Първата ваксина в ЕС с една доза - ефективност, последици, разлика от другите

Първата ваксина в ЕС с една доза - ефективност, последици, разлика от другите

© ReutersЛекарственият регулатор Европейския съюз в четвъртък препоръча условно одобряване на поставяната с еднократна доза COVID ваксина на Johnson & Johnson, след като тя вече е позволена в САЩ и Канада.


"Ройтерс" описва какви са основните неща, известни до момента за продукта на J & J:


Колко е ефективна при мащабен тест


Резултати от проучване с около 44 000 участници показват, че ваксината на J&J е била 66% ефективна за предотвратяване на умерено до тежко разболяване COVID-19 в световен мащаб.
Преглед на наличните данни от независим съвет за мониторинг на безопасността показа, че еднократна доза от ваксината COVID-19 обикновено се понася добре.


Данни от Южна Африка


В Южна Африка, където 95% от случаите в теста се дължат на инфекция със силно заразен вариант на коронавирус B.1.351, ваксината е 64% ефективна за предотвратяване на умерен до тежък COVID-19 след 28 от поставянето на инжекцията.


Около 6000 души в Южна Африка участваха в проучването.


Данни от САЩ


Нивото на защита от ваксината срещу умерена до тежка инфекция с COVID-19 е 72% в САЩ 28 дни след ваксинирането.


Данни от Латинска Америка


Дозата е била 66% ефективна за спиране на умерени до тежки случаи в Бразилия след 14 дни и 68% след 28 дни. Като цяло ваксината е била 66% ефективна в Латинска Америка, където в тестовете от последната фаза са участвали близо 18 000 души в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико и Перу.


Демографски обхват


Около 34% от участниците в проучването са на възраст над 60 години.


17.2% от участниците са чернокожи, 8.3% са американски индианци или местни жители на Аляска, 2.5% са азиатци и 45% са испански говорещи или латиноамериканци.


Странични ефекти


Американският регулатор FDA заяви, че най-честите реакции са болка на мястото на инжектиране при 48.6%, главоболие при 39%, умора при 38.2% и мускулни болки при 33.2%. Други странични ефекти включват повишена температура при 9% от участниците и висока температура при 0.2% от тези, които са получили ваксината.


Как се различава от тази на Pfizer и Moderna


Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna използват нова технология с информационна РНК за предизвикване на имунен отговор и двете изискват две дози. Еднократната J&J използва вирус на обикновена настинка, за да въведе в тялото протеини на коронавирус в клетките и да предизвика имунен отговор.


Ваксината на J & J остава стабилна поне три месеца при нормални температури в хладилника, докато тази на Moderna трябва да се доставя при ниски температури, а на Pfizer / BioNTech трябва да се доставя и съхранява при още по-ниски, но компаниите вече кандидатстват за одобрение това да се прави при нива, поддържани в обикновен аптечен фризер.


Как се съотнася към другите ваксини?


Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna са били около 94% -95% ефективни при клиничните изпитания, проведени в САЩ, когато варианти не са циркулирали.


Експертите предупредиха да не се прави твърде голямо разграничение между иРНК и ваксините на J&J, тъй като изпитанията имаха различни моменти на приключване и тези на J & J's се провеждаха, докато циркулираха силно заразни нови варианти на вируса.


Novavax, която тества своята ваксина в Южна Африка, заяви, че е 60% ефективна за предотвратяване на лек, умерен и тежък COVID-19 при пациенти, които не са носители на ХИВ. Според компанията около 90% от случаите в проучването включват новия южноафрикански вариант. Проучването в Южна Африка на средния етап включва 4400 пациенти.


Ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, осигурява само минимална защита срещу лек до умерен COVID-19 от южноафриканския вариант според данни от сравнително малко проучване. Все още няма данни за неговата ефективност при предотвратяване на тежко заболяване при хора, заразени с този вариант.


Сделки за доставка


J&J очаква да произведе най-малко един милиард дози от ваксината си през 2021 г. и е подписала сделки за доставка за по-голямата част от тях.


Съединените щати се съгласиха да платят над 1 милиард долара за 100 милиона дози, с опция за закупуване на още 200 милиона. Президентът Джо Байдън в сряда нареди на администрацията си да набави още 100 милиона дози от ваксината.


J&J се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за ЕС тази година, а страните от съюза имат възможност да закупят още 200 милиона.


Други сделки включват 22 милиона дози за Мексико, 9 милиона за Колумбия, 30 милиона за Обединеното кралство и 4 милиона за Южна Корея. Компанията планира да достави 500 милиона за по-бедните страни, работещи с алианса COVAX.


Южна Африка подписа споразумение за осигуряване на 11 милиона дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кютеци м-у фармацевтични гиганти, техните акционери, лобитата им и страните опитващи се да превърнат ваксината в новия икономически стандарт!

 2. 2 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ето тук данните на Läkemedelsverket (на английски: Swedish Medical Products Agency). Съжалявам но е на шведски. Има данни относно всички ваксини които се прилагат в Швеция. Те са AstraZeneca, Moderna и Pfizer/BioNTech.

  Ваксинирани с Pfizer/BioNTech 443 000 души - случаи 4661
  Ваксинирани с AstraZeneca 85 000 души - случаи 7 490
  Ваксинирани с Moderna 40 000 души - случаи 618

  От тяхните данни от ваксината на AstraZeneca има най-голям брой регистрирани странични ефекти. Спряна до момента в 9 Европейски държави.

  Починали от всички ваксини в Швеция след имунизация до момента (10.023.2021) - 119 души.

  Линк за страницата на Läkemedelsverket (на английски: Swedish Medical Products Agency).

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner #hmainbody1

  Ето и самите данни до 10.03.2021 -

  https://www.lakemedelsverket.se/493e82/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/coronavirus/misstankta-biverkningar/comirnaty-handlagda-rapporter-om-misstankta-biverkningar-2021-03-10.pdf

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 3. 3 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Това е ваксината. Класическа ваксина. Еднократна доза. Лесно съхранение. Аз, лично, бих се ваксинирал с нея ...

 4. 4 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Тия ваксини за по долар и пеесе ще съсипят бизнес за милиарди на аптеки и болници с тая пандемия. Че и маски...

 5. 5 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Колкото повече, толкова повече!

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  По турските меди днес съобщиха за поява на много нови мутации на много места по света.

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  медии

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Хах! Това е същата "Джонсън и Джонсън", която е заделила 3.9 милиарда долара за уреждане на съдебни дела заради съдържащата азбест пудра. Знае за съдържанието от десетилетия, но през цялото време продължава да си продава продукта.

  "Джонсън и Джонсън" задели $3,9 милиарда насред съдебни дела за бебешка пудра
  https://nypost.com/2021/02/23/johnson-johnson-reserves-3-9b-for-baby-powder-lawsuits/

  "Джонсън и Джонсън" е знаела от десетилетия, че в нейната бебешка пудра се спотайва азбест
  https://www.reuters.com/investigates/special-report/johnsonandjohnson-cancer/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Това е ваксината. Класическа ваксина. Еднократна доза. Лесно съхранение. Аз, лично, бих се ваксинирал с нея ...
  —цитат от коментар 3 на Иполит Матвеевич


  Нищо класическо няма в нея. За съжаление.

 10. 10 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ето тук данните на Läkemedelsverket (на английски: Swedish Medical Products Agency).Те са AstraZeneca, Moderna и Pfizer/BioNTech.Ваксинирани с Pfizer/BioNTech 443 000 души - случаи 4661Ваксинирани с AstraZeneca 85 000 души - случаи 7 490Ваксинирани с Moderna 40 000 души - случаи 618
  —цитат от коментар 2 на Müller

  благодаря за данните. само едно уточнение: по 1 или 2 дози са получили всички ваксинирани и с ртите ваксини? всички ваксинирани в Швеция ли са?

  Истината ни прави свободни.
 11. 11 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Чудя се следното: 66% спира тежкото протичане на вируса. Това е успеваемост от две трети. Значи, че един от трима се е редил на опашки, чакал е за ваксината, вярвайки, че заради нея няма да прекара тежко заболяването, и накрая се оказва, че не е така. Та въпросът ми е каква е успеваемостта на ваксините за други заболявания - тетанус, морбили, дифтерия и т.н.?

 12. 12 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  изглежда ваксината на J&J е с по-ниска ефективност от другите, но все пак много по-добре от нищо, голямо предимство е, че необходимо само 1 доза, означава ли това, че няма смисъл или е противопоказно да се поставят 2 дози?
  200 млн доставка за ЕС до края на годината не е много, но все пак това означава около 1% (2 млн) за България. дано да бъдат доставени до края на третото тримесечие (септември), за да е по-добра ситуацията следващата зима.

  Истината ни прави свободни.
 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Весело
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  Който е решил да се ваксинира, да се ваксинира независимо с коя ваксина. Да се успокоят психически.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Любопитно

  Хах! Това е същата "Джонсън и Джонсън", която е заделила 3.9 милиарда долара за уреждане на съдебни дела заради съдържащата азбест пудра. Знае за съдържанието от десетилетия, но през цялото време продължава да си продава продукта. "Джонсън и Джонсън" задели $3,9 милиарда насред съдебни дела за бебешка пудраhttps://nypost.com/2021/02/23/johnson-johnson-reserves-3-9b-for-baby-powder-lawsuits/ "Джонсън и Джонсън" е знаела от десетилетия, че в нейната бебешка пудра се спотайва азбестhttps://www.reuters.com/investigates/special-report/johnsonandjohnson-cancer/
  —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


  И това какво общо има с ваксината?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Любопитно

  Нещо на Диор няма ли да пуснат?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Ами тя и грипната ваксина има 60-70 % ефективност, пък се ваксинираме , без да питаме толкова.

 18. 18 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Починали от всички ваксини в Швеция след имунизация до момента (10.023.2021) - 119 души.
  —цитат от коментар 2 на Müller


  Починали след имунизацията или поради поставянето на ваксина?

  Нещо ми се струва, че ако 119 души починат заради ваксината, щеше да е станал страхотен скандал досега.

 19. 19 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Прави се от Янсен в Лайден, Нидерландия. Твърди се, че холандците забавят ваксинациите толкова много, щото чакат това одобрение на ЕМА. Ваксинационен национализъм. Още в резюмето при кандидатстване са дадени усреднените резултати. Документите са налични. При европеиди работи добре (няма расизъм, просто по различен начин реагират хората). Сама по себе си тая ваксина няма да спаси положението, но в комбинация с другите може да намали риска. В момента се разглежда Спутник V в ЕМА. Тя е на същия принцип като АЗ, но работи с човешки аденовирус. Нещо между Янсен и АЗ.

 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Общото е компанията, нейното поведение досега, резултатите от нейните действия и степента на заслужаване на доверие вследствие на собствените ѝ действия.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#18] от "Elan Morin":
  "Починали след имунизацията или поради поставянето на ваксина?"

  Естествено, че няма да уточнят как и защо са починали.
  Тове е модерен вид партенка. Замаскирана като дъвка и дъвчеш дъвчеш докато разбереш, че не става за дъвчене.

  подпис
 22. 22 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Хах! Това е същата "Джонсън и Джонсън", която е заделила 3.9 милиарда долара за уреждане на съдебни дела заради съдържащата азбест пудра. Знае за съдържанието от десетилетия, но през цялото време продължава да си продава продукта. "Джонсън и Джонсън" задели $3,9 милиарда насред съдебни дела за бебешка пудраhttps://nypost.com/2021/02/23/johnson-johnson-reserves-3-9b-for-baby-powder-lawsuits/ "Джонсън и Джонсън" е знаела от десетилетия, че в нейната бебешка пудра се спотайва азбестhttps://www.reuters.com/investigates/special-report/johnsonandjohnson-cancer/
  —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


  Е, и?!?

 23. 23 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#12] от "Forrest Gump":

  По-ниска ефективност, но пък за сметка на това действа срещу всички известни до момента, щамове и мутации, тъй като е клинично изпитвана след появата им! Това никак не е без значение!

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Весело

  До коментар [#15] от "DDR":Общото е компанията, нейното поведение досега, резултатите от нейните действия и степента на заслужаване на доверие вследствие на собствените ѝ действия.
  —цитат от коментар 20 на baba_zozolana


  Дето се вика, защо голямата част от чешката индустрия не загуби доверието на потребителите, въпреки производството си за Веермахта, впоследствие и за доста диктатори от Близкият Изток? Същото и за немската индустрия, а за Хуго Бос с униформите за едни елитни части ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  Нещо на Диор няма ли да пуснат?
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град

  Ами има.

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело
  Ето тук данните на Läkemedelsverket (на английски: Swedish Medical Products Agency). Съжалявам но е на шведски. Има данни относно всички ваксини които се прилагат в Швеция. Те са AstraZeneca, Moderna и Pfizer/BioNTech.Ваксинирани с Pfizer/BioNTech 443 000 души - случаи 4661Ваксинирани с AstraZeneca 85 000 души - случаи 7 490Ваксинирани с Moderna 40 000 души - случаи 618От тяхните данни от ваксината на AstraZeneca има най-голям брой регистрирани странични ефекти. Спряна до момента в 9 Европейски държави.Починали от всички ваксини в Швеция след имунизация до момента (10.023.2021) - 119 души.Линк за страницата на Läkemedelsverket (на английски: Swedish Medical Products Agency).https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner #hmainbody1Ето и самите данни до 10.03.2021 -https://www.lakemedelsverket.se/493e82/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/coronavirus/misstankta-biverkningar/comirnaty-handlagda-rapporter-om-misstankta-biverkningar-2021-03-10.pdf
  —цитат от коментар 2 на Müller
  Какви са тези тъпотии бе.

 27. 27 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#18] от "Elan Morin":
  "Нещо ми се струва, че ако 119 души починат заради ваксината, щеше да е станал страхотен скандал досега."

  Естествено. Тези 119 души са хора, които в периода след ваксинилането си са починали от нещо, не е казано, че е от ковид. Ваксинирането не прави човека безсмъртен. Хората са прецизни и уважават истината, а ние използваме това, за да създаваме паника.

 28. 28 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "liberalche":

  Спутник е едно към едно с Янсен първата игла и едно към едно с китайската векторна ваксина втората игла. Което няма лошо, просто Янсен и китайците имат мощността да ги произвеждат в големи количества.

 29. 29 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "famousandco":

  Да, това е генномодифицирана, класически в голям обем правят китайците, от омаломощен коронавирус. Отгде толкоз вируси в Китай за омаломощаване, като няма заразени, сигур от лабораторията в Ухан

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Ми има. Например ,че може да са фалшифицирали изследвания и не са съобщили за странични ефекти. Тия ,заедно с Фазер са платили най - много мангизи по съдебни споразумения и имат голям брой дела . В топ 4 са . Фанали са ги да подкупват доктори и организации.

 31. 31 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  С една дума боклук. Дано не е като АЗ която също уж беше удобрена от ЕМА и вече в 10 европейски държави я спряха.

 32. 32 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#18] от "Elan Morin":"Нещо ми се струва, че ако 119 души починат заради ваксината, щеше да е станал страхотен скандал досега."Естествено. Тези 119 души са хора, които в периода след ваксинилането си са починали от нещо, не е казано, че е от ковид. Ваксинирането не прави човека безсмъртен. Хората са прецизни и уважават истината, а ние използваме това, за да създаваме паника.
  —цитат от коментар 27 на авторът


  А как терминално раковоболни се водят починали от ковид? И не само те.

 33. 33 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 253 Весело

  Каквито шампоаните , такава и ваксината. Дано поне не люти на очите, като странична реакция.

 34. 34 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#10] от "Forrest Gump":

  Данните се отнасят само за Швеция, до 10.03. 2021 Ето и колко са ваксинирани към същата дата.

  Ваксинирани напълно (с 2 дози)
  327 467
  (4%)

  Ваксинирани с първата доза
  722 519
  (8,8%)

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 35. 35 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Любопитно

  Е, и?
  —цитат от коментар 22 на ultra_61

  Ти би ли ваксинирал майка си или детето си с ваксина на компания, която няма скрупули да продава азбестова бебешка пудра?

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Абе бат Герги...че то без ваксина 80% го изкарват леко

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#30] от "pavur":

  В критична ситуация като сегашните всички данни от работите по ваксините трябва да са абсолютно публични.
  Те настояват за компромис от обществото, а в същото време се крият зад някакви комисии.
  От какво ги е страх?
  Ако продължава така значи се връщаме в Средновековието с когато знанието е било зад дебелите зидове та манастирите.
  И да, Пфаизер са уличавони няколко пъти в мошеничество в името на финансов интерес.
  Ако това беше станало с българска фирма компания отдавна да са фалират, но на тях им се получава и оцеляват е с агресивна реклама пак са на върха на вълната.

 38. 38 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Абе бат Герги...че то без ваксина 80% го изкарват леко
  —цитат от коментар 36 на uq


  Посоèната ефективност означава, че 64 % от тези, които биха изкарали умерен до тежък ковид ще бъдат защитени, а не 64 % от всички. Напр. 62 от починалите днес 95 човека щяха да са живи, ако бяха ваксинирани.

 39. 39 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  Няма никакво значение колко е ефективна или да ли няма да ти се появи тромбоза както от АЗ важното е че не е руска! 😷😷😷🤕🤕🤕

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#38] от "NamelessOne":

  Е къ разбраа кои ЩЕХА да го изкарат умерено до тежко? Има ли някой?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK