Какво направи Япония за 10 години след голямото земетресение

Император Нарухито и императрица Масако посетиха в Токио олтара за жертвите на земетресението от 11 септември.

© Reuters

Император Нарухито и императрица Масако посетиха в Токио олтара за жертвите на земетресението от 11 септември.На днешната дата преди 10 години Япония бе връхлетяна едновременно от тройно бедствие - мощно земетресение, цунами и тежка авария на атомната централа на североизточното крайбрежие. Ммного неща бяха постигнати за изминалото време в засегнатите от бедствия райони, но те все още се възстановяват, разказва "Асошейтед прес"


Агенцията припомня какво се случи, колко напредък е постигнат и какво все още остава:


9.0 трус


Земетресението с магнитуд 9.0 е с едно от най-силните регистрирани.То удари край брега в 14:46 часа местно време и предизвика цунами, което достига сушата в рамките на половин час.


18 426 убити
Националната полицейска агенция съобщава, че са загинали 18 426 души, най-вече при цунамито, включително 2527, чиито останки и до днес не са намерени. Местните власти все още редовно проверяват в морето и по крайбрежието за следи от безследно изчезналите. Нито един от смъртните случаи не е пряко свързан с радиацията.


42 500 души не се върнаха


Близо половин милион души бяха разселени в североизточния регион. Десет години по-късно 42 565 души, включително 35 725 от Фукушима, все още не са успели да се върнат у дома.


$295 млрд. разходи


Правителството е похарчило 32 трилиона йени (295 милиарда долара) за възстановяването на региона, включително изграждане на пътища, защитни диги и къщи, както и подкрепа за поминъка на хората. Освен това Tokyo Electric Power Co., операторът на разрушената атомна централа, казва, че разходите за извеждане от експлоатация, компенсиране на евакуираните и обеззаразяване от радиоактивни материали извън централата ще достигнат 21.5 трилиона йени (200 милиарда долара), въпреки че анализаторите казват, че сумата може да бъде много по-голяма .


2.4% от местната територия е недостъпна


Десетилетие след бедствието в девет общини във Фукушима около разрушената атомна централа остават забранени зони. Районът представлява 2.4% от територията на префектурата. Първоначално забранената зона беше над 10%. Усилията за обеззаразяване като премахването на горния слой на почвата и клоните на дърветата и измиването на покривите, спомогнаха за намаляване на нивата на радиация. Но много жители не са склонни да се върнат поради липса на работа и продължаващи проблеми с радиацията.


14 млн. тона радиоактивни отпадъци


Около 14 милиона тона радиоактивна почва, дървета и други отпадъци от усилията за обеззаразяване във Фукушима са опаковани в огромен брой пластмасови торби за отпадъци, струпани на места за временно съхранение. Торбите, достатъчни да запълнят 11 покрити бейзболни стадиона, сега се транспортират до терен за складиране за години наред, построен до двата града, които са близо до атомната централа във Фукушима. Правителството обеща да изнесе торбите от префектурата след 30 години, но окончателното хранилище не е определено.


432 км защитни стени


Голяма част от североизточното крайбрежие на Япония, засегнато от цунамито, е укрепено с огромни бетонни морски стени с височина до 15 метра. Всички стени са завършени, с изключение на участъци по източния бряг на Фукушима. Когато бъдат завършени и те, общата дължина ще бъде 432 километра. Критиците твърдят, че стените приличат на гигантски крепости и препречват гледката към морето, като същевременно създават възможен риск от предотвратяване на изтичането на вода обратно в морето, ако бъдат пробити от цунами в бъдеще.


4000 работници в АЕЦ


Около 4000 работници са наети всеки ден в авариралата атомна централа, за да помогнат при извеждането й от експлоатация, което според служителите ще отнеме до 40 години - срок, който според критиците е твърде оптимистичен. Те премахват прътите с отработено ядрено гориво от охлаждащите басейни, подсилват морската стена, за да се предпазят от бъдещи цунами, третират изтичането на радиоактивна охлаждаща вода от реакторите и премахват силно замърсените отпадъци.


1.24 млн. тона радиоактивна вода


След бедствието замърсената охлаждаща вода изтече от повредените съдове за задържането ѝ в реактора и наводни подземните помещения на сградите, където се смеси с подпочвените води. Голяма част от водата се пречиства и съхранява в 1000 огромни резервоара на територията на централата. Операторът TEPCO казва, че в момента резервоарите съдържат 1.24 милиона тона вода и ще бъдат напълнени през есента на 2022 г. Водата и резервоарите трябва да бъдат отстранени, за да се освободи място за съоръжения, необходими в процеса на извеждане от експлоатация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK