Благодатна за дезинформация: България е последна в ЕС и по медийна грамотност

Държавите (35) в индекса са групирани в 5 клъстера. България е постоянно в четвъртия (предпоследен) от самото начало на тази класация.

© ''Отворено общество''

Държавите (35) в индекса са групирани в 5 клъстера. България е постоянно в четвъртия (предпоследен) от самото начало на тази класация.България е на последно място в Европейския съюз по устойчивост към разпространението на фалшиви новини. От 35 държави, сред които всички български и страните от Западните Балкани, по-зле от България (място 30) са само Турция, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония. (виж цялата класация в края на текста)


България е в една група с Гърция, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, но първите две държави всъщност влошават позициите си от 2017 г. насам (и са станали сходни на България), докато Турция подобрява своите (и единствена излиза от последната група в класацията).


Това са част от заключенията на Индекса за медийна грамотност за 2021 г., създаден като инструмент за оценяване на това доколко европейските общества са податливи на това да възприемат и разпространяват безкритично т.нар. пост-истини. Докладът се изработва от 2017 г. насам с оценка за състоянието през предходната година и тенденцията е България да непрекъснато и с ускоряващо се темпо да влошава показателите си.
Индексът се изработва от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество - София, като се използва индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората.

  • Лошото представяне на България в индекса се дължи на ниските резултати по четивна грамотност в изследванията на PISA, лошите оценки за свободата на медиите в международните класации на Freedom House и на "Репортери без граници", както и на данните за ниско доверие между хората. Страната постига относително по-добро представяне по индикаторите за дял на населението с висше образование и е-участието на гражданите в управлението.
Двата добрите за България показатели обаче са с малка тежест в индекса (по 5%). Много повече тежи оценката за медийна свобода, като по 20% носи оценката в докладите Freedom of the Press (на американската организация Freedom House) и Press Freedom Index (на базираната в Париж организация "Репортери без граници"). Доверие в другите (т.е. доверието между хората в обшеството, измерено от "Евростат") има 10% тежест за индекса. Най-голямо (общо 40%) е влиянието на заключенията на PISA (изследване на ОИСР и едно от най-авторитетните в света), като само оценката за функционална грамотност при четене е с 30%.


От цитираните показатели се вижда, че почти една четвърт (24.8%) от българите са с университетско образование, но това не е кой знае какво предимство. В челните 20 държави в класацията само Чехия (21.7%) и Португалия (22.5%) са с по-нисък дял. Почти всички останали са с над 30% висшисти, а Великобритания и Ирландия са с близо и над 40%. Що се отнася до доверието към заобикалящите ги, българите са с показател 4 (при 0 минимален и 10 пункта максимален) по индекса на "Евростат".


Изданието на Индекса за медийна грамотност за 2021 г. се появява по време на двойна криза, когато пандемията от Ковид-19 се влошава допълнително от "инфодемията" - потопът от фалшиви новини и дезинформация по отношение на заразата и справянето с нея, се казва в официалното съобщение. Марин Лесенски, автор на изследването, казва, че "инфодемията създава криза на доверието, която подкопава вярата в медицинските и научни знания, както и на вярата в институциите, които са натоварени да управляват отговорът на нарастващата всеобхватна криза - здравна, социална и икономическа".

  • Между регулацията и цензурата
  • Нараства разбирането, че справянето с фалшивите новини изисква някаква форма на контрол и регулация. Напрежението между принципите на свободата на изразяване и правене на политики и отразяване, които са базирани на факти, стана една от основните дилеми дори преди Ковид-19, но идването на пандемията направи темата извънредно важна. Но има и притеснение, че с отговора към инфодемията може да се злоупотреби. Кампанията срещу фалшивите новини може се използва за създаване на нови инструменти за цензура от редица правителства - включително в Европа, се казва в текста.

Качеството на образованието е ключов фактор за определяне на устойчивостта срещу дезинформация, защото изследвания сочат, че по-образованите хора чувстват, че контролират живота си в по-голяма степен, не вярвят толкова много в лесни решения и имат по-добри аналитични умения. Затова и по-добро функцинонално образование и в частност такова за медийна грамотност се препоръчва пред търсенето на решение на проблема чрез регулации. Но и образованието не е панацея и не можа да се справи със всички случаи, защото влияят и фактори като например склонността към потвърждаване или политическата поляризация, която захранва и поддържа дезинформацията.
 • "Колебанието към ваксини е подходящ случай за сравнение, тъй като то комбинира повечето елементи свързани с дезинформацията като умишлено подвеждащ източник, погрешно отразяване от медиите, глобални конспиративни теории и пораждане на страх в обществото със сериозни последствия за общественото здраве. Но едва ли някой си е представял мащаба на Ковид-19 кризата и разгръщата се сега ваксинационна кампания и нарастналото влияние на учените и отговорността на журналистите в справянето с пандемията, пише още в доклада.

Пандемията стана повод и за развихряне на "инфодемия", създаваща криза на доверието. Тя подкопава вярата в медицинските и научни знания и институции, които са на първaта линия на защита в здравната криза. Тя създава и криза на доверието в управлението, което е необходимо да управлява реагирането на нарастващата всеобхватна криза - здравна, социална и икономическа, се посочва още от авторите.


Те припомнят, че в предишен свой доклад за Индекса на медийната грамотност бяха отбелязали, че позицията на страните в него зависи от доверието на обществата им в учени и журналисти.


Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любопитната Съседка
  Любопитната Съседка
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Кремълският диктатор Путин харесва това.

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Един път - когат четем не вдеваме прочетеното.
  Втори път - лесно кльопаме секъф булшит, кълвем на гола кукичка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  България е на последно място в Европейския съюз по устойчивост към разпространението на фалшиви новини.
  _________________________________________________________

  И как се мери тази устойчивост, има ли методика?

 4. 4 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Слабограмотните и продажни журналисти нямат никакво участие в това постижение!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 5. 5 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 269 Весело

  А 2002 след управлението на лошия Костов бяхме 38-ми по свобода на медиите преди Италия и Южна Корея.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Как ли преброиха една четвърт с университетско образование?
  Не че има значение и да е истина де. Учи мама да не работиш, вече значи учи мама нещо измислено и ненужно за да си губиш времето.
  И стига с тия последни места!
  Я да вземат да преброят колко хора ходят по гледачки, ходжи, лечители, колко хора вярват в таласъми.
  Да видим тогава дали ще сме последни в класацията!

 7. 7 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 231 Весело

  Хммм ... абе вие от „Инициативата за европейски политики (EuPI)“ не знаете ли български език, не слушате ли, не четете ли какво ви говори от Жипката, господин Борисов. Той вика, че по всички показатели в Евросъюза сме винаги пръви или на едно от челните места! Я си коригирайте инициативата, за да не ви прати главният Каскет гешеф, та да ви пита защо разспространявате „провокации“ и да ви подигне за това 18 обвинения.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Между регулацията и цензурата

  Нараства разбирането, че справянето с фалшивите новини изисква някаква форма на контрол и регулация.
  ______________________________________________________

  Подтекстът на тази статия не е Борисов или Нинова, тук става въпрос за свободата на мненията ни!

  За всяко отклонение от политкоректното мнение, наложено от пресата, ще има цензура. "1984" на Оруел!

 9. 9 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 15 Неутрално

  И първа по грантаджии.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":

  Ами тука във форума като им разказвам само факти от ежедневието не могат да го възприемат.
  Значи вярват на собствени нереално фалшиви представи.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  Матрял и мисирки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":

  Има, има. Методиката е следната: Застава Шкембе войвода пред микрофоните и заявява, че норвежки гейове ще отвличат деца , ще се узаконяват гей бракове и че ще се обособят 32 пола и 80% от народа започва да блее и кима умно . Горе долу това е.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Например, Дневник е емблематичен пример за журналистика в услуга на конкретен приватизатор.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 14. 14 Профил на mhg531006543
  mhg531006543
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Българските журналисти са неграмотни.Нивото на българската журналистика е изключително ниско, но пък мното пищят за медийна свобода.

 15. 15 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 12 Весело

  Заглавието можеше да бъде и "България - първа по мисирки в ЕС" и да го сложат в рубриката Земеделие. Ама нямаше толкова много да се чете.

  Виж далеч по-интригуващо за земеделските стопани щеше да бъде заглавие -
  "Как Прасето и Тиквата развъдиха цяла държава с мисирки"

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Още една англосаксонска статистика..... И естеството деветте балкански страни са на последно място.....
  Стана ми интересно...
  Ако финландците и датчаните са на първите две места...... Колко от тях знаят че само преди няколко часа, градовете ЕлБаб и Джераблус бяха обстрелвани от балистични ракети....?...и в момента там е хаос.....

  И ако не го знаят....защо не го знаят?
  Защото е дезинформация ли...?

  Ми не е дезинформация, но въпреки това те са на първите две челни места.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Качеството на образованието е ключов фактор за определяне на устойчивостта срещу дезинформация, защото изследвания сочат, че по-образованите хора чувстват, че контролират живота си в по-голяма степен, не вярвят толкова много в лесни решения и имат по-добри аналитични умения.
  ______________________________________________________________

  Според мен колкото си по-образован толкоз по-трудно могат да те манипулират.
  Аналитичните умения, без да имаш база данни, която се натрупва с повишаване на образователния ценз и развитие по служебната и практическа йерархия, просто ги няма. Подобни персони каквото им сервират като истина го приемат безапелационно.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Какво е новото в тази информация?

  Преди 25 години Поразяващата уста ни убеждаваше по телевизията колко е стабилен българският лев и как не трябва да го обръщаме в зелено или в марки. Разумните усетиха накъде духа вятърът и не го послушаха. Да кажем, около 10 %. Останалите 90 % фитки и фитоци, по традиция от соца, приемаха всяка дума по телевизията за чиста истина вярваха на онзи. В резултат след 1997 г. от банковите им влогове в лева не беше останало нищо.

  Днес, цели 25 години по-късно, промяна няма. Роди се цяло ново поколение, но то почти цялото вече избяга на запад. Една част от това ново поколение образува новите 10 % разумни българи тук в страната, които не кълват на всяка дума по телевизията и интернет. Но останлите 90 % фитки и фитоци се запазиха. Промяна никаква. С тази разлика, че сега не ги лъже БСП, а ГЕРБ. И един чичак с чекмеджета подарява сака на свои общински съветници по строежи.

  Аз съм личен свидетел на тази наивност. Много мои познати изобщо не могат да отсеят зърното от плявата и вярват на всяка простотия във Фейсбук или на всяка дума на Бойчо. Наскоро ми се случи да споря с една лелка, имаща се за много осведомена и образована, която ме убеждаваше някакви конспирации относно ваксините и как вътре имало вредни елементи, как някакви тайни организации правили заговор да изтребят част от световното население и още подобни небивалици. С радио не се спори, както и с подобни хора, затова се отказах. Лошото е, че много хора в България се връзват на подобни простотии. И тези хора след месец ще отидат да гласуват за някоя партия на изборите, без да са чели програмата и да са преценили за какво гласуват.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  що се изненадваме? все пак сме абонирани за последните места в ес. още една класация, обаче в която пак сме след сърбия.

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ позицията на страните в него зависи от доверието на обществата им в учени и журналисти.“
  ——
  А бе, Пешо, да не искаш да кажеш, че индексът мери колко са доверчиви, демек наивни (gullible) тия общества?

  И хубу, тия хора от Отвореното Общество са преборили за едни европейски пари и си направили индекс. Решили, например, че степента на разбиране на прочетен текст при децата (!) в ПИЗА струва 30%, а броят на тия с вишо — само 5%. Ще им се доверим, че си разбират работата... зели са гранта нали. Ама що ти, като достолепен, заслужаващ най-високо доверие журналист ни приказваш за процент висшисти, а не за пизата... наште били 25 и това било малко. Па Румъния дето е с 15% и всичко друго почти същото, е над нас. Или и тебе та съмнява нещо?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 12 Весело  До коментар [#18] от "Lou":

  По тоя повод колега, се сещам пак за Еко и една негова статия, в която между другото разказва, как една жена го спряла на улицата и му разказала как го следва в туитър, как чете редовно написаното от него, понякога му пишела и той й отговарял. И всичко това много и помагало в живота.

  Когато Умберто Еко се опитал да обясни на жената, че той няма акаунт в туитър, никога не е имал и не пише там, т.е. тя си пише с някой фалшив Еко - тя отказала да му повярва и продължавала да му благодари!

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gretel":

  За малко да пропусна:
  https://osis.bg/wp-content/uploads/2019/11/MediaLiteracyIndex2019_-ENG.pdf #page4

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2909 Весело

  До коментар [#18] от "Lou":Наскоро ми се случи да споря с една лелка, имаща се за много осведомена и образована, която ме убеждаваше някакви конспирации относно ваксините
  >>> Нещо за еврейските лазери като причина за горските пожари не ви ли осведоми?:)
  Marjorie Greene pushed an anti-Semitic conspiracy theory in 2018 that a space laser ignited California's worst wildfire of all time
  Azmi Haroun Jan 28, 2021
  https://www.businessinsider.com/marjorie-greene-pushed-conspiracy-that-space-laser-ignited-california-wildfire-2021-1

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#20] от "Gretel":

  Ще им се доверим, че си разбират работата... зели са гранта нали
  =======
  Май няма спасение.....
  Ще трябва да си намеря някоя по интелигентна финландка......да ми изнася лекции.....как да се разграничава "благодатната дезинформация" от истинския хабер....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Прост народ - слаба държава!

  30 г след комунизма още ни управляват същите комунистически мутри, а българският роб продължава да тъне в стабилна мизерия и да си мисли, че някой друг му е виновен.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#23] от "тулса":

  Има нещо гнило в тая статистика....
  Няма ги Швейцария и Норвегия, но са сложили Турция......
  А пък изстрадалия люксембургски народ е чак на фаталното 13 място.
  Нещо не е наред....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  В интерес на истината, от всички проценти следва да извадим един етнос, славещ се с това че започва брачния си живот преди 16 и приключва собразованието (в повечето случаи чисто формално) преди посочената възраст. Останалото е герберастия в тежка десетилетна форма плюс десетки диверсионни милиони откъм североизток.
  И пак в интерес на истината следва да признаем че сме в графата на бавноразвиващите се на континента. Естествено в групата на другите дебили, другарчета по география и манталитет.
  -----
  Ха иди прави държава с този материал! Сложна работа. Оптимизма излинява ...

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 29. 29 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#4] от "amerikanbastard":
  Не бе средата е виновна, международното положение е виновно...
  Тъй ни учиха партийните секретари. При комунизма винаги вината е обща. Никой не поема отговорност. А съвременните партийни секретари списват от страниците на газетата. Настоящие соросоиди!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dariya Koleva":

  тва гражданите на баце нещо не ви се получава тая работа с европейското развитие. пооригвате се повече на пелмени и адана кебап

 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Като цяло, намирам изводите за приемливи. Обаче въпросът с ваксините не е подходящ критерий. Тук сработва много повече общественото недоверие към властта и естествената инертност на обществото към налагани външни промени, отколкото някаква хипотетична децинформационна намеса. А журналистите не могат да не се съобразяват с това.
  Чест прави на Дневник, че публикува серия от статии на д-р Коста Костов, по темата Covid-19, които бяха изключително интересни и информативни. Колко хора обаче ги отвориха? А колко ги прочетоха!?

 32. 32 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#24] от "uzf01671626":

  “ някое бивше гадже, който те е зарязал?”
  ——
  Нямало е такива гаджета и съм нямала пешовци за гаджета. Аз съм самата съм късала връзки само два пъти в живота си и двата пъти си прекъсах сърцето

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Оня ден чух "новината", че всеки който не се ваксинирал щели да му запорират имуществото и че ваксините били изработени от вещество ,кръстено на Луцифер. Познайте от първи път откъде могат да идват такива слухове.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  Точно. А напоследък медиите бълват суеверия, представяни като фолклор и традиции. Какво трябвало да се яде и да не се яде на Димитровден, как не трябвало да се пере и излива вода на Бабин ден, как денят започвал да се увеличава на Андреевден и прочие бабини деветини, миш-маш от религия и откровени суеверия и окултизъм. Някога тв предаванията започваха с исторически календар -какво се е случило на тази дата, днес ни занимават с дивотии, изкопани от нафталина.

 35. 35 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Чудно ми е как хората които не вярват на доказано обективни медии (щото са фейк), са готови да вярват на всякакви други глупости и конспирации. Ако не вярваш на някой, защото мислиш, че нарочно лъже, защо вярваш на другия, че казва истината?

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dariya Koleva":

  "Аналитичните умения, без да имаш база данни, която се натрупва с повишаване на образователния ценз и развитие по служебната и практическа йерархия, просто ги няма. "

  Кво рече ?

 37. 37 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Само 1 аргумент по темата: масово болници в САЩ регистрират 0 (нула) случаи на грип за сезона. Това според статистиците е безпрецедентно и доста съмнително. Нека да оставим специалистите и учените да ни обяснят тия "чудеса".

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#37] от "oziris":

  Няма нищо чудно - масовото ползване на респираторни маски свали коефициента на разпространение на грипа с повече от порядък. Подобна картина се наблюдаваше предходното десетилетие в Южна Корея, където маските станаха обичен елемент от дрескода, особено по време на сезоните на разпространение.
  Друг фактор е многократно по-високото заплащане, за лечение на коронавирус, в сравнение с грип...

 39. 39 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Весело

  Българинът е дезинформиран не толкова от липсата ма медийна грамотност, колкото от постоянните мозъчни промивки прилагани от платената ляволиберастка продажна преса.
  С интерес очаквам Дневник да препостне публикуваната от Дойче Веле преди няколко дни статия на отявления антибългарин и червено мекере Дичев, която започва така:

  "В България все по-широко се разтваря ножицата между мълчаливата толерантност на повечето българи и кресливото малцинство, борещо се срещу ЛГБТИ идеологията."
  Резултатите от актуално проучване по темата анализира Ивайло Дичев"

  Ето как неусетно един наивник може да си въобрази, че над 90% от българския народ са "кресливо малцинство", докато онея тихичките и скромните по гей парадите са целомъдреното болшинство 😂😂

 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#37] от "oziris":

  Само 1 аргумент по темата: масово болници в САЩ регистрират 0 (нула) случаи на грип за сезона. Това според статистиците е безпрецедентно и доста съмнително. Нека да оставим специалистите и учените да ни обяснят тия "чудеса".

  +++**++*++++
  Супер коментар!
  Благодаря!!!
  Показва нивото на необразованост, и нивото на обща култура.
  Колко му трябва на човек да проумее че мерките против ковид помагат за грип?
  Маски, дезинфекция на ръцете, дистанциране, стоене в къщи когато кихаш и брихаш.

 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#12] от "kaiser":

  Застава Шкембе войвода пред микрофоните и заявява, че норвежки гейове ще отвличат деца , ще се узаконяват гей бракове и че ще се обособят 32 пола и 80% от народа започва да блее и кима умно . Горе долу това е.

  Хахаха!
  Не горе долу!
  Точно това е!

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2909 Любопитно

  До коментар [#22] от "Gretel":
  2019, Open Society Institute – Sofia
  About the author
  Marin Lessenski is Program Director, Open Society
  Institute – Sofia.
  Този ли е авторът ?

 43. 43 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#13] от "Птоломей Едно":

  Да ,ама само в Дневник можеш да си напишеш мнението свободно ,без цензура .

 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#42] от "тулса":

  “ Този ли е авторът ?”
  ——
  :) Тоа изглежда да е. Ако осъзнаваше колко е нелеп индексът му, щеше да се обеси на първото дърво. Ма нали ignorance is bliss

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Значи българите не заслужават и независимата медия и не я разбират. Точно както и на избори. Не случи демократичната общност/медия на българи и това си е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 967 Весело

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":
  "И как се мери тази устойчивост, има ли методика?"

  Оценката на този съвсем простичък, логичен и навременен въпрос: -32 +8, вече е доказателство за твърдението.

 47. 47 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Много са факторите за неумението на масовия българин да борави с информация. Образованието (качественото) е само един от тях. Според мене основните грешници са (1) ЖУРНАЛИСТИТЕ. Повечето вестници се списват отвратително, безвкусно и без всякакви скрупули за кълчене на фактите. "Дневник" е над средното ниво по грамотност. Но явно истината за главния редактор на вестника пластелинена и може да ѝ придава всякакви форми според желанието си или както са му наредили собствениците. За сектата зомбите във форума няма какво да говоря - те отдавна са глътнали голата кука. Другите основни виновници са (2) ПОЛИТИЦИТЕ. Те нямат свян към думите - лъжат на поразия. Все пак и тук има шампиони - Отровното трио.
  Пример: Прави се активно мероприятие за орезиляване на премиера. Снима се той докато спии след това в негово отсъствие се слагат пари и кюлчета в екмеджето на нощното му шкафче и се снимат. След това се публикува в МЕДИИТЕ. На всеки редактор би трябвало да му е пределно ясно, че е чиста помия, но много вдигат огромен шум на възмущение. Един от най-гласовитите е "Дневник". Политическия интерес е ясен в момента. Собственикът вероятно яко натиска редактора. Но от това поведението на медията и на замесените журналисти не става по-морално. Сега "Дневник" ни осведомява, че хората в БГ кълвели на гола кука и пак намеква, че правителството е виновно за тази класация - не била осигурена свобода на словото. Нали "Дневник" е частен. Миналото лято фучеше като фурия срещу правителството и бе адвокат на Божков и другите настъпени олигарси. Не видях някой да ги наказва. По голяма свобода на словото накъде? След като разпръскаха помията с чекмеджето медиите, много политици започнаха да си плакнат устата с нея, като най-активен бе президента. С президент, който лъже като по време на война (нали е генерал), какво може да се очаква? Той един от източниците на фалшиви новини у нас. Сигурно сме на първо място в Европа по най-лъжлив държавен глава. Вероятно и в света, след като Тръм си замина.

 48. 48 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Весело

  Фалшива новина!
  Ние сме най-интилигентните в Света!

 49. 49 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#45] от "дерибеев":

  Въпросът е на кого най-много да вярваме!
  На Боко или на Копейкин!

 50. 50 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#37] от "oziris":

  Само 1 аргумент по темата: масово болници в САЩ регистрират 0 (нула) случаи на грип за сезона. Това според статистиците е безпрецедентно и доста съмнително. Нека да оставим специалистите и учените да ни обяснят тия "чудеса".
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  А така, убедително ли е?:)

  МОСКВА, 15 януари. 2021 / ТАСС /.
  До момента в Русия не са регистрирани случаи на грип. Това обяви ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова в рамките на Гайдаровски форум"©️

  "Чуждестранен агент"
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#49] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Универсална истина няма, има избирателно представяне/тълкуване на фактите. И обикновено точно пищящите за нарушени права, заплашена свобода на словото..... най брутално избягват фактите.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Коментар № 47 хваща бика за рогата. Няма по-убедително доказателство от слабата резистентност срещу фалшиви новини от сагата с чекмеджето. Некадърна, общо-взето, като за дебили композиция с пачки ментета в някакво чекмедже стана знаме на борбата с това управление. Главен аргумент на опозицията под крилото на Румен Радев. Въпреки, че от Европа казаха, как явно четят друга литература, самият президент, Корнелия, Манолова, триото /дуото, по-точно/, Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и иначе грамотни техни поддакващи анализатори, политолози, университетски преподаватели и пр. продължават да го нищят. И току го изплескат като за аргумент. Че дори Бойко Василев, който е наясно, разбира се, опонира на Биков в Панорама, когато каза, че кандидатът на ГЕРБ за премиер е Борисов. Как така Борисов, направи се на ударен Василев, ами чекмеджето!? каква устойчивост към фалшивите новини, след като мастит, врял и кипял водещ като Бойко Василев се е хванал на ментетата. Точно това имат предвид от Отворено общество. Няма какво друго да е. Сега е любопитна реакцията от видеозапис с държавен мъж, борец с мутрите и за нов морал, отдаден на нестандартен секс с две жрици на любовта.

 53. 53 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#52] от "nik_77.":

  Ментетата са само във фанатизираните ви герберски глави. Селският ви вожд си развява коня с пълни дисаги, а вие се навеждате да обирате трохите след него.

 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Весело

  "Индексът се изработва от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество - София, като се използва индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората. "

  Бе то хубаво да се ползват индикатори, ама какво да правим, като тези, които ги ползват, съгласно горния цитат, са лишени от доверието на хората в България.
  Аз без всякакви индикатори спокойно мога да кажа, че българите са достатъчно устойчиви към фалшиви новини.
  Затова у нас популизмът толкова трудно си пробива път и не успява да намери стабилна почва.
  Заради което 80 % от българите са наградени с почетното звание "дебили".

 55. 55 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ПИК и Блиц са най-добрите помощници на функционално неграмотните.

 56. 56 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Аре, всичко с чекмеджето с пачките, кюлчетата, пищова отгоре на шкафчетото, Мата Хари, омачканите чаршафи, разплутият дебелак проснал се на леглото напречно било режисирано. Ами то, тогава, при този премиер, къде е държавата. Туй и в Сомалия не може да се случи. Правете му сметка защо тогава сме последни по всички положителни класации и първи по отрицателните в ЕС. Засега. само та,.. Както е тръгнало, дръж се Северно Македонио, ние идем. По логиката на герберастките тролове, декларацията на двамата сенатори била "частна" а отменената европейска заповед за арест на Черепа на Първият каскет на страната е фейк
  Спрете се. поне във форума на Дневник. Баламите 0тдавна измряха. ТУК.

 57. 57 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Весело

  "България е последна в ЕС и по медийна грамотност"

  Това го разбирам като " ...последна в ЕС по грамотност на медиите"
  Какво пък, съгласен съм.
  Самото заглавие го доказва!

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Кремълският диктатор Путин харесва това.
  —цитат от коментар 1 на Любопитната Съседка


  Кремълският диктатор Путин диктува това.
  Едни от основните оръжия на Русия са лъжата и манипулацията.
  Забележете, че страните най-близко до Русия са най-ниско в таблицата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  ....наште били 25 и това било малко. Па Румъния дето е с 15% и всичко друго почти същото, е над нас. Или и тебе та съмнява нещо??
  —цитат от коментар 20 на Gretel


  Румънците имат много по-различен език от славянския, което е пречка лъжите и манипулациите от Русия да проникват толкова лесно.
  Ето ти например си руски человек, но лъжеш свободно в наш сайт.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дон Кихот":

  Всеки слъучай ти гарантирано влизаш в тези 80%.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Много са факторите за неумението на масовия българин да борави с информация. Образованието (качественото) е само един от тях. Според мене основните грешници са (1) ЖУРНАЛИСТИТЕ. Повечето вестници се списват отвратително, безвкусно и без всякакви скрупули за кълчене на фактите. "Дневник" е над средното ниво по грамотност. Но явно истината за главния редактор на вестника пластелинена и може да ѝ придава всякакви форми според желанието си или както са му наредили собствениците. За сектата зомбите във форума няма какво да говоря - те отдавна са глътнали голата кука. Другите основни виновници са (2) ПОЛИТИЦИТЕ. Те нямат свян към думите - лъжат на поразия. Все пак и тук има шампиони - Отровното трио.Пример: Прави се активно мероприятие за орезиляване на премиера. Снима се той докато спии след това в негово отсъствие се слагат пари и кюлчета в екмеджето на нощното му шкафче и се снимат. След това се публикува в МЕДИИТЕ. На всеки редактор би трябвало да му е пределно ясно, че е чиста помия, но много вдигат огромен шум на възмущение. Един от най-гласовитите е "Дневник". Политическия интерес е ясен в момента. Собственикът вероятно яко натиска редактора. Но от това поведението на медията и на замесените журналисти не става по-морално. Сега "Дневник" ни осведомява, че хората в БГ кълвели на гола кука и пак намеква, че правителството е виновно за тази класация - не била осигурена свобода на словото. Нали "Дневник" е частен. Миналото лято фучеше като фурия срещу правителството и бе адвокат на Божков и другите настъпени олигарси. Не видях някой да ги наказва. По голяма свобода на словото накъде? След като разпръскаха помията с чекмеджето медиите, много политици започнаха да си плакнат устата с нея, като най-активен бе президента. С президент, който лъже като по време на война (нали е генерал), какво може да се очаква? Той един от източниците на фалшиви новини у нас. Сигурно сме на първо място в Европа по най-лъжлив държавен глава. Вероятно и в света, след като Тръм си замина.
  —цитат от коментар 47 на Obh


  Вашето кредо:
  Quote
  „Единственият смисъл е да се поства е ако човек се стреми да изложи своето балансирано мнение. Дълбоко в себе си да се стреми към обективна оценка, колкото и да е непостижима. И доколкото е възможно да използва данни, числени оценки…“
  Unquote
  ---
  Ето вижте си данните, числените оценки и фактите:
  Quote
  „След като разпръскаха помията с чекмеджето медиите, много политици започнаха да си плакнат устата с нея, като най-активен бе президента. С президент, който лъже като по време на война (нали е генерал), какво може да се очаква? Той един от източниците на фалшиви новини у нас. Сигурно сме на първо място в Европа по най-лъжлив държавен глава.“
  Unquote
  ---
  Вашите панегирици, възхваляващи Борисов обезсмислят, и правят смешни претенциите Ви за обективност. Ще отмина слабото владеене на пунктуацията и пълния член, които ерозират помпозната претенциозност на постовете Ви.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 62. 62 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  С тия мисирки - толкова. Дори Босфор ТВ почнаха да обслужват Бойко

 63. 63 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Нагледно № 56 описва възприятитя на въпросните, хайде да не са дебили, наивници, примерно - чекмедже с пари, пищов отгоре, спящ премиер. Първолак ще каже, че е постановка, но пердето е паднало и каканижат. Да го оставим № 56 - самият борец с мутрите и за нов морал, ведно с кохортата въстаници зад гърба му, току размахат чеккмеджето. Резистентност ли? Устойчивост срещу ментепропагандата ли? Няма такова нещо.

 64. 64 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#51] от "дерибеев":


  Универсална истина няма...
  —цитат от коментар 51 на дерибеев  Браво, браво!
  Ако не може да ти благодари Бай Тошо (По обективни причини ; RIP), за неговата "Голяма Правда (Истина)/ Малка Правда", то поздравленията си ги търси от ученика му от Банкя!

 65. 65 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#58] от "Храбър":


  Едни от основните оръжия на Русия са лъжата и манипулацията.
  —цитат от коментар 58 на Храбър


  Традиции!
  Все пак най-лъжливият вестник си беше вестник "Правда"!

 66. 66 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Слава Богу, че в класациите на Сорос БГ е на последните места по медийна грамотност ала Сорос! Браво, доволна съм!

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Весело

  До коментар [#63] от "nik_77.":

  Като са ревнали това герберята, че снимките били лъжа и измама, та вдигат шум до бога.
  Хайде, хайде!
  Вашият дон Боко сам си го призна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Точно обратното е, в нашите медии все ое може да излезе нормална новина, западно от нас всяко изречение се анализира, да няма убиден политик, педерас, лесбийка.

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Сигурно И за това ни е виновен някой друг?!

 70. 70 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 121 Весело

  До коментар [#8] от "Dariya Koleva":

  Това е мечтата на твоя любим, но не толкова славен "лидер". Едва ли знае за съществуването на въпросната към, камо ли пък я е чел, но съм убеден, че дава мило и драго да не може да се каже нищо против него и слугинажа му.

 71. 71 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dariya Koleva":Това е мечтата на твоя любим, но не толкова славен "лидер". Едва ли знае за съществуването на въпросната към, камо ли пък я е чел, но съм убеден, че дава мило и драго да не може да се каже нищо против него и слугинажа му.
  —цитат от коментар 70 на marvinthemartian


  Така де, въпросната книга.

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Направо се разплачем :)

  В Швеция като са толкоз медийно грамотни, що я докараха да гърмят бомби почти всеки ден в мигрантските квартали. :)


 73. 73 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Между регулацията и цензурата Нараства разбирането, че справянето с фалшивите новини изисква някаква форма на контрол и регулация.______________________________________________________Подтекстът на тази статия не е Борисов или Нинова, тук става въпрос за свободата на мненията ни!
  на Оруел!
  —цитат от коментар 8 на Dariya Koleva


  Тук си права. И точно за това става въпрос. По всички гледаеми телевизии и радия, включително националните, в повечето тиражирани печатни издания трудно си пробива път мнение различно от това на диктатурата, на управляващите. По повод свободните мнения медиите (превзетите) или оглушително мълчат или правят медийно клане в пълен синхрон. Затова сме в това незавидно положение - на 111 място. Точно за свободата на мненията става въпрос. Но да твърдиш, че Борисов няма нищо общо, че държавните БНР и БНТ обслужват него и мафията около него е меко казано - без връзка с реалния живот.

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#58] от "Храбър":

  Забележете, че страните най-близко до Русия са най-ниско в таблицата.
  ======
  От половин час си мисля.... "колко ли ограничен трябва да е човек....за да разсъждава по този начин...!"...

  Хората по света дават луди пари, за да изучават децата им езици като китайски и руски.....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 555 Разстроено

  Качеството на образованието е ключов фактор за определяне на устойчивостта срещу дезинформация, защото изследвания сочат, че по-образованите хора чувстват, че контролират живота си в по-голяма степен, не вярвят толкова много в лесни решения и имат по-добри аналитични умения. ______________________________________________________________ Според мен колкото си по-образован толкоз по-трудно могат да те манипулират. Аналитичните умения, без да имаш база данни, която се натрупва с повишаване на образователния ценз и развитие по служебната и практическа йерархия, просто ги няма. Подобни персони каквото им сервират като истина го приемат безапелационно.
  —цитат от коментар 17 на Dariya Koleva


  Страната с най-доброто училищно образование е ФИНЛАНДИЯ, тестовете отдавна го доказват.
  Тука освен интелект идва и разваления ни морал, без устойчиви принципи и основа, примерно в Турция шифьор може да шофира без да може да чете, обаче вероятността той да ви ИЗЛЪЖЕ е по-малко отколкото един "образован" българин. Което ще рече, че освен образование ни липсва друго, вяра в човешки принципи, някакво търпение, толерентност, предвидимост, добронамереност, вяра и самочуствие.

 76. 76 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Качеството на образованието е ключов фактор за определяне на устойчивостта срещу дезинформация, защото изследвания сочат, че по-образованите хора чувстват, че контролират живота си в по-голяма степен, не вярвят толкова много в лесни решения и имат по-добри аналитични умения. ______________________________________________________________ Според мен колкото си по-образован толкоз по-трудно могат да те манипулират. Аналитичните умения, без да имаш база данни, която се натрупва с повишаване на образователния ценз и развитие по служебната и практическа йерархия, просто ги няма. Подобни персони каквото им сервират като истина го приемат безапелационно.
  —цитат от коментар 17 на Dariya Koleva


  Всеки (или почти всеки) който осъзнава,че е пълен ходи във фитнеса да отслабва. Интересно - ти осъзнаваш (видно е от поста ти) колко е важно образованието, а не съм те виждал в библиотеката да наваксаш и попълниш липсите.

 77. 77 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Весело

  "Те припомнят, че в предишен свой доклад за Индекса на медийната грамотност бяха отбелязали, че позицията на страните в него зависи от доверието на обществата им в учени и журналисти."

  Засрамих се, че заради такива като мен страната ни е на последно място по грамотност на медиите.
  Твърдо реших да повярвам и на учените и на журналистите.
  Като начало- да повярвам най-малко на един учен и на един журналист.
  И се провалих- не мога да изкопая нито едно име както от едната, така и от другата разновидност.
  Някой ще ми помогне ли?
  Поне по едно име....

 78. 78 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Нормално, с тези мисирмедии какво друго да е,,дневника , вие не сте мисири , нали/!

 79. 79 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Какво е новото в тази информация? Преди 25 години Поразяващата уста ни убеждаваше по телевизията колко е стабилен българският лев и как не трябва да го обръщаме в зелено или в марки. Разумните усетиха накъде духа вятърът и не го послушаха. Да кажем, около 10 %. Останалите 90 % фитки и фитоци, по традиция от соца, приемаха всяка дума по телевизията за чиста истина вярваха на онзи. В резултат след 1997 г. от банковите им влогове в лева не беше останало нищо.
  —цитат от коментар 18 на Lou


  Ето типичен пример за фейк! Долнопробна, гнусна лъжа! За каква медийна свобода говорим като все още поста ти стои и не е баннат макар да е 100% лъжа? Кога не остана нищо в банковите сметки? ПРЕДИ или СЛЕД 1997-ма? Кога фалираха банките - преди или след 1997-ма? Кога долара стана 3000 лв. - преди или след 1997-ма? Събитията от 1997-ма, стотиците хиляди протестиращи хора по улиците и площадите, всенародните бунтове и вълнения, превземането на парламента, ако щеш, бяха в резултат на крайно отчаяние, че ВЕЧЕ в сметките им не беше останало нищо и всичките им спестявания бяха ограбени. ПРЕДИ 1997-ма, ПРЕДИ!!!! А от 1997-ма сметките на хората започнаха отново да се пълнят.

 80. 80 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#12] от "kaiser":
  ++++++++++++++++

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#75] от "balla":

  примерно в Турция шифьор може да шофира без да може да чете, обаче вероятността той да ви ИЗЛЪЖЕ е по-малко отколкото един "образован" българин. Което ще рече, че освен образование ни липсва друго, вяра в човешки принципи, някакво търпение, толерентност, предвидимост, добронамереност, вяра и самочуствие.
  =======
  Оууу.... Това наистина е така, но преди бе по различно...

  Преди около 20 години.....хората мериха други хора по вкусовете им....
  При шофьорите например....когато в микробуса се качваха чужденци, шофьора пускаше западна музика.... А когато слизаха, отново приключване на своя канал.
  Питах ги....що правят така, а те ми казваха, че по тоя начин бакшиша е бил гарантиран, а и са ги мислели за по европейци, тоест по напреднали.... :)

  Сега вече няма такива филми....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#75] от "balla":

  примерно в Турция шифьор може да шофира без да може да чете, обаче вероятността той да ви ИЗЛЪЖЕ е по-малко отколкото един "образован" българин. Което ще рече, че освен образование ни липсва друго, вяра в човешки принципи, някакво търпение, толерентност, предвидимост, добронамереност, вяра и самочуствие.
  =======
  Оууу.... Това наистина е така, но преди бе по различно...

  Преди около 20 години.....хората мериха други хора по вкусовете им....
  При шофьорите например....когато в микробуса се качваха чужденци, шофьора пускаше западна музика.... А когато слизаха, отново приключваше на своя канал.
  Питах ги....що правят така, а те ми казваха, че по тоя начин бакшиша е бил гарантиран, а и са ги мислели за по европейци, тоест по напреднали.... :)

  Сега вече няма такива филми....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Благодатна за дезинформация: България е последна в ЕС и по медийна грамотност"

  Не съм изненадан. За мен лакмуса за медийната грамотност е процента на хората, които вярват на конспиративни теории от рода на QAnon. За съжаление в България те са много и често могат да се видят и тук във форума на Дневник.бг.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 614 Разстроено

  Благодатна за дезинформация: България е последна в ЕС и по медийна грамотност?! ( "и аз съм прост и вие сте прости!" ; "прост народ слаба държава!")

  До коментар [#4] от "amerikanbastard":
  Слабо ("силно"!) грамотните и продажни журналисти "нямат" никакво участие в това постижение?!

  Лошото представяне на България в индекса се дължи на ниските резултати по четивна грамотност в изследванията на PISA, както и на данните за ниско доверие между хората. Качеството на образованието е ключов фактор за определяне на устойчивостта срещу дезинформация, защото изследвания сочат, че по-образованите хора чувстват, че контролират живота си в по-голяма степен, не вярвят толкова много в лесни решения и имат по-добри аналитични умения! Затова и по-добро функцинонално образование и в частност такова за медийна грамотност се препоръчва пред търсенето на решение на проблема чрез регулации. (тук е мястото да кажем, че нашите "мунчовци" правят точно обратното, показват на децата, че не е нужно да си много умен, за да си "успешен" ( министри и депутати калинки с "базови знания", които се надсмиват на по-умните от тях и това им се показва чрез заливащата ги чалга култура!) Но и образованието не е панацея и не можа да се справи със всички случаи, защото влияят и фактори като например склонността към политическата поляризация, която захранва и поддържа дезинформацията.
  Пандемията стана повод и за развихряне на "инфодемия", създаваща криза на доверието. Тя подкопава вярата в медицинските и научни знания и институции, които са на първaта линия на защита в здравната криза. Тя създава и криза на доверието в управлението, което е необходимо да управлява реагирането на нарастващата всеобхватна криза - здравна, социална и икономическа (не, че няма основание за това!). Авторите припомнят, че в предишен свой доклад за Индекса на медийната грамотност са отбелязали, че позицията на страните в него силно зависи и от доверието на обществата им в учени и журналисти! (а у нас то е ниско!)

 85. 85 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#84] от "Emil Dimov":

  не думай .
  как да имаш вяра на авторитетите , след като пфайзерите и джонсън и джонсън са в топ 4 по седебни дела за картел, подкупи на контрагенти за доставка на лекарства , доктори , подправени резултати от изследвания , прикриване на не толкова безобидни странични ефекти от илачи и други ,а? като нищо лобитата на фармата шарят мангизи даже и на агенцията по илачите. няма да им е сефте .
  "авторитетните медии'' не лъжат - те пропускат определена информация.

 86. 86 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Да не говорим, че мисирките до обяд не могат да обяснят какво казва Дойче Веле за изборите в Германия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "Нараства разбирането, че справянето с фалшивите новини изисква някаква форма на контрол и регулация. "
  *
  Дойдохме си на думата! Какво значи контрол и регулация? Предполагам, че означава скривани и омаловажаване на неудобни новини (разбирай несъвпадащи с някаква генерална линия), коментари само от "правилна гледна точка", пропаганда на правилната линия, набиване на чувството на вина у хората (расисти, ксенофоби и фашисти), липсата на различни гледни точки и други такива.
  Този филм вече сме го гледали. Така полека лека се убива свободата на словото и плурализма. Затова трябва да се четат повече източници, а не само "правилните", докато още ги има. След това - не зная... ще се върнем там, откъдето тръгнахме преди 30 години.

 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Сигурно И за това ни е виновен някой друг?!
  —цитат от коментар 69 на selqnin


  Докато ни яздят с 200, трябва да изглежда, че ние сами сме си виновни! На всякакво ниво.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  "Нараства разбирането, че справянето с фалшивите новини изисква някаква форма на контрол и регулация. "*Дойдохме си на думата! Какво значи контрол и регулация? Предполагам, че означава скривани и омаловажаване на неудобни новини (разбирай несъвпадащи с някаква генерална линия), коментари само от "правилна гледна точка", пропаганда на правилната линия, набиване на чувството на вина у хората (расисти, ксенофоби и фашисти), липсата на различни гледни точки и други такива.Този филм вече сме го гледали.
  —цитат от коментар 87 на pamela  На ей такива като теб явно много ви харесва да бъдете лъгани и облъчвани с пропаганда. Примерно като "испанския всекидневник", дето го цитираше ти лично. Викаш, отде накъде ще ми се месят в правото да разпространявам фалшификации по интернет.

 90. 90 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 232 Весело

  Имайки предвид неграмотнотта на голяма част от колегите от форума не съм учуден

 91. 91 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":Има, има. Методиката е следната: Застава Шкембе войвода пред микрофоните и заявява, че норвежки гейове ще отвличат деца , ще се узаконяват гей бракове и че ще се обособят 32 пола и 80% от народа започва да блее и кима умно . Горе долу това е.
  —цитат от коментар 12 на kaiser


  Или застава Роско Плевнелиев пред микрофоните, изтипосан там от ГЕРБ, и лъже, че ДБ били в коалиция с БСП. И ти блееш и кимаш умно.

 92. 92 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Нормално, с тези мисирмедии какво друго да е,,дневника , вие не сте мисири , нали/!
  —цитат от коментар 78 на Nik Nikolov


  Медиите имат нужда от подкрепата на обществото, а не Боко като ви спусне една тъпня, предвидена да се гаври с журналистите ("мисирки"), вие да се подмокряте.

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Имайки предвид неграмотнотта на голяма част от колегите от форума не съм учуден
  —цитат от коментар 90 на Moni


  Ти лично си от медийно неграмотните, освен ако не си платен трол, разбира се.

 94. 94 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 670 Неутрално

  То и дневник е част от дезинформацията, никакви положителни неща не се публикуват, като статистики, само негативните.

 95. 95 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#89] от "Сенсей НАНАЙ":

  Почти винаги зад всяка публикация в чужди вестници стоят български журналисти, които поднасят информация от своята си гледна точка. Защо в ДВ не се публикуват и други гледни точки? Защо от българската секция не го допускат? Стига се дотам, че дори статии от германски журналисти от ДВ да не се публикуват в "Дневник" ако е преценено, че не са достатъчно политкоректни.
  П.П. Ако публикацията беше с обратен знак щеше веднага да я одобриш, независимо дали е вярна или не.

 96. 96 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Хората в България са наистина почти изцяло неспособни на критично мислене. Отнася се до всякакви хора - висшисти, лекари, и което е най-лошото - учители и юристи дори.

  Това е защото от години, още от комунизма, не се развива никаква култура в училище на дебата и на критическото мислене.

  Нашите големи тестове са свързани със зубрене. Лекар те приемат щото си назубрил биология и химия, юрист те приемат щото си назубрил теми по история и литература.

  Основни логически умения липсват на българите, и това е видно особено ясно във формати като тукашния, където хората, с които можеш да си обелиш някоя сериозна приказка по същество се броят на пръстите на ЕДНАТА ръка.

  Останалите, нямат базисни умения като:

  -- различаване на факт от лично мнение
  -- отсяване на есенцията от несвързаното с темата
  -- цитиране на източници на информация и точно цитиране на нечии думи
  -- идентифициране на причинно-следствени връзки
  -- различаване на истина от лъжа и проверка на източниците на информация
  -- откриване на аналогичност

  Това ми идва на прима виста, иначе има още много, много неща, които са на критично ниско ниво в нашето общество.
  --

 97. 96 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Браво, Браво. И тук сме на дъното в ЕС, а Полша отново е два пъти по-виско от нас в класацията. Да благодарим на ГЕРБ и всичики ПКП.

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#89] от "Сенсей НАНАЙ":Почти винаги зад всяка публикация в чужди вестници стоят български журналисти, които поднасят информация от своята си гледна точка.
  —цитат от коментар 95 на pamela


  Ми като го знаеш, що тогава припкаше да ни натрапваш статията от "испанския вестник" като нещо меродавно? А, сетих се - щото там се лееше такава блага помия, че веднага реши, че "щом ми звучи добре, значи е вярно".

  А сравненията ти с "Дойче Веле" попадат именно в графата, която съм описал в предния си пост, а именно, невъзможност за откриване на аналогичност. Да не говорим за жалките ти опити да скриеш гафа си с елементарен whataboutism: "ма те всички правят така."

 99. 99 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Айде стига вече с тая мантра - "независимите медии изчезват"!
  Че кога в Бг е имало независими медии, самият смисъл и цел на една българска медия е да бъде в услуга на нечий интерес - политически, икономически или и двете.
  Дори жълтите помии на Недялко, макар на пръв поглед само задоволяващи интереса на булгаристанеца към миризмите на чуждите гащи, често изпълняват политически поръчки.
  Колкото до качеството на медиите и високият процент шарани, верващи на сека щуротия, проф. Христов го каза - 80% дебили, каквито четящите и гледащите, такива и медиите, затова и разни кретенски риалити формати имат толкова високи рейтинги - идиотите просто обожават да гледат и четат за други идиоти.

 100. 100 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Айде стига вече с тая мантра - "независимите медии изчезват"!
  Че кога в Бг е имало независими медии, самият смисъл и цел на една българска медия е да бъде в услуга на нечий интерес - политически, икономически или и двете.
  Дори жълтите помии на Недялко, макар на пръв поглед само задоволяващи интереса на булгаристанеца към миризмите на чуждите гащи, често изпълняват политически поръчки.
  Колкото до качеството на медиите и високият процент шарани, верващи на сека щуротия, проф. Христов го каза - 80% дебили, каквито четящите и гледащите, такива и медиите, затова и разни кретенски риалити формати имат толкова високи рейтинги - идиотите просто обожават да гледат и четат за други идиоти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK