От Норвегия до Тайланд - кой още спря ваксинирането с "Астра Зенека"

От Норвегия до Тайланд - кой още спря ваксинирането с "Астра Зенека"

© Associated PressБългария временно спря използването на ваксината против коронавирус на "Астра Зенека" и Оксфордския университет в момент, когато такива решения обмислят, приемат или отхвърлят много държави по света.


Но е важно да се подчертаят разликите - едни временно спират изобщо продукта на британско-шведската компания, а други - само конкретна пратка, по която искат още яснота за безопасност. При това засега е известно за замразяване в довършването на две пратки, а не само на тази, за която се заговори заради два инцидента в Австрия. Едни държави поставят конкретни срокове (например, 2 седмици), други обвързват подновяването с времето, когато получат отговор от лекарствения регулатор на ЕС.


Засега прекратяването на имунизацията с този продукт е факт в много малко държави, но вече има прецеденти извън Европа.
В поне една азиатска държава притеснения заради тромбоза станаха причини за това, без да се търси връзка с доставената в редица европейски държави (считана от някои регулатори за съмнителна) партида от милион ваксини на "Астра Зенека" просто защото доставките идват не от Стария контитент, а от Индия.


Една след друга държави започнаха да обявяват позицията си за ваксината, от която във Великобритания са поставени 11 млн. дози.


Списъкът със спрелите ваксинацията с този продукт, който "Дневник" предлага, засега е кратък. Независимо дали решението няма да е само временно това е нов репутационен удар за тази ваксина, след като тя едва започна да се възстановява от предишния. Първият западен препарат, дал надежда за край на пандемията още с обещаващите резултати от изпитанията миналата година, бе критикуван на места в Европа заради по-ниската си ефективност при клиничните проучвания (подобрена от данни от ваксинирани в хода на същинската британска кампания) и липсата на достатъчно данни за хора над 65 години. Нещо повече, има риск хора да се откажат да се ваксинират, опасяват се някои експерти.


В Европа


Австрия спря ваксинирането с само с конкретни дози "Астра Зенека" (но не и цялостното използване на ваксината) още в неделя. Причина бяха смъртен случая заради проблеми с кръвоснабдяването и белодробна емболия. Тя свърза решението с конкретна пратка, обозначена като ABV530, изпратена до 17 държави. Сред тях е и България. Естония, Литва, Люксембург и Латвия, които също са в списъка на получилите дози от тази партида, спряха използването ѝ, но не и поставянето на дози на "Астра Зенека" по принцип.


По-късно това решение взе и Румъния - докато се ЕМА приключи проверката, но е важно да се подчертае, че в случая става дума за съвсем друга пратка от ваксината (ABV2856). Комисията по ваксиниране в Букурещ изрично подчерта, че действа заради случаите в Италия, която спря употребата на тази пратка до установяване дали тя има връзка със "сериозни странични ефекти" (от 81 600 получени дози от нея вече са поставени 77 049). От Рим не се посочват конкетни примери, но източник от здравните власти, цитиран от "Ройтерс", обясни, че се проверява смъртта през март на 43-годишен офицер и 50-тодишен полицай от Сицилия, които са били ваксинирани с партидата ABV2856.В София становището, изразено от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, е близко до това на Европейската агенция по лекарствата - няма доказателства за връзка между ABV530 и тежките здравни проблеми и е малко вероятно да има такава.


Последва още една държава от Европейския съюз - Дания, след като и там се появиха съобщения за смъртни случаи, свързани с кръвни съсиреци. Заради станалото на Копенхаген се наложи да измести целта си за ваксиниране с поне четири седмици. Не е известно какво би променил пълен отказ от ваксината, но за момента такъв не се обсъжда. Здравният министър Магнус Хойнике нарече спирането "предпазна мярка", тъй като случаят трябва да се "разследва задълбочено", но все още не може да се правят заключения. "Точно сега трябва да си набавим възможно най-много ваксини. Затова решението не беше лесно."


Две северноевропейски държави извън ЕС - Норвегия и Исландия - също избраха да изчакат натрупването на повече данни и доказателства, че ваксината е безопасна.


Испания избра по-нюансираното решение да отложи ваксинирането с "Астра Зенека" на хора на възраст между 55 и 65 г.


Извън Европа


Тайланд единствен обяви, че няма да започне планираната за днес имунизация с "Астра Зенека". Премиерът и министрите трябваше да са първите, получили препарата. Данните за съсиреците обаче притесниха и тази страна. При това използваните от нея дози не са правени в Европа и не могат да се свържат с обезпокоилата няколко държави конкретна партида заради два смъртни случая при имунизирани (за връзка между ваксината и инцидента няма доказателства и Европейската агенция по лекарствата също е на това мнение).


Това е първата държава извън Европа, прекратила временно употребата на "Астра Зенека". Говорител на здравното министерство обяснява, че тя "все още е добра ваксина, но (след) станалото... здравното министерство би искало да отложи" използването ѝ. За Банкок обаче решението е по-лесно, ако се съди от коментарите на властта - последната вълна е овладяна с карантини и гранични проверки - и по наличието на стотици хиляди китайски дози. Едва 26 500 души са заразените от началото на пандемията, а жертвите - 85, макар населението на е над 66 млн. От друга страна, решението е тежък удар по имунизационната кампания на страна, започваща да произвежда именно тази ваксина в завод, притежаван от краля.


Кои държави решиха да не се отказват


Още вчера Франция обяви, че няма да правят промени в плановете за ваксинация с "Астра Зенека", днес Германия направи същото. От използване на ваксината дори временно не се отказва и Испания въпреки промяната в плана.


Канада, която вече използва над половин милион доставени от "Астра Зенека" и произведени в Индия дози, препотвърди позицията си, че ваксината е безопасна. Австралия заяви същото.


Мексико имаше проблеми с доставките и с бавната ваксинационна кампания, въпреки че са одобрени множество ваксини и са подписани договори с производители. Страната също потвърди, че смята ваксината на "Астра Зенека" за безопасна. На тази позиция застанаха и Филипините.


Какво казва "Астра Зенека"


Позицията на самата компания е, че на базата на данни от над 10 млн. ваксинирани няма никакви доказателства са повишен риск от проблеми като белодробна емболия или тромбоза. Изводите не се променят и ако се направи разбивка по пол, възраст, партиди или държава, където се използват дозите - с други думи, няма разлика в безопасността за отделните групи ваксинирани.

ЕМА подкрепя тази позиция, като подчертава, че няма никакви доказателста за опасност и че възприема решението за спиране, взето в няколко европейски столици, като предпазна мярка. В позицията на ЕМА се уточнява, че в последно време общо 30 случая на кръвни проблеми са съобщени при близо 50 млн. ваксинирани в ЕС и още няколко европейски държави. Този процентен дял не се различава от общия дял на подобни случаи сред населението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Да не стане така, че съвсем скоро едновременно с починалите от ковид, да се дава и броя на онези, починали след ваксина!?

 2. 2 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Ебаси, слязохме до нивото на Норвегия. Сега остава да започнем да крадем деца.

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 943 Весело

  от половин година разправям че с тия набързо забъркани чорби ще има проблеми ама на ето ви сега глобален проблем :D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  От 10 000 000 човека, получили доза, кой знае колко са умрели вече от задавяне с хотдог, падане от легло или в самолетна катастрофа? Всички са реални причини и се случват, макар и рядко.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 203 Неутрално

  Както и да го въртим, короната взима хиляди повече жертви от ваксината. Не трябваше да се спира ваксинирането, с реално единствената достъпна ваксина.
  Тиквата продължава яко да реже пенсионерите.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  АЗ вече си осигуриха място в учебниците по публични комуникации, ПР, бранд и мърчън дайзинг с това КАК НЕ СЕ ПРАВИ!!!

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  Ние и без това нямаме ваксини на "АЗ", но сега с това отказване, поне ще прикрием липсата им, и ще има оправдание за спрялото ваксиниране...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Кой още спря ваксинирането с "Астра Зенека", ли?
  Ами всички държави с правителства, които могат да се поддадат на натиск от САЩ за да заменят "Астра Зенека" с американска ваксина, ще спрат ваксинирането с А.З.
  Това е война за пазари!

 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 943 Весело

  "доказателства са повишен риск от проблеми като белодробна емболия или тромбоза. Изводите не се променят и ако се направи разбивка по пол, възраст, партиди или държава, където се използват дозите - с други думи, няма разлика в безопасността за отделните групи ваксинирани. "


  Когато не носиш отговорност задължително няма да кажеш че продукта ти е "лайно" :D:DD:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "MititU":

  Обзело те е радостно и весело настроение...
  Колко му трябва на човек за да е щастлив...
  Благородно ти завиждам.

 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#8] от "yxy36658763":

  Какъв натиск от САЩ върху нас, та ние нямаме друга ваксина!

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Весело

  Войната срещу АстраЗенека тече на всички фронтове. Това е трета поред статия само в Дневник по темата само от днес 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  ЕМА подчертава, че няма никакви доказателста за опасност, но ...
  от Норвегия до Тайланд "избрат да изчакат натрупването на повече данни и доказателства, че ваксината е безопасна"

  Що така не вярват на ЕМА? И пък аз да питам, у нас някой прави ли изпитания на каквито и да било ваксини, или вярваме на "началниците"?

  Who the fuck are you to lecture me?
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Весело

  От 10 000 000 човека, получили доза, кой знае колко са умрели вече от задавяне с хотдог, падане от легло или в самолетна катастрофа? Всички са реални причини и се случват, макар и рядко.
  —цитат от коментар 4 на fpyyh


  Няма такива, до вчера хората умираха масово от Ковид, днес от ваксината на АстраЗенека 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  Кой още спря ваксинирането с "Астра Зенека", ли?Ами всички държави с правителства, които могат да се поддадат на натиск от САЩ за да заменят "Астра Зенека" с американска ваксина, ще спрат ваксинирането с А.З.Това е война за пазари!
  —цитат от коментар 8 на yxy36658763


  Стига простотии, бе Мимета!

  Бай Дън в момента хвърля цялата си индустрия ударно в Щатите, защото заложи таргет до Деня на Независимостта да е "освободил американците". Даже и ще прецакват другарчетата, като Европа, за доставки.
  Та да "разчиства" непременно пазар за туй, дето го няма свободно - за какво им е?

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Хайде сега малко Меган и британската монархия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#8] от "yxy36658763":

  Ама нашето правителство начело със Слънчо не се поддава на американски натиск и 2/3 от поръчаните от нас ваксини са на Астра Зенека!

  Къде ви навират от пАсоля такива?!

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  До коментар [#3] от "MititU":

  Публикувай го в "Сайънс ", "Нейчър", или "Весьолйе картинки". Звучи професионално и академично.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  Ние и без това нямаме ваксини на "АЗ", но сега с това отказване, поне ще прикрием липсата им, и ще има оправдание за спрялото ваксиниране...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Нищо, де, нали кръчмите работят до 10 часа?

  Та ще се ваксинираме, при това напълно безопасно!
  Нали ни го обЯсниха нАучно ...

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Весело

  Хайде сега малко Меган и британската монархия.
  —цитат от коментар 16 на Един вампир броди из Европа


  Това малко по-късно, сега Астрата е набрала скорост 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1422 Весело

  Хммм ... някои хора носят вода от девет кладенци, за да ни убедят в това, че правителството е взело правилните мерки и няма никаква вина за провала на националния план за ваксиниране. Виновни са единствено и само производителите, които не ни доставят договорените ваксини в срок, а пък „доставените“ са опасни за употреба!
  Давай Ангеле, увеличавай списъка и носи вода.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  До коментар [#14] от "padrino":

  Ха-ха-ха...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  Не е само до война. Астра към момента отказват да доставят, договорените количества ваксини. Раздухването на “проблема” с тромбоза и отказването на техните ваксини е само в техен плюс. В противен случай, щеше да има дупинг, за неизпълнение на договореностите. Така се оттърват от неустойка и могат да докажат, в бъдеще, че ваксината им е читава. Все пак вече, близо 11 милиона са ваксинирани на острова с тази ваксина.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 24. 24 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Бащицата ТИКВА спря АстраЗенека и ще внася Спутник-Новичок

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  Пълна тъпотия от Борисов, да спре ваксината която е използвана над 90% и вече не е налична за ваксиниране

 26. 26 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#8] от "yxy36658763":Какъв натиск от САЩ върху нас, та ние нямаме друга ваксина!
  —цитат от коментар 11 на taratanki


  Онова изказване на сенаторите Менендес и Риш, си е чист натиск върху Борисов да замени „Астра Зенека“ с американски ваксини. Само десебаря Даниел Митов не го разбра и обвини Цветанов за изказването на двамата янки.


  До коментар [#11] от "taratanki":

  До коментар [#15] от "xm...":

  До коментар [#17] от "vassilun":

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Любопитно

  До коментар [#12] от "padrino":Не е само до война. Астра към момента отказват да доставят, договорените количества ваксини. Раздухването на “проблема” с тромбоза и отказването на техните ваксини е само в техен плюс. В противен случай, щеше да има дупинг, за неизпълнение на договореностите. Така се оттърват от неустойка и могат да докажат, в бъдеще, че ваксината им е читава. Все пак вече, близо 11 милиона са ваксинирани на острова с тази ваксина.
  —цитат от коментар 23 на Bullet


  Знам, аз съм един от тях, вече месец и никакви усложнения. Съпругата ми е с Файзер и пак никакви усложнения.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Кой я пусна в България ?? Нещо което се подписало !!

 29. 29 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 398 Неутрално

  В позицията на ЕМА се уточнява, че в последно време общо 30 случая на кръвни проблеми са съобщени при близо 50 млн. ваксинирани в ЕС и още няколко европейски държави. Този процентен дял не се различава от общия дял на подобни случаи сред населението.

  Те тук е истината, ама тази ваксина е най-евтината и убива бизнеса с лекарства за лечение/и профилактика, дето го практикуват някои муньовци и дето изпразниха аптеките от лекарства/, та интереса клати феса и още много такива феикове ще има.

 30. 30 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  След вчерашното пенявене на НОЩ и обесняването, че не е медицински обосновено спирането на АЗ, днеска Тиквата я спря. Някой ако има морал би трябвало да си тръгне сега?Ама къде морал в тези хора(НОЩ), те се оказаха едни пудели на борисоффф

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Весело

  В позицията на ЕМА се уточнява, че в последно време общо 30 случая на кръвни проблеми са съобщени при близо 50 млн. ваксинирани в ЕС и още няколко европейски държави. Този процентен дял не се различава от общия дял на подобни случаи сред населението. Те тук е истината, ама тази ваксина е най-евтината и убива бизнеса с лекарства за лечение/и профилактика, дето го практикуват някои муньовци и дето изпразниха аптеките от лекарства/, та интереса клати феса и още много такива феикове ще има.
  —цитат от коментар 29 на volodia123


  Съотношението 30 на 50 млн. е: 0.0000006% 😂😂😂😂, но както сте написали войната е за пазара и ЕС не могат да преглътнат, че ваксината на АстраЗенека е ПЕТ ПЪТИ по евтина от Файзер от която те поръчаха огромни количества....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Аз съм един от прекаралите КОВИД, вече 4 месеца и никакви усложнения. Съпругата ми и та прекара същия КОВВИД - вече 4 месеца и никакви усложнения

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#2] от "taratanki":

  В Норвегия джендърите - според руската пропаганда направо ги ядат за закуска...

 35. 35 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#33] от "uq":

  от къде знаеш че е било ковид след като не съществуват истински тестове?

 36. 36 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#33] от "uq":

  А пък аз съм с две дози на Фазер, даже не усетих кога ме боцкаха...

 37. 37 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Добре че успях да ваксинирам цялата рода преди Тиквата да спре ваксинацията.

 38. 38 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#27:"padrino"][/quote]

  Предполагам вашия съпруг е на по-висока позиция, щом е ваксиниран с файзер, масово ги дават а държавни служители, лекари и тн.

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 39. 39 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 400 Любопитно

  ЕМА подчертава, че няма никакви доказателста за опасност, но ...от Норвегия до Тайланд "избрат да изчакат натрупването на повече данни и доказателства, че ваксината е безопасна"Що така не вярват на ЕМА? И пък аз да питам, у нас някой прави ли изпитания на каквито и да било ваксини, или вярваме на "началниците"?
  —цитат от коментар 13 на Helen of Bikini


  От друга страна Германия, Франция, Италия, Испания не чакат никакво натрупване. Айде по-сериозно, тук само се спекулира, но е ясно, че основната причина не е достъпна до обикновеното човек. Има някакъв конфликт на интереси и се води някаква война за пазар вероятно, която няма нищо общо с качеството на ваксината.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 40. 40 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#25] от "pet_fire":

  Не си разбрал защо го прави...просто иска да прикрие, че няма налични ваксини...и ваксинацията спира...

 41. 41 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  [quote#32:"padrino"][/quote]

  Глупости на търкалета, заговора на цял свят срещу майделката. Иначе който го интересува има доста интересна и подробна информация за ваксините на сайта на шведската агенция. Странични ефекти - Пфайзер - 0.9%, Модерна - 1,2%, майделката - 4.9%. Източника:

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner #hmainbody1

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 42. 42 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Ами то има стандарт за качество наречен ИСО, той гарантира консистентност в производствения процес и използваните материали. Щом АЗ произвеждат в Индия, то е ясно, че искат да избегнат проверките за качество на производството. Хубаво ама като няма качество няма да има и консистентност, като няма консистентност разликата в качеството между партидите може да се различава драматично. Няма да се учудя, ако ефективността на партидите са с разлика в ефективността 20-30%.

  Това става абсолютно винаги когато назначаваш хора на килограм и нямаш изградена структура за да управляваш мащабни процеси. Ще се правят компромиси с квалификацията на служителите, със качеството на съставките, сроковете им на годност, ще се търси необосновано съкращаване на технологичния процес. Това вече сме го играли многократно, резултатът никога не е добър.

 43. 43 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Колко ли хора още ще загинат заради платените статии на Дневник колко добра е ваксината на неуките англичани?

 44. 44 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#21] от "робин от Крузо":

  Хммм ... и понеже не си оставям козите в калта, се обръщам към умниците, които освен да цъкат минуси до мислене не го докарват. С въпросната АЗ са ваксинирени близо 85% от 23,1 млн. в Англия, почти 4,2 млн. във Франция и 1,0 млн. в Швеция. Но за пояснение на към данните ще дам пример с Германия. Общо ваксинирани са 5,9 млн. от които 2,1 млн. с АЗ, а починалите (данни от 10 Март) и ваксинирани с БионТех, АЗ и Модерна са 113 човека, за които медецински е доказано, че ваксините не са причина за смъртта им! Всека една страна сама за себе си може да реши как да постъпи, както и и умниците във форума с цъкането на минуси. Нека да припомня някой данни: смътрните случаи в световен мащаб са малко над 3% от заболелите, а починалите ваксинирани са 0,0002%.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 45. 45 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 161 Неутрално

  води някаква война за пазар вероятно, която няма нищо общо с качеството на ваксината.
  —цитат от коментар 39 на Петърчо


  Вчера високопоставен руски чиновник заяви,
  че се води борба за пазар от 100 милиарда долара (за ваксини).
  САЩ искат да вземат максимален дял.
  Ако трябва ще „играят“ и срещу британците.
  Братушките и те се „натискат“ за този пазар, но са съгласни да разделят печалбата с производители на „Спутник“.
  Например в Италия и Сърбия.

 46. 46 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Вчера викат "Нямаме никакъв проблем с ваксините", днес ги спират. Е как да имаш доверие и на щаб и на математици и на ваксини и на целия цирк.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#39] от "Петърчо":

  Това е чиста проба търговска "война", в рамките на която комуникационната стратегия на АЗ се оказа напълно неадекватна!
  Те просто губят позиции по отношение да това кой и как води разговора на тема :"Какво се случва с ваксините"!

 48. 48 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  дори и да се окаже, че ваксината на АЗ е напълно безопасна, репутацията на ваксината вече е срината. може да я пласират само в страните от Британската общност - Австралия, Индия и Африка евентуално. дано другите ваксини ги произведат и доставят скоро.

  Истината ни прави свободни.
 49. 49 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#33] от "uq":

  Е ся, ай да си мерим Ковида;)
  Аз го прекарах април 2020. Освен усложнения от парацетамола, с който ме удавиха в болницата и острите форми на приапизъм, никакво друго усложнение не получих

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 50. 50 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ако вносът и масовото ваксиниране с А.З. в България е с подпис и поръчка на Б. Б. - това ще бъде още един от съдебните доводи срещу него след изборите ! ! !

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bullet":

  :) То освен да го ударим на майтап няма друго ма....*аз се ваксинирах и нямам усложнения, давайте всички не е страшно, тва са глупости"

 52. 52 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 550 Неутрално

  На 16 март ще излязат резултатите от фаза 3 на АстраЗенека в САЩ да не се окаже освен 5-10 пъти по евтина и по ефективна от именитите си американски конкуренти, че чак САЩ и забраниха износа за Европа ;)

 53. 53 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Много повече умират от Парацетамола, който много лекари препоръчват да се пие след ваксината, него никой не го забранява

 54. 54 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Много повече умират от Парацетамола, който много лекари препоръчват да се пие след ваксината, него никой не го забранява
  —цитат от коментар 53 на Волен от Ривиа


  Парацетамола е широко продавана отрова и основна причина и доказателство, че доверие на фармацевтичната индустрия и лекарската мафия никога не трябва да се гласува сляпо.

 55. 55 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#49] от "Bullet":

  Добре бе, баце, имаш ДОБРЕ +
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Приапизъм

 56. 56 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1179 Любопитно

  Кой още спря ваксинирането с "Астра Зенека", ли?Ами всички държави с правителства, които могат да се поддадат на натиск от САЩ за да заменят "Астра Зенека" с американска ваксина, ще спрат ваксинирането с А.З.Това е война за пазари!
  —цитат от коментар 8 на yxy36658763


  Аз не виждам американците да се натискат да продават ваксините си по света, напротив - всичките налични количества отиват за нуждите на САЩ, където се плащат от федералния бюджет. Вече са поставени почти 100 милиона дози като близо 40 милиона американци (над 10% от населението) са ваксинирани с двете дози.

  От друга страна виждам Раша, която се напъва да продава "первая в мире вакцина", която е същата като технология като тази на Астра Зенека, независимо, че няма никакъв капацитет за производство, а ваксинираните руснаци са малко над процент.

  Та ако има някой интерес от провала на АЗ, то това не са американците, а твоите братушки. Не бих изключил и диверсия - по правене на мръсотии рашките са наистина первие в мире.

  Ако свържем

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK