От един завод зависи "Астра Зенека" да увеличи дозите за ЕС и той е без сертификат

От един завод зависи "Астра Зенека" да увеличи дозите за ЕС и той е без сертификат

© ReutersНовата, коригирана силно надолу, цел на "Астра Зенека" (AstraZeneca) за снабдяване на ЕС с ваксини до края на март се оказа зависима от едно конкретно предприятие в Нидерландия, което още не е сертифицирано за производството ѝ, съобщи "Ройтерс".


Според "Файненшъл таймс" има "странна" сделка между производителя и завода, който не е негов, но е бил вписан миналата година като едно от четирите места в Европа, което ще изпълнява договорените с Европейската комисия количества.


В петък англо-шведската компания съобщи, че ще се опита до края на първото тримесечие ще достави 30 милиона дози на страните от Европейския съюз. Това е далеч от договорния ангажимент да 90 милиона и обещанията от февруари за полагане на усилие за разпращане на 40 милиона дози, коментира "Ройтерс".
Агенцията вече съобщи, че и тези 40 милиона дози може би няма да бъдат произведени за ЕС. Сега "Ройтерс" посочва, че причината е завод на подизпълнителя "Халикс" (Halix) в град Лейден. Според вътрешен документ от 10 март това предприятие още няма одобрение от регулатора да произвежда за Европа.

  • Halix е основано през 2012 г. поделение на HAL Allergy Holding B. V. Холдингът, известен по света повече като HAL Allergy Group, контролира 100% от компанията. От своя страна, HAL Allergy Group принадлежи към корпоративното семейство на Droege Group AG - базирана в Дюселдорф фамилна консултантска и инвестиционна група, основана през 1988 г. от Валтер Дрьоге. С присъствие в повече от 30 държави, за нея работят близо 60 хиляди души и една от стоте най-големи компании на страната.

В текста, който са виждали журналисти на аженцията, AstraZeneca казва, че очаква предприятието да има лиценз на 25 март и в следващите 7 дни да произведе почти 10 милиона дози.


В събота говорител на Европейската комисия каза, че институцията е преговоря с компанията, за да се осигуря, че ще бъдат спазени всички ангажименти, но не коментира какво става с одобряването на завода на Halix. "Разглеждаме всички варианти, за да изпълни компанията предишните си ангажименти", казва говорителят, цитиран от "Ройтерс" в отговор на въпрос дали се предвиждат и санкции при неизпълнение.

  • Европейската агенция по лекарствата потвърждава, че още няма одобрение за обекта в Лейден и отказва да обсъжда кога може да издаде такъв документ. Служител на ЕС, близък до процеса за взимане на решения в ЕМА, казва за агенцията, че решението "може би" ще бъде взето в края на март. Не е ясно и дали от това зависият доставкте за ЕС на AstraZeneca за второто тримесечие. Компанията не коментира докъде е стигнал процесът за одобряване производството на завода, производството и складовия му капацитет.


В петък AstraZeneca каза, че "целите" ѝ за периода между април и юни са 70 милиона дози за европейците. Договорният ангажимент е за 180 милиона, а до края на юни - за 300 милиона. Засега излиза, че компанията ще може да достави само 100 милиона от тях.


Предприятието на Halix е вписано в договора с ЕС, подписан през август, но договорът с фармацевтичната компания е чак от средата на декември. Вторият обект на континента се намира в Белгия , а останалите два - във Великобритания. Представител на ЕС казва за "Ройтерс", че до момента за нуждите на 27-те страни членки работи само заводът на Seneffe в Белгия, а британските обекти не изнасят за Европейския съюз.


AstraZeneca твърди, че експортни пречки ѝ пречат да увеличи доставките за европейците и да компенсира с глобалната си мрежа проблемите с производството в европейската мрежа на доставки.


Централата на предприятието в Лейден.

© emg.nl

Централата на предприятието в Лейден.


"Файненшъл таймс" също обръща внимание, че половин година след като Европейската комисия и "Астра Зенека" са се договорили ключов обект на компанията още не работи за ЕС, и след въвеждането на експортен контрол от ЕК не изнася от Европа за други пазари. Това не само повдига въпроси как администрира договора си компанията, но и се отразява на цялостната кампания по ваксиниране в ЕС, допълва изданието.


В петък, когато се появиха двете публикации, в ЕС бяха поставени дози на общ о10.4 души на 100 души от населението. В САЩ този показател беше почти 30, а във Великобритания - 36.5, допълва FT. Лондон даде по-рано одобрение за продукта на AstraZeneca, докато отвъд Атлантика той още не е одобрен, но има складирани десетки милиони дози, които Вашингтон не позволява да се изнасят.

    • "Файненшъл таймс" също цитира представители на ЕС да казват, че компанията изглежда няма да изпълни 10 милиона дози от и без това ограниченото до 40 млн. дози количество за първото тримесечие. Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на единния пазар, който е посетил завода на Halix в началото на март, каза в четвъртък, че не смята, че AstraZeneca полага "възможно най-добрите усилия", както е записано в договора, за изпълнение на поетите задължения.

В интервю през януари Паскал Сорио - изпълнителният директор на AstraZeneca, каза, че белгийското и холандското предприятия са основният източник на съставки за ваксината, а приключването на процеса на производство и бутилирането се правят в Германия и Италия. После се оказа, че обектът на Seneffe има проблем с постигане на обещаните обеми, а предприятието в Bio Science Park в Лейден, което би трябвало да прозивежда поне 5 млн. дози на месец, не е сертифицирано за ЕС, посочва "Файненшъл таймс".


Отговорност на компанията е да осигури сертифициране, за което трябва да предостави всички необходими за това данни и формално да поиска агенцията да започне такава процедура.


Но случката с Halix повдига въпроса доколко внимателно Европейската комисия и страните членки са обмислили мониторинг на това дали описаните в договора предприятия ще бъдат готови навреме да произвеждат.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK