стартират ремонтите на общо 40 къщи във Фабрике ди Верджемоли. Една от тях е на бразилеца Дъглас Роке, който вече се подготвя за преустройството на купения от него дом. Преди две години 23-годишният мъж прекарал отпуската си в Италия и спонтанно решил да купи къщата в Тоскана. Предстои му да замени 12-милионния Сао Пауло срещу миниатюрното Фабрике ди Верджемоли. Брат му също вече си е купил къща там.


Покупките на имоти обаче невинаги протичат гладко. Често срещан проблем са неизяснените отношения на собственост. Нерядко къщите принадлежат на многобройни наследници, някои от които са емигрирали или вече не са сред живите. "Случва се и друго: след покупката на къщата внезапно се появява неизвестен собственик или наследник и предявява претенции към имота", обяснява журналистката Силвия Маца, която активно е проучвала темата за запуснатите къщи.


Друга неприятна изненада може да настъпи, когато новият собственик получи първата сметка за данъка върху имота. Обикновено държавната оценка е много по-висока от заплатената символична цена от 1 евро. Затова и сметката за дължимия данък може да се окаже неочаквано висока. Поради тази причина общините в много региони на Италия влизат в ролята на посредник и оказват помощ при преодоляването на някои бюрократични препятствия.


Нов живот


Къща за 1 евро: много населени места в Италия междувременно предлагат такива оферти. В около 25 общини в страната в момента се продават къщи на цена от 1 евро нагоре. Този проект цели не само да спре обезлюдяването на малките населени места, но и да съживи туризма. Защото новите собственици биха могли да превърнат пустеещите къщи в бутикови хотели или в обекти за селски туризъм. А това на свой ред ще осигури допълнителни работни места в регионите.


Всички пустеещи къщи във Фабрике ди Верджемоли междувременно са вече продадени. Кметът Джанини се надява, че скоро броят на жителите сериозно ще се увеличи. И че във Фабрике ди Верджемоли отново ще закипи живот.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 544 Неутрално
 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Ми то и в БГ запустели села с лопата да ги ринеш,но ха някой прояви интерес да купи някоя руина ,ха някой пишман градски наследник решава,че хе сега забогатях от дедовията.....

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално  Купувай къща там, само ако си роднина на кмета!


 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Ако било толказ хубаво, хората нямаше да избягат. И какво ще работите там?
  Става само за дюлгери, които ще участват във възстановяването.

  Еретик
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Много практично. Така и купувач и продавач ще са си взаимно полезни.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  То хубаво да си купиш къща за едно евро, но какво ще правиш там? Какво ще работиш? Явно няма препоитание и заради това местните жители напускат тези места!

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Весело

  Бил съм в района на Лука...Изключително спокойно и красиво е.Особено в малките градчета и селца наоколо.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Не съм проверил подробности за тези имот в Итали, Испания, Германия, Швейцария - има ги много. В Германия селски къщи, хубави, до големите градове са на нормални цени. Може да вземете къщо с двор дори за около 40К. Но като гледам тук къщите в покрайните на градовете и по морето, цените са такива, че те са непродадени с години. Например в Гърция сносна къща можеш за купиш за 80К - 100К Евро и то до морето. Тук искат за стари къщи същите цени. Да не си помислите да купувате апартамент на нашето море в затворен комплекс. Ще ви одерат с годишните такси, а и ще ви ограбят къщата, когато не сте там.

 9. 9 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Това е бъдещето на България и особено стара София. Като ти поискат от ЕС изолация и основен ремонт, иначе глоба юруш да продаваш после. После търси 3 поколения наследници емигрирали още преди 20 години. Не едно евро ами направо отрицателни цени ще има.

 10. 10 Профил на zxb14690578
  zxb14690578
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Ей тия къщи за 1 евро от 10 години се опитват да ги продадат и никой не ги иска. Това са купчина камъни които ще ти излезнат златни ако се съгласиш да ги купиш. Бях в Тоскана преди няколко години и видях за какво става въпрос. Италиянците са прекалено хитри, стари каменни селски къщи ги продават от цени по 400 000 евро. А самите къщи нито излоация нито хубаво осветление нито хубава канализация абе... На един от плажовете дето бяхме има химически комбинат дето си изхвърля отходните води в морето и като стъпиш във водата отдолу усещаш някаква тиня и мърсотия, а на плажа пълно с италиянци. Само като се осъзнахме къде сме и веднага на колата и дим да ни няма. Абе Италия си е циганийка.

 11. 11 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#8] от "evtimvz":

  Моля? Я ми покажи къща до Хамбург, Щутгарт, Франкфурт, Мюнхен на нормална цена?

 12. 12 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  1 евро ама после данъци и оправяне излиза към 50к-60к реално.
  Това 1 евро е само за подлъгване.

 13. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  А след като я оправиш тази къща тогава може и собственици да се появят и айде гориш.
  Измама от всякъде.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#8] от "evtimvz":

  " Да не си помислите да купувате апартамент на нашето море в затворен комплекс. Ще ви одерат с годишните такси, а и ще ви ограбят къщата, когато не сте там."
  ==============
  Ако смятате 1000 лева за одиране при поддръжка на басейн, одиране си е.

  Еретик
 15. 15 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Идеята не е непременно да се въдворят хора в къщите. Може да се работи, ако професията позволява работа от дистанция напр., но идеята е да се подновят къщите, понеже си задължен да ги ремонтираш и поддържаш. Пък когато дойде време за пенсия, вместо в Рим, преместваш се в къщата си в провинцията и готово. Много хора ходят в Италия и там селския туризъм не е като селянията в България. Т.е. може тези имоти да се отдават под наем на туристи, също.

 16. 16 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  В Италия като кривнеш от централната улица, гледката коренно се променя - съборетини с олющени мазилки. А във Венеция разбрах защо препоръчват да се возиш на гондола само вечер. През деня пораженията, които водата нанася на сградите представляват една доста грозна гледка.

 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ''Мафията" не е от тези дето се прецакват.

 18. 18 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 59 Неутрално

  То хубаво да си купиш къща за едно евро, но какво ще правиш там? Какво ще работиш? Явно няма препоитание и заради това местните жители напускат тези места!
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  Това е за богати хора, които искат да имат вила/поредната/ в някой селски район на Италия. И за тях не е проблем това, дори си е изгодно.

 19. 19 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":
  Не е само 1000 лв. Началната такса е минимум 1200 Евро. И не ти дават гаранция за нищо. Това включва грижи за двора, входа и басейна. Ако мислите че за комплекс от 100 апартамента тази сума е малка - плащайте я. Но вие, вероятно, сте от тези, които събират парите. Затова сега можеш да купиш апартамент от 60 квадрата на Слънчака за 30К Евро.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  На такива местенца, особено ако са между 55-60 год. неизбежно се алкохолизират.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#11] от "Шоршо":

  Това не са големи градове - това са мегаполиси. Виж селски къщи на около 50-60 км. до провинциални градове. В момента дори до Берлин и Лайпциг може да намериш - не нови, разбира се. Но нормални. Не ми се рови сега по сайтовете, но съм търсил за сина ми и съм ги виждал.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#12] от "МиГ-29":

  Ще ти излезе не повече от 15, максимум 20 к, и то лева, просто трябва да намериш българска фирма, те си организират транспорта, товарят материали, инструменти, идват трима човека, и след 1 месец си готов.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  За хора пенсионери ама не от България. От едни по-мрачни северни страни е идеално.

 24. 24 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ето на това се казва взаимно изгодна сделка.Трябва само правно да си вържат гащите.Примерно къща запусната ,неплащани данъци 10-15г .Общината запорира ,преминава процедура през съд ,конфискува се за задължения /неплатени данъци/.
  Общината като изряден нов собственик продава за 1 Е /но с условие към договора/.

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  Самия град Лука е чудесен. Попаднах там по препоръка на хазяйката в Пиза и не съжалявам ОБАЧЕ докато сърбахме кафенце на площада, дойде една баба,над 70 беше може би, носеше няколко пакета носни кърпички и започна с жестове да обяснява да си купим за колкото обичаме, че се опитва да изкара пари за ядене. Тъжна работа, дадох и 5 евро, че ни благославяше после и ни се покланяше.... та да, хубаво е там ама...явно има защо да е обезлюдено

 26. 26 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не съм проверил подробности за тези имот в Итали, Испания, Германия, Швейцария - има ги много. В Германия селски къщи, хубави, до големите градове са на нормални цени. Може да вземете къщо с двор дори за около 40К. Но като гледам тук къщите в покрайните на градовете и по морето, цените са такива, че те са непродадени с години. Например в Гърция сносна къща можеш за купиш за 80К - 100К Евро и то до морето. Тук искат за стари къщи същите цени. Да не си помислите да купувате апартамент на нашето море в затворен комплекс. Ще ви одерат с годишните такси, а и ще ви ограбят къщата, когато не сте там.
  —цитат от коментар 8 на evtimvz


  Ма нямам никакво желание,да живея като отшелник в немско село.....или пък в хралупа за 80-100к в Гърция!Пък големи,хубави с двор,до големи градове .....хе хе,за такива цени!?

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  А колко ще дължи на мафията, след като се премести?

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#24] от "стефан иванов":

  Ей на тва комунистите не ви минава мерака да вземете на хората имота. А мандрите да се конфискуват ли? Ако си плаща данъка, ще конфискуваш старите му опинци

 29. 29 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "Шоршо":Това не са големи градове - това са мегаполиси. Виж селски къщи на около 50-60 км. до провинциални градове. В момента дори до Берлин и Лайпциг може да намериш - не нови, разбира се. Но нормални. Не ми се рови сега по сайтовете, но съм търсил за сина ми и съм ги виждал.
  —цитат от коментар 21 на evtimvz


  На 100км от Лайпциг и курник нямя да намериш...еле пък до Берлин!

 30. 30 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "evtimvz":" Да не си помислите да купувате апартамент на нашето море в затворен комплекс. Ще ви одерат с годишните такси, а и ще ви ограбят къщата, когато не сте там."============== Ако смятате 1000 лева за одиране при поддръжка на басейн, одиране си е.
  —цитат от коментар 14 на Костадин Иванов


  Ама не е само басейн!Има пиддръжка на затревени площи,електрика,чистене....не е само басейна!

 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#19] от "evtimvz":

  "Не е само 1000 лв. Началната такса е минимум 1200 Евро...."
  ================
  Хайде не ми казвай какво плащаме. 800 лева за 40 квадрата + басейн и охрана 24 часа цяла година. По-големите плащат 1000. Кабелната е 12 лева на месец. Само интернетът е скъп, ползваме мобилен.

  Еретик
 32. 32 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#26] от "Plamen Shopov":

  Вие може да не искате да живеете там, но много българи вече живеят.

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#26] от "Plamen Shopov":

  За 80-100К евро в Гърция има нелоши къщи, НО разбира се че не са до голям град. В планински села, които не са и на морето, ще намериш и по-евтино и селцата не са лоши НО ....минавам з колата, през деня...няма НИКОЙ, чудиш съм се! Къщите не изглежда да са необитаеми, чистички обаче честно минаваш през селото, през площада...не срещаш и 1 човек. Евентуално някой пред бакалията и това е.

 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  абе я стига си фантазирал глупости.
  тея трима човека, как ще бачкат
  ако нямат разрешително за строителни дейност.
  разрешението за строеж да не е безплатно.
  проектите да не са безплатни.
  материалите да не би да прелетят
  без пари. занимавай се с неща, дето разбираш
  и не ми ръси мозък.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#34] от "mihail_p":

  Много си елементарен, за целта си имат един големичък в бус, в който всякакви материали, инструменти, скеле дори. И по принцип идват като приятели...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":

  Се гле са...тва все пак не ти е в България. Да става номера ама не баш толкова лесно. Ако мислиш, че ще стовариш 3-4 тъмни субекта да почнат там да къртят и няма да дойде кмета а те изгърби, си се объркал. Ще трее си извадиш разрешително за строеж, откриване на площадка надзор мадзор ... договор с фирма па била тя и българска и това ще ти струва едни пари и разправии а и с данък колко ще те изгърбат не е ясно, щото като данъчната оценка е 100 000 и таксите за сделката ще са ти на тия пари и после данъка също...

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#36] от "uq":

  Тъмни субекти са изключени, а тази практика съществува и в Германия, и в Нидерландия, до миналата година и в Лондон, всичко е на черно, и никой не ги пита какво правят, важното е да не създават някакви проблеми.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#12] от "МиГ-29":Ще ти излезе не повече от 15, максимум 20 к, и то лева, просто трябва да намериш българска фирма, те си организират транспорта, товарят материали, инструменти, идват трима човека, и след 1 месец си готов.
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  Аха, ти май не си пазарил майстори скоро? Трима човека за цял месец, само за труда ще ти поискат 15 хиляди лева - пробвай например да направиш една баня да видим под 3-4 хиляди ще намериш ли оферта, а я прави 1 човек за 2 седмици.
  Да се дигнат по чужбина с бус и да спят на строежа ще искат двойно пари сигурно. Материалите отделно.
  А да не говорим, че сигурно кметът иска да създава работа на местни майстори чрез тази програма. Така че ще има - ей булгаро, абе тези твоите членове ли са на профсъюза? Ааа, не са ли - да напуснат обекта тогава.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#37] от "hamiltonf":

  На изуст говориш човече и ти го казваме и пак. Ако са някакви дребни ремонти, примерно да си смениш плочките в банята или водопровода, хората са ти вътре в къщата и не стигат шум в събота, да става, НО ако трябва да вдигнеш покрива примерно или да ремонтираш фасадата или да тръгнеш да зидаш стени ела да видиш дали няма да те изгърбят

 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#34] от "mihail_p":Много си елементарен, за целта си имат един големичък в бус, в който всякакви материали, инструменти, скеле дори. И по принцип идват като приятели...
  —цитат от коментар 35 на hamiltonf


  абе я не ми говори наизуст.
  казах ти не си изсмуквай фантасмагории.

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#39] от "uq":

  Какво да ми казвате лаиците, като това го знам от първа ръка, и ти изброявам държави и град, където се е случвало или продължава да се случва. И за двете страни изгодата е факт. А в Германия специално, в онази Германия, с големият ред и проверки, подобни са хиляди, и от България, и от Полша, Румъния и т.н. А точно от България основно са по-тъмнички, както им викаш, стройно организирани от немски турци, идват, бачкат, и обратно, като се наложи, пак. И задължително основните материали се купуват в България и се закарват до обекта. Позаинтересувайте се малко, и тогава ми губете времето.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  абе я не ми се изживявай нещо.

 43. 43 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  В Германия селски къщи, хубави, до големите градове са на нормални цени. Може да вземете къщо с двор дори за около 40К.
  —цитат от коментар 8 на evtimvz


  В Мекленбург-Форпомерн има селски къщи за 5 до 10 хиляди евро. Леко реновиране и са готови за ползване, имаст добра строителна субстанция.

  Все повече поляци се настаняват там, дори всеки ден ходят на работа в Полша.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#33] от "uq":
  "минавам з колата, през деня...няма НИКОЙ, чудиш съм се! Къщите не изглежда да са необитаеми, чистички обаче честно минаваш през селото, през площада...не срещаш и 1 човек. "

  Ако си минавал след обед , тогава гърците спят и не работят нито магазини нито заведения. Малките градове са като призраци. Някъде към 5 след обед отварят магазините и заведенията и тогава започва живота.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Тези италиански къщи са строени преди столетия и в тях няма удобствата на съвренната къща. Освен това те са сеизмично неустойчиви , а Италия е земетръсна страна. Укрепването им за сеизмична устойчивост не е лесна работа и струва скъпо. Не са за живеене. Стават само за къщи за гости туристи, но трябва да имаш дългосрочни договори с туроператорски фирми , за да си на кяр. Иначе разходите за поддръжката и охраната им не е малка.

 46. 46 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#37] от "hamiltonf":

  Верно е става номера засега.
  Явно Европа пак ще трябва да се загрижи за българите както за Шофьорите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#46] от "dedoliben":

  Няма такива находчиви като българите, видяха, че като са на място, освен че спят в един апартамент по 8 души, или в стая по 4-ма, ръсят по 400-700 евро на месец за наем и др., живеят далече от семействата си, бачкат за предприемачи, които винаги ги цакат, и накрая спестяват мизерни кинти. А така и местните доволни, един на друг си ги препоръчват. Наште лаици дори не предполагат колко струва дори прост монтаж на батерия, мивка и тоалетна чиния, което се случва в рамките на един час, примерно в Нидерландия, Германия или Испания...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#47] от "hamiltonf":
  Едно е да оправяш апартаменти отвътре (за което не се изисква лиценз застраховка ала бала) друго е да барникаш по тия къщи дето са съборетини и имат архитектурна стойност. Трябва да оправяш стени прозорци трябва архитект разрешителни лицензи Италиянска бюрокрация подкупи чакане и т.н.
  Къщите са много стари и специфични за тва и никой не ги иска.
  И да изглеждат много симпатични ама да живееш в такова нещо от преди 200-300 години не си е работа.
  За тва и ги дават по 1 евро ама пак няма желаещи.

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":Се гле са...тва все пак не ти е в България. Да става номера ама не баш толкова лесно. Ако мислиш, че ще стовариш 3-4 тъмни субекта да почнат там да къртят и няма да дойде кмета а те изгърби, си се объркал. Ще трее си извадиш разрешително за строеж, откриване на площадка надзор мадзор ... договор с фирма па била тя и българска и това ще ти струва едни пари и разправии а и с данък колко ще те изгърбат не е ясно, щото като данъчната оценка е 100 000 и таксите за сделката ще са ти на тия пари и после данъка също...
  —цитат от коментар 36 на uq


  Ако не строя нищо ново, а по-скоро поправям къща, не би трябвало да има проблем. Проект за пренареждане на керемиди?

  Еретик
 50. 50 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#49:"Костадин Иванов"][/quote]

  Не строят нищо ново,само основно саниране!Което е по кофти от нов строеж,имайки предвид състоянието на сградите!

 51. 51 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "Plamen Shopov":За 80-100К евро в Гърция има нелоши къщи, НО разбира се че не са до голям град. В планински села, които не са и на морето, ще намериш и по-евтино и селцата не са лоши НО ....минавам з колата, през деня...няма НИКОЙ, чудиш съм се! Къщите не изглежда да са необитаеми, чистички обаче честно минаваш през селото, през площада...не срещаш и 1 човек. Евентуално някой пред бакалията и това е.
  —цитат от коментар 33 на uq


  За тия пари,дет се казва ще купя три къщи в село и ще ги освежа и приведа в добро място за живеене!

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  Колко ми напомня историите с Насредин Ходжа, Хитър Петър и подобни от типа "Продавам коня за лев, но с него върви кокошката, която струва 5 хиляди."
  Апропо, тази техника на продажби е използвана от булката на Салвадор Дали, Гала. Тя е оценявала рамките на картините многократно по-скъпо от картината продадена евтино от съпруга и. :-)

 53. 53 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#8] от "evtimvz":

  "Например в Гърция сносна къща можеш за купиш за 80К - 100К Евро и то до морето. Тук искат за стари къщи същите цени."

  Къщите в Гърция са за чалгари, старите къщи в Италия са за хора със съвсем друга нагласа.

 54. 54 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Това е реклама само за да привличат балаци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK