Какво направи Япония за 10 години след голямото земетресение

Император Нарухито и императрица Масако посетиха в Токио олтара за жертвите на земетресението от 11 септември.

© Reuters

Император Нарухито и императрица Масако посетиха в Токио олтара за жертвите на земетресението от 11 септември.На днешната дата преди 10 години Япония бе връхлетяна едновременно от тройно бедствие - мощно земетресение, цунами и тежка авария на атомната централа на североизточното крайбрежие. Ммного неща бяха постигнати за изминалото време в засегнатите от бедствия райони, но те все още се възстановяват, разказва "Асошейтед прес"


Агенцията припомня какво се случи, колко напредък е постигнат и какво все още остава:


9.0 трус


Земетресението с магнитуд 9.0 е с едно от най-силните регистрирани.То удари край брега в 14:46 часа местно време и предизвика цунами, което достига сушата в рамките на половин час.


18 426 убити
Националната полицейска агенция съобщава, че са загинали 18 426 души, най-вече при цунамито, включително 2527, чиито останки и до днес не са намерени. Местните власти все още редовно проверяват в морето и по крайбрежието за следи от безследно изчезналите. Нито един от смъртните случаи не е пряко свързан с радиацията.


42 500 души не се върнаха


Близо половин милион души бяха разселени в североизточния регион. Десет години по-късно 42 565 души, включително 35 725 от Фукушима, все още не са успели да се върнат у дома.


$295 млрд. разходи


Правителството е похарчило 32 трилиона йени (295 милиарда долара) за възстановяването на региона, включително изграждане на пътища, защитни диги и къщи, както и подкрепа за поминъка на хората. Освен това Tokyo Electric Power Co., операторът на разрушената атомна централа, казва, че разходите за извеждане от експлоатация, компенсиране на евакуираните и обеззаразяване от радиоактивни материали извън централата ще достигнат 21.5 трилиона йени (200 милиарда долара), въпреки че анализаторите казват, че сумата може да бъде много по-голяма .


2.4% от местната територия е недостъпна


Десетилетие след бедствието в девет общини във Фукушима около разрушената атомна централа остават забранени зони. Районът представлява 2.4% от територията на префектурата. Първоначално забранената зона беше над 10%. Усилията за обеззаразяване като премахването на горния слой на почвата и клоните на дърветата и измиването на покривите, спомогнаха за намаляване на нивата на радиация. Но много жители не са склонни да се върнат поради липса на работа и продължаващи проблеми с радиацията.


14 млн. тона радиоактивни отпадъци


Около 14 милиона тона радиоактивна почва, дървета и други отпадъци от усилията за обеззаразяване във Фукушима са опаковани в огромен брой пластмасови торби за отпадъци, струпани на места за временно съхранение. Торбите, достатъчни да запълнят 11 покрити бейзболни стадиона, сега се транспортират до терен за складиране за години наред, построен до двата града, които са близо до атомната централа във Фукушима. Правителството обеща да изнесе торбите от префектурата след 30 години, но окончателното хранилище не е определено.


432 км защитни стени


Голяма част от североизточното крайбрежие на Япония, засегнато от цунамито, е укрепено с огромни бетонни морски стени с височина до 15 метра. Всички стени са завършени, с изключение на участъци по източния бряг на Фукушима. Когато бъдат завършени и те, общата дължина ще бъде 432 километра. Критиците твърдят, че стените приличат на гигантски крепости и препречват гледката към морето, като същевременно създават възможен риск от предотвратяване на изтичането на вода обратно в морето, ако бъдат пробити от цунами в бъдеще.


4000 работници в АЕЦ


Около 4000 работници са наети всеки ден в авариралата атомна централа, за да помогнат при извеждането й от експлоатация, което според служителите ще отнеме до 40 години - срок, който според критиците е твърде оптимистичен. Те премахват прътите с отработено ядрено гориво от охлаждащите басейни, подсилват морската стена, за да се предпазят от бъдещи цунами, третират изтичането на радиоактивна охлаждаща вода от реакторите и премахват силно замърсените отпадъци.


1.24 млн. тона радиоактивна вода


След бедствието замърсената охлаждаща вода изтече от повредените съдове за задържането ѝ в реактора и наводни подземните помещения на сградите, където се смеси с подпочвените води. Голяма част от водата се пречиства и съхранява в 1000 огромни резервоара на територията на централата. Операторът TEPCO казва, че в момента резервоарите съдържат 1.24 милиона тона вода и ще бъдат напълнени през есента на 2022 г. Водата и резервоарите трябва да бъдат отстранени, за да се освободи място за съоръжения, необходими в процеса на извеждане от експлоатация.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  От статията става ясно, че радиоактивното замърсяване продължава и в момента безнаказано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  "Какво направи Япония за 10 години след голямото земетресение?"

  Много е направено, но и още повече трябва да се направи в бъдеще особено що се касае до отстраняването последиците от аварията на АЕЦ "Фукушима".

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  Това с пластмасовите торби е страшно"много".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 963 Неутрално  Половината ядрени реактори на територията на Япония все още не работят . 2010 година Япония имаше $ 200 000 000 000 търговски профицит . 2011 година Япония вече имаше $ 200 000 000 000 търговски дефицит . 5. 5 Профил на J2100
  J2100
  Рейтинг: 81 Разстроено

  Още си спомням как гледах кадри на живо от цунамито. Много е жалко, защото техният народ въобще не заслужава такова нещастие.
  Няма да забравя и как никой мародер не открадна хилядите вещи и множество пари, които бяха разхвърляни из залятите селища. Ех, кога ще ги стигнем японците!...

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така е кмете.... само си представи 14 милиона тона радиоактивна почва! Опакована в някакви огромни чували....! И се чудят къде ще я разположат в бъдеще.... сигурно ще е някъде в Япония. Едва ли ще се намери държава, която да си вземе радиоактивна почва.

  Освен това 1.24 милиона тона радиоактивна вода! Която вече е решено какво ще се прави... японците ще я изхвърлят в Тихия океан. :-/ Ето повече подробности и по тази тема:

  https://www.reuters.com/article/japan-fukushima-water/japan-will-have-to-dump-radioactive-fukushima-water-into-pacific-minister-says-idUSL3N2610YV

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#5] от "J2100":

  Никой народ не го заслужава а на тях им се случва за пореден път.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Именно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#5] от "J2100":

  Никой народ не заслужава подобно нещастие.

  Иначе, за съжаление на Япония, тази държава се намира на голям тектоничен разлом. Там винаги е имало големи земетресения и винаги ще има. Същата работа и с Индонезия впрочем. Там освен много земетресения си имат и много вулкани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Аварията, която се случи с атомната централа във Фукушима постави много въпроси лично за мен.
  1. В София ("завод Електронка") датчикът, който отчиташе радиацията беше веднага премахнат. И се появи нов датчик едва месеци след това. Обяснението беше, че имало нужда от нов датчик, а предишният е остарял. Интересно как пък точно след аварията решиха да го сменят с нов?
  2. Понеже редовно следях какво показват руските и турските медии (в интернет), то турците казаха, че част от радиацията тръгва като облак посока Азия към Европа. А друга част тръгва посока САЩ. Просто от различни въздушни течения. И се чакаше кога ще достигне този облак до границата на Турция. И точно да достигне до Турция и всяка информация изведнъж прекъсна. После облакът трябваше да мине през България. В българските медии въобще не се съобщаваше такова нещо. Руските медии също даваха три дена как се движат нещата и после и те престанаха да дават информация.
  Турците и до ден днешен дават много повече информация например за аварията в Чернобил. САЩ са престанали да внасят от Турция турски храни след аварията в Чернобил. И до ден днешен турски влогъри, които днес живеят в САЩ казват, че в САЩ те не могат да бъдат кръводарители, защото по времето на аварията в Чернобил са живели в Турция. В САЩ просто не вземат от такива хора кръв.

  Анатема на комунизма!
 11. 11 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Общото между Чернобил и Фукушима е глупостта. Едните решили да си поиграят с защитните системи, другите шибнали централата на плажа, да им е по лесно с помпането на вода.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Разходите , които Япония е направила до сега за отстраняване щетите от това природно бедствие и най-вече от аварията на ядрената централа се равняват на държавния бюджет на България за 5 години. Ако това се беше случило в България, страната изцяло щеше да бъде разорена както след водене на продължителна война.
  За сведение АЕЦ Козлодуй не е застрахована от ядрена авария , защото застраховката е скъпа и това би оскъпило произвежданата електроенергия.

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "Нито един от смъртните случаи не е пряко свързан с радиацията"

  Направо не знам как се е промъкнало това изречение тука където редовно ни обливат с пропаганда какъв радиоактивен апокалипсис бил Фукушима и колко опасна била ядрената енергетика като цяло.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Само да не кажеш, че вярваш в световното правителство. Няма такова животно!!!Каквито и да са фактите.
  Иначе четох изследване, че високоаквивните води(така е политкоректно) от фукушима са стигнали за 3- години всички брегове на световния океан с различен интезитет. Намалих океанската риба и гледам къде е уловена.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#11] от "schwimmwagen":

  В света всички ядрени централи са разположени до голям водоизточник - проблема при Фукушима е бил в разчета на историческите сеизмични данни, където допускали, че най-силтото възможно земетресение там би било от 8-а степен и то 1 на 100 години...

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Стига писа глупости! От Фокушима нямаше никакъв радиоактивен облак защото реакторът не се взриви а имаше заразена вода!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jazzdevil":

  Ако ще говориш "като цяло", а не като половина, разходите и неизползваемата част от инфраструктурата за години напред показват, че атомната енергетика е направо опасна.

 18. 18 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Любопитно

  До коментар [#17] от "zlo38528262":

  В Д-к, Гардиън и NYT ли ти обясниха така?

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#11] от "schwimmwagen":

  Има много АЕЦ по света, които са разположени до крайбрежието (плажа). Последен пример е новата турска АЕЦ "Аккую", която е разположена точно до турското Средиземноморие. И това е нормално, при работа ядрените реактори имат нужда от огромно количество вода за да бъдат охлаждани. Тази вода в случая идва от морето.

  Проблема с Фукушима стана не защото е нямало защитна стена около централата. Имало е, но за съжаление тя е била твърде ниска и при голямото земетресение и последвалото цунами приливната вълна е минала над стената. От там е заляла подземните етажи на централата, където се намират помпите за охлаждане на реакторите. Те спират да работят и това довежда до самата авария на централата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Таше, ти какво бедствие очакваш да се случи на АЕЦ-а ни? Разрушително земетресение 10 степен по Рихтер, да бъде залята от 50 метрово цунами по Дунава или да бъде ударена от гигантски метеорит ???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, за рибата е така. Аз си ям, какво да направя? Откъде да купя българска речна риба?
  Просто човек като следи медии на няколко езика и забелязва странни неща. Няма как да не се видят.
  Фукушима поставя много въпроси. Като един от тях е дали можем да се доверим на медиите.
  Ако владеете руски има в нета "Великое в малом" на Сергей Нилус. Издадена е непосредствено преди "революцията" в Русия. И там общо взето се казва всичко. Много обемист труд е, но колкото прочетете все ще ви е от полза.

  Анатема на комунизма!
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Друго говореха медиите. То не е нужно да има взрив явно, вие какво си мислите, че ако е нарушена целостта на ректора тя радиацията ще си стои на място?

  Анатема на комунизма!
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Така е, с подобни огромни аварии могат да се справят (и то както се вижда в продължение на години) само големи и богати държави като САЩ, Китай и Япония. Малки държави като България и Румъния (нашите северни съседи също имат АЕЦ) ще бъдат тотално разорени, ако се случи авария подобна във Фукушима.

  В този смисъл ядрената енергетика може би не е за всяка държава. При авария последиците и щетите са колосални.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Ето от руската уикипедия:
  "Прекращение снабжения электричеством насосов системы охлаждения привело к полному разрушению активной зоны реакторов 1, 2 и 3. Здания энергоблоков 1, 2 и 3 частично обрушились, произошел значительный выброс радиоактивных материалов в окружающую среду. "

  Анатема на комунизма!
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Е тъй де , ама едно е Дунав или Средиземно море, друго е Пасифика .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#13] от "Jazzdevil":

  Дяволски джазмене, по време на самата авария няма загинали хора, НО след това японските ремонтни екипи, които са работили на място за отстраняване на последиците от авариите има хора, които са получили твърде голяма доза радиация и след това умират от нея. Ето и пример за това:

  https://www.bbc.com/news/world-asia-45423575

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#11] от "schwimmwagen":В света всички ядрени централи са разположени до голям водоизточник - проблема при Фукушима е бил в разчета на историческите сеизмични данни, където допускали, че най-силтото възможно земетресение там би било от 8-а степен и то 1 на 100 години...
  —цитат от коментар 15 на Jazzdevil


  Така и не разбрахте, че не земетресението е причината, а цунамито. Централата се е справила перфектно при самия трус.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#25] от "schwimmwagen":

  Разбира се, ако имаш голяма река, каквато е Дунав може да ползваш и нейните води за охлаждането на реакторите. Само, че в Япония няма подобни големи реки като Дунав и затова всички нейните АЕЦ са разположени на крайбрежието, ето и карта японските АЕЦ:

  https://www.nippon.com/en/ncommon/contents/features/188307/188307.png

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":

  Не знам какви разчети са правили, след като е общо известно, че в тази част на Тихия океан минава гигантски тектоничен разлом и е една от най земетръсните зони на планетата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":Стига писа глупости! От Фокушима нямаше никакъв радиоактивен облак защото реакторът не се взриви а имаше заразена вода!
  —цитат от коментар 16 на Julian Mall


  Е гръмна и един водороден резервоар и отдели минимални количества радиоактивен ксенон и йод дето едвам достигнаха предела на допустимост а след седмица всичко си беше пак в нормалния радиационен фон. Евакуацията на толкова много хора беше абсолютно излишна и доведе до смъртта на близо 1000 души. 10г по-късно раковите заболявания в префектурата са по-ниски от средното за страната.

 31. 31 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":

  Ами те и цунамитата от земетресение 8-а или 9-а степен са бая по-различни.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#25] от "schwimmwagen":

  Между другото, и АЕЦ-те, които са разположени на големи реки също не са застраховани от аварии. Аварията в АЕЦ Чернобил (тя е разположена до река Припят) е добър пример за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Бейзболни стадиони, гръмки заглавия и плитък анализ. Добра работа, Дневник!

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":

  Ми нали за това говорим бе. От земетресение в океана се обикновено се вдига вълна а централата е на плажа, като хотел в Слънчев бряг.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  1 работник, на който правителството бързо постига споразумение да му признае щети, въпреки че специалисти казват, че времето и интензитета на облъчването далеч не са били достатъчни да предизвикат увреждания, камо ли смърт. Никой от колегите работили с него няма дори минимални оплаквания в следствие от работата в зоната на аварията.

 36. 36 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Ясно че трябва водоизточник за охлаждането. Но като ще ползваш вода от океана в земетръсна зона - сложи централата на по високо и по навътре и развържи джеба за повече помпени станции. А те са я пльоснали на 50 метра от водата при нищожна денивелация. Виж снимки колко нелепо стои , все едно е пристанищно съоръжение.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 37. 37 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  В съседната на Фукушима префектура в началото на 20 век е имало 40 метрово цунами. Така че японската централа е проектирана изключително тъпо. И като география и като конструкция. На първия етаж са били генераторите (цунамито ги унищожи), а на покрива са били резервоарите с отработеното гориво. Дето още 20 000 години ще мислят какво да го правят.

  Руските реактори от второ поколение са с пасивна защита и реакцията при авария самозатихва (Чернобилският не е такъв, военен е). И в Чернобил имат 20 000 години за мислене. Даже и 30 000. Не че има голяма разлика.

  Ваксинирайте се с каквото там има!

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#35] от "Jazzdevil":

  Напротив специалистите, казват, че е умрял точно защото е получил твърде голяма доза радиация докато е работил в централата Фукушима. Кой знае още колко други работници са се разболели от лъчева болест и други ракови заболявания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#36] от "schwimmwagen":

  За това съм съгласен с теб. При конструирането си АЕЦ Фукушима не е била достатъчно защитена от цунами. Ако защитната стена беше по-висока нямаше да се стигне до аварията. Сега са ги направили с височина 15 метра (цитирам статията). Дано това е достатъчно в случай на ново цунами.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#39] от "Иво":

  Имам в предвид другите японски АЕЦ разположени на източното й крайбрежие. АЕЦ "Фукушима" от аварията не работи. Нещо повече, както пише в статията ще трябват още 40 години на японските власти да демонтират централата от нейното място.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":Ето от руската уикипедия:"Прекращение снабжения электричеством насосов системы охлаждения привело к полному разрушению активной зоны реакторов 1, 2 и 3. Здания энергоблоков 1, 2 и 3 частично обрушились, произошел значительный выброс радиоактивных материалов в окружающую среду. "
  —цитат от коментар 24 на anonim440


  Чети другата статия в Дневник по въпроса от английски учени които потвърждават че няма никаква ядрена експлозия и разрушени реактори ако правиш разлика между реактор и енергоблок!

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/11/4183941_triabvashe_li_da_se_evakuirat_hiliadi_sled_fukushima_-/

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":
  "В този смисъл ядрената енергетика може би не е за всяка държава. При авария последиците и щетите са колосални."

  На едно мнение сме по този въпрос.

 43. 43 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5577 Неутрално

  Вчера дадоха интервю с един японски инженер, поредица от основни грешки са причина за инцидента!

  Първо крайбрежието към Тихия океан не е удобно за строеж на атомни централи поради цунамита.
  Второ ако е избрано това място изградената дига с височина 4 метра е крайно недостатъчна при вълни до 30 метра.
  Трето захранването с еленергия не е било съобразено с цунамитата, локалните агрегати за ток ако са били на височина 30 метра и повече нямало да се случи трагедията.

 44. 44 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5577 Неутрално

  "Какво направи Япония за 10 години след голямото земетресение?"Много е направено, но и още повече трябва да се направи в бъдеще особено що се касае до отстраняването последиците от аварията на АЕЦ "Фукушима".
  —цитат от коментар 2 на Иво


  Почти нищо не е направено, в момента са складирали радиоактивна вода в хиляди цистерни, решението било да изпарят водата или да пуснат цялото количество в океана.

  Тенденциите били за втората възможност, като по-евтина!

 45. 45 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5577 Неутрално

  Сега са ги направили с височина 15 метра (цитирам статията). Дано това е достатъчно в случай на ново цунами.
  —цитат от коментар 39 на Иво


  Няма да е достатъчно Ивко!

  Цунамите преди 10 години е било с 30 метрова вълна, в началото са били по-малки, но основната вълна 30 метра!

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#45] от "Dariya Koleva":

  Дарийке, защо ми се струва, че пак си измисляш. Ето какво намерих аз по този въпрос:

  The largest tsunami wave was 13–14 m (43–46 feet) high and hit approximately 50 minutes after the initial earthquake, overwhelming the plant's ground level, which was 10 m (33 ft) above the sea level.[11] The moment of impact was recorded by a camera.[34].

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_Daiichi_nuclear_disaster #Arrival_of_tsunami

  Тоест вълната е била висока 13-14 метра, а не 30 метра, както ти каза.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#12] от "tacheaux":Таше, ти какво бедствие очакваш да се случи на АЕЦ-а ни? Разрушително земетресение 10 степен по Рихтер, да бъде залята от 50 метрово цунами по Дунава или да бъде ударена от гигантски метеорит ???!!!!
  —цитат от коментар 20 на Julian Mall


  Ако ще пада метеорит, най-добре да нацели оная сграда с комина дето е между Дондуков 1 и 2.

 48. 48 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Какво направи Япония за 10 години след голямото земетресение? Елементарно, Уотсън - ОЩЕ ДВЕ ЯПОНИИ! Всичко японско което съм си купил/електроника и коли/ работи безотказно десетилетия след покупката! Дълбок поклон пред този славен народ!


 49. 49 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#45] от "Dariya Koleva":

  Зo aeгe щĸ глocyвoтĸ нo избepитĸ нo 4 oпpил 2021 г.?
  4.53% - 1 XX „HKΠO – БЪЛГMΠPEO BMЦИOBMЛBO ДHИЖABИA“
  0.20% - 2 EX „BИA, ГΠMЖДMBИCA“
  0.10% - 3 XX „БЪЛГMΠPEИ BMЦИOBMЛAB PЪЮЗ „BOHM ДAKOEΠMЦИЯ“
  8.63% - 4 EX „БPX зo БЪЛГMΠИЯ“
  1.22% - 5 XX „HЪЗΠMЖДMBA“
  0.69% - 6 XX „MБH (Mлтĸpнoтивo зo бългopcae възpoждoнĸ)“
  0.83% - 7 XX „MCMEM“
  1.16% - 8 XX „EOBPAΠHMCИHBO OБAДИBABИA BM ДAPBИЦMCM“ /XX „EOД“/
  1.09% - 9 XX „ДHИЖABИA ЗM XΠMHM И PHOБOДИ“
  0.17% - 10 XX „БЪЛГMΠPEM XΠOГΠAPИHBM ЛИBИЯ“
  6.18% - 11 EX „ДAKOEΠMCИЧBM БЪЛГMΠИЯ – OБAДИBABИA“
  0.17% - 12 XX „Hъзpoждoнĸ нo Oтĸчĸcтвeтe“
  0.03% - 13 EX „ДHИЖABИA ЗMAДBO ЗM XΠOKЯBM“
  0.33% - 14 XX „БЪЛГMΠPEO BMЦИOBMЛBO OБAДИBABИA – БBO“
  0.03% - 15 XX „BMЦИЯ“
  0.03% - 16 XX „KИΠ“
  0.03% - 17 EX ГΠMЖДMBИ OC XΠOCAPCM
  2.54% - 18 EX „ИЗXΠMHИ PA! KУCΠИ HЪB!“
  0.33% - 19 XX „Глoc Bopeдĸн“
  0.43% - 20 XX „Движĸниĸ нo нĸпopтийнитĸ aoндидoти“
  0.66% - 21 XX „ΠAXУБЛИEMBЦИ ЗM БЪЛГMΠИЯ“
  0.07% - 22 XX „XΠMHOCO“
  0.00% - 23 XX „Блoгeдĸнcтвиĸ-Oбĸдинĸниĸ-Гpoдивнecт“
  2.02% - 24 EX „XMCΠИOCИЧBM EOMЛИЦИЯ – HOЛЯ И BФPБ“
  0.30% - 25 XX „Xopтия нo ЗAЛABИCA“
  0.17% - 26 XX „OБЩAPCHO ЗM BOHM БЪЛГMΠИЯ“
  0.00% - 27 XX „БЪЛГMΠPEИ PЪЮЗ ЗM ДИΠAECBM ДAKOEΠMЦИЯ“
  44.71% - 28 EX ГAΠБ – PДP
  5.92% - 29 XX „ИKM CMEЪH BMΠOД“
  0.20% - 30 XX „XΠЯEM ДAKOEΠMЦИЯ“
  7.70% - Bĸ cъм pĸшил/o
  9.55% - Bямo дo глocyвoм

  Копирано от https://www.24chasa.bg/ © www.24chasa.bg

 50. 50 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Ами аз познавам една дето не и пука за радиацията на нейна територия ама свалиха Живков!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK