Посланици за един ден бяха над двадесет български девойки от цялата страна

Посланици за един ден бяха над двадесет български девойки от цялата страна

© Британско посолствоДвадесет и три български девойки станаха посланици за един ден в условия на пандемия и ограничения, присъединявайки се към дейностите на посолства, неправителствени организации и на вицепрезидента.


Инициативата "Посланик за един ден", създадена от бившия британски посланик Ема Хопкинс, се провежда за четвърта поредна година с участието на вицепрезидента Илияна Йотова. В нея участват и други дами дипломати, като целта ѝ е да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси и да им покаже пътя към дипломатическата кариера. Тази година за пръв път в кампанията участват и трима мъже посланици, сред които и новият британски посланик Роб Диксън.


"Тази година имахме 21 посланици в инициативата", посочи той по време на закриващата церемония, проведена онлайн днес. Освен дипломатите по една победителка работи и с УНИЦЕФ, и с вицепрезидента. "Кампанията ни показва примерите, защитниците, прокарващите пътя, отдадените на прогреса. Надявам се, че включвайки и малък брой мъже, можем да покаже, че мъжете в България и по света имат отговорност да подкрепят следващото поколение. Гордея се, че съм част от това."
"Това, което дължим най-много на нашите деца, независимо в коя част на света живеят, е перспективата", каза вицепрезидентът Йотова и даде пример, че момичетата, с които е работила, искат да се развиват където пожелаят, но и да се върнат в България. Младите хора говорят за климат, за екология, за съхранен живот на планетата. Дайте да им подадем ръце и това, което зависи от възрастните, да го направим, завърши още тя.


Кризата разкри потенциала на всеки един от нас и този потенциал го носят особено много младите момичета, каза Теодора Крумова от отдадения на образованието сред ромите център "Амалипе", който също участва в дейностите на кампанията. Тя посочи ранните бракове при уязвимите момичета и невъзможността да продължат да учат като проблеми пред ромската общност.


Във времената на криза, на пандемия, на тревоги, включително относно състоянието на демокрациите, това е една чудесна възможност за съпоставки и намиране на общ хоризонт, каза Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Срещата с тези момичета беше шанс да погледнем през техните очи и да видим решения - в светналите им очи, в глави, пълни с идеи, но и с кураж, отбеляза тя.


Как минава един ден на млад посланик


Посланик за ден на Азербайджан бе 17-годишната Едже Ахмед от Хасково. Посолството заедно с Центъра за азербайджански език и култура в София и Центъра за български език и култура в Баку организираха уебинар с участие на студенти, изучаващи български език в Славянския университет в Баку, както и студенти, изучаващи азербайджански език в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Също така Едже се присъедини към уебинар на тема, свързана със социално доброволчество, организиран от младежката организация в Азербайджан, и сподели своите виждания относно инициативата "Посланик за един ден", както и за доброволчеството.


Едже Ахмед също присъства и на онлайн лекция, организирана от Азербайджанския университет по езици (АУЕ) на тема "Азербайджански модел на мултикултурализъм".Спецификите на историческото развитие на Азербайджан, неговото географско положение и националният състав на населението създават благоприятни условия за разпространението на различни религии и култури в страната. Студенти от АУЕ подготвиха презентации за това как ислямът, юдаизмът, християнството и други религии и вярвания успяват да се разпространят в Азербайджан през различни периоди от време, да взаимодействат помежду си и да създадат специфичния религиозен и културен живот в страната. Едже от своя страна сподели опита на България по този въпрос, страна с дълбоки корени на толерантността и мултикултурализма. Надявам се, че нашето сътрудничество ще бъде ползотворно за нея, каза пред "Дневник" шарже д'афер на посолството Вусала Садигова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK