AstraZeneca ще достави на ЕС под една трета от обещаните дози до края на март

Ваксиниране в село Огнен в България.

© Reuters

Ваксиниране в село Огнен в България.AstraZeneca намали още прогнозата си за доставка на ваксина COVID-19 за Европейския съюз през първото тримесечие до около 30 милиона дози. Това е една трета от договорните задължения на компанията и 25% спад от обещанията, направени в края на миналия месец, показва документ, видян от "Ройтерс".


Недостигът е допълнителен удар по плановете на ЕС за ваксинация, които вече са възпрепятствани от многократно забавяне на доставките и бавно разпространение в някои държави.


Документът на AstraZeneca, споделен с представители на ЕС от 10 март, показва, че сега компанията очаква да достави 30.1 милиона дози до края на март и още 20 милиона през април. На 25 февруари изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви в изслушване пред Европейския парламент, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март.
Документът показва, че ден по-рано - на 24 февруари, англо-шведската компания е оценила доставка на само 34 милиона дози в ЕС за периода от януари до март, много под договорената цел от 90 милиона дози.

    • Новото съкращение е след решението на Италия и Европейската комисия от миналата седмица за блокиране на доставката на ваксини AstraZeneca от Италия за Австралия. Това е първото прилагане на механизъм на ЕС, който позволява да откаже заявки за износ от производители на ваксини, които не спазват Договори за доставка на ЕС. Говорител на AstraZeneca отказа коментар в петък.

Лице, запознато със ситуацията, заяви, че увеличените доставки, които компанията е очаквала през първото тримесечие, не са се осъществили поради трудности при придвижването на ваксини през глобалните вериги за доставки.


Съединените щати, откъдето AstraZeneca очакваше да достави частично за пазара на ЕС, казаха на ЕС, че няма да изнасят дози от AstraZeneca в близко бъдеще, предаде "Ройтерс" в четвъртък, позовавайки се на служители на ЕС.


Компанията заяви, че първоначалните съкращения на доставките са причинени от производствени проблеми в ЕС.

  • "Виждам усилия, но не и" най-добри усилия ". Това все още не е достатъчно, за да може AstraZeneca да изпълни задълженията си за първото тримесечие", заяви еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон в Twitter късно в четвъртък. "Време е Управителният съвет на AstraZeneca да упражни своята доверителна отговорност и сега да направи това, което е необходимо, за да изпълни ангажиментите на компанията", добави Бретон.

AstraZeneca се ангажира да положи "най-добри възможни усилия" за постигане на целите, определени в договора с ЕС, който предвижда доставка на 300 милиона дози от декември до края на юни. Ваксината беше одобрена за употреба в ЕС в края на януари и логично в първото тримесечие да има известно забавяне на доставките, но едва ли и над две трети по-малко.


Документът на AstraZeneca също показва, че компанията очаква да достави около 20 милиона дози на ЕС през април, но над половината от тях ще бъдат разпратени през последната седмица на месеца. Документът не съдържа прогнози за май или юни.


AstraZeneca се ангажира да снабди 27-членния блок със 180 милиона дози между април и юни, допълва "Ройтерс". Но от февруари насам страните от ЕС актуализираха плановете си за ваксинация, за да включват само половината от договорените дози, след като AstraZeneca им каза, че е изправена пред затруднения.


Германия, най-голямата държава в блока, очаква да получи 19% от доставките на AstraZeneca за ЕС между следващата седмица и края на април. Това са общо около 6 милиона дози, включително над 2 милиона през последната седмица на месеца, показва документът.


Франция трябва да получи близо 15% от общия брой, или около 4.7 милиона снимки.


Италия, с почти 14% от общите очаквани доставки, трябва да получи 4.4 милиона до края на април, се вижда в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK