Католическата църква отказа да благославя еднополови бракове

Католическата църква отказа да благославя еднополови бракове

© Associated PressКатолическата църква заяви днес, че свещениците и други нейни служители не могат да благославят еднополови и други подобни "непозволени съюзи", предаде "Ройтерс".


Доктриналната служба на Ватикана, Съветът за доктрината на вярата, издаде съответно постановление в отговор на въпроси и постъпки в някои енории за даване на такава благословия като реверанс към хомосексуалните католици, тъй като църквата не позволява еднополовите бракове.


Папа Франциск одобри решението, съобщи съветът и добави, че то не "цели да бъде форма на несправедлива дискриминация, а напомняне за истинността на литургичния ритуал".


Съветът заяви, че подобни благословии не са разрешени, макар че решението е "мотивирано от искрено желание за приобщаване на хомосексуалните", на които да се помогне да израснат във вярата. Той отбеляза, че понеже бракът между мъж и жена е тайнство и благословията се отнася до тайнството на брака, тя не може да се прилага при еднополови двойки. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK