"Зеленият COVID пропуск" на ЕС може да остави България да реши кои ваксини признава

"Зеленият COVID пропуск" на ЕС може да остави България да реши кои ваксини признава

© ReutersЕвропейската комисия ще представи в сряда подробности за инициативата си за електронен документ, който да удостоверява дали човек е ваксиниран, заразен или преболедувал, но какво точно ще правят страните членки с такъв сертификат ще бъде оставено да решават националните правителства. Едни искат той да улеснява пътуванията, други смятат, че е най-удобен за проследяване на карантинирани чужденци.


Ключов момент е, че още не е известно дали ще редом с одобрените от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще бъдат признавани ваксини като китайската и руската, сертифицирани засега само в Унгария. Неотдавна Будапеща дори заяви, че в националния сертификат няма да се вписва какъв точно тип ваксина е поставена, което обще повече обърква опитите за координиране и синхронизиране на данните в единна платформа.


Бойко Борисов говори в събота, че от 1 май ще заработи туристическият сектор, а в понеделник министърът на туризма Мариана Николова определи при какви правила ще става това. Но премиерът спомена, че България имала право да допуска туристи от страни извън ЕС и ако имат ваксина, различна от одобрените от ЕМА. Обаче всичко, което се предприемало в тази посока се съгласува с Европейската комисия.
Само че т.нар. зелен сертификат вероятно ще е готов по-скоро в началото на юни и ако бъде оставено всяка от 27-те държави какво да признаят, това ще изправи правителството на България пред избор, който досега то делегира на ЕМА.


Ако правителството иска да има по курортите руски или сръбски туристи, примерно, ще трябва най-малкото да има национална проверка от Изпълнителната агенция по лекарствата, потвърждаваща ефективността на "Спутник V", която още не е одобрена в ЕС ваксина. Понеже не е съобщавано дори за началото на такава проверка, очевидно от такива вече ваксинирани чужденци ще се иска да покажат и актуален тест за коронавируса. Сред тях ще се окажат и унгарците, ваксинирани с руска или китайска ваксина.


Така изглежда към момента идеята за признат на територията на ЕС личен профил в единна информационна система за здравния статут на всеки гражданин на страна от съюза, който бе наричан зелен паспорт или зелен пропуск.

  • Какво е известно за сертификата
  • Според "Евронюз" сертификатът ще има електронени хартиен вариант и няма да е централизиран, а ще действа през защитена зедентрализирана система за проверка.
  • - В профила на всеки ще се вписват името, номера на паспорта или личната карта, дата на раждане, поставената ваксина и колко дози са инжектирани. Същото важи и за резултатите от тестове.
  • - На практика сертификатите ще са три и всеки ще е с уникален номер и баркод.
  • - Издаването им ще е безплатно, ще може да се съхраняват в електронен вариант на личния телефон и
  • - Сертификатите ще са временна мярка до обявяване края на пандемията.
Твърденията, че с такъв документ ще се разблокират пътуванията и ще има летен туристически сезон, доста по-нормален от този през 2020 г., може да се окажат преувеличени. Засега електронният документ изглежда просто ще направи много по лесно за проверка статута на човек в пандемията - дали, с какво и кога е ваксиниран и какви са най-актуалните му данни за антитела срещу коронавируса и дали не е заразен. Но е под огромен въпрос дали ще бъде признаван за пресичане на националните граници.


"Работим по сертификат - това не е паспорт - а ще е само за ваксинирането. Става дума за възстановяването на хора, които са се разболели, за ваксиниране или за направен тест", заяви в чевъртък Дидие Рейндерс, еврокомисар по въпросите на правосъдието. "Нямаме задължително ваксиниране, поради което човек може да откаже, а и нямаме в момента капацитет да ваксинираме всички, които искат. Не желаем да се стига до каквато и да е дискриминация", цитира думите му "Ройтерс".


В цитиран от агенцията работен вариант на документа, който ще представи Европейската комисия, се казва, че на националните власти се оставя да решат дали и какви забрани за влизане в страната да въведат или премахнат за ваксинираните.

 • Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза, че едва ли за електронният сертификат ще бъде одобрено да се вписва поставянето на нелицензирани от ЕМА ваксини. Включително защото няма гаранция за качеството им и не е ясно кой носи правна отговорност, ако чужденец с китайска ваксина, например, се окаже, че е заразил хора в друга държава.

Това повдига и въпрос за сътрудничество на страни като Дания или Австрия с Израел в разработване на ваксини от второ поколение (т.е. за вариантите на коронавируса), "които в бъдеще да не са зависими от ЕС".


Страни като Португалия казват, че "зеленият пропуск" трябва да се обсъди и със Световната здравна организация, за да се използват и по света. Само че СЗО е против такъв документ, защото го смята за дискриминиращ и защото няма достатъчно доказателства колко продължително защитават ваксините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK