Първата ваксина в ЕС с една доза - ефективност, последици, разлика от другите

Първата ваксина в ЕС с една доза - ефективност, последици, разлика от другите

© ReutersЛекарственият регулатор Европейския съюз в четвъртък препоръча условно одобряване на поставяната с еднократна доза COVID ваксина на Johnson & Johnson, след като тя вече е позволена в САЩ и Канада.


"Ройтерс" описва какви са основните неща, известни до момента за продукта на J & J:


Колко е ефективна при мащабен тест


Резултати от проучване с около 44 000 участници показват, че ваксината на J&J е била 66% ефективна за предотвратяване на умерено до тежко разболяване COVID-19 в световен мащаб.
Преглед на наличните данни от независим съвет за мониторинг на безопасността показа, че еднократна доза от ваксината COVID-19 обикновено се понася добре.


Данни от Южна Африка


В Южна Африка, където 95% от случаите в теста се дължат на инфекция със силно заразен вариант на коронавирус B.1.351, ваксината е 64% ефективна за предотвратяване на умерен до тежък COVID-19 след 28 от поставянето на инжекцията.


Около 6000 души в Южна Африка участваха в проучването.


Данни от САЩ


Нивото на защита от ваксината срещу умерена до тежка инфекция с COVID-19 е 72% в САЩ 28 дни след ваксинирането.


Данни от Латинска Америка


Дозата е била 66% ефективна за спиране на умерени до тежки случаи в Бразилия след 14 дни и 68% след 28 дни. Като цяло ваксината е била 66% ефективна в Латинска Америка, където в тестовете от последната фаза са участвали близо 18 000 души в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико и Перу.


Демографски обхват


Около 34% от участниците в проучването са на възраст над 60 години.


17.2% от участниците са чернокожи, 8.3% са американски индианци или местни жители на Аляска, 2.5% са азиатци и 45% са испански говорещи или латиноамериканци.


Странични ефекти


Американският регулатор FDA заяви, че най-честите реакции са болка на мястото на инжектиране при 48.6%, главоболие при 39%, умора при 38.2% и мускулни болки при 33.2%. Други странични ефекти включват повишена температура при 9% от участниците и висока температура при 0.2% от тези, които са получили ваксината.


Как се различава от тази на Pfizer и Moderna


Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna използват нова технология с информационна РНК за предизвикване на имунен отговор и двете изискват две дози. Еднократната J&J използва вирус на обикновена настинка, за да въведе в тялото протеини на коронавирус в клетките и да предизвика имунен отговор.


Ваксината на J & J остава стабилна поне три месеца при нормални температури в хладилника, докато тази на Moderna трябва да се доставя при ниски температури, а на Pfizer / BioNTech трябва да се доставя и съхранява при още по-ниски, но компаниите вече кандидатстват за одобрение това да се прави при нива, поддържани в обикновен аптечен фризер.


Как се съотнася към другите ваксини?


Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna са били около 94% -95% ефективни при клиничните изпитания, проведени в САЩ, когато варианти не са циркулирали.


Експертите предупредиха да не се прави твърде голямо разграничение между иРНК и ваксините на J&J, тъй като изпитанията имаха различни моменти на приключване и тези на J & J's се провеждаха, докато циркулираха силно заразни нови варианти на вируса.


Novavax, която тества своята ваксина в Южна Африка, заяви, че е 60% ефективна за предотвратяване на лек, умерен и тежък COVID-19 при пациенти, които не са носители на ХИВ. Според компанията около 90% от случаите в проучването включват новия южноафрикански вариант. Проучването в Южна Африка на средния етап включва 4400 пациенти.


Ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, осигурява само минимална защита срещу лек до умерен COVID-19 от южноафриканския вариант според данни от сравнително малко проучване. Все още няма данни за неговата ефективност при предотвратяване на тежко заболяване при хора, заразени с този вариант.


Сделки за доставка


J&J очаква да произведе най-малко един милиард дози от ваксината си през 2021 г. и е подписала сделки за доставка за по-голямата част от тях.


Съединените щати се съгласиха да платят над 1 милиард долара за 100 милиона дози, с опция за закупуване на още 200 милиона. Президентът Джо Байдън в сряда нареди на администрацията си да набави още 100 милиона дози от ваксината.


J&J се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за ЕС тази година, а страните от съюза имат възможност да закупят още 200 милиона.


Други сделки включват 22 милиона дози за Мексико, 9 милиона за Колумбия, 30 милиона за Обединеното кралство и 4 милиона за Южна Корея. Компанията планира да достави 500 милиона за по-бедните страни, работещи с алианса COVAX.


Южна Африка подписа споразумение за осигуряване на 11 милиона дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK